Manipulovanie dieťaťa

zuzu21161
27. mar 2018

Potrebujem poradiť ako sa dá riešiť takáto situácia...je viac než isté, že otec manipuluje našu 4 ročnú dcérku...káže jej aby rozprávala zlé veci na nás, ktoré nie sú pravdivé...káže jej že keď je s ním musí poslúchať, u mňa a mojej maminy nie...a posledné dva dni ako prišla od neho tak vyslovene nás provokuje a už máme nervy poriadne lebo sa to nedá zvládať....absolutne ma nepočúva, neposlúcha

pininka
27. mar 2018

No zial,tu je kazda rada nad zlato. Asi s nim velmi nekomunikujes, ale je to fakt ubohe ze to snou robi,najma ked ide o takyto vek. Lebo teraz nemas ziadnu sancu s tym nieco urobit. Je este mala aby to chapala,on by mal mat rozum. Poznam take pripady, ze muz naschval kym mal dieta doma robik vsetko aby sa zapacil, spagety na ranajky a pod., potom zacal podsuvat klamstva a nakoniec dieta nechcelo uz s matkou viac byt. Je to smutne

nellka21
27. mar 2018

V kazdom pripade je este malinka a hlada vzor. Je to len psychologia. Ak otec hovori zle veci, treba to dieta z toho vyviest. Nie slovne ale skutkami. Aby videla, ze to nie je tak ako hovori ocko. Samozrejme "nepodplacat" nijako ale ukazovat pozitivny pristup k dietatu. Venovat sa, vela sa smiat, robit opak toho, na co je "naockovane od ocka".Ono to velmi vnima verte mi. Casom pride na to, kto je v skutocnosti manipulator.

duun
27. mar 2018

Poznám, u nás to bolo tiež.. zakaždým pár dní "pekla", kým sa to znovu upokojilo.. a za dva týždne znovu návšteva a znovu to isté. Postupne rastie, vidí, ako sa veci majú a na koho sa môže spoľahnúť, kde má zázemie a kde iba reči a teraz už ani na návštevy chodiť nechce. Nemá dôveru, tie reči mu ubližujú, tak sa im (a teda aj otcovi) radšej vyhne. Smutné, ale tata si to narobil sám. Teraz, keď ho prešla aj chuť mstiť sa, tak to tatovi asi aj vyhovuje, nestará sa, neplatí výživné, zavolá raz za dva týždne a má pocit, že je starostlivý otec.

zuzu21161
autor
27. mar 2018

@duun a koľko má malý rokov?

zuzu21161
autor
27. mar 2018

totiž prišiel v sobotu otec a tvrdil, že malá mu povedala, že ja, moja mamina, a dvaja bratia ju bijeme..ešte si to aj nahral, nič iné len to, ani čo ju k tomu viedlo, ani nič...keby nahral celý rozhovor
aj seba nielen ju tak by som vedela odkiaľ fúka vietor....všetci s ktorými sa pravidelne stretáva a ktorých má rada,....zaujímavé, že po 4 rokoch pričom tento mesiac bola s ním každú nedeľu...keď som sa jej na to pred ním pýtala,pozerala do zeme a povedal mi, aby som sa jej nič nepýtala, že bude mať z toho traumu...nakoniec na ďalší deň keď som sa jej pýtala, či jej to kázal povedať otec povedala, že áno a ja som si nahrala ako ju nikto z nás nebije a že nevie prečo to povedala...nemôže prekusnúť, že si veľmi dobre rozumie so mnou a mojou rodinou a s ním je len pár hodín v mesiaci aj to keď má peniaze si ju potrebuje kupovať..vedela som, že ju bude proti nám štvať, ale že to začne tak skoro to som teda nerátala....má s ním ísť dva týždne v júli do košíc, to ešte len bude peklo keď sa malá vráti

janulka1802
28. mar 2018

Priprav sa na krušné časy bude to zlé keď už teraz sa správa takto nie vždy dobro zvíťazí...

duun
28. mar 2018

@zuzu21161 6, bude mať teraz 7.
@janulka1802 a možno nie.. ono, teraz je to čerstvé, otecko má pocit, že si musí vybaviť účty s exmanželkou a používa na to dieťa. Časom bude mať aj iné záujmy, možno si nájde priateľku a dieťa už nebude tak dôležité. Teraz treba trpezlivo a s láskou vydržať. Zaťať zuby a ostať v kľude, hlavne to NEDÁVAŤ za vinu dieťaťu. Ona nemôže za rozvod - je chudatko v situácii, kde je medzi mlynskými kameňmi - otec tlačí, chce si niečo dokázať. Dcéra ho ľúbi, nech je aký je a chce mu splniť, čo vidí, že by chcel mať = tak súhlasí, povie, čo chce počuť atď. Strašne jej tým ubližuje, ale ona sa nemá, nevie ako brániť. Skús si to predstaviť, že by si ty bola od niekoho úplne závislá - bývaním, jedlom, pocitom bezpečia.. dieťa je v bezmocnej pozícii, hoci si to nevie racionálne povedať, ale cíti to, bojí sa protirečiť. Možno sa aj bojí, že už otca neuvidí - preto útočí proti vám, keď príde.

Jediné riešenie - netlačiť dcéru medzi tie mlynské kamene. Ak otec robí nátlak, ty ho nesmieš robiť. Dieťa musí mať pocit, že má kam ujsť, že je niekto, kto je úplne na jej strane, nech spraví hocičo. Láskavo ju usmerniť, vysvetliť, že nesmie nikomu nadávať a pod. Ale ak sa môj syn "odul", alebo nechcel komunikovať, tak som ho nechala.. nerobila nátlak, len ho pohladkala = som tu, keby a keď ma budeš potrebovať. Vždy to trvalo pár dní, to je pravda, kým sa po návšteve spamätal a bol zas bezstarostné dieťa.

Neboj, tak za rok-dva maximálne sa to usadí. To by musela byť neskutočne nešťastná zhoda okolností - otecko by sa musel ocitnúť vo veľmi zlej situácii, aby sa dlhšie vydržal hnevať na celý svet a trápiť svoje dieťa.

duun
28. mar 2018

.. a inak.. otec si neuvedomuje, že čo tým nahrávaním chce / môže dosiahnuť. Keby nešlo o dieťa ale o povedzme psíka, tak by som asi bola síce s maximálnym sebazaprením, ale schopná povedať - ok, keďže vidím, že robíš všetko preto, aby si ho mal na svojej strane.. fajn, vzdávam to, tu sú veci, pobalila som ho, zober si ho teda ty a staraj sa 24 hodín a 7 dní v týždni. Ja si prídem sem tam ho pozrieť a vezmem ho na prechádzku.. VEĽMI rýchlo by ho to prešlo, celé nahrávanie.. iné je pomsta a prieky a iné je pochopiť, že máš zodpovednosť. Neustále, v každej chvíli a život nie je len nedeľa s drahou plastovou hračkou, ale aj dlhé noci s horúčkami a kašľom a potom ráno nevyspatý vstať a fungovať.