Montessori škôlka, škola

melory
8. jan 2008

zvazujem, ze dam svoje deti do skoly s vychovnou pedagogikou marie montessori. chcem sa o tejto skole alebo skolke dozvediet viac od bab, ktore sa tomu venuju, maju tam svoje deti, alebo nieco o tom vedia. dakujem

silvulienka
8. jan 2008

Ked som davala deti do skolky tak v TT nebola Montessori skolka ani skola.Viem ze min.rok bol daky oznam ohladom zriadenia takejto skolky ale neviem o tom zeby sa daco zrealizovalo.Funguje uz v tt taketo zariadenie?

melory
autor
8. jan 2008

nefunguje, na prednadrazi sa otvorila skola bilingvarna, ale montessroi je len v bratislave. muz tam pracuje a tak by bola moznost ho vozit do tejto skoly. vyhovuje mi v tom, ze k detom s LMD maju iny pristup a cela skola do 5triedy je formou hry.

v skolke ma zaujalo zopar veci co sa v tradicnej nerobi, tak napriklad struhaju mydlo do vody a sleduju, ze to robi bublinky...mile nie?

silvulienka
9. jan 2008

Videla som zopar dokumentov a maju aj zaujimave hracky a pomocky pri vyucovani.Samozrejmostou je iny pristup k detom nez v beznej skole.Mne sa paci ze vedu deti k tomu aby boli sebavedome a samostatne aj v mysleni.Skoda ze az v BA ja uz teraz vozim deti do TT z dediny do skolky aj skoly.(asi 20km).

melory
autor
9. jan 2008

silvi ja len pevne dufam, ze sa v trnave take nieco otvori, ak nie dobra bude aj blava.

chlapici co vymysleli a vytvorili google chodili do montessori skoly 😀 tak deti su sikovne ako sa zda.

certica
9. jan 2008

ja som chcela dat maleho od feb. do leta na par mesiacov do montessori v BA (lamac), nakolko az od septembra bude mat vybavenu skolku tu blizko na sidlisku a nepacilo sa mi:
1/ v triede maju 23 deti a su na ne 2 ucitelky
2/ vraj sice maju plny stav, ale mi ho akoze vezmu pod podmienkou, ze bude u nich pokracovat v dochadzke min. cely rok
tak som sa podakovala a dovi

melory
autor
9. jan 2008

u nas v obyc.skolke maju dve ucitelky jedna chodi az o 10hod a prva odchadza o 12hod ...25 deti....
to s tym vyhrazanim, ze musi cely rok je ozaj trochu trapne....v dnesnej dobe.
certi a nevies kolko bolo skolne?
nikde to nemaju napisane, aj mail som im posielala a nic, aby som sa prosila o zakladne info.

certi ako sa ti inak pacilo prostredie???

certica
9. jan 2008

prostredie vnutri ok, ale to okolie - zahrada su zanedbane. a to som sa musela este zaviazat, zenajneskor od toho septembra by musel chodit na cely den. tak ma nastvali hned na uvod. a skolne na cely den mi povedali nieco cez 9 tis. mesacne

melory
autor
9. jan 2008

preco s tym robia drahoty to povedat...ja som ratala okolo 20 to sa mi zdalo moc, ale keby aj skola bola 10 tak to by bolo fajn, to by sa dalo zvladnut.

no v zime zahrada...odpustam im.

certica
9. jan 2008

ono to tam bolo aj v lete zarastene jak pole neorane, ale snad s tym nieco budu robit. ja som tiez ratala viac, jeden cas (mozno 3/4 roka dozadu) totiz mali na nete hodenu sumu nejakych 16tis.)

melory
autor
9. jan 2008

mozno zalezi kolko maju deti ak maju malo cena je vysoka a ked vela cena klesa, neviem, kazdopadne ma viac zaujima ta skola pre huga. neviem si predtavit, ze by chodil do klasickej.

susik77
9. jan 2008

ja chcem dat malu do monessori skolky tu v Prahe.Je bilingualna-angl.-ceska.Pozerala som, ze maju celkom zaujim.program-chodia aj von do lesa na prechadzky, venuju sa kazdemu dietatu individualne.Tusim je na 5 deti jedna ucitelka.

expertka8
9. jan 2008

...aj ja som z tohto druhu pedagogickeho vedenia nadsena 🙂 ...len cena je pre nas neunosna 😒
...napr. ...Škôlka bude pre deti otvorená od 7.30 do 17.00 hod.

Školné je 7.000,- Sk mesaène + stravné 550,- Sk mesaène.

melory
autor
9. jan 2008

expertka to u vas v ...........sa otvara skolka??? tak trnava nespiiiiii !!!!!!!!

expertka8
9. jan 2008

..mel....ale kdeze...toto som nasla na:
http://www.skolka.sk/preco/preco.htm

melory
autor
9. jan 2008

tusim sa mi to paci cim dalej tym viac.... 🙂
u nas v tt je sukromna skolka, kde tobila lyzenka, kym sa jej nenarodilo babo, tam to bolo 5000,- plus stravne a pitny rezim a neviem este co.......a to je len sukromna.....tato sa mi fakt pozdava, uz pozeram aj po kurze....ved zisiel by sa mi.

melory
autor
9. jan 2008

mojmu sa prekrutili oci nad cifrou, ze musi zamakat na plate..... 😅

certica
9. jan 2008

mel, ako dlho chces byt na MD? ja kebyze necakame dalsie a idem do prace, tiez urcite uvazujem nad nejakou sukr.skolkou

melory
autor
9. jan 2008

ja urcite do troch rokov 🙂 a kedze nemam nikoho v meste na to aby mi bral deti so skolky a skoly....vyzera ze aj dlhsie....ale pacilo sa mi ako zareagoval, nepovedal ze nie, ale ze musi viac zarobit.... 😅

lenka78
24. jan 2008

Ahojte,moj chodil do sukromnej a ziadne slava.Teraz chodi do montessori a chodi tam rad.My sme vlastne ani inu moznost nemali,lebo to bola jedina volna skolka.Inac tu v Irsku su hlavne montessori skolky.Ma tam dve hlavne ucitelky a kopec inych dalsich "vypomahacich".neviem ako to prebieha cez den,je otvorena od 8.00 do 18.00,no rano deti papaju a hraju sa s didaktickymi hrackami s individualnym pristupom ucitelky,okolo 9.30 by mali byt uz vsetky deti v triede a vtedy sedia v kruhu a momentalne preberaju zvierata pralesa.Chris tam chodi rad,na rozdiel od slovenskej sukromnej.Nepostrehli sme,zeby vedel nejaku pesnicku,no vytvarnej sa venuju poriadne.Vcera priniesol pomalovany dreveny drziak na vajicko. 😀

melory
autor
26. jan 2008

v zahranici je vsetko lepsie, aj tie skoly. chodia sa ku mne ucit susedy, no hroza co od nich chcu

emjee
1. feb 2008

katalines • 1d • Dnes o 12:53
máte s tím nějaké zkušenosti?

katalines • 1d • Dnes o 14:02
Pro MŠ Marie Montessori vytvořila následující „dvanáctero“:

1.Vychovatel musí vytvořit předem připravené prostředí a starat se o něj.
2.Vychovatel musí sám ovládat užívání a využití didaktického materiálu a umět dětem zprostředkovat jeho používání.
3.Vychovatel je aktivním, když zprostředkovává dítěti vztah s okolím, je pasivním, pokud se tento vztah již uskutečnil.
4.Vychovatel musí děti neustále pozorovat a diagnostikovat, aby uměl pomoci v okamžiku, kdy je požádán o pomoc.
5.Vychovatel musí a smí podat pomocnou ruku jen tehdy, když je požádán o pomoc.
6.Vychovatel musí umět naslouchat a potom se ptát.
7.Vychovatel musí respektovat dítě, když pracuje, a nevyrušovat ho.
8.Vychovatel musí respektovat dítě, když dělá chyby, aniž by ho hned opravoval.
9.Vychovatel musí respektovat dítě, které odpočívá a přihlíží práci jiných, aniž by ho rušil a nutil do práce.
10.Vychovatel se musí stále pokoušet nadchnout děti pro práci.
11.Vychovatel musí děti nechat pocítit, že se na jeho pomoc mohou kdykoliv spolehnout, nesmí ale svoji pomoc nikdy vnucovat.
12.Vychovatel nabízí dítěti, které dokončilo svoji práci a vyčerpalo své síly, mlčky svoji duši.

katalines • 1d • Dnes o 14:03
Role učitele v Montessori pedagogice je postavena na nenápadném vedení a taktní pomoci. To ostatně vyjadřuje i motto celé Montessori pedagogiky: „Pomoz mi, abych to dokázal sám“. Postupuje se vždy od konkrétního k abstraktnímu a pro jednotlivé okruhy se využívají zvláštní, speciálně vyvinuté pomůcky. Tyto pomůcky usnadňují pochopení nových jevů, ale také zásadní měrou přispívají k hlubšímu a trvalejšímu uchování nově nabytých zkušeností a vědomostí.

Nejdůležitější hesla v Montessori metodě výuky a výchovy jsou: bezpečnost, spolupráce, ohleduplnost, ticho, klid a láska.

janickabez
14. apr 2008

Ahojky zajímlo by mě, zda některá z brněnských maminek má zkušenosti s touto školkou??

http://www.msperlicka.cz/?page=95&call=Home&lan...

díky

jaku
1. máj 2008

Mám holčinu ve 2.tř. klasické ZŠ, má těžkou dyskalkulii a poruchu pozornosti , je hodně unavitelná. Běžnou zš vzhledem k přístupu pedagogů zvládá s velikou námahou, zvažujeme školu Montessori, myslíte, že by pro takové dítko byla vhodná? Je to pro nás velký krok, museli bychom ji vozit do sousedního města. Hlavně přemýšlím, zda by se po 5.tř. znovu zapojila do klasické zš. Prosím poraďte.Dík

melory
autor
7. máj 2008

jaku aspon chod pozriet ako sa ti skola bude pacit, u nas v meste je aj specialna skola pre deti s dislekciou, disgrafiou.
tiez mame montessory az v druhom meste.

jaku
7. máj 2008

Dneska jsme tam byli, no byli jsme teda dost nadšený, myslím, že by to bylo pro naši Káju bylo super. Jen mám obavu když je to jen do 5.tř. pak se začleněním do klasické školy nazpátek, aby to pak stíhala. Je fakt, že už ale bude větčí a bude si umět snad poradit, alespoň to tak říkala ta učitelka. Nemáte s tím některá zkušenost? Holka je z klasické zš dost silně zablokovaná.

miruska32
25. máj 2008

ahojte baby, akurát čítam niečo o tom, že chcete vedieť o tejto škole...študujem na pedagogickej škole a zajtra mám akurát z tohto skúšku🙂
Tak Vám napíšem niečo:
Reformné pedagogické hnutie Márie Montesoriovej 1879-1952.
M. M. bola lekárkou, psychologičkou a priekopníčkou bola za práva žien a detí. 1907-založila v Ríme Dom Detí, kde vytvorila originálne edukačné prostredie v duchu výrazného pedocentrizmu a dôvery v spontánne sebarozvíjanie dieťaťa. Presadzovala individualizáciu pedagogického prístupu k dieťaťu vopred pripravenom prostredí. Vzdelávací princíp - "Pomož mi, aby som to mohol urobiť sam". Vytvorila didakticky materiál pôvodne určený pri oneskorenom vývine, zameraný na rozvoj zmyslového vnímania a zručnosti. Vo výchovnom procese rozoznáva 3 činitele: prostredie, učitela a materiál. Realizuje sa spontánnosť a sebavýchova u dieťaťa v predškolskom zariadení.
Takú trošku historiu som vám napísala... 🙂

melory
autor
3. jún 2008

miruska dakujeme 😵 nepochopim preco sa tato metoda nezaviedla do skol ako povinna

sisulik
3. jún 2008

tu v kuvajte su tiez montessori skolky-skoly a co sa tyka statnych skolok, tak tam je zavedenena montessoriina teora ci ako to spravne definovat...svokra (teraz uz na dochodku) bola riaditelkou statnej skolky...

jaku
4. jún 2008

To je pravda, nechápu, proč to není naprosto normální záležitost... Připadá mi, že výuka na našich školách se už ani zdáli nepodobá ani našemu Komenskému 😒

kisska
23. jún 2008

Ahojte, nemate niekto nahodou kontakt na TU skolku v TT? Ta linka co je tu pridana je na skolku v BA, pokial som spravne pochopila... Funguje vobec? Alebo niekde inde? NR, NZ a pod. Viem, ze este v KE by mala byt...