Môže škôlka preradiť dieťa do nižšieho ročníka?

dau
21. jún 2010

Ma riaditel MS na taketo nieco pravo? Syn konci 2. rocnik a ma pokracovat od septemba poslednym predskolskym rocnikom (v maji mal 5 rokov). Riaditel ho vsak presunul opat do 2. rocnika (este s dalsimi 5 detmi, ktore su najmaldsie v danom rocniku) s odovodnenim, ze musel prijat nove deti do 3. rocnika. Neviem, ako mu chce zabezpecit predskolsku pripravu, kruzky a pod. Naviac syn je mimoriadne bystre a vyspele dieta (v skolke s nim nie su ziadne problemy). Uprednostnit nove deti pred nasimi podla mna nie je v poriadku (hoci su mozno mladsie), predskolsky rocnik je predsa povinny. Nemam pravdu? Dakujem za nazory.

sisaha
21. jún 2010

to je skôr otazka na niekoho z ministerstva skolstva. A riaditela si sa nepytala, ci sa mu bude ucitelka (ucitelky) 2. rocnika specialne venovat, tak aby tvoj syn dostal to co ma dostat? Ja osobne by som bola proti..

junovka
21. jún 2010

@dau ja tiez by som bola proti, ale pokial ja osobne viem, tak predskolsky rok-pripravka uz nie je povinna

dau
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
junovka
21. jún 2010

@dau no pokial ja viem, tak uz asi 3 roky?? 😕 ...ale nechcem kecat vtom casovom obdobi 😅

dau
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lalus
21. jún 2010

dau, predškolská prípravka fakt nie je povinná 😝 takže dieťa môže ísť do školy, aj keď nikdy do škôlky nechodilo a bolo celý čas s maminou doma. 😉 a tam ho do škôlky pripraví len ona....na tvojom mieste by ma to však tiež hnevalo - keď už do tej škôlky chodí, tak nech je tam, kam patrí... s najstaršími deťmi. držím palce

dau
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
libka1
22. jún 2010

bran sa... to ze je niekto o par tyzdnov mladsi neznamena ze je menej vyspely 😝 chore uvazovanie...

maggie2
22. jún 2010

@dau skús to brať z toho pohľadu, že škôlka skutočne nie je nič extra pokiaľ ide o prípravu na školu. Ja som toho názoru, že na Slovensku ten škôlkársky systém je i tak pre deti dosť náročný, v zahraničí je všetko voľnejšie a deti majú viac slobody a režim je voľnejší (deti sú v jednej skupine triede pomiešané vo veku 2,5-6 rokov, nie je ničím výnimočné, že do takejto triedy býva zaintegrované i dieťa s nejakým postihnutím. Namiesto tvrdého režimu a rapotania básničiek a hromadných činností ako je zvykom na Slovensku, v iných škôlkach sa venujú pestovaniu vzájomných vzťahov, spolupatričnosti, kooperácie a zdravým návykom. Skutočne zober to tak, že dieťa sa dosť natrápi ďalších minimálne 10 rokov škole. Píšeš, že chlapec je bystrý, vyspelý, určite nebude mať problémy v škole. Určite zvládne nástup do školy o rok bez ohľadu na to, kde bude v škôlke zaradený. Predĺž mu detstvo a netráp sa nad tým.

maggie2
22. jún 2010

@dau ešte niečo, ak by som argumentovala niečím v prospech toho aby syn ostal v "svojej" triede, tak by to bolo nie z dôvodu výučby ale z dôvodu, že deti sú zvyknuté na svojich kamarátov z triedy a zvykanie si na novú triedu, iné učiteľky, prostredie s inými, pre chlapca novými deťmi, môže byť spojené niekedy s problémami.

renab
22. jún 2010

@dau Všetko záleží na Vašej dohode s riaditeľom. Ale aj tak nechápem jeho logiku, uprednostniť nové dieťa pred dieťaťom, ktoré už do škôlky chodilo. U nás to tak nefungovalo. Vždy sa prihliadalo na dieťa, ktoré už do škôlky chodilo. Predsa bolo zvyknuté na deti, učiteľky. Rodičia "prišelca" sa buď prispôsobili, a ak im to nevyhovovalo, hľadali inú možnosť. Inak môj starší syn (momentálne 17 rokov) chodil do predškolskej triedy od 3 rokov. Bol šikovný, tak ho tam hneď zaradili. Takže nechápem, aký súvis má s tým vek. Podľa môjho názoru mal riaditeľ uprednostniť tvoje dieťa, lebo už škôlku navštevovalo a nevyhovárať sa na vek. Ale ak poznáš učiteľky v tej nižšej triede a dieťa si s nimi "sadne", budú ústretové a syn bude môcť navštevovať krúžky, tak to nerieš.

aknaj
22. jún 2010

@dau - je to pravdepodobne tým, že spolu s tými piatimi deťmi je najmladší, čo sa týka tej predškolskej triedy a tak zostal v tej menšej. V triede môžu mať max. 24 detí / ale neviem presne ten počet, možno 22, ber to ako príklad / a ak tam už tých 24 detí / ktoré sú staršie ako tvoj syn / je, tak proste zostal pod čiarou a musel ísť do nižšieho ročníka.
U nás v škôlke sú 4 ročníky, dcéra teraz chodila do 3tieho a tiež tam mala 3 detičky, čo pôjdu teraz v septembri do školy, proste sa už nezmestili do 4tého ročníka. Ale viem, že učiteľky sa im naviac venovali cez obedný spánok, keďže už nemusia spávať.

dau
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erikasadek
23. jún 2010

@maggie2 ANO KDE,? 🙂

v francuzsku v skolke deti s aucia pisat od 4 roka, do prveho rocnika idu plne pripravene.. prvy rocnik je uz len citanie a drina;.
ale skolka je praveze namoj vkus zaberak a poriadny.. 😠

do 3 rokov su deti, ale potom uz musia fungovat podla systemu . 😠
sice problem s adostat do skolky nie je ziaden ako na slovensku a je zadarmo.. ale pravda je ze maju to poriadne zatazene;.. 😠
v triede mas aj 28 deti... nic zvlastne ani vynimocne, a nepoznaju zle vychdzajue roky co je ze su deti narodene, v februari s detmi s decembra zapis je podla rocnika, anie podla mesiaca a roka;. 😉
kazda trieda je jeden rocnik.. 🙂

maggie2
23. jún 2010

@erikasadek no slimákožrúti sú kategória sama o sebe, nič v zlom 😉 , ja som mala na mysli nemecky hovoriace krajiny a severské krajiny,, a to bežné škôlky, nie súkromné elitárske zariadenia pre deti cctižiadostivých rodičov 😉

erikasadek
23. jún 2010

@maggie2 ja hovorim o statnych 😉 a sukromne je 😉 vyssia kategoria 😉

az zase take zle to tu nie je ver mi 😉

dau
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aknaj
24. jún 2010

@dau - takže je to tak, ako som ti písala, on sa riadi nejakými predpismi a je to pre neho tá najľahšia cesta, čo by sa otravoval nejakou citovou stránkou 😝 bohužiaľ niektorí sú takí ☹

bets
25. jún 2010

mame skusenosti s dvoma skolkami a toto sa bezne stava. myslim, ze je to odvtedy ako bol zavedeny "motivacny system" na umiestnenie dietata predskolskeho veku do skolky s tym, ze stat za predskolaka plati prevadzkovy poplatok. zaroven skolka je povinna uprednostnit prijatie predskolaka pred ostatnymi detmi. preto sa bezne stava, ze predskolakov je viac ako na jednu triedu. zalezi od riaditelky ako danu vec vyriesi, ale je jasne, ze nemoze prekrocit zakonom stanoveny limit co sa tyka poctu deti v triede.
takze v terajsej skolke to jeden rok vyriesili tym, ze mali dve predskolske triedy. tiez sa to rodicom nepacilo, ze preco ich dieta chodi do tej nizsej triedy a tak celkom rozumne to zmenila aj po formalnej stranke a tak nebola 3. a 4. trieda ale 3A a 3B. obe triedy mali zabezpecenu klasicku predskolsku vychovu.
v predchadzajucej skolke to formalne nevyriesili, ale detom, ktore boli v nizsej triede zabezpecili predskolsku vychovu, deti sa zucastnovali vsetkych aktivit predskolakov ako v tej najvyssej triede...

takze ja by som to riesila tak, ze by som ziadala o predskolsku vychovu a zaroven dohliadla na to, ze aj tym z nizsej triedy je zabezpecena, ze dieta sa zucastnuje aj ostatnych aktivit spolu s predskolakmi z vyssej triedy.
a zaroven by som sa nespoliehala len na skolku. ja sa tiez snazim dietatu venovat tak, aby som mala pocit, ze je dobre pripravene na skolu. skolky su rozne a ja neviem posudit kvalitu vyucby, nie kazda riaditelka skolky sa pochvali, ako su hodnotene z pohladu pripravy predskolakov....
viem, ze moja dcera potrebuje lepsiu pripravu ako je bezne urcena pre klasickych predskolakov, preto ju uz davnejsie sledujem a to co skolka jej neda, snazim sa jej dat ja sama a zaroven zohladnit dcerine zaujmy.