Nástup do škôlky a nahlásenie údajov na úrade

michaela10
11. aug 2014

Ahojte.
Môj synček v septembri naste do škôlky, bude mat 2r. a 4 m. predpokladam, ze to treba nahlasit na Sociálnej poistovni. Ale neodoberu mi rodicovsky prispevok vsak? niekedy okolo Silvestra cakame narodenie druheho babatka.... teda sa mi bude prekryvat materska......teda od jeho narodenia budem dostavat rodicovsky za prveho syna a matersku za druhehe dieta+ pridavky na obe deti? alebo ako to je? Ak môzete poradte mi...u nás je tazko ist sa opytat na urad lebo pozeraju akoby ste ich obtazovali...
Co vsetko a kam treba nahlasit s tym nástupom do skolky?

Dakujem pekne za odpovede....pripadne linky kde sa to uz riesilo 🙂

zuju2
11. aug 2014

Len keď bude mať tri roky, dovtedy netreba, ja som sa na to pýtala na ÚPSVaR. Rodičák ti nevezmú kým nepôjdeš na MD, potom máš nárok na materskú pri druhom dieťatku, ak si pracovala.

liz_lemon
11. aug 2014

@michaela10 netreba to nikde hlasit, hlasenie pobytu dietata cez det sa robi, az ked ma 3 roky, a hlasi sa to na UPSVAR, nie v socialnej poistovni
ale kedze ty uz budes na MD, kym bude mat 3 roky, nehlasis nikde nic
http://www.upsvar.sk/tt/o-urade/oznamy-uradu-a-...

hamca
11. aug 2014

@michaela10 s tou skolkou ti neporadim, ale ak ti pride vyjadrenie zo socialky, zemas narok na matersku, tak musis to zaniest na upsvar a rodicak ti zrusia. Nemozes poberat aj aj. Akurat po narodeni druheho dietata si mozes poziadat o prispevok na starostlivost o dieta, ale to je len Nadocasne obdobie, ja som ho mala na 3 mesiace a bolo to cca 40 na mesiac. Ale kedze budes mat starsieho syna v skolke, tak tebemozu tie tri mesiace preplatit skolku.
A prispevok budes dostavat na dve deti.

michaela10
autor
11. aug 2014

dakujem za odpovede....🙂

cerez
11. aug 2014

Môj nastupuje do škôlky v septembri, ale 3 roky bude mať až koncom septembra. Na ÚPSVaR mi dali len doklad, ktorý si budem musieť dať potvrdiť po dovŕšení 3 rokov dieťaťa, kto sa mi o dieťa stará. Už chodím do práce a rodičák mi ide až do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa. Čo sa týka teba, rodičák ti zostáva do času, dokým ti nenabehne materská. Čo sa týka hlásenia na ÚPSVaR ohľadom nástupu do škôlky, to už naozaj neviem v tvojom prípade, ale každopádne ženy sú tam od toho aj keby sa tvárili kyslo. Je to ich robota a sú za informácie platené. Takýmto ľuďom nikdy nevyhovieš. Keď sa budeš pýtať, budú mať pocit, že ich otravuješ. Keď sa neopýtaš, tak ti zas vytknú, prečo sa si neprišla informovať. Jedným slovom, unudené úradníčky!