Neposlušný 5 ročný syn

17. nov 2021

Dobry den.
Chcem sa opytat mamiciek, ktore maju s tymto skusenost o radu. Ide o mojho syna. Ma 5 rokov a to, co s nim zazivame by nam asi ani nikto neveril. Je neposlusny, ale nie tak bezne decky...on vkuse neposlucha, robi schvalnosti, papuluje, nadava, jaci, mladsej sestre robi zle, smeje sa nam do tvare. Denno denne dookola to iste. Ked bol mensi radila som sa aj s psychologom, pretoze on je problemovy uz asi od 1,5 roka, len vzdy sa to prejavovalo inak, dokazal mat amoky zlosti a kriku. Psychologicka vravela stale o obdobi vzdoru, potom nespracovany mladsi surodenec...lenze rokmi sa to nelepsi. Myslela som aj na rozne diagnozy, ale co je cudne, ze v skolke je ucitelkou vychvaleny, aky je zlaty, ako vsetko zje, uprace, poslucha atd. A prideme domov a v sekunde sa meni na niekoho ineho. Nema pred nami ziaden respekt, ale neviem cim sme ho stratili. Nerozmaznavali sme ho hrackami ani sladkostami. Skusali sme dohovor, dookola vysvetlovanie, zakazmi, prikazmi, odmenami, krikom, bitkou. Mate s tym skusenost? Dakujem

marzuz89
17. nov 2021

Odpoved na jeho spravanie mas bohuzial v oredposlednej vete. Riesenie krikom, prikazmi zakazmi, bitkou. Vy ste respekt nestratili, vy ste ho nikdy vybudovany nemali. Robi naschvaly, je to jeho forma obrany a protestu proti vam. To, ze to nie je diagnoza, vidis podla toho, ze v skolke, kde sa k nemu spravaju prvy krat v zivote pekne, sa dokaze spravat pekne aj on.

Urcite smer psycholog. Ale pre vas ako rodicov.

vinetuu
17. nov 2021

Dieta Vam nieco zrkadli, co by ste si mali poriesit. Je to narocne, ale da sa to. Keby nie dietata, tak si to clovek ani neuvedomi. Skocit na nejaku terapku, cesta, shamballa, kvantovanie, one brain ... moznosti je vela ... vyskusat co Vam pasuje ... zmenite seba zmeni sa aj dieta ...

ivangeline
17. nov 2021

Hmm. Ako sa citis ty? Dieta zrkadli..

autor
17. nov 2021

@marzuz89 ano je mi jasne, ze dieta je odrazom rodicov. Teraz na neho nakricim, ale ked mal 2, 3 roky tak som po nom isto nekricala a choval sa aj tak casto skaredo ked nebolo po jeho.
Druha vec je, ze mame aj samozrejme pekne chvile, je rozumny, porozpravame sa, dokonca sam povie, ze sa mu nepacilo ked krical, ale na druhy den sa nic nezmeni.

bagre
17. nov 2021

sama musíš prísť na to, prečo je rozdiel doma a v škôlke, skús si to, čo si napísala prečítať... ty zrejme chceš niečo spraviť, ale ideš na to zo zlej strany - vyzerá to tak, že tvoje vnímanie je že dieťa vyrába problém, lebo nerobí to čo chcete vy, a inde to funguje. Pravdou je, že spomínané všetky metódy nikdy nebudú fungovať, a slová psychologičky - no neviem, asi nestála za veľa... niežeby nespracovaný súrodenec nemohol byť dôvod, ale toto bola konečná? Každé dieťa je iné, ale v princípe všetky chcú to isté. A cesta ako sa k tomu dopracovať môže byť u každého iná - čo ale musí byť prítomné a jasné dieťaťu /nie preto že mu to hovoríte, ale preto že to tak samo cíti/ je, že je súčasť rodiny kde je láska, hranice, spoločný čas.... a toto všetko sa deje vo VZŤAHU.

michu_
17. nov 2021

k tomu-2,3 rocne dieta nevie vyjadrit inak ked sa mu nieco nepaci-nez krikom al.buchanim niecoho a pod. nevie este tak ovladat svoje emocie. a nemusi sa mu predsa pacit vsetko, co od neho chceme..

lianka123
17. nov 2021

Ahoj. Mam 5 rocneho syna, tiez sa v urcitom obdobi nevedel zmestit do koze. Je to naozaj to, ze deticky zrkadlia. Ty si z neho unavena a on z teba. Co u nas naozaj pomohlo, pomaha- dbat na to, aby dieta malo zdravu vyvazenu stravu /pytat sa pani uciteliek v skolke/, dostatok pohybu a dostatok spanku. Tak ako tieto veci funguju na dospelych, funguju na deti. Zapajat ho a dat mu viac kompetencii. Tresty- volajme to tak. Ak sa hodi o zem- poslat ho upratat si izbu. Venuj mu sustredene aspon 40min- uc sa s nim. Ja som vcera zistila, ze maly vie ratat myslim plus minus do 20, tak dostal na papieri 3plus4 atd. Pisat pismena. A pravidelny spanok. A tiez sport- dueta chodi 3krat tyzdenne na treningy- chodime cela rodina ho podporovat- potom nema cas sa slahnut o zem.

maslaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aaao
17. nov 2021

Zle dieta = dieta prosiace o pozornost.
Preto v skolke kde ma pozornost a nenudi sa je “poslusny”.

katkaaaaaaaaaaaa
17. nov 2021

Mame doma to iste. Ma 6 ale to čo on dokáže 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ bolo mu diagnostikovane ADHD

autor
17. nov 2021

@maslaba akoze doma problemy su, to je pravda.a asi z velkej casti mozu niekedy za jeho chovanie.
Ale toto mam casto taky pocit, ze akoby v skolke ako med a pride domov a dava to zo seba von. Pritom sa s nim bavim, pytam co a ako v skolke a on pride domov a zacne sestre robit zle z nicoho nic, chovat sa ako opica zo zoo. Snazila som sa ho dat na kruzok, ale nechce. To je u neho problem so vsetkym, ze este ani nevie co a uz to razne odmieta.

veverickav
17. nov 2021

Kolko ma sestra? Neziarli prilis?

autor
17. nov 2021

@aaao prosim vas, ja deti milujem, ale mam pocit, ze tato doba je len o tom, ze dieta moze vsetko a ked to nema tak prosi o pomoc.
Je prvorodeny syn, vnuk...vsetci sa venovali jemu vzdy viac ako mladsej. Ale ano casto sa asi nudi lebo musim mu davat navrhy s cim sa moze ist hrat, ale ja si nepamatam, zeby sa rodicia so mnou hrali niekedy a mam ich rada a detsvo som mala plne hier.

autor
17. nov 2021

@veverickav ziarli, vzdy ziarlil od jej narodenia. Ale viem,ze ju lubi.

maslaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aaao
17. nov 2021

Ja som nikde nepisala ze prosi o pomoc. 😅 ale o pozornost a to je rozdiel. A urcite si nemyslim ze dieta moze vsetko. Dieta potrebuje pevne hranice a pozornost rodicov. Skuste si precitat knizku “moje vymodlene dieta ma privadza do zufalstva”.
A ked vravite ze mate problemy v rodine, to dieta to vnima a nejako na to reaguje. Mozno aj tym “neposluchanim”.

autor
17. nov 2021

@aaao
Casto nad tym rozmyslam, ze za vsetko moze nasa dost "nedokonala rodina". Ale zas su asi aj horsie a deti sa tak nechovaju.

abbey1
17. nov 2021

Uprimne si myslim, ze potrebujete terapiu ako rodina, nielen psychologa pre dieťa. Je medzi vami blok a neviete ho prekonať ani jeden. Bohužiaľ. Je to prilis malé dieťa navto, ako o ňom píšes. Neposlucha, bol problemovy,... :(
Krik, tresty, nervozita nikimu a nicomu nepomôžu.
Vidíš, že v škôlke sa dokáže správať inak. Treba zistit, prečo k vám sa sprava inak a tam by pomohol mezaujaty nazor cloveka zvonka. Vy uz reagujete zaujato. Nemyslim to v zlom.

aaao
17. nov 2021

No ano lebo su rozne povahy deti. Niektore sa uzavru do seba, ine si mozu do dospelosti odniest nejake neurozy, a zrovna vase na to reaguje rebelovanim. Skor by som si poriesila situaciu doma a potom uvidite ze dieta sa velmi rychlo vprace do koze. Ako sa vravi zle dieta potrebuje najviac lasky vtedy, ked je zle.

aaao
17. nov 2021

Ak chcete kludne mi napiste, mozeme to spolu rozobrat.

bagre
17. nov 2021

nejde o to nakoľko je zlá ta vaša rodina, niektoré veci človek zmeniť nevie, ale ide o vzťah dieťa - rodič. Píšeš, že syn je na tom takto od 1,5 roka, to je dosť dlhá doba... Určite nie je vnútri spokojný, ale zvykol si na toto správanie. Treba začať hľadať cestu von z toho celého, ale nemyslím že u psychológa, ale priamo medzi vami dvoma.

autor
17. nov 2021

@aaao ok, tak sa opytam inak...kde teda hladat pomoc my ako rodicia. Psycholog ci?

aaao
17. nov 2021

Urcite prycholog, parova terapia ak mate problem ako par. Plus hned zmenit pohlad na dieta. Nie je zle a neposlusne, len sa neviete dohodnut a pochopit jeden druheho.

20erika07
17. nov 2021

Ako sa sprava k tebe muz?

aaao
17. nov 2021

@20erika07 to je super otazka. 🙂

20erika07
17. nov 2021

@aaao veru, mam kamosku na tom istom co autorka a syn velmi kopiruje otcove spravanie voci mame

mariaveronikag
17. nov 2021

pravdou je aj to, že dieťa si najviac dovoľuje pri vlastnej mame. Je to tak no...kooooľko poznám príkladov, že pri babkách, škôlkach, školách sú anjeličkovia a doma vystrkujú rožky. Neobviňovala by som zase za všetko rodičov. Vymyslite mu nejakú aktivitu aj na doma, niečo za čo bude "zodpovedný"...zvieratko, krúžok...vyplniť mu čas, aby nestíhal robiť cirkus. A veľa, veľa sa s ním rozprávať, nechať ho vyjadriť jeho pocity, myšlienky, vysvetliť mu s láskou...nechajte tresty tak. Držím palce. Výchova jednoduchá nie je

autor
17. nov 2021

@20erika07 nie moc dobre

taga
17. nov 2021

Skusim jednu rychlu radu.
Mam syna, ma 4.5, v skolke nam vzdy povedia, ze je to najlepsie dieta, ze je lepsi ako vsetky dievcata. Nehovorim, ze je doma zly, ale obcas ma presne take stavy, ako opisujes - zacne bezdovodne robit zle, saskovat, pistat, pre nic, za nic.. pomaha mi zobrat ho sameho do izby, len objat a nechat kym ho to prejde. Nepoucovat, nesnazit sa zastavit jeho empvie, neukludnovat nasilu.. Niekedy sa moze aj v skolke stat nieco, co nevie pomenovat, ani to nechape, ze je to pricina zleho spravania, ale doma to potrebuje zo seba vypustit.. daj pozor aby neublizoval sestre, nic nenicil, inak ho nechaj to vypustit. Mne tak minule reval reval, ked sa konecne ukludnil, povedal, ze v skolke cez den vela deti plakalo a jeho z toho bolela hlava a nemohol to uz pocuvat. A doma ten 'natlak' zo seba potreboval dat von. Proste, neber to hned osobne, ze chce robit zle, on len bojuje s niecim a najviac mu pomoze tvoj klud ❤

autor
17. nov 2021

@taga zo skolky kopiruje casto chovanie niektorych chlapcov. Odtial si priniesol niektore nadavky a take reci typu- zabijem, kopnem do hlavy. A doma to potom na nas pouziva.