Odklad povinnej školskej dochádzky - 2021/2022

barumila
13. jan 2021

Práve som sa dozvedela, že zákonom z r. 2019 bola zrušená možnosť odkladu povinnej školskej dochádzky pre 6. ročné dieťa na školský rok 2021/2022. Pre mňa je to šok, odklad pre dieťa vidíme ako potrebný.
Nemôžem uveriť, že nie je nejaká možnosť pre deti, ktoré síce majú 6. rokov ale ešte nie sú zrelé ísť do školy. Prosím rieši to tiež niekto? Viete poradiť, ako sa v nových pravidlách vyznať a zariadiť tak, aby bol možný odklad? Možno je to len iná procedúra, iný názov, neviem, mne sa to na prvý pohľad videlo nejaké komplikované, nemám v tom jasno.. Ďakujem za každú radu.

raddkka
13. jan 2021

Odporúčam poradiť sa v škôlke a požiadať o odporúčanie k psychológovi na posudok. Odklad sa dá ešte riešiť odporúčaním školy pri zápise do prvej triedy. Skúste prípadne do školy, ku ktorej patríte, napísať email. Ale v škôlke Vám zrejme tiež poradia, čo a ako.

barumila
autor
13. jan 2021

Áno, pôjdem za riaditeľkou škôlky. Len sa chcem pripraviť na nejaké možnosti, prípadne aby som vedela čoho sa môžem domáhať. Myslím, že požiadavka na odklad našu pani riaditeľku nepoteší..

barumila
autor
13. jan 2021

@raddkka Ale ďakujem za reakciu!

raddkka
13. jan 2021

@barumila tým sa nezaoberajte. Podnet na odklad dáva škola, alebo psychológ. Škôlka s tým nič nezmôže. Ja som mala na mysli skôr to, že ak je nejaká nová vyhláška, mali by ju poznať a mať k nej vysvetlenie. S tým Vám môžu pomôcť. O vyhláške o zrušení odkladu som nepočula, ale učím na druhom stupni, takže ma to mohlo obísť bez povšimnutia 🙂

amienne
13. jan 2021

Tiez ma to zaujima a vydesila som sa ked som si precitala zhruba pred mesiacom, ze odklad uz zrusili a je mozne ho ziskat snad len na popud pediatra a psychiatra. Budem rada za kazde info.

rachel36a
13. jan 2021

@barumila stale sa da poziadat o odklad, ale nie je to na rozhodnuti rodica, ale odbornikov.... staci osloviť Centrum specialno- pedagogickeho poradenstva a poziadat o Testy skolskej zrelosti. Ak mu oni odporucia odklad tak ho dostane. Aj nas ide na testy.

lenja123
14. jan 2021

@barumila predpokladám, že to takto zmenili preto, lebo dotetaz to bolo len na rozhodnutí rodičov, ktorí to často bezdôvodne "zneužívali". A v prvom ročníku sa potom často zišli 5 až takmer 8 ročné deti, pričom niektoré naozaj ostali v škôlke o rok dlhšie úplne zbytočne. Ak však dieťa naozaj potrebuje odklad, určite to nebude problém, akurát budeš potrebovať papier od psychológa.

miriam2908
14. jan 2021

@barumila u nas vsetky deti v skolke minuly rok absolvovali v centre pedagogickeho a psychologickeho poradenstva testy skolskej zrelosti a podla toho sa rozhodovalo, ak by navrh na odklad, musi sa k tomu vyjadrit pediater, potom normlane posielas prihlasku na zs so ziadostou odkladu a prilozis papier od psychologa a pediatra.

mogaa
14. jan 2021

@barumila určite odklad možný bude ak na to bude mať odporučenie detskej psychologičky alebo neprejde zápisom....

mogaa
14. jan 2021

Ak to bude na základe odporúčania lekárov - psychologa alebo pediatra(zdrav.dôvody) tak t určite možné bude, ale naozaj treba zabrániť aby o odložení dochádzky rozhodovali rodičia, lebo tí často odložia dochádzku dieťaťu ktoré by školu zvládlo a ovplyvní to aj škôlky tak školy......

anjelicek26
14. jan 2021

Bohuzial suhlasim, rodicia to zneuzivali a odklad malo kazde druhe letne dieta a tak to aj v skolkach vyzeralo, deti znudene robit druhy krat predskolsku a robili zlobu... Ja dufam, ze sa zlepsi system nultych rocnikov (syn ho absolvoval minuly rok), omnoho viac to posunie dieta dopredu a nema pocit, ze zlyhalo a opakuje... Nas syn mal odklad odporuceny skolkou, pediatrom, psychologom a aj s centra vcasnej intervencie, kde sme chodili tri roky dostal papier. Jemu to pomohlo, zrely nebol (a nie je asi ani teraz tak uplne), ale je to podstatne lepsie.

letfenixa
14. jan 2021

Ale deti vždy museli mať doporucenie na odklad od pediatra a/alebo pedpsych poradne, nebolo to rozhodnutie rodiča. zmena je, že nerozhoduje škola, ktorá vlastne dieťa nepozná, ale škôlka.

mogaa
14. jan 2021

@letfenixa no zjavne nebolo....známa má prváka, psychologička odporučila školu a škôlka, napriek tomu mal vtedy odklad

mogaa
14. jan 2021

*aj škôlka

barumila
autor
21. jan 2021

Zienky a viete aspon orientacne kedy resp. dokedy je treba zalezitost s “odkladom” vybavit? Su nejake terminy v tomto?

janickacrazy
26. jan 2021

@anjelicek26 no problém je to, že nulte a prípravné ročníky sa rušia, och také nervy mám, môj má teraz 5 rokov a OVR a tak by potreboval ten nultý ročník, naša dedinska škôlka funguje tak, že riaditeľka rozhodne koľko detí potrebuje do prvého ročníka a koľko má ostať v škôlke, aby jej to pasovalo na počet detí a neviem si predstaviť že malý tam bude 2 roky v tej istej triede a robiť zas to isté, tie isté pracovné zošity, porazí ma

anjelicek26
26. jan 2021

@janickacrazy u nas je ich tiez ako safranu, maly musel chodit do okresneho mesta kvoli tomu, vozil ho skolsky taxik. Presne toto robit dva roky tie predskolacke veci rovnake mi prijde nie prave prinosne, aj ked cely minuly rok nic nerobili mam pocit aj tak, lebo corona.

malase
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malase
24. feb 2021

Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, bude potrebné požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riuaditeľ o tom vydá rozhodnutie.

Potrebný bude

písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,
písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a
a formovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

TAKZE zrusila sa sice moznost podat ziadost o odklad povinnej skolskej dochadzky ale je mozne poziadat riaditela materskej skoly o pokracovanie predprimarneho vzdelavania. Neriesi sa to teda uz s riaditelom zakladnej skoly ale materskej a inak sa to vola!!

barumila
autor
24. feb 2021

@malase a povinnosť zapísať dieťa do školy ostáva alebo po novom už netreba?

haimi
24. feb 2021

Tiez ma tato tema zaujima, staci pri zapise potvrdenie od pediatra + detskeho psychologa, alebo to musi byt z cpppap? Dakujem

katkad17
7. mar 2021

@barumila treba aj na zápis

katasto
8. mar 2021

Ahojte, neviete niekto ako to je so špeciálnymi školkami? Existuju nejaké výnimky? Mám syna, navštevuje špecialnu triedu v školke, mame mentalne posunutie, synček bude mať v auguste 7rokov, potrebuje ešte školku ako soĺ aspoň rok a tvrdia mi, že musi nastupit do školy a vynimky niesu....máte niekto skúsenost na koho sa obrátiť?

rachel36a
9. mar 2021

@katasto nie uz sa druhy rok neda poziadat o odklad....uz musi ist do skoly

ritalein
9. mar 2021

@barumila treba ist na zapis a tusim do juna treba potvrdenie, ze teda nenastupi do skoly. Tiez to teraz riesime, s tym, ze sme volali do CPPPaP kvoli skolskej zrelosti, len momentalne nerobia a obavam sa, ci ho vobec stihnu vysetrit. Takze uvidime, ale sme viac menej nakloneni, ze do sklly nepojde. Nam aj v skolke povedali, ze nie je typicky predskolak,ze este nie je zrely. Šikovný sice je, ale nevie sa dlhsie sustredtit na jednu vec.

94misicka94
9. mar 2021

Ahojte, takže som to pochopila správne? Najprv máme ísť v apríli na zápis do školy a potom požiadať v škôlke riaditeľku o pokračovanie v predškolskej dochádzke s papierom od lekárky a psichologicky? Alebo môžme najprv požiadať o to pokračovanie a potom ísť len tak na zápis bez malej lebo musí byť zapísaná? A v tej škole ako budú vedieť že nenastúpi, keď sa to už nerieši so škôlou? 🤔

pink31
9. mar 2021

kazdy rodic, ktory bude pozadovat odklad pre svoje dieta, bude musiet absolvovat vysetrenie v CPPPaP, Ak CPPPaP rozhodne, ze dieta nie je zrele ist do skoly, vyda rodicovi potvrdenie.-suhlas S tymto potvrdenim rodic poziada svojho pediatra o suhlas s odkladom. S tymito tlacivami a aj Suhlasom zakonneho zastupcu poziada rodic o odklad svoju matersku skolu. Zapisu v ZS je vsak dieta povinne sa zucastnit! O odklade potom zakladnu skolu informuje riaditelka materskej skoly.

janickacrazy
9. mar 2021

@katasto áno, musí už nastúpiť do školy, ale asi pôjde do špeciálnej ZŠ, takže nemusíš mať obavy, tam sa mu budú venovať a bude ich málo v triede