Oneskorený vývoj reči - špeciálna škôlka alebo bežná

zube
11. apr 2015

Môj syn bude mať v septembri tri roky, má oneskorený vývin reči, v podstate nehovorí vôbec, cca pred tromi mesiacmi sme našli logopedičku v BA, ktorá nás vzala, stretnutia s ňou sú však veľmi zriedkavé, prakticky ideme teraz na druhé, súkromné centrá majú čakacie doby tri mesiace, ale ani z jedného sa nám stále neozvali, a mňa synčekov stav frustruje.
Náhodou som sa dozvedela, že neďaleko nášho domu je špeciálna ZŠ/MŠ Hrdličkova, ktorá otvára triedu pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou od troch rokov, bola som sa tam pozrieť, urobili na mňa dobrý dojem, ak by mal niekto záujem, v piatok 17.4. budú mať deň otvorených dverí. Moja otázka - je lepšie dať nehovoriace dieťa bez iného narušnia do zariadenia, kde bude s deťmi, ktoré sú oneskorené v reči alebo do normálnej škôlky?
A druhá vec: keďže nemáme šťastie na odborníkov, zdá sa, že sú všetci veľmi zaneprázdnení, snažím sa aspoň laicky svojmu synovi pomôcť. Rada by som s vami zdieľala nápady, ako napomáhať rozvoju reči detí s problémom ako má môj syn. Mám k dispozícii Knihu o detskej reči v PDF formáte, keby mal niekto záujem. Za tipy, rady ďakujem! Ak náhodou v BA existuje miesto, kde sa mamičky s takýmito deťmi stretávajú, rada sa pridám.

zube
autor
11. apr 2015

plus, zaujal ma tento článok: MOTORIKA A REČ
http://www.rodina.cz/clanek1516.htm

saurian
11. apr 2015

moj osobny nazor je ze ak tam skutocne nie je ine narusenie ci vaznejsi logopedicky problem ako oneskoreny vyvoj reci, tak bezna skolka s "normo" detmi, mozno ak tak mensi pocet deti.

evinqua
11. apr 2015

@zube ahoj, v specialnej materskej skole je v prvom rade zabezpecena pravidelna odborna/logopedicka starostlivost-ama v podobnom zariadeni pracujem ako logoped, podla toho usudzujem, takze 2v1,/ano,logopedov je malo a deti s narusenou komunikacnou chopnostou pribuda,navyse nie kazdy logoped robi vsetko/.Urcite by som taketo zariadenie odporucala. V "normalnej" skolke sice su deti mozno popredu co sa tyka vyvinu reci a mohli by byt pre tvoje dieta tahunmi, ale v skolke specialnej mu budu deti vyvinovo blizsie a aj v skupine sa bude posuvat krok za krokom..ak mu budu jeho detski komunikacni partneri blizsie,lahsie sa mu bude s nimi komunikovat.
A Kniha o detskej reci je super!

zuzzka1
11. apr 2015

@zube iak sa nepodarí dostať do špecializovanej škôlky - miest je málo, dlhý poradovník, ešte možnosť kombinovať menšiu triedu s Dialógom, dieťa má za rok nárok na 3 mesačné pobytu v ich špecializovanom logopedickom zariadení.

zube
autor
11. apr 2015

@saurian V tej špeciálnej je práve výhoda menší počet detí. V bežnej, kde som dala prihlášku je cca 22 detí v triede. V špeciálnej ma zaujal personál, v bežnej ma pani riaditeľka trochu zaskočila tým, že v rozhovore vyzdvihla prestíž škôlky. Ale tam by zase bol primeraný rečový vzor.
Zatiaľ je to individuálny prístup a cielená pozornosť versus motivácia prostredníctvom normálne hovoriacich detičiek. Stále som na vážkach. Obidve majú niečo do seba.

zube
autor
11. apr 2015

@zuzzka1 Tak som asi mala šťastie, že som narazila na info o tej špeciálnej triede, lebo pani zástupkyňa mi povedala, že synčeka s najväčšou pravdepodobnosťou zoberú. Dúfam, že sa toto info ešte k nejakým zúfalcom ako som ja dostane. Ja s malým cvičím ako sa dá a on má o všetko obrovský záujem, cítiť z neho veľkú frustráciu z toho, že nedokáže komunikovať, ale prvé a posledné slovo, ktoré z neho vypadlo, bolo vlani pri mori - KRAB🙂 aj s celkom pekným r. A používa ho dodnes. Okrem toho už iba mama a tato a krtko. Všetko ostatné rieši pantomímou🙂

hameeda
11. apr 2015

@zube: to máš normálne potvrdené od odborníka že má poruchu? moj starší syn vedel v troch rokoch asi tak päť slov, teraz má šesť, krásne rozpráva, všetko (ani by toľko nemusel) nepotrebuje ani logopedičku ani nič, mladší syn začal rozprávať keď mal dva a pol, do tri a pol hovoril len základne veci, teraz ma 4 a pol a reční v jednom kuse aj v škôlke hovorila učiteľka že veľký obrat, že minulého roku ani nevedela že ho ma v skupine a teraz už sa nedá o ňom nevedieť,,ja len tak moja skúsenosť

saurian
11. apr 2015

@zube
ja viem medzi cim sa rozhodujes, mne chodi starsi do normo skolky - ma logo problem - specialne naruseny vyvin reci v expres.zlozke (vaznejsie ako OVR)+ADHD. mensi chodi do specky, ale do auti triedy, ale vedla je trieda pre deti s narus.komun.schopnostou. zalezi aj od toho, ake deti su v tej triede s NKSCH - ak su to deti ktore maju OVR prip. spec.naruseny vyvin reci v expres.zlozke, mohlo by to byt v pohode. ale su deti s NKSCH ktore v nizsom veku takmer nerozoznas od deti s autizmom, a ak tvoj drobec nema iny problem ako OVR, nedavala by som ho do triedy kde su deti s vaznejsimi NKSCH. ale to len moj nazor. velmi vela v "normo" skolke zalezi od toho, aku schyta ucitelku, a tiez akej povahy je drobec.

zube
autor
11. apr 2015

@hameeda Logopedička povedala, že má oneskorený vývin reči, má problémy s imunitou, v prvom roku asi 8, 9 krát zápal priedušiek, tri krát z toho bol zápal pľúc, hospitalizácia. Takže aj s tým to môže súvisieť. Nikdy nedžavotal, nulové hlasové prejavy ako bábo, ani neplakal. Prvý krát v pôrodnici a potom asi až keď začal prejavovať svoju vôľu, okolo 6, 7 mesiacov, možno až okolo jedného roka taký poriadny, nahnevaný plač. Sama dúfam, že sa rozhovorí, ale nedokážem čakať na zázrak a chcem urobiť aspoň čo môžem, s pomocou niekoho, kto vie, čo s tým. Logopedička mi povedala, že sme mali prísť skôr. Dúfam veľmi, že to skončí tým, že sa rozhovorí. O to mi ide🙂 Čím skôr, tým lepšie.

saurian
11. apr 2015

@zube mmch ja viem ze s logopedmi je to zlozite, ale urcite treba najst niekoho, kto sa zaobera detmi ako je tvoj, a chodit castejsie, v tomto veku a urovne vsak staci aj 1-2x do mesiaca a vela robit doma podla toho ako vas bude logoped viest. a boli ste aj u klin.psychologa na diagnostike?

zube
autor
11. apr 2015

@saurian Zástupkyňa tej špeciálnej škôlky povedala, že malého prijmú iba v prípade, že nemá pridružené problémy, chcú urobiť triedu iba pre narušenú komunikačnú schopnosť, viac krát ma upozornila, že u nich prejde diagnostikou a že by ho zobrali maximálne iba v prípade, že by sa ukázalo, že je v hraničnom pásme. Malý má fajn povahu, má rád ľudí, je veľmi bezprostredný, motivovaný, uvoľnený, dokáže sa veľmi sústrediť na veci, čo ho bavia, chodí teraz do adaptačného kurzu pre deti, čo majú nastúpiť do škôlky, tam všetci okrem neho rozprávajú, veľmi sa mu tam páči, ale pani učiteľka ich tam má desať.

hameeda
11. apr 2015

@zube: možno to súvisí s chorobou, my sme tiež s chlapcami v tom čase boli v zlej situácií tak môžno tiež preto začali neskôr rozprávať, tiež za deti ani nedžavotali, ani nič nijaké zvuky, boli to dobré tiché deti 🙂, ono teraz už sa smejem vtedy som pri staršom tiež uvažovala či je to ok, ale u nás našťastie bolo, teraz rozprávajú aj v spánku...len som chcela pridať svoju skúsenosť, moji chlapci zasa neboli chorý vôbec, neviem ako by som postupovala na tvojom mieste, ja som to neriešila a dala som ich do normálnej škôlky a neľutujem, dnes vidím za dva roky veľmi veľké pokroky, a to nie len čo sa týka reči

zube
autor
11. apr 2015

@saurian Máme klinickú logopedičku v nemocnici na Kramároch.

dasa10
11. apr 2015

@zube no oneskoreny vývin reči je jedna vec a ine poruchy druha vec, asi by som isla do špec. skolky, ak potrebuje pomoc logopeda, budes to mat pod jednou strechou.

Ked som bola som svojim synom s tymto problemom pri 3,5 roku u logopedicky, mala som sa vobec pomc k nej dostat, nakolko sa vsetky tvarili, že co chcem že do skoly nejde, a že sa to často upravi vekom + teraz ked ma syn viac rokov aj rozumiem ich argumentu, nakolko u logo sa robia cvicenia s jazykovv ustnej dutine, ktore ti male deti neurobia, lebo to nepochopia, co sa od nich žiada. Ale nevylucujem že su logo cviky aj pre malinke deti, ja s tymi skesenosti nemam,
,

zube
autor
11. apr 2015

@hameeda Ano, môj malýn bol extrémne tichý a veľmi hravý. Teraz je už iba hravý, lebo napriek tomu, že nerozpráva, snaží sa vyrábať k svojim myšlienkovým procesom zvuky🙂 V Poslednej dobe veľmi ožil a objavil, že existujú deti. Preto chcem, aby jeho socializácia prebehla čo najlepšie a aby sa rozhovoril.

strociatka
11. apr 2015

@zube ahoj, tak ja mam toto uz za sebou, mala ma vyvinovu dysfaziu, co je tazsi stav ako OVR a bezna MS nam velmi pomaha. Presne toto (SMS Hrdlicokva) som zvazovala aj ja, ale zistila som, ze je ovela lepsie, ked mam malu na pol dna v obycajnej skolke a poobede spolu doma pracujeme. Na logopediu chodime aj na Kramare k Dr. Kormanovej a aj do IDR a velmi si tuto kombinaciu pochvalujem. Tazisko prace je aj tak na mne a na praci doma. Takze kazdy druhy tyzden sme na logo v IDR, raz za mesiac u Dr. Kormanovej a kazdy den doobeda v beznej skolke a robi mala uzasne pokroky. Ja som si v prvom rade davala dohromady + a - specialnej skolky, je sice pekne, ze tam maju svojho logopeda, ale kedze su tam v triede nehovoriace deti, aky recovy vzor dieta dostane?

miku1
11. apr 2015

@zube Ani moja staršia v 3 rokoch veľa nenahovorila, do normálnej škôlky nastúpila, keď mala 3 roky a 4 mesiace a odvtedy melie jedna radosť. Niektoré slová stále nehovorí čisto, ale v auguste máme ísť ku logopedičke po roku na kontrolu a vravela, že pokiaľ bude s nejakými písmenkami problém, tak potom jej pomôže a poradí ako na reč. U logopedičky sme boli prvý krát v auguste minulého roku a vtedy vravela, že všetko je OK a máme sa ukázať na kontrolu o rok, skôr ako 4 ročné deti je zbytočné riešiť a nástup do škôlky môže reč krásne upraviť, čo sa v našom prípade stalo. Takže pokiaľ tvoj syn nemá iné problémy, tak by som ho dala do normálnej škôlky.

dasa10
11. apr 2015

@strociatka RE : kedze su tam v triede nehovoriace deti, aky recovy vzor dieta dostane?
To áno a treba si uvedomiť, že dieťa sa učí z počutia...

Fakt možno menej prakticke no aspon je pod kontrolou a očami viacerých špecialistov a vyhne sa tým zube smole na odborníkov. alebo aspon zniži riziko 😉

janickacrazy
11. apr 2015

@zube U nás v školke bol chlapec 3ročný, vôbec nerozprával, jeho mama tiež to furt riešila, za 3 mesice sa pekne rozhovoril v normálnej školke, naučil sa od detí. Bolo ich v triede asi 20 a vôbec to nejak nevadilo.

strociatka
11. apr 2015

@dasa10 to si nemyslim, Hrdlickova berie prioritne deti s poruchou sluchu (cize nerozpravajuce), s NKS, cize nerozpravajuce a autistov. Bezne skoky spolupracuju s centrami a logopedmi a je mala pravdepodobnost, ze natrafi na skolku, ktora tuto spolupracu nema. Ak mamina zavola do ASOBI, tak verim, ze dostanu skory termin. Hrdlickovu by som riesila ako nudzovy stav a ako poslednu moznost. Prioritne by som sa snazila dostat dieta do beznej skolky a popri tom logoped. Ale to zalezi na mamicke, ako si dokaze najst vhodneho logopeda. Vela treba pracovat doma, ziaden logoped to za rodicov neurobi, takze ak ma ist dieta do kolektivu, volila by som jednoznacne beznu skolku prave pre recovy vzor.

nikus5
11. apr 2015

@zube my máme podobný problém - od 3 rokov každý mesiac logopedička, v 3,5 začal postupne rozprávať - teraz má 5, slovnú zásobu má super, ale stále nerozpráva čisto, tak sa snažíme...inak, mala by som záujem o tú knihu 🙂
Ja som za normálnu škôlku - ak nemá iný problém ako OVR.

saurian
11. apr 2015

@zube koho? kormanovu? ci?

lucy125
11. apr 2015

Ahoj moj maly bude mat tri roky v maji a nehovori nič,blaboce len neurčite slova.Boli sme u foniatričky,diagnoza tiež oneskory vyvin reči inak je zdravi všetkemu rozumie,odporučila normalnu školku a kolektiv deti,dalej sme boli u neurologičky to iste,maly zdravi odporučila normalnu školku a kolektiv.zatupkyna riaditelky a zaroven naša suseda v školke kde bude maly chodit mi povedala že maly zdraveho chlapca čo do 4r nič nepovedal,vobec nič ,rodičia s nim pobehali všetkých Dr.a po mesiaci v školke rozpraval cele vety ako normalne deti,takže ja som za normalnu školku (on je uplne normalny len bunky v mozgovej kore čo maju za nasledok reč sa vyvijaju pomalšie) ale zase ak ste tak často chory tak neviem,či je vobec školka pre neho vhodna,kamoška ma dceru čo ma zniženu imunitu a maju platenu rodičovsku do 6r.

zube
autor
11. apr 2015

@saurian S Kormanovou som konzultovala a ona nám odporučila Putškovú.

terezka1947
11. apr 2015

@zube moj mal v oktobri 3r. a nastupil do skolky ako jediny,co velmi malo rozpraval 😒 teda,rozumel,vedel sa aj s ucitelkami dorozumiet,aj doma sme vedeli,co chce-nemal sice velku slovnu zasobu,ale dalo sa s nim "pokecat"....
skolka a deti mu veeelmi pomohli a to si odrataj Vianoce,kadejake prazdniny a niekolko dni choroby-takze do skolky chodi cca 6mesiacov...nerozprava uplne cisto,ale dobehol deti v jeho rocniku a dokonca aj R a ine problemovejsie hlasky pekne vyslovuje
mozno mu v skolke pomoze detsky kolektiv a krasne sa rozhovori-lebo bude "musiet"
takze ja by som bola za normlanu skolku

zube
autor
11. apr 2015

Ďakujem za všetky názory a rady, veľmi si ich vážim!

skoricaxx
11. apr 2015

Ahoj, moja tiež vo 2a pol roka používala iba prve slabiky npár slov nič v iac v marci mala a teraz rozpravame všetko v septembri môže rozprávať ako ostatné deti. Nám logoipedička najskôr nasadila B-complex na 3 mesiace jednu tabletku denne .... a všetko rozprávať za nu ked ona povie napr A ako auto tak my sme opakovali po nej auto.

A so starším do škôlky nastupovali tiež dve dievčatká čo vôbec nerozprávali. tá jedna len ked niečo nechcela krúti hlavou, po pol roku nám učitelka na besiedke ukazovala ako to dievčatko spieva a to ešte nerozpravala...

sesilia
11. apr 2015

@strociatka Prosim, mozem sa nieco opytat? Ked chodíte do IDR a k logopedicke na Kramare,je mozne chodit k dvom logopédom sucasne? Preplaca to poistovna? Alebo IDR je cisto sukromne?dakujem

sesilia
11. apr 2015

@zube Tiez mam syna 4 rocneho, ma OVR a urcite ti z vlastnej skusenosti odporucam normalnu skolku.

erickatt
11. apr 2015

Daj ho do speci, mne syn chodil az do takej skoly a nebanujem, v skolke akoby trpel , lebo u neho bola dislalia spojena s nadmiernim IQ, , tak moc kamaratou nemal, v logopedickej triede su deti s poruchou reci. vsetky a nik sa nijomu neposmieva. A hlavne maju logopediu casto, a at sa nebojis do buducnosti, syn je 9 tak a chce ist na gympel. Aj napriek poruche reci