Plač syna 1. deň v škôlke

mmoonna
3. sep 2020

Ahojte, včera začala škôlka, chcem sa teda spýtať, ako to zvládajú vaši drobci, ktorí nastúpili prvýkrát? Lebo môj synček hrozne narieka. Včera plakal celý deň, domov prišiel hrozne uplakaný, oči červené. Potom bol celý deň v pohode, hovoril, že zajtra pôjde do škôlky. No večer zase plač, že on nejde. Potom sa aj v noci zobudil s plačom a nekľudne spal. No a dnes ráno zase hrozný plač, aj v škôlke plakal. Viem, že zo začiatku bývajú plače, ale hrozne mi ho je ľúto. Ako sú na tom vaši drobci?

ave17
3. sep 2020

@mmoonna moja rovnako, cely den preplakala, vecer zaspáva la s plačom, ráno otvorila oči, plač. Zatiaľ to nechávam tak, vydržím nejaké dva týždne a potom možno začnem uvažovať, ze ju vezmem na obed. Viem, že ma skvele učiteľky, a bohužiaľ, musi si zvyknúť.

henrietkatr
3. sep 2020

ONO TO CHCE CAS. AKO MALOKTOREMU DIETATU TO NASTUPENIE DO SKOLKY IDE PROSTE LEN TAK. VECER BY SOM SA O TOM S NIM ANI NEBAVILA, ZE ZAJTRA SA IDE DO SKOLKY. TREBA PODLA MNA LEN VYDRZAT

miskaradko
3. sep 2020

@mmoonna ahojte...pracujem ako ucitelka a ozaj vam mozem povedat,ze vsetko pominie casom. Netreba byt uzkostlivy a zialit a lutovat dieta. Prekonavanim takychto prekazok v zivote budu vase deti silnejsie a zrelsie. Mojkanie a lutovanie urobi z vaseho drobca rozmanane dieta. Velmi vela robi postoj rodica. Aj ja mam deti a viem,co to je,ale hlavu hore. Pre plac sa neumiera😉 zvladnete to aj vasi drobci. Velakrat su ,,sceny,, len par minutove a ked sa zatvoria dvere za vami,deti su ako vymenene. Drzim palce✊✊✊✊

miskaradko
3. sep 2020

@ave17 ak ti mozem poradit,neber malu vobec na obed. Sposobi to blok u nej a neulahcis to vobec. Dieta si zvykne,ze ide na obed domov a robi do obeda este vacsie sceny.

lucia147852
3. sep 2020

@miskaradko fu tak učiteľku s týmto názorom vy som pre dieťa nechcela. Je plač a plač. Neplnim svojmu dieťaťu všetko na svete ani ho nerozmaznavam. Ale nie každé dieťa je v 3 rokoch zrelé na škôlku a poznám take čo vďaka tomuto prístupu navštevuje psychológa. Mohlo to byt v pohode dieťa keby ide do škôlky o rok neskôr. Chápem že sa mamičky potrebuju aj variť do práce. O to ťažšia situácia. Ale vyjadrenie že na plač sa neumiera....🤮

shee11
3. sep 2020

@lucia147852 ved je to pravda. na plac sa neumiera 🙂 p. ucitelka ma dobry nazor a skusenosti. ked to dieta nebude zvladat, tak sa to bude riesit. ale to sa ukaze neskor, nie po 2 dnoch a takych deti je ale minimum. drviva vacsina si v pohode zvykne. Ak to nepojde, mamicka ak ma moznost moze dieta zo skolky zobrat a dat ho napr. od januara, alebo o rok. Stáva sa.

mmoonna
autor
3. sep 2020

Ďakujem za názory. Viem, že po dvoch dňoch je ťažko hodnotiť, či je dieťa zrelé alebo nie. Ani to nemienim robiť. Len nie som zvyknutá na takýto plač, lebo dcérka keď chodila do škôlky, tak neplakala vôbec. Takže teraz, keď vidím syna, ako narieka, tak mi ho je ľúto. Viem, že je to prirodzené, však by bolo asi divné, keby mi ho ľúto nebolo. Ono učiteľka včera vravela, že doobeda deti boli ešte ako tak, ale poobede to tam plakalo skoro všetko 😉

dzejna241
3. sep 2020

@miskaradko nerozumiem, preco by mali deti robit vacsie sceny, ked idu po obede domov, ako ked zostanu aj na spanok. aky blok, co za blok?

ckatka
3. sep 2020

Maminky odporúčam vám prečítajte si toto
https://www.nevychova.cz/blog/rano-ve-skolce-pl...

Je rozdiel plač a plač. Pokiaľ dieťa poplacew, lebo ho prevalcuje emocia lucenia s matkou, ale da sa bez fyzického násilia odprevadit do triedy a o 5 minút je s deťmi okej...fajn.
Lenže ak je to hystericka scéna a dieťa má nervy aj večer a v noci...možno fakt ešte nie je zrelé, resp potrebuje inú formu komunikácie. Alebo možno ráno niečo potrebuje, čo mu odlúčenie uľahčí.

Ja sa dosť opieram o tieto "nevychovne" princípy. Nemám dieťa rozmaznane ani agresívne, proste je partak, ktorému môžem povedať narovinu co potrebujem a zároveň on povie co potrebuje on.
Od 2 rokov chodí do jaslí a potom od 2,5 do škôlky.
Plakal ráno presne trikrát.
Raz mu začínala choroba a bolo mu zle. Rozoznala som to a nechala som ho doma. Proste sme sa zo škôlky vrátili.
Raz chytil hysak a nakoniec sme zistili ze v aute zabudol hračku. Vrátili sme sa po hračku a bolo dobre.
A tretí raz plakal veľmi a chcel sa mojkat. Tak som s nim polhodinu sedela v šatni, tulil sa mi na rukách...A keď deti sli na raňajky, spokojne odbehol s nimi, ze už je hladný aj on.

Vždy treba dieťa uistiť ze pon prídete a trvať na tom ze fakt musíte do prace, lebo nebudú peniaze na to ci ono. Ale vo výnimočných prípadoch (a vaše srdce vám povie kedy to je), je úplne opodstatnené zo šatne sa proste vrátiť a spraviť si spoločný program. Pokým to nie je každý týždeň...je to úplne okej.

marta1987
3. sep 2020

Moj bol vcera v pohode hura uz je skolka otvorena,utekal do triedy. Hned prvy den ostal do 15. Doma pekne rozpraval co robili co papal. A dnes rano on nejde do skolky a tam sa mi uz rozplakal. Myslim ze tym si musi prejst kazde dieta, plac pride skor ci neskor. Ale bolo to pre mna tazke nechat ho tam 😥 .

jany149
3. sep 2020

@mmoonna súcitim s tebou a je mi ĺúto že place..viem že je to tažké teraz ,ale zvykne si....mňa to čaká od januára..dcérka mala ísť teraz ale ešte nie je 100%odplienkovaná....tak uvidím....drzím palce

jani321
3. sep 2020

Naša dcérka zatiaľ neplakala, ale myslím, že to ešte príde, keď si uvedomí, že tam bude chodiť každý deň a oveľa dlhšie tam zotrvá. Lebo tieto prvé dni chodia u nás detičky len na 2 hodinky. Tiež mám obavu ako to zvládne. Dnes sa učiteľka vyjadrila, že je divoká a má problém poslúchať. Čo je pravda. Naozaj je veľmi živá a odmieta poslúchať... 😔 Určite ešte príde plač a veta: ja nechcem ísť do škôlky...

fiafia
3. sep 2020

@mmoonna je to ťažké verím, takto pred rokom sme tiež začínali. Prvé dva dni bola pohodička, problém nastal keď pochopila,že to už bude denne. To boli plače, učiteľka mi ju aj z rúk trhala, čo ma nechcela pustiť, počuť ju bolo až von. Veru som si aj ja poplakala, kým som nešla pre ňu bola som ako matoha. Prvý týždeň bol masaker, potom deň od dňa lepšie. Aj tam bola rada, učiteľky ma rada,detičky tiež ale po roku vplivom chorôb,korony a zatvorenia všetkého máme opäť plače. Nieje to histericky plač ako vtedy, teraz sa už snaží vyjednávať aby tam nemusela no tak by som sa chcela dopracovať ktomu,že tam pôjde bez jedinej slzy

veronikaviszlaiova
3. sep 2020

Pekný deň prajem, tiež by som sa rada zapojila do témy. Včera tiež prvýkrat išiel náš synček do škôlky a tiež sa velmi trapim nanom, vcera trosku rano fnukal aj slzicky mu vysli ze nechce ist do skolky manzel ho odvizol do skolky on tvrdil ze je v pohose, poobede ucitelka hovorila ze trosku rano plackal ale potom uz bol v pohode, poobede bol ako keby nahnevany ked som pre neho dosla hovoril mi s placom ze nechce ist domou ...potom ze ho nenechala ucitelka sa hrat s hrackou ze nechce ist domou ...a nakoniec ze preco az teraz som pre neho prisla. Proste som tomu nerozumela odskakoval od jednej veci k druhej a fnukal proste som nechapala tomu prislo mi to ako keby bol zmateny zo vsetkeho a ja som tomu nerozumela leboaj zaplakal medzitym . Nevedela som ci preto place ze som pre neho prisla alebo ze preto lebo ndchce ist domou. Ale nakonidc nejako sa upokojil do vecera bol klud a ked sme isli spat vtedy spustil plac ze on nechce ist do skolky on chce byt doma somnou jemu tam nieje dobre a asi 20x sa opytal ci ho velmi lubim...vobec ma necchel ani pustit, a celu noc sa ma drzal ako kliest ...tazko zaspaval a rano nechcel vsat, plakal ze nechce ist ze preco musi ist....je to pre mna velmi tazke kedze som skoro 4 roky bola neustale s nim ale zas neprisiel mi doteraz ako taka citlivka, v pohode bol vzdy u hocikoho, nebol s nim nijaky problem nechat ho niekde na par hodin . Sam sa pytal ku babkam prababke, mam doma este 2 rocneho drobca ale uprimne povedane je to asi najtazsia situacia pre mna zatial boli ma to ze je smutny, neviem ako by som ho mala namotivovat ze v skolke je dobre a ze proste moje venovanie sa uz nestaci potrebuje byt medzi detmi a nielen byt somnou a s mladsim bracekom ...potrebuje sa rozvyjat a hlavne byt s rovesnikmi .

miskaradko
3. sep 2020

@lucia147852 mozno ste ma pochopili inak ako som myslela. Pokial je to plac bez pomocovania,zvracania a hlavne nocneho strhavania a placu,tak je to bezny plac a dieta z toho vyjde postupom casu. Ja niesom ziadna ,,krkavcia,,ucitelka ako ste sa snazili namna pokazat. Ja milujem deti viac ako svoj zivot,preto robim svoju pracu ale uz viem rozoznat,co je len afekt a co uz uzkost...

miskaradko
3. sep 2020

@dzejna241 blok u deti nastava vtedy,ked vedia,ze idu na obed domov. Rano spustia plac a cakaju do obeda, nechcu sa hrat,v kuse riesia ci uz je obed,nechcu ani pracovat ani sa nieco naucit. Ba dokonca niektore ani jest len aby uz rychlo odisli.

maciatkolulu
3. sep 2020

@marta1987 nie nemusí, moje ani jedno nemuselo a ani to nerobilo a to malý nastúpil do cudzojazyčné škôlky. A vieš prečo? Bol zrelý, pripravený...

maciatkolulu
3. sep 2020

@ave17 ty si doma, keď si môžeš dovoliť ísť po dieťa na obed? Lebo ak hej, tak absolútne nechápem, prečo necháva vlastne dieťa sa trápiť. Podľa úplne od veci. Potrebuje sa sicializivat zivat👍👋fakt? V noci plače, ráno plače, asi to fakt potrebuje, pochopím, ak ide matka do prace, tam sa nedá nič robiť, ale pokiaľ je matka doma, nechápem absolútne.
@mmoonna
Ani náhodou nemusia deti vyolakavat v škôlke a najmä v noci, že to narúša spánok, ale ôk. Plač nezabije...
@miskaradko milá pani učiteľka, plač zabíja a veľmi. Mbe jasle a škôlka dorazili celú moju psychiku a následný štart do školy. Nenávidela som ju a vieš čo, prestala som plakať, lebo mi iné neostávalo, vsakze. Mam 43 a doteraz úzkosť z tej vône.

sklamana15
3. sep 2020

ja sa vyjadrim troska mimo temy, ale nedalo mi: to sa vo vacsine diskusii tu na MK musi niekto navazat do nazoru ineho? Ved autorka sa pytala na nazor inych, nech sa kazdy slobodne vyjadri. Jasne, ze nie kazdy suhlasi s kazdym nazorom, ale hned sa navazat do druheho, ev. kritizovat niekoho pre iny nazor, pohlad na vec? Ved toto potom pochytia aj samotne deti, ked ich k tomu budeme viest. Viac respektu, ucty medzi ludi vo vseobecnosti, lebo vo virtualnom svete je kazdy frajer, kazdy kazdemu moze ... ale to tu potom bude vyzerat. A to sme na fore, kde diskutuju ženy matky... Žime a nechajme žiť

zuzzuli
4. sep 2020

Mne slo tento rok do skolky uz tretie dieta a samozrejme s placom. Vecer uz zacina vyjednavat, ze do skolky nejde a rano odkedy ocka otvori place, az kym nevojde do skolky. Vraj potom si uz len obcas poplace, ked mu pride luto. Ale tuto situaciu zaziva teraz asi vacsina deticiek. Ja som len chcela napisat, ze prvy syn chodil do skolky rad, ale plakal mi kazde rano 2,5 roka. Druhy syn mi plakal 1,5 roka rano. Ale potom uz bolo fajn. Dokonca syn aj ked nastupil do skoly plakal prve 2 tyzdne a nemyslim si, ze bol nezrely. Su deti, ked citia neistotu placu. Uplacanie deti nepomoze, jedine co pomoze, je uistit ho, ze sa prenho vratite hned ako budete moct, ked pridete z prace. Drzim palce vsetkych detickam, aby sa co najskor adaptovali a ranne odchody do skolky boli usmiate 🙂