Plač v škôlke a odmietanie štvorročného syna chodiť do škôlky

pickwick
15. okt 2013

Ahojte,mam 4 rocneho syna,ktory je na mna az extremne navyknuty. Uz druhy rok chodi do skolky,vcera mi volala ucitelka o pol 11 ,ze mam si ho vyzdvihnut,lebo jej zvracia od nervov a len place. Ked som prisla prenho,uz bol vysmiaty a doma mu nic nebolo. Rano zas plac,stresy,ze on neide do skolky. Minule mali premeny plodov a ja som prisla o 15 min neskor,ako zvyknem chodit prenho,on tam v kute sam reval. Odvtedy uplne odmieta chodit do skolky. Som z toho uz na nervy,aj bezradna,ucitelka mi tiez nevie poradit co s nim.
Mate niekto podobnu skusenost? Ako to riesit?

marduliena
15. okt 2013

@pickwick Mala som tiež problém zo synom , chodí 2rok do škôlky v pohode neplakal, nemala som problém:Tento rok pridbudlo nových detičiek ktoré plakaly za maminami.Prvý týžden bol v pohode ale potom my začal ráno plakať, nechcel ísť do škôlky, prestal my jesť v škôlke, ked prišiel večer úplný útlm nanho prišiel a furt sa vypitoval či ráno pôjde do škôlky , potom každé ráno ho bolelo bruško aj my zvracal vôbec som nevedela či to ma zo škôlky že tam nechce chodit, alebo má niečo s bruškom.Tak som si ho nehala týžden doma a sledovala som ho, bol úplne zmenený papal normálne, na bruško sa nesťažoval bol veselý tak my bolo jasne že to všetko mal zo škôlky.Bola som sa poradit s pani doktorkou,ktorá my povedala že ho mám dať do škôlky že to prejde tak sme začali znova chodit, a po týždny sa to napravilo,ja by som ho dávala do škôlky jemu to prejde

pickwick
autor
15. okt 2013

@marduliena ako by ste o mojom pisali,ja som z toho uz uplne na nervy,aj v noci ma chyta,ci som pri nom,ani sa odo mna nepohne . Ucitelka hovorila,ze musel dostat sok,ked tam boli rodicia ja som meskala 😒 . Teraz bol tyzden doma,lebo bol chory,ale od vcera zas suboj

pickwick
autor
15. okt 2013

@marduliena najhorsie je,ze kym si konecne zas trosku zyvkne,ochorie a sme tam kde sme boli

marduliena
15. okt 2013

@pickwick Musíte ho dávať do škôlky mne doktorka povedal že sa musel psychicky bloknut , ale to vraj mávaju deti na začiatku škôlky, ja som sa tiež bála ako to bude, on tiež začal byť aj taký že zamnou všade chodila ešte aj na WC,a furt len mlel o škôlke, aj v škôlke som sa pýtala či mu niekdo niečo nespravil že ostal taký,ale nie to bolo v detičkách ktoré nastupili do škôlky a boli uplakané, ale neboli sme sami aj jedna mamička mala s dcérkou tiež take problémy . Ono to prejde,musí si len zvyknut, hmm len to je teda najhoršie že ochorie ked si zvykne. 🙂

mrnousjana
15. okt 2013

Ja mam to iste s dcerou, druhy rok v skolke ale teraz tento tyzden mi viete co zabera cestou do skolky sa s nou rozpravam a trepocem blbosti aby mi bola nutena odpovedat a nemyslela na to ze ideme zatial mi to funguje pokial sa neprezlecieme a musi uz ist do triedy vtedy jej vyjdu slzy, ale to ja uz utekam prec no a po nu do skolky musim ist prva lebo tiez ked vidi ine maminy a mna nie zase plac a ucitelke hovori aby mi zavolala aby som uz prisla teraz som na marodke, ale od novembra pojdem do roboty tak som zvedava co bude 😖

ichbinich
15. okt 2013

@pickwick:
Mne sa zda, ze tym tvojim meskanim si nastrbila jeho doveru v teba a preto je teraz na teba taky naviazany...
Skus mu to v klude vysvetlit, ze ti je to velmi luto, ze si vtedy meskala, a ze ho urcite nenechas v skolke, ze vzdy pre neho prides. Ale ze sa niekedy moze stat, ze budes meskat. Normalne sa mu ospravedln, ze si meskala.
Mozno by pomohlo nieco ako pomaly navyk zase na skolku, zase ako na zaciatku. Ze tam najprv pojde iba na hodinku, postupne budete interval predlzovat...
Lebo nechat ho tam nasilu nevedie nikam a bude sa to stupnovat.
Alebo sa dohodni so synom, ze ked pre neho prides, tak nieco spolu budete robit. Cojaviem, pojdete do mesta na gastany (uz je zima na zmrzlinu 😀), alebo si precitate spolu knizku, ked pridete domov, upeciete kolac,... Nieco, co ma rad, a kedy sa budes venovat iba jemu.
V 4 rokoch uz chape, ze treba chodit do prace, a on chodi do skolky. Ale skor pekne vysvetlovanim ako tlakom.
Po chorobe, ked bol doma, je to vzdy tazke. On podla mna musi zase ziskat k tebe doveru, ze ho tam "neodkladas", ze prenho prides, ze sa na teba moze spolahnut atd.
Vsetko dobre!

marduliena
15. okt 2013

Mne ked ráno syn vstal tak si pýtal servítku aby si slzy poutieral,že bude plakať.Do škôlky sme prešli ale tiež ked som ho prezliekla tak už mal slzy,a presne aj ja ako prva čakala ked som išla prenho, ale už je dobre to po 2-3 týždnoch prejde.Ale aj tak ked je víkend tak sa strašne teší že nemusí ísť do škôlky, keby to robil od začiatku ako začal chodit do škôlky tak to pochopím ale teraz ked už druhý rok chodí z toho som bola zaskočená

janielikk
15. okt 2013

My sme nastastie takyto problem nemali, aspon po prvom tyzdni uz nie. Zato susedina dcera, ta vyvadzala CELY SKOLSKY ROK, ona chuda postavala na chodbe a cakala, ci prestane plakat, alebo nie, potom sa k nej v intervaloch vracala, utesovala ju, no prd to pomohlo a takto tam kazde rano zabila hodinu... A tento rok jej uz chodi v pohode, tesi sa. Niekedy z toho musia proste vyrast.

marika1230
19. sep 2016

Ahojte baby. Mám podobný problém ako autorka diskusie.. Moja 3 ročná dcéra tiež plače
Ráno ani Z postele nechce vstať, aj keď nasilu ju do škôlky dovediem vkuse plače,niekedy až zvracia hlieny dusi sa... Niekedy odmieta V škôlke jesť,pričom doma papa pekne nevyberá... A doma nechce ani poč
uť že ide do škôlky zajtra,hneď sa rozplače..dnes som ju nechala doma,lebo ráno znovu plakala až zvracala,,,A celý deň je akási uplakana..
Ako ste dopadli S deťmi vy zvykli si nakoniec?
Ja už rozmýšľam že ju odhlásim zo škôlky,A počkám až dospeje trochu..len sa obávam že potom to bude rovnaké ako teraz..

timea7
19. sep 2016

@marika1230 ak máš možnosť nechať ju doma, tak škôlku o rok odlož. Nie každé dieťa je v škôlke šťastné, nie každé potrebuje k životu kolektív a kamarátov. Môže sa stať, že to o rok bude rovnaké, ale je väčšia pravdepodobnosť, že to bude lepšie. Najľahšie si na kolektív zvyknú deti okolo štyroch rokov, vtedy už majú silnejšiu túžbu po kamarátoch. Naopak, ak je zaškolené dieťa až po piatom roku veku, býva často problém v tom, že si nemôže zvyknúť, lebo bolo pridlho doma s maminou. Tvoje dieťa bude o rok staršie, vyspelejšie, nestresuj seba aj ju.

marika1230
19. sep 2016

@timea7 veď to že mohla by som byť aj doma snou, ake za cenu že nenastupim do práce,takže ide O príjem..
Zasa som ochotná obetovať,peniaze že sa nejako uskromniť,nechcem malej nejako ublížiť pre prácu..
Chyba je najmä V tom že ona je strašne namna naviazana..

timea7
19. sep 2016

@marika1230 môžeš ten rok využiť na to, aby to tak nebolo, že je na teba veľmi naviazaná. Postupne s ňou navštevuj materské centrá, nechávaj ju s babkou, kamarátkou, spočiatku po hodiny, neskôr dlhšie, nedaj sa vydierať jej protestom. Bolo by fajn, keby ste chodili s viacerými známymi, ktorí majú deti napr. na chatu, aby sa ta spolu hrali. Držím palce.

megyyyy
19. sep 2016

poviem ti to zo strany učiteľky...(nechce sa mi rozpisovať detaily. Keď dieťaťu sľúbiš, že prídeš skôr, nemôžes ani minútu menej meškať...)tak prípadov som zažila X každý september... Je to vše o učiteľke. Ci zvládne to malého plakanie alebo nezvládne....Aj nám niekedy praskajú nervy a ušne bubienky.....a stále dookola..neboj sa mamka určite príde...a dookola a dookola....tyždeň....max dva plaču....a koniec....všetko bude tak ako ma byt a do škôlky bude chodiť rád....len si ON musí sam zvyknúť, že v škôlke mu nikto nerobí nič zlé a mamka ho zakaždým príde vziať.....zažívame to kazdý september...a ver že je to len TOTO obdobie ktore ty ahlavne ta učitelka musi nejak prežiť..(najlahsie je zavolat mame...len tým sa predlžuje termin aklimatizacie a dieta vie že ked tak plače mamu mu zavolaju).....Naozaj sa neboj,,,a jasne aj pripady ze reval a reval až ho napínalo na vracanie....uff tych bolo.....a teraz nechcu ist domov zo školky 🙂) to by som ti vedela všakovaké príklady porozprávať... hlaavu hore, pevné nervy učitelke...a ty vždy spln to čo slubiš...ked povieš ze prídes na obed...pridi na obed....ked vtedy tak vtedy....vela zdaru z krpátkom 🙂)

marika1230
20. sep 2016

@timea7
@megyyyy
Dnes sme to ako tak dali🙂
Síce od pol7 do 8 sme sa oblikali umývali,S plačom presviecanim..
Ale včera som sa dohodla S jednou maminou že ponas prídu A pôjdu dievčatá spolu do škôlky..moja dcéra plakala ale keď videla kamarátku že prenu prišla, tak sa ukludnila..V škôlke už slzy neboli🙂..
Megyyy Z pohľadu učiteľky by som chcela vedieť tvoj názor.
Minulý týždeň keď som šla po malú do škôlky tak učiteľka nanu kričala, lebo plakala za kamarátkou keď išla skôr domov (tá čo prišla dnes ponu do sklolky) lebo moja dcéra sa strašne na to dievča naviazala,lebo poznajú sa,aj predtým než začali chodiť do škôlky sa spolu hrali..
Ten prístup učiteľky sa mi nepáčil,že,, čo to za moresy A okamžite prestaň sa plakať,čo.plačeš toľko vladzes ešte?,,nato som došla ešte Z vonku som si to vypočula.keď som videla dcéru, ten plač bol už zo strachu odnej..
Je pravda že tá učiteľka je prísnejšia K deťom, ale neviem ako jej mám vysvetliť aby nanu nešla takým spôsobom že vrieska ponej..obávam sa jej ti vytmavit lebo sa bojím že potom bude ešte horsie sa K dcére správať..aj chápem ju lebo aj prenich je to náročné S tými deťmi pokiaľ si zvyknú..aj jej strašne vadí že dcéra sa tak nalepila na tú svoju kamosku,že vraj sa nechce zapájať do kolektívu že robím chybu keď sa dohadujeme S tou mamičkou aby spolu sme snimi ráno išli..
Keď ja ináč neviem malú presvedčiť:-/

mia1718
20. sep 2016

Zdravím Vás, u nás sa škôlka začala ukážkovo = vysmiate decká, ráno ma ťahali z postele aby sme už išli. Prišla choroba týždeň doma + víkend k tomu...starší ok, škôlku zbožňuje. Problém je s mladším ☹ doma sa teší, ráno sa nevie dočkať ako chce ísť do škôlky, v aute len už tam budeme??? Sadneme na lavičku a začíname...idem domov, ja tu nechcem byť a plač ☹ chvíľu sa hral, potom vraj zasa plač, na vychádzke v pohode a po obede už bol spokojný. Keď som prišla tak sa hral, vraj aj všetko spapal...a dnes ráno zasa ten istý scenár ☹ nos zaborený vo vankúšiku z domu a plač. Učiteľky sú perfektné, také babiny, vraj bol prvý týždeň super, že je maličký (2r7m) ale vraj si kolektív užíva ☹ mám vydržať ☹

timea7
20. sep 2016

@mia1718 úplne normálny folklór prvých týždňov v škôlke. Dieťa sa aj teší, ale aj by chcelo byť ešte s maminou, tak skúša, či niečo nezaberie 😉 😉 😉 . Vo väčšine prípadov to skúša iba na jedného z rodičov. Dieťa treba uistiť, že ho lúbiš, prídeš po neho a že mu v škôlke bude fajn. Nepredlžovať lúčenie, šupnúť za dvere, o pár týždňov sa na tieto ranné "etudy" ani nespomeniete.

timea7
20. sep 2016

@marika1230 učiteľka nepostupuje správne, naopak, mohla by využiť, že má malá nejakú kamarátku a s ňou ľahšie prekonáva odlúčenie od maminy. A kričať preto na dieťa, ktoré je v škôlke pár dní?! 😠 😠 😠 Zapájať sa nemusí celý školský rok, v jej veku má na to právo, to by mohla pani učiteľka vedieť a rešpektovať to. Na tvojom mieste by som sa neobávala toho, že by sa k dieťaťu správala ešte horšie. Išla by som za ňou aj s manželom a spýtala sa jej na dôvod, prečo nemôže tvoja dcéra chodiť do škôlky s kamarátkou. Aký má dôvod na to, aby na ňu kričala. Povedz jej aj to, že ti absolútne nevadí, ak sa nebude zapájať, v jej veku nemusí, ale bola by si rada, ak by sa do škôlky tešila. A neželáš, si, aby po nej kričala prečo toľko plače a či ešte vládze. Nemusíš jej nič vytmaviť, dá sa jednať slušne, ale dôrazne.

marika1230
20. sep 2016

@timea7 ďakujem za dobrú radu naozaj..A aj si nechám poradiť..
Poobede keď som po malú išla,tak učiteľka(tá druhá,oni sa menia na pol dňa,nie tá čo kricala)vravela že plakala dcéra počas dňa keď si namna spomenula☹, ani papať nechcela☹
No pýtam sa malej teraz či zajtra pôjde tak že áno,ale jej stále je smutno zamnou..
Uvidím ráno, čo bude..

timea7
20. sep 2016

@marika1230 skús jej dať z domu nejakého mojkáčika, alebo bábiku, ktorá má vlasy takej farby, ako ty, alebo nejakú drobnosť, ktorá bude predstavovať teba - taštičku, šatku, to by jej mohlo pomôcť. Ale už sa mi to nezdá také tragické, ako v prvom príspevku, držím palce.

mia1718
20. sep 2016

@timea7 ďakujem 🙂 mňa to po tom prvom týždni, kedy nebol ani najmenší problém zaskočilo ☹ plač bol aj dnes ale vraj to už nebolo také zlé ako včera, tak snáď zasa "nabehne" na škôlkársku vlnu 🙂

megyyyy
20. sep 2016

@timea7
@marika1230 . Stop, stop, stoop holky...najskor než namalujete čerta na stenu, poviem vám aj moj pohlad z toho učitelského uhla 🙂 Nemožem suhlasiť so všetkými radami čo napísala Marika1230....Nebola som tam neviem ako p. uč. kričala...Takže po prvé , nie každá prísna učitelka musí byť hneď ta zlá učitelka......a po druhé zas ak to bolo ako si ty napísala "vrieskanie" tak p. uč. to naozaj prehnala. Ale ak to nebolo tak tak by som nezveličovala. Ak áno, kludne sa s nou porozprávaj, tiež si nemyslím ze by to malo nejaký vplyv že by sa potom začala zle chovať k tvojmu dieťaťu. Ale iné som chcela: tieto prípady : ako našla si tam kamarátku a nechce bez nej byt....alebo p. uč. povedala že sa nezapája...a druhá mamička ti povie že nemusí sa...má nato právo. Tieto totožné prípady mam X krat prežité. Takže skusenosť : dcerka tam ma kamarátku : mali sme dievčatko ..stále mame ..prišla do školky mala 3,5 roka...samozrejme nový kolektív ..plače, smútky za mamkou...prišlo aj dalsie nové dievčatko...vlastne prisli len tieto dve nové do už zabehnutej skupiny...tak jasne ze kamošky...P. uč. to musí využiť v tom dobrom...ked je to druhé dievča smelšie, tak cez nu motivovať aj tu druhu... ,,pozri sa, zuzka si vyzula topánočky sama...skúsiš to aj ty? mne sa zdá že ste rovnaké šikovné, vyskúšaj! " (a tak dalej talafatky)...To je v tom dobrom zmysle. Lenže mile mamky ono to funguje aj naopak. Samozrejme velmi chceli pri obede, ranajkach sediet spolu...ked chce cikať jedna, jasne aj druhá.... Proste pre dieta je toto niečo nové a napodobňovanie ho baví a plynie aj z jeho veku....atd...Lenže : jedna nemá rada polievky, a samozrejme ani druhá nechce ochutnať ani za svet. Predtým jedna v pohode išla spinkať , teraz ked nechce ta druhá, za svet nedostanete ani prvú....Ked Zuzku vyzdvihnu skor...druhá chce byť tiež vyzdvihnuta hneď! Ono su to drahe mamky lahke počty...🙂 Proste deti niesu falošné , presne viete z ktorej hlavky nápad vyšiel. Stotožnia sa s tým a hotovo. Ked náhodou chýba jedna..druha spraska polievku cakom prask...ked chyba druhá aj ta prvá ide po polievku na duplu...A takto sa to točí dookola. Takže áno treba to kamarátstvo využiť na to dobré...ako ty ked vás boli vyzdvihnuť doma.....ale pozor zas odtial potial. My máme 20 detí v triede...každé iné návyky z domu, iná povaha, iné chovanie..ine detské taktiky na nas skušaju....Proste jedinu nevyhodu kt. mamky máte že neviete porovnať svoje dieťa s ostatnými v kolektíve. Napr. na akej urovni vývynu je. Lebo poznáte to svoje dietko..ale nepoznáte tých dalsích 19... a to je tá vyhoda p. učiteliek ..že vedia ako a koho podporiť, koho "skrotiť". Toto mi hlavu nerobí...skor to že to dieťa nejaví záujem o činnosti. A že má na to právo....áno má...netreba ho nasilu nútiť...Aj my tak začíname...pri zamestani, alebo rannom kruhu...mame jedno dievčatko ktorej napr dáme manualnu činost..puzzle..alebo niečo...lebo vieme že by to bolo kntraproduktívne aj pre nu aj pre spoluškolkárov kt. počúvaju s otvorenými ústami... Pomaličky sme ju zapájali..ale stále to nebolo ono. A verte že skušali sme všetky možne medody. To dievčatko je proste nemotivovatelne....keby sme doniesli medveda ktorý by spieval a vyskakoval..ani by to s nou nehlo...dnes je predškoláčka...(prišla nemala ani 3).....no a piesne, básničky, prstové hry..tancovanie...a to mame fakt pestre programy...ona proste nemá záujem....o nič....Takže verím že toto až nieje a nebude tvoj prípad...ale verím že p. uč. spozna osobnost tvojho dietatka a nastaví sa na to..že bude vediet čo platí práve na ňu 🙂 A áno milé mamky...aj dobré p. učitelky v školke kričia ...(aspoň aby ich bolo pri 20 detoch počuť)....ale nieje kričanie ako kričanie samozrejme....🙂 a propo..poznam aj jednu "nekričiacu" učitelku ....mala som kolegynu kt. v živote ani len nezvýšila hlások....(ale ta trieda nemala fakt žiadne pravidlá, ja by som k nej svoje dieťa NIKDY NIKDY nedala...čistá katastrofa....niektoré uč. si naozaj zmýlili povolanie..podla mna tam len prebýva....nerobi pre deti uuplne nič....su jej ukradnute...nemá záujem...je jej jedno či zjedia niečo..alebo nejedia celý den...pre mna bohužial smutný prípad).... Takže tolko...ale samozrejme ak sa ti to zdalo že ozaj po malej neprimerane hučí tak kludne jej to povedz... slová kt. použila uč. sa mi nezdaju nejaké katastrofické...Skor prehnala ich podanie...🙂) Držim palce v školke! 🙂


timea7
20. sep 2016

@megyyyy na tvoj román odpoviem krátko . som roky učiteľkou v materskej škole a stojím si za každým slovom z predošlého príspevku, A tiež som dieťaťom, ktorému jedna pani, ktorá si oslovenie učiteľka nezaslúži, sprotivila škôlku za pár dní natrvalo. Vrátila som sa do nej až na prax ako študentka.

timea7
20. sep 2016

@mia1718 takýto problém môže nastať aj v budúcnosti, dokonca to ani nemusí byť po chorobe, prázdninách. Dieťa sa vyvíja a skúša a čaká reakciu rodičov. A rodičia často márne skúmajú, prečo dieťa zrazu nechce do škôlky, čo sa stalo, niekedy ide len o to, že už je to tam po pár týždňoch "opozerané" a deti zistia, že už je to povinnosťou do škôlky ísť. Deti nie sú hlúpe, sú len malé. 😉

megyyyy
20. sep 2016

@timea7 Nuž, ja čerpám tiež zo skuseností, z našich volakedy septembrových plačúňov, su šikovné ďeťuchy kt. nemaju so škôlkou žiadny problém. Naopak nechcu íst zo školky domov. (a fakt nepreháňam) 🙂 Jedno dievčatko marodilo pondelok a utorok a vymyslelo si že stredu v školke ideme niečo špeciálne robiť a ona proste musí isť do školky...Tak mu mamka doviedla aj choru, lebo že ona chcela isť hrozne do škôlky.... (samzrejme sme ju poslali chuda choré naspať) len Ti vravím že ja som mala zatial dobre skusenosti s aklimatizovaním... (ano aj ja mam osobné nazory na deti a ich rodičov že si myslím že to dietatko mohlo zostat ešte doma pri mame..aspon z dovodu že si zasluži mať aspon 3 roky svoju mamu)...ale s nejakými vážnymi problémami som sa nestretla...

natalym
20. sep 2016

Aj ja poradím. U nás bola topka a max. pomôcka bábika, ktorá cca vyzerala ako ja. Kúpili sme ju spolu a každý deň pekne chodila do škôlky a domov, aj spolu spali, jedli až kým na ňu nezabudla.

megyyyy
20. sep 2016

@natalym tak to je skveléé a originálne 🙂) 🙂) fakt to fungovalo??? mamu stále pri sebe 🙂

natalym
20. sep 2016

@megyyyy Len som pohla rozumom.
Chceš mamu? Tak bude chodiť s Tebou.
So staršou sme tak vyriešili cikanie. ,, Krásne nohavičky máš maminka. Chceš aj Ty také, plienku preč a kúpime krásne gaťky. ,,

Stále rozmýšľať treba.

timea7
20. sep 2016

@megyyyy neuraz sa, ale predsa mám tých skúseností len trošička viac, ako ty, pracovala som aj v štátnych aj v súkromných škôlkach a viem, že sú deti, ktoré si na škôlku nezvyknú nikdy. Možno aj rezignujú, lebo im nič iné nezostáva, ak rodičia musia ísť do práce, ale pobyt v nej si pretrpia. A tiež som mala do činenia s učiteľkami, ktorým by som nezverila ani bicykel, jednej kolegyni som dokonca musela povedať, že dúfam že to, čo som videla, som videla prvý aj posledný krát a že keby to urobila môjmu dieťaťu, tak jej jeho otec príde zrovnať ciferník....detaily radšej nepíšem 😠 . A tiež som stretla učiteľky, ktoré môj život nielen profesný, ale aj súkromný neuveriteľne obohatili, pre deti bolo šťastím, že boli u nich v triede a hlboko sa pred nimi skláňam. Som tiež prísna učiteľka, ale každé z mojich zverených detí vie, že u mňa vždy nájde more lásky, podpory a pomoc kedykoľvek ju bude potrebovať. Veľmi dobre si totiž pamätám, čo som zažívala v prvé dni v škôlke ja a neboli to pekné spomienky. Bohužiaľ, niektoré moje kolegyne mali podobné, alebo ešte horšie.

timea7
20. sep 2016

@natalym super nápady, už si ich tu písala, pamätám si to, vlastne ten návrh s bábikou, o ktorej som písala vyššie, bol tvojím nápadom a mne sa veľmi páči.

natalym
20. sep 2016

@timea7 A všeličo sme mali také, ani si nespomeniem. Proste treba sa vžiť do toho dieťaťa, ono nevie niektoré veci pomenovať, my to musíme urobiť za ne.