Šikana v škôlke

andrearuj
12. sep 2016

Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niektorá skúsenosť so šikanou v škôlke ak áno, ako ste to riešili? Ďakujem za pomoc...

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrearuj
autor
12. sep 2016

@alenah31 ahoj áno, dieťa dieťaťom, dcéra sa nevie brániť a jedno dievčatko ju tam stále buď poškriabe alebo silno stisne ruku alebo sotí...ako ste to riešili?

eeffka
12. sep 2016

@andrearuj naucila som obe deti ze co oni tebo to ty im a este jednu navrch. To nie je sikana, to je "socialna zrucnost skolkarska" 😀 . Predpokladam ze doposial ste sa nedostali do konfliktu so ziadnym rovesnikom, ked toto beries ako sikanu.
Moja krpata 12kg sa hned prvy tyzden pobila s chlapcekom lebo jej robil zle a odvtedy uz dal pokoj. Ine deti otlkal cely rok

andrearuj
autor
12. sep 2016

@eeffka neviem, či bitka je práve riešenie ale asi máš pravdu, že niekedy iná možnosť asi nie je keď zlyháva to, čo by zlyhávať nemalo....slušná výchova a pedagogický prístup

mickao
12. sep 2016

@andrearuj ja maleho ucim, ze nikdy nesmie do nikoho zaparat, priecit sa, alebo dokonca niekoho byt. Avsak, ak sa k nemu bude niekto takto spravat, nech si nenecha a nech vrati a tiez jednu navrch.

eeffka
12. sep 2016

@andrearuj no vies 3/4r faganovi mozes vysvetlovat kolko chces, aj pekne aj slusne a aj tek to spravi zasa, ked mu vratis a este prilozis, je to 1000x efektivnejsie.
Moje druhe dieta je extremne drobne a ma o 7r stasiu sestru, tak ona je taka "Xena bojovnica", nepreda kozu zadarmo.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@mickao asi sa tak budem musieť s ňou porozprávať aj ja....aj keď mi je to proti srsti, nejako sa musí naučiť brániť.

tetapetra
12. sep 2016

@andrearuj minuly rok sme to mali. Raz ho jeden chlapec uhryzol, potom nasla ucitelka deti ako mojho tlcu, nacele z "hryzajkom" a este jednym o hlavu mensim ako moj a potom ten maly zase treskol zo siltovkou. Odchytila som ho a povedala, ze ho tak zrezem, ze ho vlastna mater nespozna. Samozrejme som zakazdym nanho zazerala. Synator im to vracat nechcel. Vraj su malicki ☹

nyusika
12. sep 2016

silni stisnut ruku, ci sotit nie je sikana.

to je proste forma sebapresadzovania.
jasne, ze tio tak nema byt, ale deti si toto uz musia riesit same.
pokial to nezachadza do extremov.

ked nechces, aby sa tvoje dieta primerane branilo, nauc ho, aby sa tomu druhemu dietatu vyhybalo.

lenkusik
12. sep 2016

Môžeš poprosiť učiteľku, aby na to dohladla, alebo naozaj sa bude musieť brániť, sú to deti a ak sa nepostaví tak ju bude otlkat, sú to bežné veci a stretávala som sa s tým že to deti medzi sebou robili a skúšali kto z koho, deje sa to aj dnes, mala aj dnes má prvý ročník za sebou dôjde s modrinou, ucitelkam je zbytočné niečo hovoriť, odpoveď bola cez prestávku tam nie som, takže ju mala raz chytila na môj pokyn a upozornila ze uz stačilo a je pokoj. Viem je to strašne ale inak to nepôjde, naše školstvo proste je už iné ako za našich čias, keď sme sa povinne prechádzali po chodbách a keď niekto niečo vyviedol alebo papuloval tak dostal trstenickou, bolo to kruté ale účinné. Dnes by deti všetky chodili asi s pasikom na rukách od trstenicky. Skús jej vysvetliť nech sa vyhýba doticnemu dieťaťu alebo nech mu povie rázne dosť, alebo sa porozpravaj z rodičom, hoci neviem aku dostaneš odpoveď, aby si nebola sklamaná, môže sa stat ze ked to dieťa budú upozorňovať bude robiť ešte viac zle natruc, držím palceky.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@nyusika vďaka za odpoveď, len sa chcem opýtať, ako by si reagovala ty, keby ti dieťa domov chodilo s plačom, budilo sa v noci a buď prišlo poškriabané alebo udreté? Myslím, že tiež by si riešila, či?

andrearuj
autor
12. sep 2016

@lenkusik ďakujem, budem musieť niečo poriešiť.

nyusika
12. sep 2016

@andrearuj
poropravala by som sa s uciotelkou (kludne) a zacala dieta ucit branit sa.
deti sa obcas pohasteria, obcas sa udru aj same, aj sa poskrabu...
nepises, ze je permanetne otlkane, ale ze je poskrabane, odsotene...

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mickao
12. sep 2016

@andrearuj proti srsti? Niektore deti neprestanu zaparT do ostatnych. Cim viac tvoje dieta bude ustupovat a mlcat, o to viac bude maly agresor povzbudeny a bude ho to bavit, "ved predsa si necha". Vzdy je lepsia predstava , ze moje dieta sa vie branit, akoby malo byt sikanovane, len preto, aby ono nebodaj agresorovi neublizilo.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@mickao vďaka, asi som potrebovala trošku nakopnúť...

kaja73
12. sep 2016

@andrearuj skus si dane dievcakto "odchytit" a pekne mu dohovorit..ziadane hrozby,krik..len ho fakt poprosit aby tvojej dcerke neublizovalao..mozno to bude stacit.
A malutreba naucit branit sa..bud hlasnym a raznym slovkom-prestan-,alebo odsotenim - ked mu je ublizovane...ale sikanou by so toto urcite nenazvala

sardinka336
12. sep 2016

@andrearuj no v prvom rade by som nepisala na konika, ale zastavila si dotyčne dieta...je mi jedno kolko ma rokov a slušne, razne a pohladom masoveho vraha mu povedala, ze mojej dcery sa viac nedotkne....ak to nepomoze tak moje dieta ma dovolenie to vratit, udriet naspäť. Ked sa nebude branit tak bude fackovací panak silnejších...a ak to nepomoze tak za učitelkou.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@nyusika to beriem, máš pravdu, deti sú rôzne a často si dokážu ublížiť, učím už 12 rokov, takže viem, že si dokážu ublížiť, jasné, že chcem veci riešiť s chladnou hlavou a nadhľadom, preto sa pýtam na radu, nie na rozbor veci

mickao
12. sep 2016

@andrearuj mysli na svoje dieta, nie na dobro " agresora". Este ju caka vela rokov skoly a dost by som bola nestastna, keby moje dieta bolo sikanovane. Vediet sa branit, nie je urcite na skodu.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@sardinka336 nerozmiem, a načo sú potom tieto diskusie a fóra? Snáď na to, aby sa ľudia pýtali a dostali aj nejakú odpoveď, či? Len som sa pýtala na skúsenosť s touto vecou...jasné, že budem riešiť v prvom rade s rodičmi a učiteľkou, ak je problém, nech sa vyrieši. Ale aj tak ti ďakujem za odpoveď.

danielita18
12. sep 2016

ja by som vobec do toho nevstupovala a nezasahovala,nato je tam učitelka a určite nedovolí aby sa deti medzi sebou bili a ak aj vznikne nejaký konflikt tak určite ich nenechajú sa dobit aje normalne že deti sa aj medzi sebou pobiju ved aj surodenci sa pobijú,toto čo píšeš podla mna nie je šikana,len ta malá je viac panovačná a tvoja je zase kludnejšia povaha a tak to v živote chodí,malá sa musí naučiť aj brániť

librarian
12. sep 2016

ja som mala za mojich škôlkarských čias šťastie na chlapca, ktorý na iné deti útočil nožničkami a bil ich po hlave drevenými kockami. ja som zase mala tú "česť" byť iným zasranom škrtená (sedel na mne a škrtil ma). neskôr (iný spolužiak) som zastavila šikanu tým, že som agresora už v zúfalstve šmarila cez stôl - učiteľka sa ale sťažovala na mňa. no potom už bol pokoj. 🙄 ...niekedy mám pocit, keď čítam reakcie niektorých žien, že vlastne sú takéto prejavy detí úplne normálne. no ale nie sú! môjho syna budem učiť, aby nebil iné deti, ale zároveň aby sa vedel brániť. dúfam, že bude po manželovi (ten je vysoký a statný), tak hádam bude budiť rešpekt a nebudeme musieť riešiť malých agresorov v škôlke a škole.

eeffka
12. sep 2016

@andrearuj no ja myslim ze v prvom rade to treba riesit s dietatom, mne keby prislo uplakane dieta moja prva otazka znie kto ti to spravil a druha ako si zareagovala.
ucitelka v skolke ma 25deti a nema oci aj na zadku. aj keby chcela. dieta sa musi vediet do urcitej miery ubranit same. Podla vsetkeho ma 5,5roka a to uz davno mala mat taketo veci za sebou, zachvilu pride sofistifikovanejsia forma, typicky dievcenska, "my sa s tebou nehrame lebo" a toto je iny level. fyzicke ataky (samozrejme detske) su oproti tomu malina.
pises ze sama ucis uz 12rokov tak mi nehovor ze toto je pre teba nova situacia...ved to je taky kolektivny folklor

lenkusik
12. sep 2016

Je možné ze to pomôže ze sa ozves tomu dieťaťu ty. Malá mala tiež problém zo staršou spoluziackou, dávam jej na desiatu vždy nejakú mlsku a raz mi mala povie ze jej mám robiť nechutné desiaty a nedavat mlsky, zostala som ako obarena , že prečo. Vieš čo povedala, jedno dievča tuším 4 tacka, mi chodí jesť desiatu lebo jej chuti. Ako keby mi dala facku. Povedala som jej nech jej nič nedáva, povedala ok, na druhý deň sa pýtam ze co ako, no nedala som no ona si ju vybrala z tazky sama a zjedla s úsmevom na perách. Tak na druhý deň som jej povedala ze ak zase príde tak jej odkaz toto: maminka ti odkazuje ze este raz mi vezmes desiatu a ja sama ta neponuknem tak si to príde s tebou vybaviť osobne do školy. Vedela som ktorá to je a zabralo, odvtedy sa mi ráno pekne pozdravi a viac pri nej nebola, treba len deti povzbudit ze za nimi stojíme.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@danielita18 to áno, som pedagóg a viem, že by to určite nedovolili, pýtala som sa preto,a by som jej to vedela nejako vysvetliť, pomôcť jej sa cez to preniesť, naučiť ju sa s tým popasovať...nepísala by som, keby ma to netrápilo, vďaka za odpoveď.

mickao
12. sep 2016

Mam kamaratku, ktora ma o rok starsieho syna ako ja. Je to velmi tichy a ustupcivy chlapec. Vela veci si od druhych deti necha. Od malicka mu jeho mama vstepuje, ze ked mu bude niekto ublizovat, nech radsej odide. Len si neviem predstavit, ze keby mu niekto v skole robil zle, kde bude stale odchadzat a cely cas niekomu ustupovat. Uz len kvoli tomu, ze je taky ustrachany, by som mu urcite povedala ako sa branit.

eeffka
12. sep 2016

@andrearuj myslim ze v urcitych situaciach netreba byt pedagog ale matka.

andrearuj
autor
12. sep 2016

@eeffka nuž, rozdiel je škola a škôlka...to je pravda ale ako čítam, aj dospelí sa vedia takto "detsky" správať. Ja naozaj nerozumiem, prečo píšeš ak nechceš pomôcť?

eeffka
12. sep 2016

@andrearuj ale ja som ti povedala co treba robit, asi si necitala dosledne. Nauc sa dieta branit.nic ine vam tu nepomoze.
ked by k tebe prisla kolegyna a jednu ti vypalila, co by si spravila? vysvetlila by si jej ze toto sa nerobi a ze svoju frustraciu nech smeruje inde?
lebo ja by som jej dala v milisekunde jednu taku naspat az by ju posadilo. A az nasledne by som sa jej opytala ci ma nejaky problem.