Škôlka a rodičovský príspevok

24. aug 2020

Ahojte.
Baby ako riešite škôlku?
Keď dcéra v apríli dodrží 3 roky a až v septembri ju dáme do škôlky, dá sa medzi tým žiadať o predĺženie rodičovského príspevku?
Mám stálu prácu a tak som išla na materskú ale neviem si predstaviť 4 mesiace byť na neplatenom.
A starý rodičia tiež pracujú a jasle si nemôžme dovoliť, skôr do škôlky nám malú nezoberu keďže nemáme tu trvalý pobyt tak budeme radi keď ju nám zoberú v septembri.
Ďakujem za rady.

dollyzv
24. aug 2020

Pokiaľ viem,platený rodičak po dovŕšení 3 rokov je len v prípade že má dieťa zdravotné problémy ( pre posudkoveho lekára musia byť závažné) potom je neplateny rodičak,resp. Nemusíš si len platiť zdravotnú..ale možno má niekto poopravi

autor
24. aug 2020

@dollyzv ďakujem, máme jedinú možnosť, že ja nastupim na 4 hodiny do práce a drahý bude ťahať odpolednu v práci, ale nevieme si to predstaviť 4 mesiace tak fungovať, ak dobre rozumiem rodičak mi končí keď dieťa dodrží 3 roky však?

dollyzv
24. aug 2020

Áno..potom buď nastúpis do práce,stanes sa samoplatcom,evidujes sa na úrad prace,alebo si poriesis predĺžený neplateny rodicak(len neviem koľko týždňov/mesiacov vopred treba pred dovŕšením 3rokov)

autor
24. aug 2020

@dollyzv ďakujem, som si naivne myslela že štát pomôže aspoň minimum dá na pár mesiacov predĺženie rodičaku, ale tak bude ako sme si aj mysleli len budú to ťažké 4 mesiace, ale nevadí zvládneme to len som myslela že je aj iné riešenie.

dollyzv
24. aug 2020

No pokiaľ viem tak nie...čo sa týka škôlok je to dosť nedomyslene na sk...najmä keď dieťa nezoberú kvôli kapacite a žena sa môže aj rozkrajat tak ma smolu..ale možno tu ešte niekto napíše ak je aj iné riešenie..ja viem len o týchto.

veronikaszabova
24. aug 2020

Nie, nemas narok na ziadny predlzeny plateny RP.
Inak ak chces ist na nepl.volno, tak s tym musi zamestnavatel suhlasit.

tehulka2011
24. aug 2020

Bud rada, ze ti ju zoberu v septembri. U nas neberu do statnych skolok ani stvorrocne deti

autor
24. aug 2020

@tehulka2011 to len dopredu som sa chcela radiť, má 2 roky a modlím sa aby ju zobrali, som myslela ze 3,5 ročne dieťa musia zobrať do škôlky, lebo vtedy bude mať 3,5 je aprilovka.

autor
24. aug 2020

@veronikaszabova ďakujem, na neplatené voľno nemožem ísť a človek rozmýšľa že ako to riešiť keďže nikto nám nevie s tým pomôcť to myslím starých rodičov.

17alisha
24. aug 2020

ahoj, ja mam dceru v januari, tak to si neviem predstavit byt do dalsieho septembra na neplatenom. preto ide dcera do skolky 2.5 rocna teraz od septembra - aspon, ze ju vzali, ale sme na dedine. v meste neviem ako by som to riesila..asi by som ju vozila na dedinu do skolky.

17alisha
24. aug 2020

a este mimochodom, starsia dcerka je tiez narodena v aprili, ta nastupila do skolky od druheho polroka - tzn od februara.

kukulienka83
24. aug 2020

No jedine sa poinformovať o škôlky v okolí... Nemusia ti ju zobrať ani ako 3,5 ročnú. Povinná dochádzka je až predškolská, vtedy musia zobrať dieťa aj keď nieje trvalý pobyt v danom regióne.

veronikaszabova
24. aug 2020

3.5 rocne dieta nemusia vobec vziat - uz len kvoli TP.

veronikaszabova
24. aug 2020

@kukulienka83 predakolska nie je povinna.
Povinna je iba skolka vziat dieta v predskolskom veku, ked ho rodicia chcu dat do skolky. Avsak ty dieta do skolky dat nemusis vobec.

1.1.2021 - odvtedy je povinna predskolska, ak to dovtedy nezrusia.

kukulienka83
24. aug 2020

@veronikaszabova no ved tak som to myslela 😉 vďaka za upresnenie

zuzuliennka1
24. aug 2020

so skolkami je to celkovo zle, nemusia vziat veru ani 3,5rocne, pokial viem, jedine co je povinne - je ten posledny rocnik pred nastupom do skoly....ak rodic dieta do skolky teda da, vtedy ho musia vziat, ale skolka ako taka povinna u nas nie je...
a RP sa pobera do 3 rokov dietata, jedina vynimka co je - ked ma dieta nejaky zdravot. problem, da sa ist na predlzeny rodicak zo zdravot. dovodov, ale to su napr. chronicky chore deti a tak... pobera sa v pripade nepriazniveho zdravot. stavu dietata myslim do 6 rokov....
ALE rp sa da poberat, aj ked je dieta v skolke a nema este 3 roky, vyplacanie prispevku je viazane na vek dietata, nie na to, ci je alebo nie je v skolke (ale pocet deti ml. ako 3r a uz v skolke je celkovo podla mna na slovensku mizivy)

autor
24. aug 2020

Ďakujem baby. Takže varianta A ostáva a to je ze pôjdem na polovičný úväzok s drahý bude ťahať odpolednu.
Viem niektorí sú na tom horšie tak sa nesťažujem keďže prácu mám istú, len človeka štve ze štát nemysli na takéto veci, ale poznáme to u nás.
Tak budem sa modliť aby ju zobrali ako 3,5 ročnú lebo ma picne.

mondolina
24. aug 2020

Môžme byť radi, že nám štát platí do 3.rokov.

autor
24. aug 2020

@mondolina áno môžme byť radi ale do tejto temy sa nepustím lebo mám o tom svoj názor.

lucka_ke
24. aug 2020

ľudia to do koľko rokov by ste chceli predĺžený RP??? však ho dvihli na 370 Eur, stále málo, všetko málo... a to môžete popri tom pracovať, keď bol môj syn maličký dala som ho do škôlky a mne RP odobrali, lebo vtedy to tak bolo (a RP bol 160 Eur), nechápem toto zmýšľanie, nikde na svete štát neplatí rodičom 3 roky doma s dieťaťom okrem nás a Čechov, vo väčšine krajín 6 mesiacov a dovi dopo

lucinka1988
24. aug 2020

A neuvažuješ o súkromnej škôlke- nie jasle, ale škôlka, nie všetky sú také drahé..tiež bude mať syn 3 roky v apríli, len ja som akurát tehotná, takze budem mať reťazový pôrod, ale plán B bol, že pôjde do súkromnej škôlky a ja nastúpim do práce už vo februári. Neviem si predstaviť, že by som s ním bola doma do 3,5 roka na neplatenom RD a ešte ani neni istota, že by ho vzali v septembri..

adula12
24. aug 2020

treba 4 mesiace dat dieta do sukromnej skolky a od septembra normalne do statnej. tak to robia skoro vsetci co maju "nevhodne" narodene deti 🙂

miskooo1987
24. aug 2020

V inej téme pár minút dozadu písala baba že jej predĺžili rodičak kvôli pandemii

veronikaszabova
24. aug 2020

@miskooo1987 to je uplne iny pripad. Tejto autorke trva PP - tym padom nema narok. Plus este k tomu by mala narok po ukonceni PP na podporu - tym padom zasa nema narok.

A este k tomu dieta ma 2r, nekonci jej RP v mimoriadnej situacii

kukulienka83
24. aug 2020

Ono ani nejde o to ze rodicak je do 3 rokov, sak aspoň niečo lebo sa o deti štát nevie postarať. Keď už ide o to. Jasle zrušili, škôlky nemajú miesta a matka sa môže aj na hlavu postavit, lebo aj keď ma prácu nemôže nastúpiť... To je môj názor...

zuzuliennka1
24. aug 2020

@lucka_ke precitaj si najpr, koho sa vobec predlzeny rodicak tyka - to su rodiny s detmi, ktore vyzaduju starostlivost 24/7, napr. postihnute deti a pod. kde matka nema absolutne priestor na to ist do roboty a zarabat, ale peniaze potrebuju a casto naliehavejsie, ako rodiny so zdravymi detmi... to nie ze “chceme ostat doma a brat prachy”, ale ked mi dieta do skolky nevermu a na sukromnu nekradnem?? a teda prilezitosti na pracu z domu alebo polovicny uvazok pre matky - tak toto je na slovensku zalostna situacia

autor
24. aug 2020

Babulky ďakujem za vaše názory.
Áno som rada že mám prácu kam môžem naspäť nastúpiť len som chcela vedieť že čo robiť od apríla do septembra keď nemáme môcť dať dieťa rodičom a súkromná škôlka nehrozí keď finančne si to nemôžme dovoliť. Tak ako som písala pôjdem ja na polovičky úväzok to mi zamestnávateľ rešpektuje a drahý pôjde na odpoledne služby.
Nie, nesťažujem sa len naozaj človek rozmýšľa ako ďalej a ja si cez rodičak neviem si nájsť iný príjem aj keby sa na hlavu postavím, keďže s malou som ja doma a práca na doma je pre mňa tabu keďže veľakrát som sa popalila.
RP mi ešte nekončí dcéra má 2 roky len dopredu som sa chcela opýtať na názory. A skôr do škôlky ju neviem dat keďže sme v prenájme a budeme radi keď ju zoberú ako 3,5 ročnú.

adula12
24. aug 2020

Nerozumiem ti. Ked ti nevadi byt financne na polovicny uvazok, tak nechapem ako si nemozes financne dovolit skolku. Ved prides o polovicu vyplaty takto.

adula12
24. aug 2020

Ked 2 roky vies zit s 200e za rodicak, tak ver, ze tie 4 mesiace pri plnom plate zvladnes lavou zadnou platit skolku.

autor
24. aug 2020

@adula12 zarábam 600 eur v čistom, drahý zarába 900 eur a najom platíme 550 keďže žijeme v BA a pred malou sme nestihli kúpiť svoje tak to chceme riešiť po tom, nehovoriac ďalšie vydajky však to poznáte tak ako by sme mohli dovoliť zaplatiť súkromnú škôlku? Keď polovičný úväzok vychádza na 300 eur.
Nie som fajnova hneď by som išla do prace ale nemáme kam dat malú a na 4 mesiace supnut do súkromnej a potom od septembra do šťastnej?
Úprimne povediac je to pre nás blbosť keďže teraz ako tak vychádzame a nekupujeme nič také navyše jedine malej si dovolíme kúpiť po čom naozaj túži alebo potrebuje.
Radšej pôjdem na polovičný a drahý na odpoledni lebo on ma 3 smenku ale ja nie ale súkromná by nás zničila financne.