Škôlka v Belgicku

joejoe
28. feb 2015

nemate skusenosti alebo info ako to funguje v skolkach v belgicku? pocula som vselico, neviem, comu verit. vdaka, j

liebling98
28. feb 2015

@joejoe záleží od toho, či myslíš flámsku alebo valónsku časť. Čo také si počula?

joejoe
autor
28. feb 2015

by som rada vedela o kazdej nieco... pocula som, ze deti sa neprezuvaju, ani neprezliekaju... teply obed malokedy.

liebling98
28. feb 2015

@joejoe to si počula dobre. Neprezúvajú ani neprezliekajú do teplakov ako na SK. Tiež poobede nie je poobedňajší spánok.

joejoe
autor
28. feb 2015

cize ani tie najmensie deti vobec nespia? a ucitelky su ake? robia nieco s detmi? ci samorasty?

liebling98
28. feb 2015

Nespia. Učiteľky boli milé, deťom sa venovali. Dokonca boli aktivity viac orientovaný na hravé učenie ako len vyslovene na hru.

kika2111
1. mar 2015

Moja mala tu chodi do skolt vo Flamskej casti,skolka je tu od 2.5r.
Oproti slovenskej je to raj pre deti,maju tematicke tyzdne ,velmi vela sa naucia,vies,ze napriklad maju tyzdennu temu doktor a tak im pride doktor do skolky,potom sa hraju na doktorov,spravia si nemocnicu pre plysakov atad.a takto to maju stale.Chodia na vylety,maju telocvik 2x tyzdenne,od bud.roka sa zacinaju ucit plavat.Bicyklovanie je kazdy stvrtok.Ucitelky su mile a uzasne skolene.Robia to s radostou a je to vidiet.

Na druhej strane ako hovoris,deti sa nepreliekaju,neprezuvaju,nespinkaju poobede,ale mozes ich vyzdvihnut u o 12 a dat doma obed a doniest naspat do skolky alebo ich uz nechat doma spinkat.Ja som to tak robila kym som bola doma.
Ak mas otazky,napis,mozem podrobnejsie🙂

liebling98
1. mar 2015

@joejoe presne ako píše @kika2111 tie tematické týždne boli orientované na hravé učenie. Keď bol týždeň "bábätko" mali si priniesť fotku seba ako bábätka, prebaľovali bábiky, vystrihovali a kreslili fľašku. Keď bol týždeň "život v mori" vystrihovali rybičky a morských koníkov, chobotnice a pod a z krabice na topánky vyrábali akvárium.
Bicyklovanie bolo u nás v piatok poobede a telocvik sme mali len 1x do týždňa.
A od predškolskej triedy je vlastne dochádzka povinná, berie sa prísnejšie ako u nás. 5 roční už majú aj cudzí jazyk, ale len francúzsky. Ja som chcela anglický, tak som si neodpustila trochu rýpnuť, či aj Valoni sa učia flamsky. Osobne, ak by som si mala vybrať, určite flámsku časť a nie valónsku. Ale to je len môj subjektívny názor. Vo flámskej časti nemáš problém dohovoriť sa anglicky, vo valónskej časti Áno.

koniarova
1. mar 2015

@liebling98 To tak malé deti ozaj nespia? Veď im tam musia odkvacnúť už okolo obeda. Teda aspoň moji by odkvacli. 😀

liebling98
1. mar 2015

@koniarova nuž v tej škôlke kde chodil môj syn chodili detičky od 2,5 roka. Keď mi to tam ukazovali, žiadna miestnosť s postieľkami tam nebola. Na chodbe som videla driemať chlapčeka na dvoch stoličkách. Že ak sú unavení, môžu si zdriemnuť, kde chcú. Môj chodil ako 4 ročný a určite nespali.

pinkneve
10. júl 2017

@kika2111 @liebling98 ahojte maminky uvazujeme o odchode s detmi do belgicka....dcerka ma 4 r a syn 1 r... zaujimalo by ma ako stare boli vase deti... kolko im trvalo kym sa naucili jazyk... a tiez ako ste boli na tom vy rodicia? vedeli ste vy alebo vasi manzelia holandsky/francuzsky?? ja s manzelom vieme iba anglicky a preto si neviem predstavit, ako by sme fungovali ak by deti nastupili do belgickej skoly a ja by som nevedela komunikovat s ucitelmi...uz sme uvazovali ze deti dame do ISG international school of gent... co je britska skola ale skolne je vysoke a tiez by sme museli deti vozit denne 80 km tam a spat... belgicko zvazujeme z dovodu, ze manzel tam posobi uz niekolko rokov so slovenskou s.r.o. a vyzera ze domov sa natrvalo skoro nevrati tak aby sme boli vsetci spolu ako rodina

tanikaaa
10. júl 2017

@pinkneve napíšem vám správu 🙂 ak zabudnem napíšte mi teraz máme nastevy. Žijeme tu máme tu 5 ročnú a rok a pol syna vôbec sa nebojte 🙂

kika2111
11. júl 2017

@pinkneve ahoj,ked som sem prisla tiez som vedela len anglicky,vsetky deti sa mi narodili tu,moj manzel vie holandsky,ale kedze je v praci od rana do vecera velmi nam to nepomohlo 🙂 mala nastupila do skolky ako 2.5r(teraz ma 7r),predtym chodila do jasli 4mesiace,kde sa naucila dobre zaklady holandstiny.S ucitelmi som normalne komunikovala anglicky,nestretla som sa s niekym kto by nehovoril anglicky a to sme na dost malej dedine.po cca 5rokoch som sa aj ja naucila holandsky a tak je uz vsetko jednoduchsie.ale nemozem povedat,ze by som to s anglictinou mala nejako velmi zlozite 🙂

pinkneve
11. júl 2017

@kika2111 ano manzel tiez vravi, ze vacsina vie anglicky... a ako je to s ucenim.. deti dostavaju aj domace ulohy?
a maju v skole aj hodiny anglictiny? a ako si sa naucila holandsky... samostudiom alebo cez kurz?
@tanikaaa dakujem urcite sa pripomeniem 😉

kika2111
13. júl 2017

@pinkneve deti maju ulohy od 1.triedy,ide to v pohode.my sme v limburgu,momentalne ma len franc.,neskor aj anglictinu,asi od 5.rocnika.
holandsky som sa naucila v skole,vecer 3hodiny utorok a stvrtok.Samostudium ma nikde nedostalo,,bolo to pomale a nie ako s niekym kto ta vedie.

tanikaaa
13. júl 2017

@pinkneve tak prepáčte že až teraz my žijeme v meste Leuven prišla som tu za manželom ktorý tu pracuje. Jediné čo ľutujem že to nebolo skôr. Prišla som tu so 4 ročnou a 6 mesačným. Dcéra tu začala chodiť do škôlky kde po 2 mesiacoch to mala veľmi rada zatiaľ sa jej páči ja som s malým doma a ako všetko na to výhody na to nevýhody . A ak viete anglický také vyhodu tu skoro všetci tak hovoria aspoň v našej časti. A večer kto chce môže do školy to stojí cca 70 e na 3 mesiace ja som tu spokojná sme spolu a to je naj 🙂 čokoľvek sa chcete opýtať píšte

kika2111
14. júl 2017

@tanikaaa ahoj,v ktorom leveli si na flamstine

tanikaaa
14. júl 2017

@kika2111 1.1, 1.2 2.1 mám spravené od septembra 2.2

tanikaaa
14. júl 2017

@kika2111 vy kde bývate ?

kika2111
14. júl 2017

@tanikaaa pri Tongerene,ale v Leuvene som si robila magisterske 🙂 ja od septembra idem do 2.4

tanikaaa
14. júl 2017

@kika2111 super keď budete mať čas kľudne príďte na kávu 🙂

kika2111
14. júl 2017

@tanikaaa dakujem,toho casu moc nie je 🙂 3deti a som onthaalmoeder,tak plus dalsich 5deti v dome :D nezastavim sa cely tyzden.Ale aj tu u nas mame kavu 🙂

tanikaaa
14. júl 2017

@kika2111 jeej tak to isto toho ,,voľného času ,, moc nie je 🙂 ale keby náhodou tak kľudne sa ozvyte

pinkneve
3. aug 2017

@tanikaaa @kika2111 a ako je to so skolkami? je problem dostat dieta do skolky? kedy je potrebne ist dieta zapisat? vezmu dieta do skolky aj pocas skolskeho roka? alebo iba od septembra? zaujima ma ci to funguje ako na sk. je potrebne potvrdenie od lekara? zatial sme na sk a tiez lekara maju na sk.
dcera by mala 5 r. ak by sme sa prestahovali, je realna sanca aby sa naucila jazyk za 2 roky a mohla nastupit do skoly ako 7 rocna? maju v skolke nejakych asistentov v pripade ze dieta nevie jazyk na 100% ako v GB? uz som co to na nete precitala, ale privitam skusenosti niekoho kto tam realne s detmi zije.. dakujem 🙂

kika2111
3. aug 2017

@pinkneve deti chodia do skolky v bydlisku,my sme nikdy nemali problem s miestom.nastupuje sa 5x do roka,september,november,december,februar a po velkon.prazdninach.zapisat som bola,ked som potrebovala a nastiupili.ked sa dalo.do skoly idu od 6rokov,moja 7rona ide teraz do 2.triedy,niektore jej spoluziacky mali 6rokov az po septembri a vzali ich.moja sa naucila rozumiet za ca 4 mesiace a komunikovala asi po roku.ja by som zistila,ci existuje u vas nejaka jazykovka pre deti,prip.studenti,ktori doucuju sukromne.

pinkneve
3. aug 2017

@kika2111 no super ak sa da nastupit v priebehu roka... ak da podari prideme skor aby co to pochytila z jazyka... kedze z toho mam najvacsie obavy lebo je uz vacsia... lebo cim je dieta mensie tym to ide asi lahsie
@tanikaaa a ako je na tom vasa dcerka s holandstinou ked zacinala ako 4 rocna?
@kika2111 @tanikaaa
a kde ste hladali kurzy holandstiny? boli ste sa hlasit kdesi na urad? my pojdeme do Vladslo blizko Diksmuide (cca 30 km od Bruggy), je to mala dedinka.

tanikaaa
3. aug 2017

@pinkneve naša dcéra super najprv protest nerozprávala nič a teraz super . Včera sme došli na Sk a pýtala sa či tým ľuďom tu rozumiem super . O škole som sa dozvedela od slovenky ale poradia aj na urade

krevetka
14. apr 2024

Ahojte, rada by som sa opytala na niečo v tejto téme, je tu ešte niekto aktívny? Ďakujem