Strašné amoky trojročného syna

Zodpovedané
20. feb 2019

Dobrý deň,

môj syn mal práve tri roky a nevedel sa zbaviť cumlíka, a to hlavne v noci. Keď dostal záchvat hnevu, s cumlíkom sa upokojil. Ale pred narodeninami sme mu cumeľ zobrali, akože ho stratil. Medzitým nastúpil do škôlky, kde chodí s plačom. Ja chodím do práce, on plače aj za mnou. Odvtedy dostáva strašné záchvaty hnevu, ktoré trvajú aj 45 minút. V noci, kričí, že chce cumeľ a je ako zmyslov zbavený. Trasie sa, nepomáha dohováranie, vyhrážky, pekné slová, nič.

Netýka sa to vždy cumlíka, proste začne vrieskať. Bojím sa o neho v takom stave, že sa mu niečo stane. Naozaj vyzerá akoby sa z toho išiel zblázniť.

Môžeme mu nejako pomôcť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ďakujem za otázku. Nanešťastie načasovanie toho kedy ste sa rozhodli vziať mu cumlík nebolo úplne šťastné. Odporúča sa to načasovať tak, aby boli aj rodičia, ale aj deti na odvyknutie pripravené, mimo nejakých zmien v živote dieťatka. Čiže nástup do škôlky môže odvykanie veľmi zhoršiť. Stabilita v podobe cumlíka by sa mu v tomto období zišla.

Je preto pravdepodobné, že preto to nesie tak ťažko, je toho naňho veľa.

Teraz, keď už zažíva tieto stavy mu môžete pomôcť tak, že budete pri ňom, skúste ho upokojiť inak, držte ho za ruku, ak vás nechá,hladkajte ho, venujte mu pozornosť, spievajte mu, čokoľvek čo mu pomôže.

Buďte empatickí, skúste mu zreflektovať, že viete, že chce cumlík, že sa kvôli tomu hnevá, že mu chýba, ale ě cumlík už nemáte. Spýtajte sa ako mu môžete pomôcť, ubezpečte ho, že ste pri ňom, že to, že sa hnevá, je v poriadku.

Obrňte sa trpezlivosťou a buďte synčekovi nablízku.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com