Syn absolútne neposlúcha v škôlke, nerešpektuje učiteľky

tadaminka
20. feb 2013

Ahojte maminy. Potrebovala by som poradit nejaku metodu, ako na mojho syna 😀 ma takmer 4 roky a od roka a pol chodi do kolektivu. Spociatku do jasli, kde sice o nom povedali, ze je 'taky vybojnejsi', ale ziadne vazne poblemy s nim nehlasili. Od Septembra chodi do skolky a ucitelky sa na neho stazuju stale viac. Nezapaja sa do spolocnych aktivit, poobede nelezi v posteli a rusi ine deti, pri vychadzkach na dvore sa vala v blate a pod. On ani doma nejak extremne neposlucha a snazi sa na kazdom kroku si presadit svoje, ale doma to celkom zvladame bud tak ze zvysim hlas alebo formou trestov -napr. neostanes v posteli, nebudes pozerat vecernicek. Na neho sa pekne totizto neda, ja mozem nebeskym hlasom mu 100x dohovorit, vysvetlit, pochvalit ho, to je akoby ani usi nemal. Aj v skolke sa pytali, ci nema nieco so sluchom, lebo na neho hovoria a on nic. So sluchom samozrejme nic nema. V skolke nevedia ako na neho, lebo trestat ho nemaju ako. Ak ho napr. posadia ku stolku, ze za trest sa nebude hrat, on tam neostane sediet a ucitelka co ma 20 deti v triede ho tam samozrejme nemoze drzat. Najhorsie je, ze pocas poobednajsieho spanku vstava z postele a niekam zalezie, trebars pod postel, a ked ho chcu vybrat odtial zacne vrieskat a budi ostatne deti. Nechat ho tam nemozu, len v pyzame na zemi. Zacinam byt zufala a uz neviem co by som skusila. Pozitivna motivacia nefunguje vobec, len tie tresty, ale v skolke ani to nie. Vysvetlovania a dohovoranie na neho neplati. On je inac velmi sikovny a mudry, ale strasne svojhlavy. Bit ho samozrejme nechcem, par krat dostal po zadku ked mi uz rupli nervy, ale nic to nepomohlo, posluchol v tom momente a o 5 min. uz zas robil nieco co nemal a mohla som dohovarat kolko som chcela aby to nerobil, este sa na mna aj usmeje a robi to dalej. Ked uz je ozaj zle, tak sa ospravedlnuje s utrapenym vyrazom opakuje prepac a o chvilu zas neposlucha. Ucitelky hovoria, ze je to chyba vychovy. Zrejme aj je, ale ja uz fakt neviem co mam urobit. Dakujem za akykolvek nazor 🙂

andrejka1983
20. feb 2013

@tadaminka fuuu tak to maš riadneho čertíka doma :-d ti nezávidim, a popravde už vobec nie tým učitelkám...ale maš moj veeeeeeeeeeelky obdiv, lebo si jedna z mála mamičiek, ktorá správanie svojho synka nekryje a uzná že na vine nie su učitelky že ho nezvládaju ale tvoj syn 🙂 🙂 správny prístup,verim že ťa to tráp...napadlo ma, nemá tvoj syn poruchu správania??Poruchy správania,porucha pozornosti,hyperaktivita,syndrom ADHD...skus si o tom prečítat na nete, ci sedia príznaky 🙂 neviem ti inak poradiť,držím palce

renata5
20. feb 2013

jedine vydrzat hadam s toho vyrastie drzim palce 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a pevne nervy

monikajaco
20. feb 2013

skusit mozno detsku psychologicku ci ti neporadi neake triky ....

mrva
20. feb 2013

Navštív psychologické centrum. Určite Ti aj v škôlke nejaké poradia. Škôlky so psychológmi komunikujú. Minimálne si vypočuješ nestranný názor (ja som od psychol. mojej dcéry odchádzala s plačom, lebo také veci som sa na seba dozvedela, že mi zle bolo... ale postupom času som pochopila, že sú pravidivé a vééééľa nám to pomohlo). Držím palce a prajem veľa trpezlivosti 🙂 A ešte jedna poznámka: snaž sa čo najviac komunikovať s učiteľkami a riaditeľkou, aby videli, že máš záujem. Dospelí často pozerajú na deti skrz rodičov - môže to Tvojmu synovi pomôcť, že učiteľky sa budú snažiť byť trpezlivejšie... keď nie kvôli synovi, ale kvôli Vášmu vzťahu 🙂

bubelko
20. feb 2013

@tadaminka ak uz nahodou nemate, tak by som skusila zaviest jasne pravidla a ak ich nebude dodrziavat, tak jasne dosledky - napr. neupraces? hracky do sacku a do pivnice, urobis to a to? nepojdeme na vylet. a treba byt dosledny, s muzom za jedno. nie, ze ty nepovolis a muz ano, pripadne naopak. neopakovat viac ako 3x, dieta potom aj tak vypina.
taktiez, ak nieco urobi a upozornis ho, mozes ratat do 3 (5) a potom urobit to, co si povedala, ze spravis.
trebars - skace po gauci, upozornis, skace dole - pocitas - das ho dole. a aj 100x za sebou. skratka skaces - ides dole. sedis - mozes ostat. atd.
to, ze nespi cez obed - to chapem. ani moje deti nespia. ale idu vecer skor spat. a ak mas pocit, ze musi cez obed oddychovat - tak zavedte nejake citanie khihy, kreslenie - ale predpokladam, ze ho to asi velmi nebavi.
a ak nic z toho nepomoze, tak asi naozaj navsteva detskeho psychologa 😉

bosoriak
20. feb 2013

@tadaminka suhlasim s prispevkom @mrva. Myslim si, ze jeho spravanie uz prerastlo hranicu, ked to zvladnes sama. Zjavne idete na hranu, ty viac trestas, on viac provokuje, bludny kruh a moze to dopadnut velmi zle. Aj vzhladom na to, ze sa vam onedlho narodi druhe dieta, urcite odporucam psychologa. Verim, ze ti poradi.
Drzim palce.

cerez
20. feb 2013

Tiež by som sa nebránila návštevy detského psychológa. Usmerní, poradí. Som trocha prekvapená z reakcie pani učiteľky, že poukazuje na problém len vo vašej výchove. Keby to bolo skutočne len o tom, tak by sa dieťa v škôlke správalo inak. Deti v cudzom prostredí a pri cudzej osobe sa správajú predsa len inak ako doma. Lebo vedia, čo si môžu doma dovoliť a skúšajú na nás svoje finty. Ak pani učiteľka je profesionál, mohla by poradiť a aj usmerniť. No myslím si, že sama nevie čo má robiť. Takže je to o niečom viac.
@tadaminka

luciahromadkova
20. feb 2013

@tadaminka hlavu hore pomoc existuje, teraz je viac aktívnych detí, pretože deti majú veľa podnetov, majú viac skúseností a tak treba volit dalsie a narocnejsie aktivity pre uspokojenie. Ako písete je sikovný a múdry, možno je práve dieťa nadpriemerne nadane /nemusí byť práve hyperaktívne alebo mat syndróm ADHD alebo poruchu pozornosti/ a také dieťa vyžaduje aj iné metódy a aktivity. Ja by som vám odporúčala navštívit detského psychológa a porozprávať sa a nim o problémoch. Možno návsteva bude potrebná viackrát, aby mohol tvoje dieťa správne diagnostikovat- a to nie je možné len na jeden krát a možno bude potrebné, aby dieťa pozoroval aj v MŠ. Je dobré,že sama si uvedomujete problém a chcete ho riesit. Co sa týka uciteliek, je pravda, že to majú náročné pri tom počte detí, ale... oni sami by mali navrhnut vysetrenie v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva /ale možete vyuzit aj služby nejakeho sukromného centra/ a na základe vysetrenia a záverov využívať adekvátne metódy a postupy. Určite nie je vhodné, aby syn ak nespí v skolke, nechali ho neprimerane dlho ležať na ležadle, veď ak majú triedu a vedľa spálnu, po krátkom oddychu sa môze ticho hrat. A verim tomu, že urcite nebude budit deti ak ho nechaju hrat a vysvetlia mu to. Nehovorim, ze si nemá oddýchnut, ale nie je predsa problem dam nejakú aktivitu, ktorú robili dopoludnia a on nechcel, ved teda pre niektore deti je naozaj ked nespia lezat na tom lezadlo umorne...a potom zbytočne na seba upozorňuje krikom a nedakvátne reaguje budením detí. Aj vy doma by ste si /a urcite aj v skolke, ucitelky v triede/ spolu dohodnut pravidla /mozete si ich obrazkovo znázornit- nakreslit/ a tie budete dodrziavat vy aj on. Napr. v skolke- bude moct byt sluzba /napr. zbierat taniere, hrnceky a pod. v jedalni/ ak bude poslusny a pod. Moj nazor je návsteva psychológa v Centre..., a podla výsledkov diagnostiky Vám aj poradia ako k nemu pristupovat a ako riesit aj situaciu v MS a podla toho by mali postupovat aj ucitelky v MŠ.
Mozete skusit pomoc aj tohto centra, my sme tam chodili so synom cvicit a bola som spokojná.
http://www.centrumalma.sk/ludia/, http://www.centrumalma.sk/individualna-starostl...
Držím palce

tadaminka
autor
20. feb 2013

@andrejka1983 @mrva @bosoriak @cerez @luciahromadkova radila som sa s pediatrickou a ta povedala ze ziadne symptomy hyperaktivity ani poruchy spravania na nom nevidi, a to aj jej v ambulancii uz vselico predviedol. citala som o hyperaktivite dost ale na neho to ozaj az tak nesedi lebo on vie byt pozorny az az ale len ked ho nieco ozaj bavi, vtedy aj hodiny sedi na zadku a kuka. pytala som si papier k psychologicke, ale nasa detska sa netvarila ze by to mohlo byt pre neho riesenie, ja tam samozrejme pojdem lebo uz ozaj neviem co dalej

tadaminka
autor
20. feb 2013

@bubelko pravidla sme uz skusili a uspeli sme len ciastocne, ale predsa. obcas si pripadam, ze ho vkuse len vydieram 😀 trest je jedine na co reaguje ale aj to len na niektore, napr. nepojdeme na vylet mu je fuk lebo jemu je dobre aj doma. Spracem hracky tak si vytiahne trebars kuchynske naradie a hra sa s tym. je ohromne prisposobivy len aby nemusel urobit co sa po nom chce. najnovsie ma ozaj prekvapil ked kamsi liezol a hovorim nelez tam lebo spadnes a udries sa a on spadol a udrel sa a hovori 'mne bobinka nevadia'.

leniciatko
20. feb 2013

@tadaminka presne takýto bol môj julo. čo som sa ja pre neho naplakala zo zúfalstva, lebo som nedokázala pochopiť, čo on dokáže všetko povystrájať. nik ho nechcel varovať kým som bola na materskej... och jojjj.
pomaly sa začal normalizovať a veľký zlom nastal v prvej triede, učiteľka si ho nemôže vynachváliť. a ozaj, vie čítať, podľa mňa veľmi slušne, pekne píše a matematika non problem.... 🙂

ak všetci dr. hovoria, že je zdravý, buď len rada! maj pevné nervy, všetko ťa pri ňom ešte len čaká,ver mi. 😵
On pomaly z toho vyrastie...
čo on všetko povystrájal, to možem napísať knihu. Mal zbalenú kapsu do detského domova, keď vyrazil katke zub, len na jeho šťastie ho zachránil manžel....
.....už som rada, že dostáva rozum.... 😀

cerez
20. feb 2013

@tadaminka Nepodceňujem pediatričku, ale úprimne detský psychológ si nájde viac času ako pediater. Spoločný rozhovor s dieťaťom, s tebou. Nemám právo ani kompetencie určovať diagnózu. Chce to len usmerniť. Budeš spokojná sama a ešte spokojnejšie tvoje dieťa. Môžeš len získať.

leniciatko
20. feb 2013

... a určite to nie je chyba výchovy, ja ich vychovávam rovnako , a poviem, sú ako anjel a čertisko s rožiskami 😀

cerez
20. feb 2013

@leniciatko Pekne si to napísala!

tadaminka
autor
20. feb 2013

@leniciatko mne je jasne ze nie sme navine len my rodicia, ale aj synova povaha robi svoje a ked som zhodnotila seba ako dieta a obcas sa pozrem na muza ktoremu 5x poviem aby nieco urobil a on aj tak zabudne tak sa ani moc nedivim 😒 ale je povzbudzujuce ze su aj ine taketo deti a hlavne ze z toho snad vyrastie 😀 nejaku vaznu chybu vsak robime, alebo sme uz urobili, lebo moju mamu poslucha doslova na slovo, to akoby som ine dieta videla 😕 obdivujem maminy co zvladnu takeho certa 😀

luciahromadkova
20. feb 2013

@tadaminka tak to je dobra správa ak si to pediatricka mysli, ale predsa len treba ist za psychologickou, papierik od pediatricky rozhodne nepotrebujes, centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva je v rezorte skolstva, teda nie zdravotnícke zariadenie, objednas sa a to je cele 😉
a co sa tyka pozornosti, ze dokáže udrzat pozornost a byt aktivny v cinnosti je super, tak ako pisem vyssie, moze byt skutocne nadaní, ale bez diagnostiky sa to naozaj neda urciť a ziadny profesional neda diagnozu /teraz myslim pedagogicku, nie medicinsku/, pokial to nema na základe diagnostiky
a skuste formulovat svoje poziadavky nie v zapore, ale pozitívne resp. ukazte prirodzene nasledky- nie nelez tam, ale - je to vysoko mozes spadnut, pod dolu /jasne ze tam s radostou vylezie ak tam nemoze ist, ako keby som videla toho nasho 😀 /, tiez napr. nie nekric ale hovor tichsie, budes zachripnutý, bude ťa bolieť hrdlo a pod.

tadaminka
autor
20. feb 2013

@luciahromadkova pojdem k psychologicke, to je jasne sama som zvedava co mi povie. Obcas az neviem ako reagovat na jeho argumenty lebo ked poviem napr. je to vysoko mozes spadnut on mi povie ze jemu to nevadi, on na vsetko hovori ze mu to nevadi, a ked aj spadne a udrie sa tak tiez povie ze nevadi ze sa udrel ze jemu bobinka nevadia ... aaaach co sa da na toto uz povedat ☹

leniciatko
20. feb 2013

@tadaminka nerobíš žiadnu chybu! u nás je to takto: s mužom chodíme na tri smeny do roboty, keď to vyjde, že sme v robote, deti sú mojich rodičov. Naši nedajú na jula dopustiť: poslúcha, naučí sa ,pohrá... je kultivovaný 🙂
ale stačí že je s deťmi vonku,hneď sa musí ukázať, že on má ešte navrch a dokáže omnoho viac...
len pre príklad, nemal ešte ani tri roky, už sa bicykloval bez pomocných koliečok...teraz v lete pitval myš, lebo bol zvedavý čo má pod kožuchom... dlaň mal opálenú, lebo som mu x krát povedala, aby nebúchal rukou po platniach el.šporáka,lebo raz bude horúci a bol... keď ho varuje svokra, tá je z neho na nervy, lebo lieta po celej chalupe a pichne nos do každej diery....
teraz je prvák, je najmenší zo všetkých, mám pocit že aj škôlkari sú od neho vačší, ale nedá sa odbehnúť,rozumu má na rozdávanie... 🙂

......ešte taká sranda na konec: odral si koleno na bicykly ešte v škôlke. musela som mu ofačovať celú nohu od prstov až po rozkrok a detičkám v školke sa sťažoval, aký mal hrooozný úraz . 😀 a bol s ním pokoj.

dari226
20. feb 2013

toto cele znelo na to ,ze si vyzaduje tvoju pozornost,isto to neni lahka situacia ,ale skus s nim dlho nediskutovat,ked neico nespravy a ty mu das trest tak ho v kazdom pripade dodrz deti skusaju kde us hranice kazdy jeden krat,to ze nespi v skolke to neni nic nenormalne ,moja dcera nespi uz od 1,5 roka poobede vobec ked chodial do jasli tak so msa dohodla s vychovavatelkou,ze nebude spat ako ine deti lebo spi dobre v noci a cez den spanok uz nepotrebuje to uz mala 3 roky vtedy tak sa s nou museli zaoberat alebo sa zahrala aj sama ved na to su tam ked nechce spat tak nechce 4 rocne diea podla mna bez problemou vydrzi den ked v noci pekne spinka.podla mna su tie vychovavatelky volake bezmocne a skusaju tu vinu dat na teba.ked v skolke mojej dcery niekto neposlucha tak ho neposadia k stolu kde viidi ine deti ale poslu ho von do satne a tam musi sam sediet to dieta cely zvysok dna a ver tomu ze tam deti idu len 1 max 2x a potom si to rozmyslia nabuduce,nenechaj sa presad sa v skolke pri najhorsom zmen skolku,ked bol predtym ok v jasliach tak asi nebude chyba v nom 😉

tadaminka
autor
20. feb 2013

@leniciatko heheeee zlate 😀 ono mne by zas tak nevadilo ze je zivy a obrati byt za 5 min hore nohami, moja mama ho za vsetko buzeruje, nemoze ani po obrubniku ist, ja mu toho dovolim viac ale zakladne veci musim 10x ziadat a nakoniec to podmienit trestom aby vobec vosiel do kupelne napr. Ta skolka je najvacsi problem, ja chapem ze sa mu tam nemozu venovat osobitne ked je tolko deti v triede. Keby aspon respektoval ucitelky, ale on ich vobec neberie vazne, dokonca ich este menej poslucha ako nas rodicov. Povedia, ze ide sa jest tak vsetky deti sadnu za stolik a on ide do umyvarky a hodinu si tam umyva ruky. povedia ze sa ide spat tak vsetky deti si lahnu do postielok a on si vyberie knizku a sadne si do kresla citat a tak 😒

tadaminka
autor
20. feb 2013

@dari226 mne sa prave nevidi ze to robi kvoli vyzadovaniu si pozornosti, ale ako keby bol nejak zataty ze just nespravim co mi niekto povie 😒 s tou skolkou mas pravdu ze ho tam nezvladaju, nevadi ze nespi ale oni musia lezat vsetci lebo spia v tej istej triede ako sa hraju a on proste lezat nechce a vyrusuje ostatne deti. ked som sa pytala ucitelky ako riesia taketo deti, ci ich nejak trestaju tak mi len povedala ze oni maju tresty velmi obmedzene a ze na mojho syna nic neplati, lebo to co oni robia ako trest mu nevadi, a tusim ho raz aj posadili do satne a chvilu bol v kuchyni 😖 ze ho uz cela skolka pozna vratane upratovaciek 😖

leniciatko
20. feb 2013

on môže mať teraz obdobie vzdoru.
my sme mali v školke dve učiteľky, jedna sa nemohla dočkať kedy syn už pojde do školy, nemala na neho nervy .a druhá bola v pohode....
v každom prípade si k nemu musia nájsť cestu a pomaly ho na tú cestu navádzať.
u nás som moc prísna ja,ostatný mu dovolia a tatinko mu znesie za chvíľu aj modré z neba 😀
tvoj syn je individualista,robí si po svojom a basta. časom sa ukáže, že je to dobré do dnešnej otrasnej doby..možno..

vydržať,vydržať, vydržať !

dari226
20. feb 2013

@tadaminka teraz vidim ze ocakavate prirastok tak ja si to neviem inak vysvetlit iba s vyzadovanim pozornosti,ked to terza nejako nedostane pod kontrolu to bude s babätkom omnoho tazsie.nezabudaj na vela objati a vela lasky niekedy nepomoze ziadny trest niekedy pomoze len objatie ,spolocny smiech a straveny cas spolu 🙂

leniciatko
20. feb 2013

@tadaminka ak mu capneš po zadku, neospravedlňuj sa mu, myslí si potom, že si slabá a nestojíš si za tým čo povieš a nie si si istá. Musí vedieť,kedy je už po srande a treba poslúchať...

Ja som prísna na môjho syna, ale to treba. Dôkazom toho je, že poslúcha v škole, výborne sa učí, usedí na vyučovaní a je to bez poznámok v žiackej.

tadaminka
autor
20. feb 2013

@leniciatko on ma obdobie vzdoru uz od roka 😀 dakujem za povzbudzujuce slova 🙂

leniciatko
20. feb 2013

@tadaminka áno, a ako každý chlap vzdoruje celý život a leze na nervy 😀

tadaminka
autor
20. feb 2013

@dari226 on sa obimat nikdy nechcel 😒 celkovo take mojkacie prejavy vzdy odmietal aj teraz ked si ho chytim tak sekundu drzi a potom povie a uz ma pust ☹ travime spolu tolko casu kolko sa len da, robime vsetko mozne, aj sa blaznime, aj ucime, aj hrame, vonku sme co najviac, akonahle vsak ma spravit nieco co nie je zrovna v strede jeho zaujmu zacina sa boj, podla mna on zatial prilis nevnima ze bude mat braceka, lebo sa pre neho este nic nezmenilo ale ja viem ze ho musime dostat pod kontrolu skor nez sa to zmeni, keby som vsak vedela ako 😒

tadaminka
autor
20. feb 2013

@leniciatko co to presne znamena ze si prisna? ja napr. ked poviem ze ma nieco spravit tak uz na tom trvam az kym to nespravi aj keby co bolo, ale zas neprikazujem mu vela veci

tadaminka
autor
20. feb 2013

@leniciatko ADHD nema ani podla mna ani podla nasej detskej lekarky, a sustredit sa vie ohromne, akurat len na to co ho skutocne zaujima, to dokaze aj 2 hodiny sediet na zadku bez pohnutia, v tom nie je problem