Trojročný syn v škôlke celé dni iba plače

jks27
4. okt 2022

Dobrý deň,

máme doma čerstvého škôlkarika, ktorý sa do škôlky ako-tak tešil, prvý týždeň zvládol krasne, v skolke spinkal (aj keď pred tým plakal za mamkou-mnou), jedol, hral sa, dá sa povedat, že sa ráno tešil.
Problém však nastal, keď syn ochorel, hneď po prvom týždni navstvovania škôlky. Bol doma dva týždne, o skolke hovoril, vedel, hovorili sme mu, že keď bude zdravý, pôjde do škôlky zas. No hneď prvý deň po chorobe bol syn ako vymenený. Už v nedeľu v noci sa zobudil s plačom, že on do škôlky nechce ísť, že mu tam budem strašne chýbať a bude za mnou plakať. Brali sme to tak, že je to normálne, keďže bol chorý a teraz ma ísť opäť. Lenže prešli dva týždne a je to stále horšie a horšie. Po nociach nespí, budí sa a plače, v skolke nespí, neustále plače za maminkou, dokonca sa hraje, že mi zo škôlky vola domov, že mám poňho prísť,že ho nechcú pustit ku mne domov. Plače až tak, že je cely červený ako rak, po tvári ma červene bodky od placu a niekedy až nevládze dýchať…plače v škôlke ceeeely deň, učiteľky mi to stále potvrdia a hovoria…keď preňho prídem, rozplače sa, no už je potom v pohode, no prejde hodina a on až kým nejde spať, prisaham, doookola vkuse mi hovorí, že mu budem zajtra chýbať, že bude za maminkou plakať, a že či mu chybám aj ja, či preňho prídem…večer keď zaspáva, presne ako teraz, je neskutočne unavený, no nie a nie zaspať, aj počujem ako inak dýcha, tak, akoby sa bál, mal stres…
Ja ho v jednom kuse, pokojne, s láskou, ubezpečujem, ukludnujem, bozkavam, nosím po rukách, že ho nadovšetko milujem, že preňho samozrejme prídem, že ho tam nikdy nenechám, dokonca vie, že o 3 preňho vždy prídem. Stále opakuje, čo v skolke urobí, a že keď toto vswtko spraví, tak bude 3hodin a ja prídem…už sme s mužom zúfalí, už dva týždne sa to deje vkuse a on neprestáva. Nekricime naňho, nič, práve naopak, neustále, každú jednu voľnú minútu ho ubezpečujem, snažíme sa vymyslieť stále program, aby na to nemyslel, aby to neopakoval stále dookola, lenze on aj počas hry, návštevy, prechádzky, rozprávky, opakuje, že mu budem chýbať a že bude za mnou plakať.
Pýtame sa ho aj, či naňho je v tej skolke niekto skaredi, ale povie, že nie, ani učiteľky níc nevravia…ja už neviem…naozaj…som doma s malo dcérou, možno žiarli, alebo ja už naozaj neviem…bol vždy taký viac naviazaný, ale na druhej strane je aj spoločensky, nehanbi sa ľudí, odpovedá, pozdraví, krasne rozpráva na trojročného, nadherne súvetia, zložité vety, naozaj, aj doktorka nám povedala, že rozpráva a rozmýšľa už ako predskolak, veď začal rozprávať už ako 1,5 ročný…čo mu môže byt, keď neustále len plače a celé dni doookola opakuje to iste, máte niekto podobný problém, alebo ste mali?

Ďakujem pekne za akúkoľvek odpoveď

behulka
4. okt 2022

@jks27 je to veľká zmena pre takto malé dieťatko a podľa toho, čo píšeš ešte nie je na ňu pripravený. Skús si sama pre seba nájsť odpoveď na otázku, aké sú dôvody pre to, aby ďalej chodil či nechodil do škôlky. Ako mamina si svoje dieťatko poznáš najlepšie ❤

anjelicek26
4. okt 2022

"kazdu jednu minutu ho ubezpecujem" - uprimne ti musim povedat, ze ho v tych jeho sirenach a scenach len podporujes. Verim, ze on taketo emocie preziva, ale vypusta ich len von a v takej miere, v akej mu to dovolis... prave preto, ze je podla popisu inteligentne dieta az az, tak dobre vie, ako na teba vie zaposobit... ides mu ako verklik, reagujes na kazde zaplakanie, kazdy jeho argument sa snazis diskutovat... toto mu v tejto situacii ale nepomoze. Jednoducho povedat - o tom sa teraz uz nechcem rozpravat, ty chodis do skolky, ja chodim do prace. Kazdy mame svoje povinnosti. Cim skor dieta pochopi, ze to "neukeca", tym lepsie pre neho.

Ci je nie je na skolku pripravene, to ukaze cas, chodi tam druhy tyzden s velkou prestavkou. To tvoje je - odplienkovane, komunikativne, sikovne, takze pripravene. Ze nechce je truc... ma ho vela deti... idu tie emocie z nich hore prudom... tym, ze mu jasne povies, ze toto je teraz cesta, ktorou pojdeme a neni moznost ostat doma - tym mu ten prechod a zvyknutie si prakticky ulahcis. On totiz stale dufa, ze si ho nechas doma (ako ked bol chory), ze ta moznost proste existuje.

luccija
4. okt 2022

@jks27 ja som v tomto slaboch a ustupila by som a nechala si ho doma.Ak by v skolke neplakal brala by som to, ze vydiera iba teba doma, ale robi to aj tam.Nic sa mu nestane, ked pojde od januara ci dalsi rok.Daj tomu tyzden, dva mozno zase ochorie a budes rozhodnuta.Ale ty sa riad sebou ci mas nanho doma popri mensej sa mu venovat, alebo ho daj polden nech poobedie ste spolu.
@anjelicek26 pripraveny neznamena, ze rozprava a je odplienkovany emocionalne pripraveny nie je

viera
4. okt 2022

@anjelicek26 Krasne napisane.👍

anjelicek26
4. okt 2022

@luccija podla mna hovorit utorok - druheho skolkarskeho tyzdna - o tom, ci dieta je/nie je emocne zrele je proste prilis predcasne. Je to (kvoli tej prestavke) ako jeho druhy skolkarsky den... Stale je velmi vysoka pravdepodobnost, ze spravnym pristupom sa ta situacia da pozitivne otocit a zvladnut, kedze dieta JE na svoj vek inak vyspele a veci chape velmi dobre.

Na negativne komentare dietata reagovat len nasledovne - vytiahnutim pozitivneho aspektu a dalsim ne-diskutovanim, len oznamenim, ako to vnimas ty. Donutis sa tym dieta nad tymi argumentami zamysliet.

- ja sa tesim, ze zajtra budes v skolke
- ja sa tesim, ze mi porozpravas, co ste mali na obed
- ja sa tesim, ze mi porozpravas, s kym ste sa hrali
- ja sa tesim, ze pojdes s kamaratmi na dvor
- ja sa tesim, ze si zajtra do skolky oblecies ten novy prsiplast
- ja sa tesim, aku pesnicku sa naucite
- ja sa tesim na tvoju prvu besiedku
- ja sa tesim na tvoj prvy obrazok z jezkom ci sneuhliakom ci gastanovych panacikov
- ja som hrda, aky si samostatny
- ja som hrda na to, kolko si sa uz naucil
- ja som hrda, ako dobre to vsetko zvladas
- ja ti verim
- sestricka sa od teba vela nauci a vsetko jej to mozes poukazovat

Toto su jedine "temy" a vety, ktore treba vyuzivat na odsunutie negativneho kontextu... otocit to do roviny, ze dieta je hrde... Ty vahas - ja ti verim. Ty sa bojis - ja viem, ze to zvladnes. Ale skutocne strucne... jedna veta... ja to vnimam takto (ako mama)... a prejst na inu temu... ziadne hlbkove pokecy k tomu, pomoze to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jks27
autor
4. okt 2022

@anjelicek26 presne toto mu dennodenné aj 100x hovoríme

anjelicek26
4. okt 2022

@elizabet173 ja neviem, kolko krat sa vydesene - kvoli skolke mohol budit, ked tam bol tak malo... keby to s mamou neprezuval cely den a neargumentoval cely den a neriesil cely den, ale mama ho v tomto stopla - nepremielalo by sa mu to v hlavicke este v noci... vzdat to 2 dni po opatovnom nastupe do skolky je podla mna strasne skoro...toto dieta doma zahynie s tou sestrickou nudou a bude vymyslat hluposti cely den :( Mysli prosim aj na tento aspekt veci... Treba tomu dat aj cas... keby reval po dvoch mesiacoch, absolutne s tebou suhlasi, ze to treba seknut... ale toto je prilis skoro...

luccija
4. okt 2022

@anjelicek26 pise, ze je 2 t po chorobe...

anjelicek26
4. okt 2022

@luccija ved chapem, utorok je druhy den po dlhej prestavke (pred ktorou si urcite nemal sancu zvyknut)... cez chorobu nemusel vstavat skoro rano, cez chorobu sa mu maminka extra venovala, cez chorobu sa mohol povalovat a pozerat rozpravky...dieta si vie 2+2 velmi dobre zratat, co sa mu paci viac... je to cela ta reakcia proste pochopitelna, otazne je, ako mamicka na to bude reagovat a co dietatu ako reakcia pomoze - a co nepomoze... alternativa ostat doma sice - je - ale nie je pre tak inteligentne dieta nijako prinosna... Adaptacia je narocny proces a nie je to zo dna na den.

abbey1
4. okt 2022

@jks27 Chudacii maly. Ved mu daj cas dozriet emocne na kolektiv a odlucenie od matky. Kazde dieta je pripravene v inom veku. Ty mu nozes rizoravat co len chces, pokial on nie je emocne pripraveny na odlucenie a pobyt v kolektive, bude trpiet. Nenechavaj ho zbytocne trapit sa. Skosa, ze ste hned od zaciatku nezacali len pobyt na dopoludnie. Mohlo to cele prebiehat inak.

jana005
4. okt 2022

@jks27 ahoj, ak si doma s dcérou, tak si ho prosím ťa nechaj doma.
Nič mu neujde, očividne nie je na škôlku pripravený.
A tie reči, že sa potrebuje socializovať a zvykne si, prosím ťa nepočúvaj. Neskôr si budeš možno vyčítať, že si ho tam nechala, keď sa takto trápi.
Uži si ho ešte, deti strašne rýchlo rastú, a potom ťa už nebude chcieť, bude len s kamošmi

panda21
4. okt 2022

Každé dieťa emočne dozrie na škôlku v inom veku. Ak si doma na materskej nevidim jediný dôvod, takto to dieťa trápiť. Jediné čo sa z toho naučí je, že ani osoba, ktorej najviac dôveruje mu nepomohla.

trinneo
4. okt 2022

Aj moja dcera taketo nieco na nas skusala minuly rok,po 4 dnoch bola 2.5 tyzdna doma 4 dni v skolke, 2 tyzdne doma a doma bola ako pokazené radio, prides po mna a naozaj prides a kedy prides a pod., Zo skolky chodila s ocami ako 🐼 take cervene okolo oci...takze cez den plakala a suchala si oči, ale doma som sa to snazila ukoncovat po 10 vetach o ubezpecovani, ze prídeme a pod. a ze musi, lebo ja s ocinom musim do prace...na to smaozrejme moje tiez velmi inteligentne dieta vyuzivalo, ze dovtedy hoci som chodila do práce aj pred skolkou a ona chodila ku starkym,tak prečo ta zmena a pod....na to sa tazko argumentuje...ale treba vydrzat a utnut aj ubezpecovanie, ja som to po par razoch vzdy ukoncila, ze uz sa o tom nebudeme rozprávať a pod.,lebo by sa v tej sebalutosti vydrzala macat cely zvysok dna...

panda21
4. okt 2022

@anjelicek26 "Lenže prešli dva týždne a je to stále horšie a horšie." "už sme s mužom zúfalí, už dva týždne sa to deje vkuse a on neprestáva."

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
4. okt 2022

Ono je to v konecnom dosledku aj tak na tebe. Len si treba uvedomit, ze chces po dietati, co bolo 3 roky doma len s tebou otocenie o 180 stupnov behom par dni , on totiz tu adaptaciu kvoli tej dvojtyzdnovej chorobnej prestavke zacina zas od nuly... a s usmevom a vytesene do skolky prvy den - ide len zlomok deti... a to, ze "musia", lebo mama je v praci z nich odolnejsie nerobi... len to maminky asi inak s nimi argumentuju. Ked si ho nechas doma, nikto ti nezaruci, ze pri dalsom nastupe nebude revat zasa... pravdepodobne bude, lebo vie, co tym dosiahne...

@elizabet173 mamicke by sa tym ulahcilo, keby ma cas na babatko a nemusi sa mu venovat na sto percent cely den... keby mal program aj mimo... Podla popisu je to mozno aj nadpriemerne inteligentne dieta, co potrebuje podnety cely cas... Rocna sestra ho dopredu moc neposunie, rovesnici a starsie deti v skolke ano... skolka je pre deti co sa tyka socialneho spravania, emocnej zrelosti, riesenia problemov, ucenia novych veci nenahraditelna. Aspon ja skolku takto vnimam a moje deti to vedeli a tym padom to vnimali tak tiez.

filipka250
4. okt 2022

@anjelicek26 (necitala som vsetky komentare)1x s tebou nesuhlasim. To sa mi este teda nestalo. 😀
Myslim si, ze vobec nie je pripraveny a nevidim ziadny dovod, pre ktory by nemohol ostat doma, kedze mamina je doma s malou dcerkou.
Pre mna je to strasne hrozne toto co i len citat.
A to ja som velky zastanca skolok.

chances
4. okt 2022

@jks27 keby to bolo mozne, nechala by som ho urcite doma. Zda sa, ze skolka je momentalne nad jeho sily. Ze to nie je prekazka, s ktorou sa dokaze primerane popasovat a z boja vyjde silnejsi. Zda sa, ze je z toho v uzkosti a ze ho to zacina traumatizovat. Zazivala som v škôlke nieco podobne a neprekonala som to nikdy, az v prvej triede. Ak ho tam nechas, zrezignuje, ale nieco v nom sa zlomi.

filipka250
4. okt 2022

@jks27 co mu moze byt? Potrebuje mamu. Odbitim troch rokov neznamena, ze je dieta pripravene na skolku.
Preco ho vlastne nechces nechat doma?

anjelicek26
4. okt 2022

@chances inak ja sa cudujem, ze ho ucitelky proste neukludnia, ved takych deti za tie roky museli mat az az. Kazdopadne zbytocna argumentacia, ja by som tomu dala proste este chvilu casu, nech si da datum v hlave, skusi zmenit retoriku, poradi sa s ucitelkami, poziada o intenzivnejsie venovanie sa dietatu, a uvidi... Niekedy sa tieto veci zmenia z jedneho dna na druhy. Adaptacia chce cas a ked nefunguje - tak sa dochadzka prerusi...ale on je tam proste tak kratko... je zaciatok oktobra a on tam polku septembra nebol...

lucia147852
4. okt 2022

Ja nechápem načo pchať 3 rocaka do škôlky na cely deň, keď očividne nie je emočne zrelý a ty si doma. Sorry mne to hlava neberie. Socializovat tak malé dieťa sa dá 100 inými spôsobmi a všetci budú spokojní

lienka.7
4. okt 2022

@jks27 ja súhlasím s
@anjelicek26 dat tomu.proste cas.
Podla tvojho opisu mas inteligentne dieta, ktoré vie velmi umne pouzivat všetky detské "triky".
Netreba sa na to pozerať z pohľadu, ze si doma s mladšou, tak načo ho tam dávať. No presne na to, aby sa socializoval a zvykol si aj na iné osoby ako mamu.
@anjelicek26 ti dala perfektný navod ako s nim komunikovať a nepristupit na jeho hru. Ziadne ze neboj sa, vsak pre teba poobede prídem... a pod.
Pusu a povedat ze poobede mi ukážeš, co si sa nove naucil👌
Plus ak by to v skolke nezvladal, učiteľky ti to povedia. Plac vobec nič neznamená. Su tu temy, kde ostatne pisu, ze dieta im prerevalo cel škôlku.

abbey1
4. okt 2022

@lienka.7 Plač nič neznamená? Nieje to prejav emočného stavu dieťaťa?

jks27
autor
4. okt 2022

@anjelicek26 už minuly týždeň to trvalo cely týždeň a tento zas, včera a dnes…:/ nechcem ho stopnúť v skolke, ale keď to naozaj bude trvať príliš dlho, budem musieť nejak konať

nykkushka
4. okt 2022

@lienka.7 prepáč ale plač dieťaťa pre teba nič neznamená? Plač znamená dosť. Nielen u dieťaťa ale všetkých. Či už sa ním dieťa snaží manipulovať, vydierať rodičov, či nie je psychicky na škôlku pripravené, vždy ma ten plač dôvod, príčinu ktorú to dieťa potrebuje riešiť. A je dosť možné, že niektoré deti tu škôlku nedávajú celé tri roky a plačú preto.
Ja som zástanca toho, že škôlka k dieťaťu patrí ale ak mi mi 2 týždne dieťa v nej plakalo, revalo,asi by som zvážil jeho chodenie do nej , o to viac, keď s nim môžem byť doma...

jks27
autor
4. okt 2022

@anjelicek26 presne tak, on je neuveriteľne úžasne dieťa, lenže presne, on vyžaduje moju pozornosť na 100% cely deň…a ja sa potrebujem venovať bábätku, on to aj dobre vie, ma chvíle, kedy sa dokáže pohrať sám, ale akonáhle vidí, že sa hrám s ňou a vyvavetlujem jej, učím ju, musí hneď zasiahnuť…niekedy sa pridá, ja ho poprosím, nech jej ukazuje teraz on, napríklad zvieratká a aké zvuky vydávajú, rad to urobí, no niekedy presný opak…robí jej zle

lienka.7
4. okt 2022

@nykkushka super, a keď sa ti rozplače, tak nepojde ani do školy?

@abbey1
@nykkushka keby sa malo riadit tym ci dieta place alebo nie tak verím ze 80% deti by muselo ostat doma a nikdy do skolky nikdy by nechodili.

anjelicek26
4. okt 2022

@jks27 to je samozrejme, ze to dlhodobo takto nepojde. Ale este by som vydrzala, stale je to velmi kratko. Poprosila ucitelky o intenzivnu pomoct. Skusila zmenit retoriku a postupne aj postoj dietata ku skolke. Mozno skutocne zvazila zacat na doobedie a po pol roku az na cely den, ked teda mas tu moznost. Aspon doobeda by si mala cas povenovat sa sebe a dcerke. Jemu by tie podnety velmi zo skolky prospeli, syn bol tiez taky, on len nasaval tie vedomosti a dodnes je sikovny az az... emocne je to ale stale taky moj makkys, co kazdu info detailne pitva 😂