Zlá adaptácia v škôlke

lubomira85
4. nov 2016

Ahojte, moja dcerka nastupila teraz v septembri do škôlky, v tom case mala 2 roky a 8 mes., prvy tyzden bol tazky, plac, odmietala jest, druhy tyzden mi ochorela, takze sme boli doma, ale iba par dni, so soplikmi, po chorobe ked nastupila naspet, tak sa den po dni pomaly zlepsoval, menejj plakala, aj papat zacala, rano isla vysmiata, ucitelka mi vravela ze nie je to este uplne super, place ked idu von, ale potom je uz fajn, ze zacina aj komunikovat s ucitelkou po troche, tak som mala pocit ze aj ked to trva dlhsie, ale pojde to a zvykne si celkom, asi cca pred mesiacom aj viac som ochorela ja, takze ju vodila do skolky babka, a vtedy to zacalo, prestavala jest, a plac sa stupnoval, ja som sa vyzdravela, o par dni zase ochorela dcerka, to uz sme museli byt na antibiotikach asi 1 a pol tyzdna, ked znova nastupila do skolky po chorobe je to s nou na nevydrzanie, nezje celkom nic, ani ranajky ani obed (pritom doma je celkom dobry jedak z nej), rano ideme s placom, do triedy nasilu, a place az kym pre nu nepridem po obede, spavat chodi zatial domov. Nekomunikuje, nespolupracuje, ucitelka mi hovori ako si moja dcerka nechce nic sama spravit, pritom doma je samostatna co sa tyka prezliekania, jedenia a tak. Na dcerku som uz skusala asi vsetko, prehovaranie, sluby, aj vyhrazky, aj odmeny, aj vsetko mozne, nic nepomaha. Ma niekto skusenost? je to len jej cista tvrdohlavost a trucovitost, alebo je mozne ze nie je zrela na skolku este. ano zaciatky boli tazke, ale bolo vidiet pomalicky sice ale ze sa to zlepsovalo, a zrazu bum, cele zle. Ako na nu? ucitelka mi dnes zahlasila ze sa musime vazne porozpravat, dufam ze neuvazuju ze ju vylucia zo skolky, to neviem ci by bolo najlepsie riesenie, a co ked o pol roka, o rok to bude tak isto? Ja som s dcerkou sama, nemozem si dovolit byt doma s nou a cakat ze neskor sa to zrazu zmeni.

lucinka511
4. nov 2016

@lubomira85 a musi chodit do skolky? preco je v skolke lebo mas pracu alebo si ju dala tam lebo si myslis,ze jej chyba kontakt s detmi?..

janickacrazy
4. nov 2016

@lubomira85 No vyzerá to tak, že tvoja malá ešte nie je na školku zrelá. To nejedenie by som až tak neriešila, moj tiež nejedol prvý rok v školke vobec, najedol sa doma. Horšie je to, že nespolupracuje a plače. Ak si s nou sama, tak pravdepodobne budeš musieť ísť do práce alebo už chodíš, nemože ti ju strážiť mama alebo niekto iný z rodiny? Prípadne skús nájsť mamičku na MD, ktorá si potrebuje privyrobiť. Ak ju dáš do školky o rok neskor, možno to zvládne už úplne bez problému. Poznám také deti, o rok potom nemali problém vobec.

dubka29
4. nov 2016

Kazde dieta je ine.je kopec deti ktore dlho dlho chodievaju len do obeda do skolky .moj chodi uz 2rokna maju chlapca a dievca ktore je len do obeda lebo a to taktiez chodia uz druhy rok.mozno pri tvojej malej bude tazsia adaptacia ale neboj aj malicka to zvladne.moj veru cely rok plakaval rano nejdem do skolky.a uz ti poviem nebolo mi vsetko jedno kazde rano.tazsie to bude byvat samozrejme po chorobe.prvym rokom bude chytat vsetky bacile a viac bude doma ako v skole.porozpravaj sa o probleme s ucitelkami ci este vydrzat alebo nejaka ina moznost.ale ak nastupila v septembri musite obe vydrzat.o to je este tazia situacia ze si na malu sama a dieta to vie a ste na seba velmi velmi naviazane.a co sa tyka vylucenia podla mna by to bola uz posledna moznost ktora aj u pedagogov prichadza do uvahy.prajem vela energie v dalsich dnoch

ruan
4. nov 2016

Ahojte,
zapájam sa do debaty, lebo teraz riešime podobnú "depku" - syn teraz pred troma dňami nastúpil do škôlky (u nás môže až v mesiaci, keď dovŕši 3 roky, čo je v decembri, no teraz v novembri má adaptáciu)... Som z toho fakt v depke a tiež váham, či je na škôlku zrelý. Zatiaľ sme tam teda boli len 3 dni po 1,5 hodine...zväčša sa pozeral na deti, ako sa hrajú, plakal len prvé dva dni ráno, dnes už nie. Učiteľky sú dosť strohé (ani ho neprivítali, nepredstavili, ráno naňho kričali nech neplače - neviem na ktoré plačúce dieťa zaberá krik) a on je dosť citlivý. Problém je, že nerozpráva. Je už dlho odplienkovaný, na wc sa pýta slovom "kaka", no s učiteľkám odmieta hlásiť, že mu treba (bojí sa ich), už sa tam 2x pocikal (viem, že nie je jediný, iné deti vraj plakali aj mesiac, aj sa pocikávali), im vadí, že nerozpráva, že im to nepovie. Lenže on je tam v strese (už aj doma sa nám pocikal, čo sa predtým nikdy nestalo, v noci sa budí s plačom)...v škôlke síce neplače a nerobí problémy, ale vidím, že má z toho stres, bojím sa, že bude mať traumu a hlavný problém je, že podľa mňa on s nimi nebude komunikovať, kým sa ich bude báť a ja predsa nemôžem učiteľke povedať "buďte naňho milšia" (viem, že má na starosti aj iné deti). Bojím sa, ako to dopadne, či nám ho nevylúčia, či syn nebude mať traumu...

celasapremenim
4. nov 2016

@ruan a je nutne akceptovat takto zlu skolku? taketo otrasne ucitelky?
ni eje ina moznost v okoli/

saurian
4. nov 2016

moj starsi ked nastupil do skolky, tak tam 2mes nic nezjedol, ani doma nechcel, dokonca zacal s vyvratenim zjedeneho jedla (akoby si to psychicky navodil). ale on tam spolupracoval, zapajal sa. upokojovali ma ze to je tazsi adapt.proces - ze niektore deti placu, niektore neguju vsetko co po nich chcu, niektore nejedia...
boli sme aj u lekara kvoli tomu nejedeniu, aj u psychologa kvoli tej adaptacii - ten zhodnotil ze to je "len" tazsia adaptacia. a naozaj - po 2mes tak bolo.
pises ze uz to vyzeralo ok, takze je za tym mozno viac dovodov - aj trocha nezrelost, aj to ze sa to prerusovalo chorobou to zhorsilo, aj ze trucuje. ved sa chod porozpravat do skolky, co ti povedia, a podla toho uvazuj. je mozne ze vobec nie je zrela na skolku.
mmch - dnes som v skole stretla malych skolkarov (skolka je v skole) ako sli na olovrant a cca 4 deti plakali. takze deti im tam urcite plakavaju. ale je rozdiel ci je to chvila ako odide rodic alebo po zobudeni, ale pokial to je fakt cely den a nezlepsuje, neviem - asi by som zvazila nechat ju doma. nie je pravidlom ze kazde 3rocne dieta je na skolku pripravene. tiez mozes navstivit aj psychologa.

siska53
4. nov 2016

@lubomira85 Nas maly 3 mesiace (a to nastupoval ako 4,5rocny) revaval takner cely cas (ale zas jedol a pil,aj ked sa obcas od placu dovracal). Nechcel sa ani velmi zapajat. Po tych 3mesiacoch sa to zmenilo a odvtedy chodi v pohode. A in mal teda ine revy,uz deto z neho boli nervozne.

Mala si doteraz uplne nezvykla,sla 2 dni po 3.narodeninach. 3 mesiace sukromna,potom 2m.prqzdniny a statna skolka. Uz chodi 2.sk.rok do statnej..uplne adaptovana vsak nie je. Stale rano place,najhorsie su pondelky,ale aj situacie,ked nejde do skolky brat. Zo zaciatku tam nechcela ani pit ani jest,v sukromnej ju krmili,ale tams a na protest vzdy raz denne pocikala. V statnej asi mesiac dva nepila,jest zacala az po asi 3-4,ale vracaju sa cykly nejedenia,napr.od zaciatku tohot sk.roka zas vymysla,ak zje,tak par lyziciek. Ale inak sa aj s detmi zahra uz,len to jedenie. Rano vsak doma ranajkuje a po navrate sa naje tiez.

Takze ano,poznam,ale nikto nam vylucenie kvoli tomuto nenavrhol.

ruan
4. nov 2016

@celasapremenim No inú možnosť ani nemám - končí mi materská a tu v Bratislave je ťažké dostať dieťa do štátnej škôlky (na súkromnú nemáme) - je tu veľa detí a málo škôlok...toto je asi jediná škôlka, kde nám vzali aj dieťa pred dovŕšením 3. roka (veľa škôlok kvôli kapacitám berie len 5-ročné deti, ktoré musí brať).

celasapremenim
4. nov 2016

@ruan uf, no nás toto čaká o rok, tiež nám hrozí súkromná, vôbec sa mi to nepáči.....

stanik382
4. nov 2016

@ruan Je to ťažké. ak musíš ísť do roboty, tak asi nemáš na výber. ak nemusíš, tak s ním ešte zostať doma alebo hladaj niečo iné. Ja som voči skôlkam velmi skeptická, mám z nej totižto traumu. doslova. pamatám si to ako film pred sebou a dám si velký pozor na to, čo a ako moje deti. učitelky sú klučové.. aj ked ich nepozná, tak ich prístup by mu mohol velmim pomôcť. Ak dieťa plače, čo je logické, tak má na to dôvod, a trebu mu nechať na to priestor a nie ho zahriaknuť nech neplače. No aj učitelku sú len ludia.. a pedago minimum si dnes spravý každý. ak môžeš hladaj inde.. možno máš nejakú kamošku s deťmi doma, čo by ti syna vzala alebo tak..

stanik382
4. nov 2016

@lubomira85 nie, nie je to žiadna tvrdohlavosť ani trucovitosť. toto deti nerobia len tak z rozmaru. Je to pre nu nové a ak bola doteraz zvyknutá iba na teba.. tak je to pre nu riadne zmena. škôlka je síce od troch rokov ale to neznamená že každé dieťa je v tomto veku na nu pripravené. Podla mna ona nie. podla toho čo píšeš. ja ti píšem ako mamka, ktorá ako dieťa mala zo skôlku traumu a viem aké som mala príznaky, viem ako som sa tam správala. plač bol súčasťou. a napriek tomu, že som tam nechcela byť, tak ma tam mamka nechala.
aj toto je narúšanie, že choroba za chorobou vieš, raz ide tam, raz je potom s teobu doma. to ako keby to prežívala navono celé každý krát. Ináč aj chorobu si deti dokážu privolať, ako spychickú ochranu.. teda ak bude chorá môže to byť z psychicky. Ale ja ti píšem ako mamka, ktorá mala traumu z detstva a skôlkam velmi neverím, a dopredu si riadne všetko overím a ak moje dieťa bude prejavovať čo i len jemné náznaky že tam byť nechce, tak ju odtial beriem. Budem hladať iné spôsoby ako dostať dieťa do kolektívu alebo niečo doma preberať.. atd.. Takýchto prípadov ako píšeš je vela a vždy sa mi to ťažké číta, vždy sa vraciam do minulosti a tým malým srdiečkam rozumiem. ich strachu, nepochopeniu, bezmocnosti.... prosím neber že ti hrám na city, len sa snažím priblížiť ako som to vnímala. Nikde v mojom vnútri nebolo že chcem zmanipulovať mamku... nech ma vezme domov.. lebo som bola sebecká alebo čoo.. alebo rozmaznaná.. len je to pre dieťa šok.... tiež je veľmi dôležité či ste sa na škôlku pripravovali, teda ty dcérku. Je dobré nechávať dieťa s niekym ked už vieš, že bude nastupovať do skôlky, s nejakou kamoškou, tie veci samostatnosti si vravevla že ste mali poriešené.. či to nebol taký šok pre nu že bola vkuse s tebou a zrazu bez teba uplne v cudzom prostredí , mala tam adaptaciu? alebo to šlo ako terapia šokom že hned bum 8 hodín????? mohla si tam byť s nou? v tom prostredí?

lubomira85
autor
5. nov 2016

@stanik382 asi dva al. tri tyzdne som pre nu chodila pred obedom, teraz po obede ju beriem domov

lubomira85
autor
5. nov 2016

dakujem vsetkym za nazory, skusenosti, rady, uvidim co sa bude riesit s ucitelkou najblizsie, ako sa dohodneme, co mi odporuci, ako dalej. za tych par tyzdnov co je v skolke sa toho tolko naucila, basnicky,vnima kto co kedy robi, co sa ucia, zdokonalila sa v reci, v tomto je sikovna, myslim ze doma by sa tolko toho nenaucila, zbytocne by som ju brzdila, clovek ju doma urcite veci nenauci ako ucitelka spolu s detmi, moj nazor. a ked ju necham doma a o rok ked sa to vsetko znova zopakuje, a o rok znova? ak nahodou ide len o jej trucovanie a vymyslanie, tak jej ustupim a necham ju doma a bude na koni ze nam mamou vyhrala? tazko povedat, vela ludi, vela nazorov, vela skusenosti, jeden povie vydrzat prejde to, druhy povie nechat doma, treti povie zmenit skolku, ako sa v tom vyznat?

maminkasisa
5. nov 2016

@lubomira85 ako sama pises, vsimla si si, ze dcerke skolka aj prospieva ohladom reci, basniciek, takze sa jej tam aj paci, len si nevie zvyknut na to, ze je zrazu bez mamy a s cudzimi ludmi, skus s nou debatovat ako s velkou slecnou, vysvetlit, ze maminka musi do prace, ona ma tiez povinnost ist do skolky, ale maminka ked skonci pride spolu, ze deticky sa na nu tesia a pod. U nas v skolke som si vsimla jednu mamicku, ktora sa luci s dcerkou az prehnane, pomaly mama place viac ako dcera, a ta sa nevie ukludnit velmi dlho po odchode, tak jej ucitelky vysvetlili, ze to robi iba horsie pre malu, treba rychlo preobliect, a dat pusinku, povedat, ze ju lubis a prides po nu ked sa pohra a odovzdat ucitelke.... ja osobne si myslim, ze si zvykne, netreba hned menit skolku a ani ju nenechavat doma, asi by si to len odsunula na neskor, dieta okolo 3 rokov je uz pripravene ist do kolektivu, doma by sa iba nudila.... mozno by som skor zvolila rozhovor s ucitelkou, nech maju trosku strpenia, ze sa to upravi, inac naozaj velmi zavisi od ucitelky v skolke ako sa dieta adaptuje ..... drzim palce....

adkoalauri
5. nov 2016

lubomira85 chyba nie je v tvojom dieťati, ale v učiteľke... ak by bola čo i len trošku normálna, tak sa s tebou nechce o ničom rozprávať, zabaví ráno tvoje dieťa, pomojká sa s ňou, posadí si ju na kolená a bude trošku empatickejšia. Táto vaša učiteľka nemá čo hľadať v takej skupine, kde sú aj tak malé deti. To že sa ťažšie prispôsobuje je úplne normálne, však tam na celý deň ostala bez teba, chýbaš jej, nevie, či pre ňu prídeš poobede, majú režim, ktorý musí dodržat atď. 90% detí sa takto správa...len učiteľky sú na toto pripravené a tak k tomu aj pristupujú. A dodám ti, ak by nastúpila po roku, robila by na začiatku to isté. Môj starší nastupoval v sept. s tým, že mal v marci už 3 roky (išiel, 3,5 ročný), mladší bude mať v decembri 3 roky a už teraz išiel. A rozdiel nebol žiadny. Starší reval do decembra, mladší už teraz neplače, len musím sľúbiť, že dostane poobede lízatko. Takže len vydrž, maj pevné nervy, neboj sa, o mesiac, dva bude všetko ok. 😉 A ak by aj nebol, aj s tým sa musíš zmieriť. Susedka išla až 5 ročná, celý rok stála v rohu a nikdy sa do ničoho nezapojila. Či sa hrali vonku, vnútri celá trieda, ona stála v rohu a odtiaľ ich pozorovala. No a čo? Teraz je už druháčka a je úplne v pohode....

katarina644
5. nov 2016

@lubomira85 ahoj, preco ju tak skoro davas do skolky?

maminkasisa
5. nov 2016

@katarina644 preco si myslis, ze skoro? dieta ma skoro 3 roky, rodicovska konci, asi musi do prace, a do skolky tazko beravaju deti v polovici roka....

meluela
5. nov 2016

@lubomira85 moj v tom veku nebol zrely, o dva roky neskor to uz bolo lepsie, o tri roky neskor este lepsie. jedine co sa nezlepsilo je chorobnost ☹ ale co sa tyka adaptacie, je to neporovnatelny rozdiel. no ale ked si sama, tak asi vela alternativ nemas ...

tajka1986
5. nov 2016

@lubomira85 neboj,zvykne si. U nas sme bojovali 3-4mesiace kym ako tak si zvykla. Teraz uz s usmevom na perach. Ucitelka mi uz po par dnoch vypravala ako dieta trpi ako ju mam zo skolky vziat alebo ju vylucia,ze nie je pripravena na kolektiv. Ucitelky sa chcu lahko zbavit zodpovednosti,najlahsie je "nahovorit"niekomu z rodiny ze je nezrela. U nas to skusala na moju mamu,potom na muza. Ale u mna teda vazne nepochodila. Obaja sme zamestnani a ja ju naozaj nemam s kym nechat doma. Rodicov mam uz dochodcov a urcite im ju nezavesim na krk,lebo viem aka "sichta"9 hodinova by ich cakala a to si zo zdrav.hladiska dovolit nemozu. Ked nemas na vyber,potom ani ona nie. Ja som celu skolku prerevala az do 6r.a tiez sa ma nikto nepytal ci tam chcem byt. Teraz je to nejake "moc moderne"

alchemilkazltozelena
5. nov 2016

@katarina644 to ako myslis ze skoro? co 6 rocnu ju tam ma dat, pripadne vobec? v zivote nepochopim taketo hlupe otazky :-O 🙄

alexandraalexandrova
5. nov 2016

@lubomira85 och,ved je uplne jasne, ze dcerka na skolku nie je zrela. Je uplne jedno ci sa tam naucila basnicky a pesnicky, ona potrebuje byt v prvom rade s tebou a tu nejde o ziadne vymyslanie ci trucovanie, je to jej potreba. Je malicka a potrebuje mamu. Smutne je ze to nechapes, hoci ti to dava vsemozne najavo...

tajka1986
5. nov 2016

@alexandraalexandrova no to je pekne a zit budu zo vzduchu??

alchemilkazltozelena
5. nov 2016

@alexandraalexandrova za socializmu isli deti ako 6 mesacne do jasli a nikoho nezaujimalo ci su pripravene..ja asi tolko k tomu

midka
5. nov 2016

@alchemilkazltozelena mysli to tak, ze zrejme momentalne nie je psychicke zrele na odlucenie od mamy a zaradenie do kolektivu, myslim, ze dieta to dava celkom zretelne vsetkymi svojimi dostupnymi sposobmi na javo. Tak ako nie su vsetci schopni v 20 ist studovat pravo ci medicinu, tak rovnako nie vsetky deti su zrele v 3 rokoch na matersku skolku, to by povedal kazdy skolsky psycholog, pred nastupom do skolky. Ano, niektore ani v 5 rokoch to nezvladaju, i ked vtedy to moze byt vaznejsieho charakteru.

alexandraalexandrova
5. nov 2016

@tajka1986 ja nepoznam ich situaciu a neviem ci bolo dieta nutne dat do skolky alebo nie, ty to snad vies? Ja som nikde necitala ze by dieta v skolke byt muselo, precitaj si prispevok o 12:51, ja z toho nemam pocit ze je to nutnost. Ak by mali umriet hladom kvoli tomu, je to ine...

alexandraalexandrova
5. nov 2016

@alchemilkazltozelena ano, mas pravdu, vtedy sa na to nebral ohlad. Ale myslis ze to bolo spravne strcit polrocne dieta do jasli a nechat ho tam revat bez mamy? Ja teda nie...

alexandraalexandrova
5. nov 2016

@midka konecne niekto pochopil o com pisem. Presne tak to je. Dieta nie je automatciky zrele do skolky ako 3 rocne, nie je proste dieta ako dieta, niektore su samostatnejsie a spolocenskejsie, ine zas viac utiahnute, citlive a viac fixovane na mamu. Kym nie je nutne dieta dat do skolky, lebo mama musi (myslim tym naozaj musi, lebo hrozia existencne problemy) ist do prace, tak by sa malo brat ohlad na to co dieta zvlada/nezvlada a potrebuje a nechat si ho este rok doma ak do skolky nie je zrele...

meluela
5. nov 2016

@alexandraalexandrova autorka temy na konci toho prveho prispevku pise ze je s dcerkou sama ... tak asi fakt nema na vyber 😖 ine je ked tam rodicia supnu nepripravene deti kvoli kariere, letnej dovolenke, novemu autu a pod. a tvrdia ze dieta potrebuje "kolektiv" ...

grelu
5. nov 2016

@ruan viem, ze je to tazke, ale v bratislave je kopec moznosti...nenechala by som dieta v skolke, kde je v strese z uciteliek...radsej by som ho vodila aj cez pol bratislavy

alexandraalexandrova
5. nov 2016

@meluela ano, pise ze je s dietatom sama...ale ak si precitas jej komentar o 12:51 nemam z toho pocit ze by nebolo ine riesenie. Inak, ja som tiez s dietatom sama a som doma, zijeme z minima, ale zijeme. Tiez velmi zalezi na tom kto ma aky zivotny styl, ci ma hypoteku, pozicky, ci je ochotna sa uskromnit kvoli dietatu alebo nie, ci otec dietata plati vyzivne alebo nie, ci byvaju v podnajme, alebo u rodicov, kde maju minimalne naklady na byvanie...neda sa jednoznacne vyhlasit ze sa to neda ani ze sa to da...ja ozaj nepoznam podmienky ake ma autorka temy, len z toho komentu mam dojem ze dieta do tej skolky davat nemusi. Ale mozem sa mylit...