Zlé rozprávanie predškoláka

18. jan 2022

Dobrý deň, začnem tým, že viem, že sa do toho starať nemôžem, ale potrebujem to napísať. Jedná sa o môjho krstného syna, je predškolák, v septembri má ísť do školy, nevie dobre rozprávať. Robia mu problémy písmená R H K S Š Č C T. Jeho mama s ním k logopedovi nechodí. A ja mám strach, že keď pôjde do školy, že či si tam iné deti z neho nebudú robiť srandu. Vysmievať sa mu, keď sa budú učiť čítať. V škôlke kamarátov veľmi nemá, myslím že kvôli tomu rozprávaniu.

0silvia0
18. jan 2022

veď pôjde na zápis, tam matke syna asi dajú nejaké odporúčania...

autor
18. jan 2022

@0silvia0 práveže Teraz zápisy nebývajú

cukricek4
18. jan 2022

niektore pismenka su tazsie, niektore lahsie. ale to co hovoris, tak to je pomerne toho dost, co nevie vyslovit pekne. akoze na mieste maminy by som skusila aspon jednu navstevu logopeda. vsak to nie je hanba. vela deticiek takto chodi, ja som tiez, ked som bola mala.

danulicek
18. jan 2022

mám syna, je predškolák a tiež nehovorí čisto. učíme sa postupne, ale rovnako nechodíme na logopédiu, pretože u nás sa skôr dostaneš do prezidentského paláca ako k logopedičke. a súkromne nechodíme, trénujeme doma. podklady máme, keďže som chodila kedysi so starším. ja strach nemám a nevidím dôvod, prečo by mal mať strach ktokoľvek iný... do septembra je ešte ďaleko. to myslím vo všeobecnosti - ak bude mať tvoj krstný syn nejaký problém, určite to budú rodičia riešiť. bývajú rôzne depistáže aj v škôlkach alebo v rôznych CPPaP. my sme už mali logopedickú depistáž, dostali sme odporúčania a nimi sa riadime.

s mojím starším (tretiak) chodí do triedy chlapec, ktorý doposiaľ nerozpráva čisto, má nejaký špeciálny predmet namiesto telesnej. deti to vedia, nesmejú sa, sú kamaráti. keď nie je niekto s niekým kamarát, určite nie kvôli rozprávaniu. Čo sa týka "vysmievania", to v zásade neovplyvníš. môj starší rozpráva čisto a plynule a jeden spolužiak sa mu smeje kvôli predkusu. to isté som mala kvôli okuliarom ako decko... keď sú deti "blbé", budú sa smiať aj z čierneho trička. ak sú vychované, nemajú dôvod sa smiať. už vôbec nie z reči.

anjelicek26
18. jan 2022

V skolke predsa museli mamicke nieco naznacit. Toto je skutocne vela pismen, moznosti tam je viac - zle pocuje a hovori tak, ako to pocuje (nie, clovek si zhorseny sluch skutocne nevsimne, kedze dieta to inak nepozna a kompenzuje), moze mat skratenu podjazykovu uzdicku alebo skutocne velmi spomaleny nastup reci, tam treba vela vela cvicit kazdy den. Ono bude v skole veru problem s citanim - ale aj pisanim, ked on tie hlasky napriklad nepocuje, nebude to vediet napisat spravne. Co sa tyka vysmievania, tak to zasadne nie je problem na vysmech, ale ked nebudu rozumiet, co im hovori, tak si moc kamaratov nenajde a teda tie horsie znamky v skole ho budu deprimovat a celu skolu mu znechutia.

autor
18. jan 2022

Ona s ním bola u logopeda, ale že nespolupracuje, tak s ním prestala chodiť a ani doma neskúša, že malý nechce.

autor
18. jan 2022

@anjelicek26 on ani kamarátov nemá. On len s dospelými funguje, ale s deťmi vôbec, ja sama mám tri deti a keď prídu ku nám, tak on s deťmi sa nechce hrať, on bude radšej pri nás dospelých sedieť.

autor
18. jan 2022

V škôlke učiteľky jej už dohovárali, my sme jej tiež hovorili, ale ona problém nevidí.

anjelicek26
18. jan 2022

Ved preferovat dospelych robi vela deti, ale v skole mu to nepomoze tam bude "musiet" a mamicka si toho este vypocuje...ze to odflakli...bohuzial si to najviac zlizne ten maly, v skole bude mat pocit zlyhania.

labocca
18. jan 2022

tak to je veľká škoda,že maminka mu odmieta pomôcť. - vyhovárať sa,že malý nechce. Ono by to bolo najvhodnejšie podchytiť teraz,kým sa ešte dá a pomôcť mu. Žiaľ on môže mať ťažkosti už aj pri osvojovaní si písania,čítania,keďže má ťažkosti s písmenkami,ktoré popisujete.
A tá prvá trieda je dosť náročná.....samozrejme záleží aj od pani učiteľky.
To hovorím zo skúsenosti,lebo pracujem s deťmi a žiaľ riešime presne tieto ťažkosti.

vanda323
18. jan 2022

Akože niesu teraz?Musí byť psychologické posúdenie predsa

kittykat22
18. jan 2022

prepac, ale si uplne blba ked si myslis, ze by sa mu v 1 rocniku deti smiali ze nevie rozpravat a citat. Este napis, ze by si z neho robili srandu. Je vidiet, ze deti nemas a neoruzmies im.
Vela deticiek ma problemy s oneskorenou recou a potrebuje doladuju slabiky a hlasky v 1 a 2 rocniku. Tym ze citaju, sa ucia rozoznavat pismenka a vnimaju ich zvuk. Chlapcek nebude ani prve ani posledne dieta ktore ide do skoly a nie je uplne pripraveny. Deti niesu stroje ktore opiciacky robia vsetko rovnako. Pre tvoju predstavu tak do skoly nastupuju deticky s roznymi problemami od problemy reci, neobsedia, behaju, nedokazu sa sustredit, niektore nevedia pocitat a ked zo seba vytrepu kde byvaju tak popletu ulicu, cislo aj mesto. A nikto sa nikomu nesmeje.

Poradila by som ti, aby sa starala o seba a netrepala blbosti. Take hlupane ako ty, mam najradsej. Ohovarat cudzie 5 rocne dieta na fore. Chod prec prosim ta 🤯🤯🤯🤯

0silvia0
18. jan 2022

pokiaľ si ja pamätám, tak škôlka vystavuje nejaké odporučenie k nástupu do školy, už to tak nie je? Veď medzi škôlkou a školou nejaká komunikácia by mala byť. Pozri, naznačila si matke, odporučila jej škôlka aj celá rodina, matka podľa teba problém nevidí. Čo ešte chceš robiť? Toto je v kompetencii rodičov a pedagógov, ty ako nezainteresovaná nevyriešiš nič aj keby si to myslela v najčistejšom a naúprimnejšom záujme svojej duše.

zuzanaete
18. jan 2022

Chapem, ze ta to trapi, ale pokial rodicia nechcu, tak okolie s tym nic neurobi. Preucit neskor spravne rozpravat moze byt narocnejsie, kedze dieta bude mat nespravne navyky.

mariet24
18. jan 2022

Keď nastúpi do školy vráti sa jej to aj s úrokmi. A to nemyslím napríklad posmievanie... Vezmi si len keď začnú písať, chlapček si to slovo povie po svojom a tak aj napíše, nesprávne. Potom nebudú vedieť čo skôr riešiť ...

saxana000
18. jan 2022

Skus trosku pomoct.malemu mozes kupit dvd Lucinka pusinka ona ma krasne spracovane vsetky pismenka precvic to s nim ak ho to bude bavit moze si to pustat sam alebo s maminou a logopeda budu riesit az ako poslednu moznost

asocial
18. jan 2022

Ja budem za zlu - ale nie je to tvoje dieta, nie je to tvoja starost (ano, samozrejme, pokial by slo o tyrane dieta atd, to je ine). Ale vypisovat za cudzie dieta na MK. A co tym dosiahnes? Vela deti v jeho veku ma problem. Ked siel starsi do ZS, vyse polka triedy nerozpravala pekne. Ja mam 6 rocneho predskolaka, ktory ma problem so sykavkami, chodime na logopediu, ale to ma taky efekt skoro ziadny, ked ides raz za mesiac. Cvicime aj doma, ale pohyname sa pomaly. ALE -- je to nase dieta. do inych sa nestarame, myslime si svoje, ale neriesime.

gubcikova
18. jan 2022

Tak ja poviem skúsenosť mám 10rocneho a chodili sme logopedovi 5rokov,ale výsledok nebol badať.Nevie R,sem tam nepoužije Š,Č,Ž .Mumle si popod nos.Nikto sa mu v triede nesmejte.

michu_
18. jan 2022

tiez si myslim, ze to nie je tvoja "starost. kudne sa vypis tu, ale daj im pokoj :D ... ona je zodpovedna za svoje dieta, ked sa rozhodli takto, akceptovat. tiez si asi nemyslis, ze by ina zena mala rozhodovat o tom , co je spravne ci nespravne pre tvoje deti..? ;)

lululilien
18. jan 2022

Ja mám tiež tvrdohlavca, ale pomalu sa zlepšuje. Urcite s ním nič jeho mama nerobí? Musí byť niečo čo ho baví. Kúp mu logopedickú spoločenskú hru... Je toho veľa na výber.

tuppuk
18. jan 2022

Ono je to veľmi individuálne nikde nie je napísané, že keď pôjde do školy, že sa to obratom nezlepší.

belllinka
18. jan 2022

@kittykat22 prečo by mala byť hlupaňa? Preto že ju trápi, že rodičia kašlú na to dieťa? Do školy má ísť dieťa s tým, že vie správne vyslovovať hlásky a nie sa to tam učiť. A keď nevie, tak aspoň chodiť pravidelne k logopédovi a pracovať na tej výslovnosti. Učiteľka nemá v škole siulovať prácu logopéda a učiť dieťa rozprávať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
18. jan 2022

@elizabet173 moje deti chodili do mš sice davnejsie, ale kedze mš bola pod jednou hlavickou so zš, nase ucitelky z mš viem ze vypisovali o detoch ku zapisu na zš nejake materialy. Mozno to bola len prax na nasej zs, netusim.
Ale pamatam si to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adadada24
22. jan 2022

Dobrý deň my sme začali chodiť logopedicke malému sa tiež do toho moc nechce ale pani logopedička má skvelý prístup za splnenú úlohu ho odmení niečim čo si môže úplne sám vybrať a vytvoriť napríklad si vyberie pečiatku vie že bude mat 5 úloh a keď ich splní tak dostane 5 pečiatok ktoré si on sám vyberie a opeciatkuje samozrejme že ich vrátime ale on má akoby take vysvedčenie z toho sedenia a samozrejme pochvaly aký sme hrdi a aki je šikovný a pod.

katulienkax
22. jan 2022

@elizabet173 minulý rok bol zápis online a žiadna depistaz. Ale naši papaláši tam hore si stále myslia že deti sa majú vzdelávať online. A potom to takto dopadne že deti sú pozadu