Neustále hádky so silne nábožensky založenou sestrou

morningcoffee1
15. júl 2017

Mam sestru, ktora je velmi nabozensky zalozena, a svoju vieru berie velmi poctivo. Az tak, ze si kladie za povinnost hovorit ludom okolo, ze neziju podla nauky cirkvi. Vratane mna. My sme mali velakrat hadky v rodine napr preto, ze za slobodna som napriklad prespala u kamarata.... A to sa nesmie. Ja som clovek, ktory si povie svoj nazor, napriklad, ze aj homosexuali maju pravo byt stastni ale tam je prave problem. Jej sa neda oponovat, lebo hned prejde do utoku. A ja sa potom uz len branim. Z minuleho spolocneho stretnutia napriklad odisla z placom, a zacala ma potom psychicky vydierat. Rodina mi radi, aby som sa vyhybala rozhovoru s nou o kontroverznych temach. Nebudem sa tu nejako rozpisovat, ale poviem jeden priklad. Jej syn a teda moj synovec dlho vahal so svadbou. Sestra ho nakoniec sama prihlasila na predmanzelsku nauku, a teda musela byt svadba. Lebo vraj po tak dlhej dobe chodenia su podla nej len dve moznosti, zobrat sa alebo rozist.. Ja som mala zase raz iny nazor, co ju samozrejme nahnevalo. A vysledok je taky, ze synovec sa po dvoch rokoch rozvadza, na svoju manzelku uz nepovie jedno pekne slovo. Sestra je z toho v depresiach, a je este neprijemnejsia ako bola . (Rozvody vzdy odsudzovala). Ja si teraz musim davat pozor na kazde jedno slovicko co poviem, aby zase nevybuchla. Ona sa velmi chce so mnou stretavat, lebo inak nema velmi s kym, a ja jej chcem pomoct. Na druhej strane mi ale vadi, ze pri nej nemozem byt sama sebou, bez toho aby nebolo dusno. Poznate nejaku taktiku ako vyjst s niekym s takou povahou?

pribinak
15. júl 2017

sla by som s nou za nejakým umierneným kňazom, aby jej vysvetlil, ze jej viera = fanatizmus a kazdy sa jej boji, vrátane rodiny.

Kňaz by jej mal aj vysvetlit, ze Boh dal
človeku slobodu a ona to musi rešpektovať

Tažko o tom pisat, lebo tvoju sestru nepoznam, ale nábožensky fanatizmus je casto sprievodným znakom duševných porúch

mykaellle
15. júl 2017

Uf. Ja v tomto vidím hlavný hriech akéhokoľvek náboženstva. Ich presvedčenie, že len ich cesta je správna, je desivé. Boh predsa nie je katolík. Možno by nebolo zlé, keby dostala "kvapky" od nejakého otvoreného kňaza, ktorý by jej vysvetlil, že náboženské presvedčenie má byť slobodné. Držím palce, aby ste to zvládli. No na tvojom mieste by som ju asi na určitý čas "odstrihla." Skôr buď podporou synovcovi, ak je otvorenejší...

janulka1802
15. júl 2017

Toto mi zaváňa skôr fanatizmom ako skutočnou vierou. Mám v blízkej rodine niečo podobné, takže viem si to živo predstaviť. Zvláštne, že rodina skôr drží stranu jej, keď ti radia, že sa máš vyhýbať kontroverzným témam. Ona môže moralizovať a ty nemôžeš povedať svoj názor? Prečo? Aby bola ona spokojná. Ale zase asi jedine vtedy je kľud, keď vediete len neutrálne debaty. Blbá situácia. Ja by som nedokázala vždy čušať, aby bolo dobre. To by som musela ísť sama proti sebe. Sem-tam by som sa asi dokázala premôcť, urobiť sa hluchá. Ani sa nečudujem, že sa nemá s kým stretávať, keď je taká "extrémistka" v názoroch. Ono, dá sa povedať aj úplne opačný názor, ale s dávkou tolerancie voči tomu druhému a nie hádať sa do krvi.

catherinah
15. júl 2017

Radia Ti dobre, nebav sa s nou na temy, ktore koncia konfliktom. Bavte sa o vareni, zahrade, dovolenke, obleceni...
Tvoja sestra nekona spravne a to veriaca som.

catherinah
15. júl 2017

A tiez ma napadlo, ze mozno to hranici so psychickou poruchou. Poznam taku osobu. Knaz ju odporucil k psychiatrovi a ona samozrejme nic.

tiper24
15. júl 2017

nebav sa s nou vobec je to negativna energia

nyusika
15. júl 2017

obmedzuje s ňou komunikáciu

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

@janulka1802 Rodicia uz neziju. Za zivota ju ale dost lutovali, lebo porodila pat deti, co da dost zabrat. Predpokladali, ze ja ako mladsia by som jej mala ustupit a nehadat sa s nou. Neskor ked mama zomrela a otec si nasiel znamost, bol zasa problem, lebo bola proti tomu. Potom otec bohuzial tazko ochorel, a kedze lekari mu nedavali ziadnu nadej, skusila som alternativnu medicinu. Ani s tym nesuhlasila. Ale zvysok rodiny nie je na jej strane, aj ked ona to tak podava, ze ja som ta "nevychovana".

nyusika
15. júl 2017

a podľa napísaného nie je fanaticka .je bežná veriaca

janulka1802
15. júl 2017

@morningcoffee1 ona sa nezmení, iba ak k horšiemu. U nás v rodine to dopadlo veľmi zle, úplne sa rozpadli vzťahy kvôli tomu veľmi blízke, ale nechcem tu rozoberať. Keď rodina vidí, že ona není ok, tak to je veľmi dobre. Fuj, mne je na grc z takých "akože" veriacich.

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

@catherinah To aj robim, ale aj tak sa niekedy pochytime. Lebo ju na mne stale nieco vytoci, a pre mna je komunikacia s nou niekedy tazka. Ona si obcas domysla veci, ktore som nepovedala a tak...Ale ked ma dobru naladu, je fajn.

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

Naposledy sa jej nepacilo, ze dve dievcata z nasej rodiny sa rozviedli, a nato znova zosobasili. Cirkev to neuznava, aj ked napriklad jedna strana za rozvod nemoze. Ona je krsnou mamou jednej z nich a berie to tak, ze je to aj jej zlyhanie. Ja som jej oponovala, ze ani islam to tak prisne neberie, kedze rozvod je tam povoleny. Zbytocne. Zase raz bola len vymena nazorov. Ona nerespektuje moj nazor.

janulka1802
15. júl 2017

@morningcoffee1 ona rešpektuje len to, čo má v hlave, nič viac, nič menej!!! A oponovala by som jej tým, že cirkev sa zaujíma aj o rozvedených, aj znovusobášených aj keď nie sviatostne. Mám známych, ktorí majú takéto manželstvo, on dokonca číta v kostole, ale na prijímanie nechodí on, ani manželka, iba deti a žijú ako ostatní veriaci. Ona žila so svojím manželom v láske?

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

@janulka1802 Ona mala na manzela velke stastie. O deti sa postara, vie aj dobre zabezpecit rodinu. Ale niekto iny nemal. Pocet rozvodov v nasej rodine hovori o vsetkom.

zuzitko74
15. júl 2017

@morningcoffee1 Tu nejde len o názory. Ona ťa nerešpektuje ako osobnosť, nerešpektuje tvoje právo na iný názor, tvoj slobodný výber. Netreba sa hádať o to, kto má pravdu. Treba len povedať, že máš právo žiť podľa svojich názorov a rozhodnutí, tak isto ako ona má právo robiť svoje rozhodnutia.

cervenaruza123
15. júl 2017

@morningcoffee1 Ja by som sa vyslovene stranila takychto tem. Nemam rada, ked niekto nasilu chce niekto vnucovat inemu svoj nazor, tak naco to podporovat. Ona ako veriaca by sice mala ako prva byt tolerantna a stranit sa konfliktom, ale mnohi su presne rovnaki ako ona a nepresvedcis ich. Viera je silna vec. Faktom je, ze ona nazory mat moze, ale kazdy je zodpovedny za svoj zivot. Nikoho nemoze do nicoho nutit, maximalne svoje malolete deti. Vidis, ze uz sama parkrat zlyhala aj kvoli svojmu fanatizmu (vid rozvod synovca), mozno jej zivot da este zopar faciek a sama casom pochopi. Poznam nejedneho cloveka, co bol fanatik resp. mal k tomu sklony a zivot ho naucil, resp. mozno sam Boh poucil. Ale najlepsie je fakt sa takym temam vyhybat. Ty ju nepresvedcis a zbytocne budu hadky. Take typy aj ked im knaz alebo hoci papez nieco povie, tak povedia, ze to on sa myli, on hovori zle, on tomu nerozumie.

marianeta
15. júl 2017

@morningcoffee1 A ten jej manžel je tiež taký? Lebo neviem si predstavit žiť s takou osobou...A ako sa k takemu stavu dopracovala? Isto ze ste boli k viere vedene rodicmi,ale zaujimave ,že to ponala az takto..Nuž ja by som jej sestra nesestra narovinu povedla,ze sa odmietam s nou stretavat pokial neprestane nabozensky moralizovat ...ved nieje sam BoH aby rozhodovala a poucala iných co sa patri a co nie a este sa aj na smrt utazit ak nieje jej predstave vyhovené..BUd ta bude respektovat ako sestru taku aka si bez ohladu na vieru alebo papa..

bashka80
15. júl 2017

z toho, čo píšeš, že sa nemá s kým okrem teba stretávať mám pocit, že nie si jediná, koho od seba odpudila takýmto správaním a fanatizmom... podľa majú baby pravdu, keď sa s ňou budeš rozprávať, veľmi sa vyhýbaj kontroverzným témam a ak začne ona, tak jej povedz "prepáč, o tomto sa s tebou baviť nebudem, môj názor poznáš" dovi dopo, pokiaľ jej nejde vyslovene o to, začať hádku, tak pochopí a prestane.

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

@marianeta No, uz je nou ovplyvneny. Prebral jej nazory. Raz som spadla, a zlomila si ruku a prve co mi povedal, ze to je trest za to, ze som spala par noci u priatela. Inac je ale velmi zodpovedny, stara sa kazdy den o to, aby deti neboli hladne, aby stale mali nejake aktivity.
Rodicia boli silne veriaci, ale mama bola napr o dost tolerantnejsia ako sestra. Ona travi vela casu v kostole, snazi sa dodrziavat pismo do bodky. Ona vlastne len robi to co kaze cirkev. Vacsina ludi to ale neberie az tak vazne. V tom je ten rozdiel.

bubato1
15. júl 2017

no velmi ti drzim palce ,ja by som tiez nedokazala byt ticho pretoze napriklad ja aom ateista a v boha neverim vobec ale nikoho nepresviedcam nech si kazdy veri v to co chce 🙂 moja svokra je tiez silne veriaca a aj kvoli tomu sa s mojim manzelom stale hadali,a teraz je ich vzrach taky ze ak nieco chce tak pise a vola mne lebo vie ze inak si nepomoze,nemali sme ani svadbu v kostole ani mala neni pokrstena a zmierila sa stym lebo nema ine vychodisko ...ja by som spravila asi to co ti tu uz radili ,bud teba a tvoje okolie prestane moralizovat alebo bude lepsie ak sa nebudete stretavat ,ze ti to nerobi dobre ...Ps aj v mojej rodine je otcova sesternica podobna ako tvoja sestra : ma 4 deti a 7 vnucat velky dom a vies co ? nevesty jej mali plne zuby ,spojili sa proti nej a teraz ak chce vidiet vnucata musi poprosit synov aby jej ich prisli ukazat !!hold komu neni rady tomu neni pomoci...

zuzicek88
15. júl 2017

Moj svagor,teda manzelov brat je farar a zije v klastore ako mnich,chodi domov dost casto ,ked nevies,ze je farar,nevsimnes si,je uplne normalny a doma sa chova ako obycajny clovek,nestara sa do nas,nemodli sa v jednom kuse,nekaze ,ani nehovori o bohu,boha treba mat hlavne v srdci a chovat sa slusne.Ved by mu s toho preplo.Tvoja sestra je teda poriadna fanaticka a podla mna to v hlave nema vsetko v poriadku

germaniawerks
15. júl 2017

"Ja si teraz musim davat pozor na kazde jedno slovicko co poviem, aby zase nevybuchla."

tak jej poraď aby masturbovala a tým sa utíši

eeffka
15. júl 2017

@morningcoffee1 ked je veriaca asi by som sa jej spytala ci si pamata tu cast o ....miluj blizneho svojho ako seba sameho. Koniec citatu.
Nic sa tam nehovori o tom ze blizny sa ma spravat podla jej predstav.
A rovno jej povedala ze az zacne zasa byt neprijemna vie kde su dvere ma ich otvorene a to plati pre oba smery.

deti95060810
15. júl 2017

taktiku? no asi sa jej len vyhýbať....Ešte by som možno skúsila len na všetko jej pritakávať, ale ja nie som taká povaha, robilo by mi to problémy...

gaja78
15. júl 2017

Povedala by som jej, nech neriesi moje problemy, ved svojich ma urcite dost. Kazdy dospely svojpravny clovek si je vedomy svojho konania a ze bude niest zodpovednost za svoje ciny. A keby zacala moralizovat, slusne by som jej povedala, ze zmenme temu, ze nezvladam absorbovat jej nazory, ze uz 100x som to pocula a ze ani ja jej neradim a nezasahujem do zivota a neprajes si to ani ty.

jonnie
15. júl 2017

ak je skutocne veriaca-nemala by sa hadat. Dava ti zly priklad a je to hriech.

zuzanka.zuzu
15. júl 2017

v prvom rade si sa nemala starať do svadby/predmanželskej náuky jej syna 😔 predpokladám, že je dospelý muž a o pomoc (Ťa) asi nežiadal (možno sa mýlim).

aj keď chápem, že toto si uviedla len ako príklad a jeden z mnohých konfliktov, ale niečo to vypovedá aj o Tebe - nejde o to, že máš synovca rada alebo "že si len chcela byť sama sebou a povedať svoj názor" (ako o homosexuáloch) ale proste to NEROB.... prečo vyvolávať zbytočne konflikty? my doma tiež nezačíname debatu o politike, náboženstve. viem, že svokrovci volia Fica a to teraz máme pri obede rozprávať o tom zlodejovi?

proste hryzni si do jazyka a keď ona začne, tak jej pomaly, pokojne povedz, že si určite aj ona uvedomuje, že na túto tému nemáte rovnaký názor, ale keďže ju máš ako sestru rada, tak sa na to odmietaš baviť práve preto, aby ste sa nepohádali. ak to nepomôže, tak by som sa zodvihla a odišla (buď preč alebo do inej miestnosti).

morningcoffee1
autor
15. júl 2017

@zuzanka.zuzu Nie, ono to bolo trochu inak. Navstivila ma v zahranici, a cez mobil jej dali deti vediet, ze jej syn vtedy este slobodny, prespal u svojej vtedy este priatelky. Nato povedala, ze ho prihlasi na predmanzelsku nauku, pretoze nechce aby spolu spali bez toho aby boli zobrati, a po tolkych rokoch (troch) sa treba bud zobrat alebo rozist. Ja som jej len povedala, ze o tom by mal rozhodnut on sam. A bohuzial sa velmi rychlo rozviedol a pritom uz mali aj dieta.

lintu
15. júl 2017

obe chcete byť sami sebou a ak ste, tak si spolu nerozumiete... tu pomôže už len nejaký kompromis alebo ultimátum... sestru nezmeníš... môžeš pri nej prestať rozprávať na témy, v ktorých vieš, že sa nezhodnete... môžeš jej začať pritakávať a v duchu si myslieť svoje... môžeš sa jej začať vyhýbať... môžeš pri nej začať dbať na výber slovíčok (aby ste sa nehrali, koho názor je správnejší, ale aby ste sa obe cítili rovnako rešpektované)... môžeš jej povedať, že ju máš veľmi rada, ale v záujme zachovania vášho duševného zdravia a neochoty zmeniť sa bude lepšie ak...

každopádne sestre by neuškodilo získať trochu nadhľadu... prestať brať niektoré veci až tak vážne, lebo raz sa jej to môže vypomstiť...

erikavesela
15. júl 2017

Preboha...v ktorom syotoroci sa tvoja sestra sa zabudla?...ona potrebuje pomoc...dusevne nebude v poriadku..ja osobne som neveriaca a s takymi ludmi nemam zlutovanie...nechapen, preco ti vsetky zeny radia...vyhybat sa tejto kontroverznej temy..preco mas prave ty ustupovat?....tu mas vlastny nazor a ked sa jej nepaci, nech ta nepocuva, ale snad si ho povedat mozes, nie?...by som jej vzdy povedala, co si myslim, nech uz je to cokolvek aj naziry na vieru...a ina jednodycho tvoj nazor musi akceptovat...(fakt je, ze vela veriacich nerespektuje nazor tych neveriacich)....a ked nebude...nech sa paci..tam su dvere...a kym sa to nenauci, nech sa ani nevracia...