Ako po návrate na SK poberať materskú z UK?

monika78
16. feb 2008

Dobre ranko!!!
chcem sa poradit s niekym, kto ma s mojou situaciou skusenost. Po par rokoch odpracovanych v UK sa coskoro vraciam na Slovensko kde planujem ostat natrvalo a aj porodit. UK zamestnavatel mi ale bude vyplacat po urcitu dobu "matersku" na ktoru mam vzhladom na odpravcovane roky pravo. Snazim sa ale zistit ako vyriesit zdravotne pistenie na Slovensku(lekarsku starostlivost urcite budem potrebovat)-mozem sa prihlasit do poistovne ako samoplatca?popripade nejake sukromne poistenie? alebo sa uk materskej vzdat a prihlasit sa na urad prace a a do poistovne ako nezamestnana? Ma s tym niekto skusenost? mne totiz bolo povedane ze do zdravotnej poistovne sa nemozem prihlasit kym neukoncim pracovny vztah v UK (to ukoncim)a neskonci mi poistenie v uk( z mojej materskej sa stale bud enejaka cast odvadzat na tzv NI (national insurance)
za radu dakujem

horajda
19. feb 2008

ahoj monika,
ja toto tiez akurat riesim,ale este iba snazilkujeme.mam teda zistene,ze mas narok na starostlivost pocas materskej dovolenky t.j. aj na SK,ked si tu bola riadne zamestnana (UK),musis mat ale karticku EU z UK.Mas? Potom staci ist do zdravot poistovne kde si bola predtym poistena a poziadat ich o vystavenie karticky z EU logom a s cislom tvoje EU karticky z UK.kapito?no a potom by to malo byt vse ok

betka1
19. feb 2008

horajda, si si ista, ze EHIC karticka pokryva starostlivost o matku aj dieta po porode? Ta je len pre potrebnu zdravotnu starostlivost kvoli ktorej si zamerne nevycestovala na Slovensko.
Z toho, co som citala, tak napr. na uhradenie porodu v EU mimo stat, kte si platis poistenie, potrebujes formular E112. Ale ako je to so starostlivostou potom, to neviem. A zo skusenosti si myslim, ze to nevedia ani slovenski doktori.

horajda
19. feb 2008

ahoj betka pisala som do vseobecnej poistovne a tak tiez do Union a odpisali mi ze je to preplacane,taktiez ked si pozries stranku EHIC tam je tiez napisane,ze vsetko co sa tyka materstva je preplatene,citujem:"Your EHIC should cover you for routine maternity care while you are away. However, if you are going to an EEA country or Switzerland specifically to have your baby, you will need an E112 form - see the 'Non-emergency treatment section' for more information.

stranka je tu http://www.dh.gov.uk/en/Healthcare/Healthadvice...

ninap1
19. feb 2008

tak toto aj mna veeelmi zaujima, ak by som sa rozhodla rodit a pobudnut asi rok po narodeni dietatka na SK ci by mi tu matersku zahranicny zamestnavatel stale platil aj ked nebudem konkretne v tej krajine....... .please help

kingstonka
20. feb 2008

...ahoj ninap1- ja coskoro odchadzam z uk na Slovensko a kedze sa uz nevraciam k zamestnavatelovi tak (aspon tu v UK )mam narok na tzv SMP a budem ju normalne dostavat, ale na moj UK ucet

betka1
20. feb 2008

horajda, dik za info. Ja som to tam tiez citala, ale neviem si to predstavit v praxi. Sice vysetrenia s materstvom preplatia, ale budem moct skocit napr. ku alergologicke alebo inemu specialistovi, ktory nesuvisi s rutinnou materskou starostlivostou?

kingstonka, a ako to riesis so zdravotnym poistenim? Ked budes poberat SMP, tak budes vlastne poistena v UK. A nemozes byt zdravotne poistena na SK aj v UK naraz. Alebo je to nejak inak?

bibinka
20. feb 2008

betka1- k základnej staroslivosti o tehotnú patrí aj pôrod, popôrodné vyšetrenie po šestonedelí, napísanie antikoncepcie a všetky krvné testy čo s tým súvisia- to máš zadarmo,všetko navyše by sa malo platiť.
napr. ja mám "materskú " poisťovňu v ČR a na SK som ako cudzinka prihlásená v Dôvere. a ešte som nič nikde neplatila - a to som chodila do poradne, rodila som cisárskym a všetky ďalšie vyšetrenie a odbery krvi som mala vždy zadarmo- a to pri obidvoch pôrodov.u slovenskej gyn-pri každej mojej návšteve vypisujem formulár Dohoda o zdrav.sztarostlivosti-ona si to vykáže do poisťovne a obidve zúčastnené poisťovne(v mojom prípade slovenská aj česká) si to vybavia medzi sebou- to ide mimo teba. Ale je pravda, že Slovensko a Česko majú medzi sebou medzinárodnú dohodu o poskytovaní zdr.starostlivosti pre svojich občanov. tak neviem či má SR takúto dohodu aj s UK.
v obidvoch poisťovniach môžeš byť poistená,v každej ale budeš ako cudzinka 🙂 🙂

bibinka
20. feb 2008

ninap - ty nemusíš zamestnávateľovi hlásiť svoj pobyt-jeho to ani nebude zaujímať,lebo je to diskriminačné. jemu bude stačiť tvoje čestné prehlásenie, že sa nezdržuješ v UK(alebo kde)-to si len založí doo tviojho spisu.

kingstonka
20. feb 2008

betka1 ... vo vseobecnej zdravotnej mi povedali ze na vsetky osetrenia tykajuce sa tehotenstva , porod a poporodne vysetrenia mam narok (potrebujem UK medzinarodny prukaz)... tak by to nemal byt problem

betka1
20. feb 2008

bibinka, dik za info. A ako si sa do Dovery nahlasila. Potrebovala si nejaky formular alebo si len doktorke povedala, ze si vyberas Doveru?

bibinka
21. feb 2008

to betka 1-
ja som sa do Dôvery prihlásila ešte ako študentka strednej školy a potom v 95-tom keď som odchádzala do ČR som im osobne oznámila, že odchádzam do zahraničia a že tam budem zdravotne poistená a bude to za mňa platiť zamestnávateľ.V českej poisťovni som oznámila, v ktorej slovenskej poisťovni som bola. Potom oni komunikovali s Dôverou. A mne vydali kartičku poistenca z ČR a na Slovensku mi Dôvera vydala druhú kartičku.keď sme vstúpili do EU, tak mi ju každoročne vymieňajú za novú-platnosť 1rok a má logo eu.Takže ak som v Čechách niekde na vyšetrení, tak predkladám českú kartičku a keď som na Slovensku,tak predkladám dôverácku.
U ktoréhokoľvek dktora by to už dnes nemal byť problém,lebo oni majú (musia mať alebo mali by mať) počítačový program pre poistenie cudzincov. teba nesmú s tým zaťažovať,ty vždy pri každom ošetrení podpisuješ formulárik Dohoda o zdrav.starostlivosti,ktorý si ten dotyčný dr.vykáže v danej poisťovni.
Ale zo skúsenosti- spoločná zdrav.poisťovňa je nanič, lebo cudzincom nič neprepláca(aj keď sa tvária a garantujú,že áno) a doktori tým pádom "nemajú radi" takýchto pacientov. Bezproblémová je vzp a dôvera.

betka1
21. feb 2008

vdaka bibinka. V tom 95-tom malo SR a CR asi nejaku dohodu. Ale teraz uz to snad funguje rovnako v celej EU. Musim si to zistit, lebo ja som v UK. Skusim zavolat do poistovne a uvidime, co mi povedia.

ninap1
3. mar 2008

ahojte 🙂 ja len otvaram troska temu, nech sa niekto este zapoji a podeli sa s nami o skusenosti 😉

ninap1
19. mar 2008

nikto? 😀

viedencanka
20. mar 2008

AHojte,
ja som mala podobny problem, kedze zijem v Rakusku, ale na vikendy chodim do Bratislavy. V Rakusku mam zdr. poistenie, tu som poberala matersku. PO porode som si ale chcela vybavit zdravotne poistenie aj na Slovensku, kedze maleho tam casto nechavam aj par dni u rodicov a povazovala som za vyhodu mat pre neho aj slov. poistenie. Bola som vo Vseob. zdrav. poistovni a chcela som sa prihlasit ako samoplatca abolo mi povedane, ze sucasne nemozno mat zdravotne poistenie v 2 statoch EU naraz, vzdy len v jednom. Skusala som to aj v inej poistovni, ale nepochodila som. Teraz ked obcas v nudzovych pripadoch som musela ist s malym na Slovensku do nemocnice - s rakuskou kartickou- aj ked je tam vyslovene napisane international insurance card, obzerali si to pol hodinu a jednali so mnou hrozne, ze preco nejdem do Rakuskej nemocnice, ked sme tam poisteni....Je to na skodu, ale rakuske poistenie si odhlasit nemozem, lebo inak by som tu stratila narok na matersku a na pridavky- to uiste plati v pripade, ak by som si tu odhlasila trvaly pobyt.

horajda
26. mar 2008

Ahojte baby,takze zase som tu po dlhsom case. Tento krat uz tehu presne dnes v 6tt 😵 Mam ale nejake novinky pre Vas tak ich tu napisem a bola by som rada ak by ste vy mali nieco tak tiez napiste. Dnes rano som volala na rozne cisla a zistovala infosky. Takze su dve moznosti:
1. hovorme teda ze si full time zamestnanec a mas odpracovanych urcity pocet rokov v UK, a mas narok na SMP a tak isto na maternity leave. Takze je mozne ze den pred nastupom na matersku das vypoved a mala by si dotat full SMP v jednej sume ale pozor odrataju Ti national insurance,co tusim nebude viac ako £50mesacne. Ohladom dalsieho postupu mi nevedeli povedat,lebo nemali este takyto pripad,ale povedali mi ze nemas narok na vysetrenie na SK kedze si dala vypoved a nie si zamestnancom v UK,takze zdravotne poistnenie i tymto padom prepada. To ale potom znamena aspon som si to vydedukovala,ze sa mozeme poistit na SK v nasej zdravotnej poistovni,ale zase potom neviem aku rolu na SK budeme hrat kedze prideme zo UK a budeme nezamestnane. Budeme si to poistenie platit my ci stat ci kto????????

2. moznost je ,ze nedame vypoved a teda budeme dostavat SMP kazdy mesiac ako vyplatu na UK ucet a tiezsa nam bude strhavat national insurance,ale pozor tu je vyhoda,ze teda budeme mat narok na vsetky vysetrenia pocas maternity leave,takze tych prvych 39tyzdnov. len podmienka tam je taka ze treba vyplnit formular E106 a poslat na SMP office a oni by mali poslat obratom stanovisko a samozrejme certifikat o health care.Ten certificat potom treba doniest do jednej z poistovni na SK najlepsie tam kde ste boli pred tym poistene a oni by vam mali na zaklade tohoto certifikatu vystavit karticku poistenia s EU logom ale aj s logom poistovne,takze ked pojdete na hakekolvek vysetrenie tak predlozite tuto karticku a doktor by s tym nemal mat ziadny problem lebo vsetko to pojde cez tu vasu poistovnu ktora si potom vyziada peniaze z UK.

Takze baby toto je odo mna. Bola by som rada,keby ste napisali ak zistite nieco noveho .

Dakujem

zuzanahc
14. apr 2008

ahojte, akosi je tu ticho, nikto nepise...
baby tak neviete niektora poradit ako je to s tou zdravotnou, ked budem poberat matersku z uk a teda vsetky odvody budu platene za mna tu. Ja mam len EHIC karticku, ale nie som si ista ci to staci, treba aj ten E112 formular, alebo ako je to vlastne?Ja etim domov 19.maja 🙂 , ked mi zacina materska v uk
ak niekto vie , prosim poradte
Dakujem

mackalina1
17. apr 2008

chem sa ta spytat zuzanahc...ty chces rodit na slovensku?

mackalina1
17. apr 2008

mohli by ste mi niekto poradit, ci mam narok na matersku z nemecka pokial som tam pracovala a otec je nemec? nezijeme spolu, ale otcovstvo mi podpisal na slovenku a teraz mi zobrali aj rod.prispevok a aj prispevok na dieta.Zevraj to ma poberat otec zo zahranicia.....prosim dajte mi niekto vediet ak viete poradit

zuzanahc
17. apr 2008

ahoj mackalina1, ano ja budem rodit na slovensku, momentalne som stale v uk, ale za mesiac letim domov, ked mi zacne materska. A preco sa pytas?

horajda
18. apr 2008

zuzana precitaj si moj prispevok vyssie

zuzanahc
18. apr 2008

horajda, tak som si to zistovala, a tam treba poziadat o E112 form. Volala som priamo do office a tam mi ziadny form E106 nespomynali. Tak som tam poslala vsetky potrebne udaje a uz budem len cakat co mi poslu naspat, vraj by to malo trvat asi tyzden, tak potom dam vediet...

macka23
1. aug 2008

Halo haloo,
ja len ze ci niekto nahodou nema nejake nove zistenia a ci to naozaj funguje tak jednoducho 😝

zurka
10. jan 2009

Ahojte, chcela by som sa opytat na poberanie maternity allowance z UK, ci je to v mojom pripade vobec mozne. Na SMP od zamestnavatela narok nemam, lebo som tam neodpracovala dostatocny pocet rokov, ale zaroven nemam narok ani na matersku na Slovensku, lebo som si dobrovolne neplatila nemocencke poistenie o ktorom som netusila, ze si to tu platit musim. Pracovny pomer v UK som ukoncila 21.11.08, zaroven som odovzdala aj EHIC karticku a poziadala o vratenie dani. Na Slovensku som sa prihlasila na urade prace, aj v zdravotnej poistovni. Z UP vsak nepoberam nic. Termin porodu mame 1.3.09. Podla toho co som citala, podmienky na maternity allowance by som splnanla, len neviem, ci aj v tom pripade ak som poziadala o vratenie dani a zaroven neviem, ako je to s odvodmi na Slovensku. Ci si to dobrovolne budem musiet platit sama a ci vobec budem moct. Vie mi niekto poradit? Dakujem

natuska77
26. jan 2009

Ahojky, potrebovala by som poradit,mam taky problem, pracujem a zijem v ceskej republike uz asi tak 3roky intenzivne,zamestnavatel za mna hradi vsecke odvody tu v cechach ale ja by som chcela porodit u nas na Slovensku ,neviem vela znamich mi vravi ze sa to da ale vlastne si budem musiet hradit veskere vidavky ohladom porodu sama ked vlastne niesom na slovensku prihlasena na zdravotnej a socialnej poistovni nevznikne mi ani narok na matersku dovolenku.Tak neviem som stoho tak trosku v lese,hladala som rozne informacie na roznych portaloch ale nic kokretne som sa nedozvedela.Prosim ked ma niekto podobnu skusenost alebo zije v zahranici a porod mu prebehol doma na slovensku nech mi poradi.Dakujem

betka1
26. jan 2009

natuska, moji znami boli v podobnej sutuacii ako ty, len s tym rozdielom, ze sa vratili domov z UK. Na preplatenie nakladov spojenych s porodom potrebovali formular E112. A po porode sa spoliehali uz len na EHIC karticku. Dieta je mozne nahlasit do slovenskej zdravotnej poistovne na zaklade slovenskeho obcianstva alebo trvaleho pobytu, uz si nepamatam.

energicky
8. feb 2009

Ahoj,chcem sa opytat...vraciam sa z Anglicka domov natrvalo,mam 9mesacnu dceru,narodila sa v Ang....dostavala som matersku,medzicasom skoncila,ale stale poberam CHild tax credit+child benefit...neviete nahodou ako dlho mozem poberat tieto davky z anglicka na slovensku?...v papieroch bolo pisane nieco o tom ze najneskor po 12tich tyzdnoch mimo Uk musim tuto zmenu nahlasit(a pravdepodobne mi tento narok zanika)...ale rada by som vedela ci nemate niekto skusenost s takymto pripadom...rada by som este nejeky ten mesiac potiahla s UK pridavkami 🙂 ....dakujem Vam......Martina

tin007
8. jún 2009

ahojte, neviem najst presnejsiu temu, tak skusim tu, ak nie, potom otvorim novu: uz o par dni sa vrati moj brat zo zahranicia, pracoval tam niekolko rokov, takze tu sa odhlasil zo ZP (platil ho zamestnavatel v zahranici). viete poradit, co vsetko bude museit urobit, ake administrativne kroky, aby sa znovu stal "riadnym" obcanom? OP si ponechal, takze o starost menej, ale ide o to zdravotne, dochodkove poistenie (napr. bude iba v 1. pilieri, alebo sa moze prihlasit aj do 2. piliera), nemocenske a pod. dakujem za rady

suzzi_
3. aug 2010

ahojte babenky, som v corku v Irsku, cakam babetko a v 7.mes. sa chystam prestahovat na SK a aj tam rodit. matersku budem poberat z IRL. presla si takouto situaciou niektora z vas? zo zdravotnej poistovne mi potvrdili ze rodit mozem na kartu EHIC a ze je dieta 60 dni po narodeni kryte poistenim matky - kedze ja na SK poistena nebudem, chapem to tak ze budem za zdravot.starostlivost o dieta tych prvych 60 dni platit. ako sa k tomu stavaju detski lekari - nie je to pre nich problem? vybavovali ste pred odchodom aj nieco ine ako matersku? pisem do viacerych diskusii, kedze som tu nova, trosku tazsie sa tu orientujem. tak sa ospravedlnujem ak citate to iste po druhy alebo treti krat 🙂. a dakujem za akukolvek odozvu.

mery81
19. okt 2010

ahojte. kde,kto mi da ten formular E112 v uk??? vdaka.