Bábätko a dieťa v škôlke. Mám nárok na rod. príspevok?

ladybird1l
7. nov 2008

Neviem, ci presne vystihuje moju otazku nazov temy, aky som zadala 🙂 Poprosim vas skusene o radu, ci existuje nejaky paragraf na nasledujuci problem: V marci buduceho roku sa mi narodi druhe babatko, moje prve dieta bude mat vtedy 2 rocky. No uvazovala som nad tym, ze by som ho dala do skolky medzi deticky, a ostala doma s babatkom. Pridem i tak uplne o rodicovsky prispevok, ked vlastne ostavam na materskej dovolenke s druhym dietatkom? Budem mat na nieco narok? Mate s tymto niektora mamicka skusenost?
dakujem

gapa
7. nov 2008

ak začneš poberať materské na druhé dieťa, tak už nemôžeš poberať rodič.príspevok na prvé dieťa. Teda súčasne rodič nemôže poberať rod.príspevok a aj materské. Lebo je to príspevok pre rodiča a nie pre dieťa.

Len ak by si začala poberať materské od napr. 2-hého v mesiaci, tak za ten jeden den v tom istom mesiaci (za 1-vého) by si ešte mala dostať rodič.príspevok za celý mesiac. Takže za tento mesiac by si dostala aj materské aj celomesačný RP.

Ak by si nárok na materské nemala, ale len na rodič.príspevok, tak ten začneš poberať na druhé dieťa od mesiaca jeho narodenia. Takže v tomto mesiaci už kludne môže prvé dieťa chodiť do škôlky, nakolko v tomto mesiaci už dostaneš RP na druhé dieťa (predpokladám takto to robia na UPSVaR).

Samozrejme toto všetko platí podla teraz platných zákonov.

nadhera
8. nov 2008

toto je aj moj problem a verim, ze gapa 🙂 mi da na to odpoved. Vo februari bude mat moj chrustik dva roky a chcem ho dat do skolky. Ale rodicovsky beriem na druhe dieta - v tom case bude mat 10mesiacov. Budu vediet pracovnicky na UPSVaR,ze je to prve dieta a nie druhe a prispevok mi nechaju? Do konca roka a moze vsetko zmenit,ale co ked...

gapa
8. nov 2008

nadhera,
predpokladám, že si žiadala v UPSVaR po narodení druhého dieťaťa/resp. po ukončení poberania materského na druhé dieťa o rodičovský príspevok. Vžiadosti si uviedla meno dieťaťa o ktoré sa staráš a to už si napísala druhé dieťa. Preto by nemal byť problém, ak nastúpi do škôlky prvé dieťa (skôr býva problém s miestom v škôlke).

Takže problém by nemal byť, splnaš podmienku na nárok na RP s druhým dieťaťom. Ak si však chceš byť istejšia, zájdi na UPSVaR. 🙂

ladybird1l
autor
8. nov 2008

gapa, dakujem za odpoved, len pre istotu sa chcem este spytat: kedy zacnem poberat matersku na druhe dieta? ked sa narodi? z coho sa vtedy vypocitava materska a aka je jej vyska? takze ked zacnem poberat matersku na druhe narodene dieta, tak automaticky stracam rodicovsky prispevok na prve dieta?
a este: kedy by som prosim mala poziadat o matersku na druhe dieta? dakujeeem, dufam ze nie som velmi otravna, ale toto su informacie, o ktorych som doteraz nevedela...

ladybird1l
autor
8. nov 2008

...este by som poprosila radu, alebo link kde mozem najst infomaciu: kedy a kde by som mala zacat vybavovat ziadosti tykajuce sa narodenia druheho babatka?

gapa
8. nov 2008

ladybird,
trvá ti prac.pomer? alebo si inak nemoc.poistená?
nástup na materskú je ako pri prvom dieťati obvykle 6týždnov pred predpokl.termínom pôrodu, najskôr 8týž.pred na základe žiadosti o materské od gynekologa. Odnesie sa zamestnávatelovi (materské bude rátané z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie v mesiaci nástupu na MD, ak ide o zamestnankynu, t.j. ak ti PP trvá), resp. Soc.poistovni, ak si napr. dobrovolne nem.poistená (materské sa ráta z vymer. základu v rozh.období alebo z pravdep.VZ. Je to v iných témach rozoberané.. A na súbeh maters. a RP som už odpovedala včera.

gapa
8. nov 2008

a o tých žiadostiach, resp. vybavovačkách je tu tiež extra téma 🙂

nadhera
9. nov 2008

Gapa,dakujem 😉 rodicovsky beriem na druhe dieta /dokonca sama pracovnicka ma upozornila,nech sa nepomylim pri vyplnovani/. Len sa obavam, aby ucitelky v skolke neboli "velmi aktivne" a nenahlasilo to na UPSVaR a oni mi pozastavia rodicovsky a budem musiet vsetko opat vybavovat.

bibinka
9. nov 2008

nadhera- odporúčam ti aby si dostatočne dôrazne oboznámila učiteľky v škôlke, že nemusia nič nahlasovať, že si si riadne vyplnila žiadosti. a propo, prečo by sa mali v tomto angažovať? veď ty budeš hovoriť s riaditeľkou.

gapa
9. nov 2008

nadhera,
Učitelky to predpokladám "musia" nahlasovať, nie je to o aktivite. Aspon čo som začula ja, tak automaticky zasielajú zoznam detí na UPSVaR (no možno sa mýlim).
No ak nahlásia na UPSVaR, že tvoje "dieťa č.1" začína chodiť do škôlky, tak ti nemôžu pozastaviť vyplácanie RP, lebo ty sa riadne staráš (v zmysle zákona o RP) o "dieťa č.2", takže starostlivosť o dieťa č.1 je pre nárok na RP nepodstatná. Ak by ti predsa RP pozastavili ("náhodou" by si nevšimli, že nejde o druhé dieťa), tak to treba "reklamovať" (ak spravili chybu oni, oni musia opraviť a doplatiť) a netreba nič vybavovať znovu.