Poberáte prídavky z Anglicka, aj keď žijete na Slovensku?

alena1808
15. feb 2013

Pobera niektora z Vas pridavky na dieta z UK, aj ked dieta/deti ziju na Slovensku. Nam dnes pridavky zamietli. Manzel dlhodobo pracuje v Uk, mame na ne narok , ale zamietli nam ich s odovodnenim ze dieta nezije v Anglicku. pritom aj na svk urade prace,deti a... mi pvedali ze si ich mame ziadat z UK.

katkaseiner
15. feb 2013

mali by ste mat na ne narok... viem ze znamy ich dostavali... rodic v UK a dieta v SR

trasko
15. feb 2013

alena kamka ma taky isty problem.rodila v uk ale odisla od priatela a nedostava ani rodicovsky ani pridavky.vobec nic!tiez si nevie rady

aliza
15. feb 2013

@trasko no ak odisla aj od priatela, aj z UK, tak nevidim dovod, preco by mala dostavat pridavok na dieta v UK 😕. Rodicovsky v UK neexistuje.

trasko
17. feb 2013

aliza to ja viem ale nepochopila si.TU jej nechcu dat rodicovsky.a argument UPSAR ze vraj-aka je zaruka ze sa tam nevrati!tak ako mam dost!

monikajaco
17. feb 2013

@alena1808 netreba sa nechat odradit .... treba chodit a "vyhadat " si kazdy halier na ktory mas narok .. aj u nas (v irsku) take veci zacinaju skusat robit ale pochodia len u tych co sa vzdaju .... tiez uz nechcu cudzincom vyplacat kopec veci na ktore maju narok .... takze hlavne sa nedat odradit !

barborao
17. feb 2013

@alena1808 ak by ste ako rodina zili v UK, mali by ste na ne narok ( neuvazujete nad takou moznostou? )
rozumiem britskym uradom ze nevyplacaju prispevky do zahranicia ( preco by mali dane britskych danovych poplatnikov unikat do zwjranicia?), taky je ich zakon, treba to respektovat. nemyslim si ze mate pravo narokovat si o prispevky z UK pokial zijete na Slovensku kde su naklady na zivot podstatne nizsie.
Skus pouvazovat nad moznostou zit s manzelom v zahranici, pokial nie je ina moznost, Britske urady urcite vtedy pridavky neodmietnu (ide im len o to aby pridavky ostavali v Britanii, a neutekali po svete) 🙂

alena1808
autor
17. feb 2013

@barborao ale predsa moj muz tiez odvadza dane. a narokovat si na ne, moze kazdy pracujuci obcan anglicka.

kitty1984
20. mar 2013

chcem sa opytat ako napisem na klavesnici znacku libry? dakujem...🙂mam ju nad trojkou ale nechce to ist

lussyanna
4. jan 2014

moj muž pracuje od oktobra v uk a včera ho odbily že nema narok lebo niesom s detmi tam či to nerobia kvoli ciganom

lussyanna
4. jan 2014

@alena1808 aj mojmu mužovi včera zamietly pridavky v uk lebo že tam nema rodinu takže nema narok

alena1808
autor
4. jan 2014

@lussyanna odporucam vam znova poziadat o pridavky, lebo to ze nie ste v Uk nie je dovod na zamietnutie. Alebo najskor napiste odvolanie. Nam naposledy napisali ze nam ich nemozu priznat, lebo ze tiez nie sme v Uk, ale teraz idu oni ziadt nejake tlacivo zo Svk a na zaklade neho nas budu posudzovat s tym ze muz je v Uk, ja na Svk nepoberam nic. Toto nam poslali po 6 mesiacoch cakania, takze cakame dalej.

kvietky
8. sep 2014

ahojky babeny. prosim vas o info. Manzel od 1.4.2014 pracoval v UK - mne tu na Slovensku zastavili rod. pridavky s vysvetlenim, ze ked on pracuje v UK a ja som tu nezamestnana, ma si on ziadat v state, kde pracuje. Poziadali sme teda Child benefit v UK a to v maji tohto roku a do teraz cakame na nejake vyrozumenie. Prosim vas, co ste ziadali, za aku dlhu dobu vam nieco z toho uradu prislo? Mohlo by nam to do konca tohto roku prist? Dakujem

alena1808
autor
9. sep 2014

@kvietky treba tam zavolať a opýtať sa ako sú na tom s vašou žiadosťou. Lebo im to dlho trvá a popravde ich fakt treba posurit. Z job centra sa tam dá zavolať zadarmo. No my na prídavky čakáme uz 2.5 roka, sme presne v situácii ako vy, manžel tam a my na sk a dodnes sme ich nedostali z odôvodnením ze deti nežijú v UK. Takze peniaze ani z UK ani zo SVK. Sťažovali sme sa, vypisovali, odvolávali a nič. No ideme to riešiť cez Štrasburg.

emily.s
9. sep 2014

V UK sa sprísnili podmienky na vyplácanie akýchkoľvek dávok. Veľa ľudí britský sociálny systém zneužívalo a mali toho akurát dosť - nebudú z peňazí vlastných daňových poplatníkov živiť celú Európu.
Ak muž/žena pracuje v UK a žiada o prídavky na dieťa, ktoré v UK nežije, prídavky nedostane. Prídavky sa vyplácajú už iba na dieťa, ktoré v UK žije. Prídavky/materská/rodičovská/daňový bonus/hocičo, sa majú žiadať v krajine, v ktorej dieťa žije. Vo vašom prípade na Slovensku.
To, že slovenské úrady, ako zvyčajne, zaspali je veľmi nepríjemné a človeka z toho idete poraziť. UK ale voči vám a vášmu dieťaťu žiadnu dlžobu nemá.

fidorka7
9. sep 2014

@emily.s absolútne nemáš pravdu tak prosím ťa nezavádzaj! Samozrejme že má nárok na dávky z UK keďže tam má vykonávanú zárobkovú činnosť z ktorej si odvádza odvody. Podľa nariadení EÚ sa prioritne poskytujú dávky na základe výkonu zárobkovej činnosti, podľa TP až na poslednom mieste pričom nároky uplatňované len na základe TP sa nemusia akceptovať. Prosím, pouč ma podľa ktorého zákona/nariadenia sa vypláca dávka len na dieťa, ktoré v UK žije? Neviem o takom a pritom práve s týmito dávkami pracujem.
Toto čo ty uvádzaš sa vzťahuje na deti a rodiny, ktorých členovia nie sú občanmi EÚ.
Zaďalšie neviem, ako si prišla na to, že slovenské úrady zaspali, keďže nárok si uplatňuje v UK a primárny štát k výplate je UK? čo s tým má slovensko? Práve úrady v zahraničí často nemajú žiadnu lehotu zo zákona na vybavenie a preto niektorí žiadatelia čakajú aj viac ako rok na vyplatenie dávky, čo by sa na SVK nemohlo stať tak prosím nehodnoť niečo, čomu zjavne nerozumieš a pletieš so svoje dojmy s realitou. ďakujem

fidorka7
9. sep 2014

@emily.s prečítaj si vyššie uvedené príspevky od báb, ktoré reálne žijú v zahraničí, napr. alena1808 alebo monikajaco a nie o tom len niečo počuli.

deni86
9. sep 2014

Viem, ze sa to nejako menilo nedavno, predtym to bolo mozne. Ale uz nie, dieta a musi zit na uzemi Velkej Britanie. Viem, lebo zijem v UK, mam dieta, nan dostavam pridavky, ale partnerova dcera, zijuca s matkou na Slovensku na ne nema narok.

fidorka7
9. sep 2014

@deni86 denne mi prejde rukou dosť veľa spisov, kde potvrdzujeme formuláre pre britov na účely prídavkov, ktoré sú týmto rodinám vyplácané a pritom deti žijú s matkami na slovensku takže netrep a nezavádzaj ostatné baby. Je to o tom, ako sa kto nechá odbiť, lebo britský úradníci nie sú ochotní čokoľvek poradiť cudzincovi, ktorého hádžu do jedného vreca s našimi cigánmi ktorí nám robia super meno.
BABY, MÁTE NÁROK NA DÁVKY V UK, AK TAM OTEC DIEŤAŤA PRACUJE LEGÁLNE A ODVÁDZA DANE, NENECHAJTE SA O NE PRIPRAVIŤ.

cicimon
9. sep 2014

@fidorka7 mozem sa spytat - riesis aj ine krajiny ako UK?

fidorka7
9. sep 2014

všetky krajiny v rámci EÚ vrátane krajín EHS a švajc podliehajú koordinácii dávok, iné krajiny mimo EÚ sa posudzujú podľa národnej legislatívy.
@cicimon

cicimon
9. sep 2014

@fidorka7 mozem sa spytat nieco v ip?

fidorka7
9. sep 2014

@cicimon nech sa páči, i keď možno ti odpoviem až zajtra, čakám manžela a keď dorazí, odhlásim sa.

alena1808
autor
9. sep 2014

@fidorka7 aké tlačivo z SK im tam mam este poslať, lebo ja som z nich fakt uz na prášky. Fakt to riešime uz cez 2 roky a vždy sa dopracujeme len k tomu ze na prídavky nemáme nárok lebo maly žije na SVK. A pani z upsvar mi poradiť nevie/nechce len stále točí o tom aby sme si žiadali v UK. Snáď by anglani mohli poznať európske smernice, či?

fidorka7
9. sep 2014

poslali ste im formuláre E 401 a E 4011 potvrdené slovenskou stranou? no tak potom asi už veľa možností nemáš, len sa dookola dovolávať svojho práva a podať odvolanie /treba sa ich spýtať na adresu inštitúcie, kde sa podáva/. Inak aj referentka na slovenskom úrade by Vám mohla pomôcť a to tým, že britom pošle urgenciu o vyplatenie dávok, my to občas robíme tiež ale zasa zákon to neprikazuje, asi ju k tomu nedonútiš, je o na jej ochote. Žiaľ, ľudia časti nadávajú na slovenské úrady ale u nás aspoň platí zákonná lehota na vybavenie podania 30, resp. 60 dní a potom sa m ôžete aj odvolať. Máme skúsenosti, že zahraničný úradník je pán, nemá žiadne lehoty a rozhoduje podľa svojej vôle. Najhoršia spolupráca je s talianmi.

stormie
9. sep 2014

Ak pomoze - zili sme v uk, mala sa tam aj narodila, dostavali sme child benefits a v vo vyrozumeni bolo napisane ze treaba nahlasit zmeny a jednou z nich bola aj zmena bydliska t.j. odchod do cudziny (to je jedno ci domov na slovensko alebo inam). Ked sme sa prestahovali (rok 2013) naspat na sr tak som zmenu nahlaisli a child benefits nam stopli, trvalo im to pekne dlho lebo mi nejake tyzdne zaplatili navyse a musela som im nieco vratit ale to je jedno....ked uz sa to konecne vyriesili mi poslali dokald o tom odkedy dokedy som poberala child benefits v uk a od toho dna mi zacali vyplacat pridavky na deti na sr. Child benefity su viazane na to kde sa dieta nachadza, musi!!! opakujem dieta musi!! byt na uzemi uk. Materska - maternity pay nie je viazana na to kde sa dieta nachadza, takze tu som si v plnej sume vycerpala aj ked som uz bola na sr a potom som si normalne zaziadala o rodicovsky na sr. Viem ze vo vyplacani davok nastali zmeny od tohto roka, skor si namierene proti zneuzivaniu socialneho systemu takze velmi silno pochybujem ze by zmenili system vyplacania child benefitov ak je dieta mimo uk. Je uplne jedno ci otec pracuje tam a odvadza odvody, child benefity su ore dieta a to tam nie je.

fidorka7
9. sep 2014

@stormie hlúposť na N-tú, denne stým pracujem a nie je to tak. Z Uk koordinujeme výplatu množstva prídavkov v prípadoch keď dieťa žije na slovensku s matkou. Musí podľa ktorého nariadenia?

stormie
9. sep 2014

@fidorka7 nebudem sa s tebou hadat, ak to niekomu pomoze tak som napisala ako som to mala ja a inak to tak isto mala aj spolubyvajuca ktora sa domov stahovala o par mesiacov skor tiez s malym dietatom, neviem ake nariadenie, zakon, vyhlaska.... bola som x krat aj na urade prace a aj tam mi povedali to iste ale ked ta to tak velmi zaujima zajtra mozem dohladat potvrdenie a rozhodnutia o zacati poberania a ukonceni child benefitov z uk 🙂

liebling98
9. sep 2014

@alena1808 ja som podobný prípad, len iná krajina EÚ. Manžel pracuje v zahraničí, ja som na materskej, TPP mám na Slovensku, manžel je väčšinou v zahraničí, ja s deťmi na Slovensku. Na UPSVAR som už x-krát vypisovala prehlásenie o pobyte, pre zahraničnú socialku formuláre E411 a E401. Ja dostávam prídavky na Slovensku, keďže SR je miesto zvyčajného pobytu. Zahraničná strana mi dopláca rozdiel, keďže tam sú prídavky vyššie. Trvá im to síce pol roka a niekoľko urgencií, ale vyplatia aj na Slovensko. Keďže sme v EÚ. Je to európska legislatíva ako písala @fidorka7

anega79
9. sep 2014

My zijeme v Taliansku, muz pracuje pre irsku spolocnost a child benefit dostavame z Irska

fidorka7
9. sep 2014

baby, ktoré Vás to zaujíma, ale naozaj argumenty založené na právnom a legislatívne ošetrenom podklade, nie na rečiach typu jedna pani povedala, prečítajte si niektoré ustanovenia nariadenia č. 883/2004 o koordinácii systémov soc. zabezpečenia:
- hneď prvé a základné pravidlo je, že občania členských štátov majú zaručené rovnaké zaobchádzanie ako vlastní štátni príslušníci.
- Koordinačné predpisy zamietnu národné ustanovenia, ktoré sú s nimi v rozpore.
- Pokiaľ nie je v tomto nariadení ustanovené inak, osoby, na ktoré sa toto nariadenie vzťahuje, poberajú tie isté dávky a majú tie isté povinnosti podľa právnych predpisov ktoréhokoľvek členského štátu ako štátni príslušníci daného členského štátu. Zakazuje sa akákoľvek diskriminácia na základe štátneho občianstva, a to aj v oblasti sociálneho zabezpečenia.
- Peňažné dávky splatné podľa právnych predpisov jedného alebo viacerých členských štátov nepodliehajú žiadnemu zníženiu, zmenám a doplneniam, pozastaveniu, odňatiu alebo odobratiu na základe skutočnosti, že príjemca alebo jeho rodinní príslušníci majú bydlisko v inom členskom štáte, ako je štát, kde sa nachádza inštitúcia zodpovedná za poskytovanie dávok - TAK TOTO SI PREČÍTAJTE EŠTE RAZ ! .
- Osoby, na ktoré sa koordinačné predpisy vzťahujú podliehajú právnym predpisom len jedného štátu. Koordinačné nariadenia sú primárne založené na princípe lex loci laboris, teda príslušnou legislatívou je legislatíva štátu, v ktorom je osoba zamestnaná alebo vykonáva samostatne zárobkovú činnosť.
- Článok 67:Rodinní príslušníci s bydliskom v inom členskom štáte
Osoba má nárok na rodinné dávky v súlade s právnymi predpismi príslušného členského štátu, vrátane jej rodinných príslušníkov s bydliskom v inom členskom štáte, ako keby mali bydliská v takomto príslušnom štáte. Avšak dôchodca má nárok na rodinné dávky v súlade s právnymi predpismi členského štátu príslušného pre jeho dôchodok.

Myslím, že napísané bolo už všetko, preto sa k téme resp. k polemike, či má nárok na prídavky alebo nemá netreba viac vyjadrovať. Ak má niekto zaručené informácie o tom, že to tak nie je, prosím uveďte ich zdroj - legálny, overiteľný.