Ako umývate zuby malým deťom?

19. sep 2022

Mám 3,5r synčeka.Umyvam mu zuby od prvého zúbka.No ako je väčší tým horšie to je,nenechá si to,potom mu to neviem umyť dôkladne ako treba.Teraz chce on sám,tak mu to dovolím a ja mu dociatujem,no to tak nasikovno lebo si to dlho nenechá aby som mu ja umyla.Chodim s ním pravidelne na preventívnu k zubarke a má jeden minikaz.Budu musieť mu to vyvrtat.To bude kriku.No chcem sa spýtať ako vy umývate deťom zuby,akou metódou,štýlom,proste niečo čo zaberá aby dieťa si to nechalo že rodič mu chce umyť zuby?Skúšala som aj rozprávkou na to,že má na zubkoch chrobacikov a treba to vyčistiť,alebo že za každého člena rodiny umyjeme zuby,no on to chce len narýchlo.

bbebe
19. sep 2022

ked ju sprchujem tak jej pustim vodu z kohutiku a ona si tam umyva hracky a ja stojim nad nou a umyvam jej ich. krasne otvori usta a ja šurujem.

miriz
19. sep 2022

Môj syn má o dva týždne štyri roky a už si dá pekne vyčistiť, vysvetlila som mu, prečo čistíme, a už tomu rozumie. Ale býval to boj 🤦🏻‍♀️ Boli obdobia, keď pomáhalo rozprávať mu pri umývaní rozprávku, alebo sa hrať na autoumyváreň a komentovať, spievať, rozprávať, čo bolo, keď ja som bola malá. Jedného času si nechal vyčistiť len poležiačky v posteli. Niekedy nezaberalo nič, tak som ho proste držala a čistila nasilu 🙈

mjk40
19. sep 2022

Záleží od jeho nálady. Niekedy to ide hladko. Inokedy ledva ústa otvorí. Treba byť len trpezlivý.

nikpa
19. sep 2022

Aká metóda? Snáď 3,5 ročný nebude rozkazovat či si chce umyť zuby alebo nie. Sú veci ktoré proste musí a hotovo ako napr. umyť zuby, užiť lieky a pod. No keď sa budete deťom prosiť pri takýchto veciach, za pár rokov vám budú skákať po hlave už úplne.

jerrz
19. sep 2022

Prešli sme kadecim. Keď bol maličký stačilo že tu kefku zuzlal, keď mal 2 zuby. A presne od 3 rokov prišlo to ťažšie obdobie, keď nechcel , resp. mu to bolo nepríjemné, alebo nechápal prečo to treba... U nás dobre zaberali knižky o zuboch, veľmi dobrá je Ako si kazo hľadal domček. Napísala ju 12 ročná baba, tak je písaná takým detským jazykom. Veľmi dobre nám fungovala aj basnicka pri čistení Tuty fruty do zakruty, zubkom sladka pasta chutí. Bolo obdobie keď sme čistili aj v posteli pri mobile, muz držal mobil a ja cistila. Alebo rozprávať sa pri čistení ako zubky sa tešia že budú čisté a zdravé. Potom dobre zaberalo aj že sme mu kupili také malé pasticky s rôznymi prichutami a on si stále vybral s ktorou budeme čistiť, to sa mu páčilo . Treba skúšať a byť trpezlivý a hlavne nezhnusit to nejak nasilu čistenim . Ja osobne by som sa teda bála že vypestujem nejaku averziu voči tomuto ,keď to budem robiť nasilu alebo prikazom...Stále sme sa snažili nejak hravo ísť na to, jeho očami jeho detským svetom. No a dnes za chvíľu bude mat 5 rokov a čistí si krásne sám, dokonca si dáva presypacie hodiny aby to bolo presne 3 minúty a s docistenim nemame problém. Nikto nám po hlave neskace a dieťa je spokojné. Keď robíš veci s láskou, nemozes tym nikomu ublížiť.

autor
20. sep 2022

@jerrz Presne,ani ja nechcem nasilu a aby plakal pri tom.