Aký máte názor na neustálu bolesť spodných zubov?

Zodpovedané
15. jún 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Od leta 2018 mám bolesti spodných zubov vpravo. Dva zuby sa mi dali na poriadok, mala som na nich malé kazy. Bolesť pretrvávala a zistilo sa, že mi to môže spôsobovať retinovaná osmička.

Osmička bola vytrhnutá a aj po extrakcii mám stále bolesti. Prešlo už 2,5 mesiaca a bolesti stále mám. Lekári hovoria, že bolesť spôsobila extrakcia. Lenže ja som bolesti mala dlho pred extrakciou. .

Občas ma šklbe v celej sánke, niekedy ma tam pichá. Na dotyk ma bolí aj sedmička. Bolí to deň - dva, potom dlhšie bez bolesti.

Podobne je to so šklbaním. Dám si tabletku, potom je kľud. Takto to mám skoro rok. Bol mi robený RTG panoráma a aj klasický po jednom zube. Všetko je v poriadku.

Skúška vitality spodných zubov dopadla dobre. Až na tú sedmičku, to som necítila takmer nič.

Jeden lekár povedal, že netreba zub umŕtvovať a mám čakať. Vraj to buď prejde, alebo sa mi stav zhorší a dostanem zápal. Potom mi zub umŕtvi.

Druhá lekárka tvrdí, že sú tam baktérie a zub odumiera postupne. A mám si dať Toxavit.

Aký je Váš názor na môj problém?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

čo sa týka vašej druhej stoličky, hoci sa bolesti v pravidelných intervaloch opakujú, ak nie sú urputné a dajú sa vydržať, počkala by som s umŕtvením a v prvom rade riešila stav daného zubu v snahe odstrániť možné dráždenie.

Teda napr. ak je už zub ošetrený výplňou - či je výplň stále dobrá alebo už staršia, netesniaca a žiada si výmenu. Pod novú výplň je možné umiestniť hojivú podložku, ktorá dokáže začínajúci zápal v dreni v niektorých prípadoch vyliečiť a zub sa upokojí.

Súhlasím aj s názorom zubného lekára, že zub umŕtvovať až keď sa bolesť prejaví ako klasická bolesť zubnej drene (silná pulzujúca, často v ľahu a v noci, prípadne ako reakcia na studené a teplé). Ak je citlivosť pri teste vitality znížená. Môže sa jednať aj o ustúpenú alebo upchanú dreňovú dutinu.

Zaujímavé je, že bolesť popisujete aj ako "v celej sánke", teda ako putujúcu bolesť v rozsahu 3. vetvy trojklanného nervu.

Z tohto dôvodu by som zvažovala aj možnosť dráždenia daného nervu. Aby sa nič nezanedbalo, zvážila by som aj možnosť obrátiť sa na stomato-chirurga, prípadne neurológa.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská