Čo môžem urobiť na záchranu zúbkov 20 mesačnej dcérky?

Zodpovedané
27. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 20 mesačnej dcérky, ktorá má na zúbkoch biele a svetlohnedé fľaky. Zúbky sú poškodené len na pravej hornej strane. Na pohmat je sklovina narušená.

Šokovalo ma to, pretože zúbky svojej dcérky mám pod kontrolou, čistíme ich zatiaľ ako hrou. Kefku má rada a čistila by celý deň. Sladené nápoje nepijeme, sladké jedlá nepapá vôbec, sladkosti minimálne u starkej, ale nemá ich rada. Dcéra nepozná fľašu a ani cumlík.

Dosť sa snažím dbať na zdravú a pestrú výživu. Môže to mať z častého nočného kojenia?

Nedávno u starkej otvárala mandarínky zúbkami, nad čím som sa zhrozila a zakázala to kvôli chémii v šupke. Vraj to tak robila už párkrát predtým a teraz ich tak ošúpala niekoľko.Mohlo jej to poškodiť sklovinu?

K zubárovi sme objednaní až za tri týždne a ja vidím rapídny postup hlavne na dvojke.

Čo môžem na sanáciu a záchranu zúbkov urobiť ja?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

všeobecne platí, že dojčenie samo o sebe má na kazivosti zúbkov menší podiel ako jedlá a nápoje, hoci ľudské mlieko obsahuje cukor, ktorý v ústach živí baktérie spôsobujúce zubný kaz.

Z prsníka mlieko dieťa aktívne saje a zároveň prehĺta (bradavka je vtiahnutá za zúbkami), čím sa zúbky dostávajú do kontaktu s mliekom menej, ako v prípade pitia z fľaše. Avšak v noci sa tvorí menej slín a ak dieťa zaspáva „na prsníku“, mlieko na zúbkoch zaschne a možnosti na rozvoj zubného kazu sa tým zvyšujú.

Preto by ste po dojčení mali vždy ústočká dieťaťu jemne vytrieť vlhkou handričkou alebo gázou obtočenou okolo prsta.

Čo sa týka mandarínok, ak zahrýzala dcérka do kôry len párkrát, neobávala by som sa poškodenia skloviny. Ide o citrusový plod, ktorého jadro je kyslejšie ako samotná kôra. Určite jej však treba vysvetliť, aby to nerobila (z hygienických dôvodov).

Čo sa týka vašej úlohy pri záchrane dcérkiných zúbkov, najdôležitejšie je dôkladné dočisťovanie po jedle, môžete k tomu použiť jednozväzkovú kefku s malou hlavičkou – touto kefkou dočisťujte len vy, dcérke ju do rúk nedávajte. Ďalej je možné posilňovať sklovinu zubným krémom Tooth Mousse, ktorý neobsahuje fluoridy a nemusíte sa obávať, že bude negatívne pôsobiť, ak ho dcérka prehltne. Až bude vedieť vypľúvať pastu po čistení, môžete používať aj fluoridačné gély ako Elmex gelée.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská