Čo s pokazenými zúbkami u 3 ročného dieťaťa?
Mám 3-ročnú dcéru, dedične má nábeh na kazivosť zúbkov. Lekár neodporúča zúbky teraz opraviť, len "zakonzervovať", ošetrovať zubným gélom , aby sa kaz ďalej nešíril. S opravou zúbkov chce počkať do vyššieho veku. Je to správny postup zo strany lekára?
@skeptik ako citam mas vynimocne dieta zase vsetko odopierat tiez neni dobre predsa je to iba dieta nepoznam take dieta ktore nema rado sladkosti a ktore si ich vie takto odopriet ako to tvoje musis byt teda riadna sekera a myslim si ze ked vidi ako druhe deti papaju sladkosti tak urcite sa mu slinky zbiehaju len ma strach od teba si vypitat a to ze spapa zeleninku a ovocie na tvojom mieste by som mu ju ani nedala lebo co ked bola postrekovana a davas mu iba vodu co ked v nej moze nieco byt??? 😉 😉
sara ma 2,5 roka a zuby zatial v poriadku. verim, ze jej to aj vydrzi az pokial jej nevypadaju. umyvame kazdy vecer, niekedy rano a este aj v skolke si deticky zuby umyvaju. tak snad bude v pohode. neviem si predstavit ist s nou k zubarovi
@renata5 toto je teda strasne obmedzeny nazor.. zato, ze @skeptik dodrziava zasady zdraveho stravovania a pouziva zdravy rozum ju oznacit za sekeru je teda sila.. Ani moje dieta neje sladkosti a ver tomu, ze slinky sa jej zbiehaju, ked vidi niekoho papat paradajku ale na cokoladu nereaguje.. cukrik, lizatko ani ine sladke nezmysly este neochutnala a teda jej to nemoze ist na chut.. Mas ty chut na nieco, co si nikdy nejedla? Zo sladkosti nema dieta nic, teda aspon nic uzitocne.
@renata5 myslim, si ze to co robi skeptik je chore, je to az prilis prehnane. Aby sa to neotocilo a po par rokoch si dieta bude vynahradzat to co v minulosti nemalo. Chcela by som vidiet ten jedalny listok toho diatatka. ci ho aj nevazi na gramy.
@jurkovamiluska presne tak dieta je dieta sa nebudem cudovat ked jej tie sladkosti bude jest potajme 😉 ja som nikdy sladkosti nemusela a zuby mam furt pokazene ide len o stastie a mm ich furt zere a take ma krasne zuby ako nejaky cernoch 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 kazdy clovek potrebuje k zivotu aj cukor a predavkovavanie vitamínmi tiez nieje dobre 🙂 🙂 🙂
@anjelicek26 a aku mate diagnozu vy? ja som s tymi hnackami bola za nou x krat.. skusala som sama rozne veci, ako napr vysadit mliecne vyrobky..a pozorovat.. neviem. Asi fakt zmenim lekarku, je lezerna vo vsetkom, vsetko je ok..nevravim ze ma zly pristup, este my sme k nej chodili ako deti,ale asi fakt stara skola 😖
@renata5 ved sa zbada, radsej tomu diatatu tu sladkost dam, ako by ju mal jest potajomky zo strachom. absolutne v tom nevidim zmysel, a ci aj ona pije len cistu vodu a nic ine. a je velmi vela deticiek,ktore maju aj sladkosti a spapaju zeleninu bez problemov. je to o normalnej vychove a chuti toho dietata. a nie vojenskej vychove
Zaujímavá diskusia. Tiež si myslím, že zubný kaz nie je totálne a výhradne a 100% jedine spôsobený zlou alebo nedostatočnou hygienou , resp. zlou technikou čistenia zubov. 🙂
Ale rovnako je logické, že ak si zuby pred spaním umyjeme, nemali by sme nič jesť ani piť sladké tekutiny.
A k tomu jedlu - zmrzka,čokoláda alebo lízatko chutí inak v 5 rokoch, inak v 10 a inak v 15. 🙂
ľutujem deti, ktoré sú pre extrémizmus rodičov tak obmedzené, že za celé detstvo neochutnajú zmrzku, čokoládu a pod (samozrejme v primeranom množstve). A rodič za nich rozhodne, ako veeeeeeeľmi sú spokojné a ako im iné nechýba...deti sú veľmi ľahko ovplyvniteľné a kopírujú názory rodičov.
A ak ochtunajú, tak s výčitkami a strachom.
Naše krásne zlaté Slovensko - jeden extrém strieda druhý 🙂
@skeptik tvoje deti lutujem... ani ja neuznavam sladkosti a prepchavanie mladeho organizmu,ale tvrdenia typu na kieho frasa pchate do deti to ci ono alebo mrkva namiesto rozka... a to ze ti poje zeleninu ako prvu...darmo, maz asi uzasne dieta jedinecne a mozno aj 1 z milion :D:D:D alebo je to tvoja drezura ze musi! lebo mamicka mozno neje nic len hlavkovy salat.. neviem, neuznavam taku brutalitu, vsetko s mierou a dentalna hygiena k tomu. Koniec 😎
@drzubok myslím si...povedzme na 80% je to zlá technika čistenia zubov, 10% typ baktérii v ústach (prečo niekto potrebuje pred ťahaním stoličky - dospelý myslím - atb clonu a niekto nie? )...5% genetika ...a 5% pridružené okolnosti - menopauza, tehotenstvo, fajčenie, káva...
Napríklad.
@drzubok napr mojej susede sa zuby kazia len d korenov..je to choroba... zuby ma aj ona aj dcera aj jej brat nadherne...geneticky pekny tvar, biele...ale stale je u zubara lebo sa jej kazia korienky ako prve.. maju to cela rodina. Tak aka hygiena?? na detnalku chodi kazde 3mesiace
@drzubok - tiež si myslím, že čistý zub sa nepokazí, ale ako tento terminus technicus definovať? 😕 dieťa zje jablko...o 2 hodky chlieb..o 3 polievku...o 1/2 hodku druhé........po každom, aj malom jedle treba umývať zuby? robí sa to tak niekde na planéte Zem? A to nevravím o deťoch-závislákoch na MM 😅 alebo o takých citrusových plodoch, neviem, či je tento názor ešte aktuálny, ale mňa učili, že po každom zjedenom citruse treba poriadne vypláchnuť zuby čistou vodou, a až o dáku hodinu-dve sa môžu umyť, lebo kyseliny z citrusov by po okamžitom umytí zubov napáchali šokdy-názor dentistu. Nejestvuje fakt vrodená predispozícia na zvýšenú kazivosť (napr. "slabšia" sklovina)?
@minewka zmrzlinu? nič. pokial má pravidelné očistené zuby... nie čistené lebo čistit sa da kadejako. očistené zuby. tažko vysvetlovat niekomu čo je čistý zub. treba to vidiet, vpredu, vzadu, všade. plak sa dá farbit. na to su intraorálne kamery... tam to uvidíš na monitore. vtedy pacient pochopí čo je to čistý zub
Jeeeeeeeeeminenku ludkovia ja som si myslela ze je to diskusia o pomoci a nie hadkach... 😔 kazda rada je nad zlato, kazdy nazor je iny ale aby som to tu riesila kto a ako vychovava a krmi deti... 😕 nie preco... mam mrhat energiu a zaoberat sa cudzimi nazormi??? ved nech si povedia staraju sa o svoje deti a nie o moje dieta... ak tak skor odporucim a vypocujem si ale nie teraz KTO-SKOHO 😒 🤐
@katja78 plak teda hmota na zube ktorá je tvorená baktériami sa tvorí aj bez toho či príjmame potravu.. plak rastie rôzne rýchlo, závisí od príjmu sacharidov. najprv sa množia str. muttans - práve tie karyogenne, až neskor, po cca 36.h sa začínaju tvorit anaeroby- teda tie ktoré v konečnom dôsledku sposobuju parodontitidu.
zuby stačí očistit 2x denne ale očistit nie čistit 🙂 problém su práve koncentrované cukry - najviac práve sacharoza.- repný cukor - ten bakterie skvasuju prednostne... preto sa tie sladkosti maju obmedzovat.
@drzubok
skoda, ze nejsi tu..hned bych Te poslala do skoly k mym dceram..maji ve tride holcicku - wietnamku, ma na zubech silny zluty povlak, zuby se pry nemyji kazdy den-protoze cisteni je nici!!!
silny zluty povlak a silny zapach z ust...holcicka, ktere je necelych 9 let!!!
a malem bych zapomnela..ma velmi zdrave svacinky 😉 ..napr. suseny kravy jazyk..pry jeste i s chlupama..
Pani ucitelky nemohou nic rikat, kvuli mravu a vychove a jine kulture..
a nase deti ji ale musi trpet.. ☹ v blizkosti a samozrejme z duvodu kolektivnosti, ji nesmi z kolektivu vyrazovat, tudiz si s ni musi POVINNE povidat i hrat..
@jurkovamiluska
@minewka presne tak ja mam 8m chlapceka a ked ideme po obchode ani hracky ho nezaujimaju ale ked ideme pri regaloch sladkosti tak to uz nacahuje ruky a to este sladkosti ani neochutnal nejaku tu odrobinku 🙂 🙂 ale zivot mame len jeden a ked vyrastie urcite ho nebudem nacpavat sladkostami ale aby nemohol jednu cokinu alebo keksik za den tak akoze neprosim a ked bude chodit do skoly ta cokolada je dobra aj na nervy keby to bolo az take skodlive asi by to nevyrabali a deti su take vsetko chcu ochutnat a hlavne sladkosti ved detstvo ma byt krasne a nie pre boha zakazovat jedlo ved to je chore pit iba vodu ??to kde sme ziadny sirup dzusik ty kks nechapem a ked skeptik napisala ze jej dieta ked uvidi jest ine deti sladkost tak povie ze on nechce lebo bude mat cierne zuby tak viete ake to dieta musi byt zmanipulovane ved je to chore
hmmmm... ak s nicku tak aj ja si mozem dar Drmamina 😀 OK pismenkujte 😵
@drzubok - to je fajn, ale mňa vždy fascinovali tie africké deti (čo zrejme nejedia naše sladkosti, ale napr. ovocie, alebo neviem čo ešte, čo sa nachádza v ich jedálničku a určite obsahuje aj jednoduché cukry, možno sacharózu nie, ale fruktózu, galaktózu, glukózu určite), čo majú snehobiele zuby a nie som si teda istá, či vedia, čo je to zubná kefka a zubná pasta... 😕 alebo aj moja 85-ročná babka, ktorá má svoj chrup a o kefke jej len básničky môžem rozprávať...má ju na háku. Nevravím, ten foetor 🤐 , ale zuby v pusine má furt komplet všetky svoje...no a ešte doplním...sladké miluje, cukrovku nemá 😨 😅

Vazene, hlavne si treba uvedomit, ze babatku nepatri do ruky flaska s "cajikom" akokolvek mierne osladenym ani s dzusikom a pod. Dieta ma mat vo flaske len VODU.
Mlieko ma pit z prsnika respektive z flasky, ktoru drzi matka a nie je to na hranie - naje sa a koniec, ziadne zuzlanie.
Pokazene zuby zacinaju uz u bezzubych kojencov.
Dalej prikrmy: na kieho frasa pchate do deti keksiky, chrumky, pribinacky, brumiky a pod? Tieto potraviny nie su vhodne pre nikoho a uz vobec nie pre deti!
Dieta ma drzat v ruke mrkvu a nie rozok!
Ja sa vobec nedivim, ze vam deti zeleninu "nezjedia", ked sa na to v prvom roku zivota nenaucili.
A take nieco ako lizatko? Moj syn videl prvykrat ako 5 rocny, som mu vysvetlila, ze bude z toho mat cierne zuby. nedavno sa stretol s inym chlapcekom a mamicka, ci chce aj on lizatko - a moj syn na to (toto sa prisaham stalo) povedal, ze nie, lebo bude mat take cierne zuby ako on!
Ked mu dam na veceru chlieb so syrom a k tomu uhorky a rajciny, tak najprv zje vsetku zeleninu a az potom ostatne. Na desiatu/olovrant je ovocie a nieco ako cokoladu pozna ako uplne vynimocnu vec tak raz za tyzden par kuskov, ale do 3 rokov VOBEC.
Zuby si umyva len vecer (to musime este zmenit). Ale ma ich uplne biele a ziaden kaz. Pije len vodu a sem tam pohar mlieka alebo jogurtovy napoj. Napriklad taku kolu este v zivote neochutnal.