Čo s pokazenými zúbkami u 3 ročného dieťaťa?
Mám 3-ročnú dcéru, dedične má nábeh na kazivosť zúbkov. Lekár neodporúča zúbky teraz opraviť, len "zakonzervovať", ošetrovať zubným gélom , aby sa kaz ďalej nešíril. S opravou zúbkov chce počkať do vyššieho veku. Je to správny postup zo strany lekára?
@bubinko83 ja presne s týmto chodím so staršou dcérou k zubárke ☹ robí sa jej žltý povlak a také čierne bodky na predných zúbkoch... Používa červenú elemex pastu aj zubný gél. Kazy nemá žiadne, dr. hovorí, že hygiena výborná... Ona jej to laserom vyčistí, mesiac dva v pohode a zasa. Čaje,džúsy nepije má najradšej čistú vodu, cukríky nemá rada, zo sladkosti jedáva iba koláče čo pekávam doma, jedáva ovocie,zeleninu,mäso, má rada mlieko mliečne výrobky. Ja už som z nej zúfala, lebo tie zúbky vôbec nevyzerajú pekne... tiež by som bola vďačná za každú radu.
moja staršia dcéra, mala kaz na zube už v roku a pol a mala som smolu, nenatrafila som na žiadneho zubára, ktorý by jej to dokázal ošetriť, po roznych peripetiách sa jej zub nakoniec rozpadol a šiestich rokoch mala veľké problémy, ked jej išliel trvalý zub, celé noci nespala od bolesti, nemohlo sa jej to prerezať, chodila už do školy, tak nakoniec sme museli dať ďasno prerezať, aby s tým už bol "pokoj", v dva a pol roku sa jej objavil další kaz, ale to už našťastie si to nechala opraviť,takže podla vlastnej skúsenosti radím jednoznačne mliečne zuby opraviť, aby sa kaz neprehlboval a nerozširoval, aby sa zachránili čo najdlhšie 😉
@vivusika neviem či maš na mysli toto... http://www.google.sk/imgres?q=amelogenesis+impe... ale toto je forma amelogenesis imperfecta.. estetický problém
bohuzial aj my uz mame za sebou dva opravovane zuby u 3 rocneho syna :(( necakaj aj pri pravidelnej hygiene sa to rychlo kazii drzim palce🙂)
keby si dalo tvoje dieta opravit zuby len tak tak by bolo asi zazracne....my sme mali tiez pokazene zubky 3 predne z dedicnosti v podsttate tiez ale museli mu ich pod narkozou vybrat lebo by sa mu to sirilo dalej...v podstate mal len 1 zubok pokazeny ale dva okolo nich boli uz chytene....neviem mozno mas dobre dieta ktore ti bude sediet v zubarskom kresle s otvorenymi ustami ale ja si myslim ze je to velmi nepravdepodobne v tomto veku.....
janka ver mi ze nie je zazracne ale pani zubarka veru bola zazracna🙂)ja som celu noc poriadne nespala ,az som sa sama cudovala ako to z nim zvladla pretoze mi bojujume spolu aj pri ciseni zubkou to jeho uz staci ☹ asi fakt velmi zalezi aj na pristupe🙂)
no my sme boli asi u 20tich zubarov a nikomu sa to nepodarilo ani usta mu otvorit lebo je pravda ze ten pokazeny zubok ho bolel takze aj my sme bojovali aj pri umyvani.....
☹vsak to ta bolest:(( ja som sla z jednym a nasli mu este jeden malicky hore takze mu urobila ten malicky a to ani necitil a ten horsi nam nechali o mesiac takze sa nebal nevedel co bude:(ale asi ho tam tak skoro nedostanem:(
Moja dcérka má 4 roky v júny bude mať 5 . Už sme boli u zubára aj jej opravoval. Máme perfiš zubára , vôbec sa nebála ,,,,,pekne jej vyvrtal a zablomboval. Určite treba opraviť pokiaľ nebolí,,,,keď bude bolieť už je nekoro
Treba ísť čo najskôr, nehovoriť nič o vŕtaní a blombovaní, len, že ideme ukázať ako krásne si čistíme zúbky. Bola som s mojou 4 ročnou, bála sa aj tak, ale otvorila ústa. Zubárka hovorí má tam jeden malý kaz a hneď som jej navrhla, nech ho vyčistí 🙂 a ttak jej ukázala vrtačkou na mojom nechte, že to nebolí, potom aj na jej nechtíku a za minutku mala zub opravený, pritom ju strášne chválila pred sestričkami, akú má super pacientku, a nakoniec je dala prstienok. Skôr by som poradila poinformovať sa, ktorý zubár to vie s deťmi, veľmi záleží od prístupu zubára, či bude dieťa spolupracovať. Lepšie je opraviť malý kaz, ktorý dieťa ani trochu pri vrtaní nebolí ako keď sa kaz rozšíri, potom bude mať naozaj zlú skúsenosť .
ludkovia vsetci riesite ako cistite poctivo zubky od prveho zubku - skuste mi poradit - syncek ma 14mes. teraz sa mu iba deru jednicky (prerezane su u z vsetky 4 ale v roznych stadiach rastu) ale kedze ho to boli- cistit si to neda ani za svet ☹ kym boli pod dasnom pustil ma tam prstiacikom, od kedy vyliezli este tak prst ma necha vopchat do pusy ale to je vsetko - a aj ten mi uz par krat fajne zakusol. (navyse mi pije sladke caje pretoze to bolo jedine co bol okrem materskeho mlieka ochotny vypit - postupne ho to odnaucam a snazim sa prejst na vodu ale uspesna som zatial dost biedne) Ako mu tie zuby umyt v tomto veku? Dik za rady
@cajova_lienka Tomuto naozaj nerozumiem: "navyse mi pije sladke caje pretoze to bolo jedine co bol okrem materskeho mlieka ochotny vypit - postupne ho to odnaucam a snazim sa prejst na vodu ale uspesna som zatial dost biedne"
Tak dieta ti pilo MM a nechcelo okrem toho vodu, tak ty si mu namiesto vody zacala davat sladke caje?
To znamena, ze dieta, ktore nebolo po MM smadne sa prinutilo pit sladky caj, pretoze bol sladky a ty sa divis, ze nechce pit vodu?
Mas 14 mesacne dieta a musis ho "odnaucat"? Ako kto je tu rodic? Ved to dieta vypije len to, co mu das. Tak mu proste uz NIKDY nepodaj caj a problem je vyrieseny, akonahle nanho pride smad, tak sa napije vody.
My sme mali minule navstevu s 2 chlapcami, jeden 7 rokov a druhy 2. Tie deti odmietli akukolvek zeleninu a matka im vyberala z cestovin cuketu, lebo "oni to inac nezjedia". Nieze toto je na obed a basta, ale este im tu zeleninu aj povybera!!! 😕
@skeptik prepac ale na toto som sa nepytala - ked som mala 4 dni dehydratovana dieta ktore som nevedela nijak raz donutit aby nieco vypilo. a mliecka uz jednak tolko nebolo a jednak som ho potrebovala postupne odstavit. ale to je jedno ja som sa pytala ci mi neviete poradit ako ho donutit aby ma nechal umyt zubky. Dakujem
@cajova_lienka u nas v takom obdobi "odmietania" fungovalo to, ze opakoval po nas, dala som mu do ruky kefku, nech si akoze cisti zuby sam, cupla som si oproti nemu a cistila som si zuby, spievali sme si pri tom..no komedia, ale zabralo...mali sme pre neho dve kefky - jednou si on akoze cistil zuby (velmi ochotne, ked to mal urobit sam) a druhou som mu potom docistila zuby ja, casom to odmietanie preslo. Na margo sladkych napojov, odporucam ponuknut roibos neochuteny, ten deti zvacsa vypiju, aj ked nie je sladky...Presla som si niecim podobnym so starsou dcerkou, ked mala zapal mocovych ciest a odmietala pit cokolvek, takze to poznam. Drzim palce.
@gabika7706 dakujem krasne 🙂 mala som roibos akurat uvareny pre seba tak som mu odliala do flase a kustik mi vypil 🙂 roibos ma vobec nenapadlo dat drobcovi - dakujem este raz 🙂 a skusim aj to divadielko s cistenim 😉 dam vediet ci zabralo. Pekny dnik prajem a este raz diik 🙂
@cajova_lienka - slamku ste skúšali? mladšia, keď zistila, ako sa s ňou pije, bola nadšená a pila hocičo 😅 staršia chcela len dudlíkovú fľašu 🙄 btw, gratulujem k druhému miminku 😵
@katja78 Dik 🙂 ale este nekricim hop (uz som sa raz tesila a nevyslo tak som do konca prveho trimestra radsej opatrna) a slamku ma nenapadlo skusit - aj ked neviem ci na to neni malinky 😀
@cajova_lienka u nas napr funguje to, ze sa postavi na samlik pri umyvadlo,dam mu kefku-on nou cisti male auticko a ja mu zatial cistim zubky-takto vydrzi ozaj dlhe umyvanie,nielen take narychlo 😉 ,niekedy dokonca povie este -lebo sa chce dalej hrat s kefkou a autickom vo vode-to moze len pri umyvani zubkov - inokedy mu to nedovolim a tak sa na to tesi a nezunuje sa mu to.
@kaja73 dik vyskusam aj nieco take len neviem ci nie az troska neskor - drobec sa len pred nedavnom naucil cupkat takze na schodiku asi nebude este stabilny a v bezpeci ale inak super napad tak o 2-3 tyzdne ked nebude mat uz tiky do stran urcite vyskusam 😉

@skeptik ja osobne som tvoj príspevok pochopila tak - že svojim deťom nedávaš absolútne nič sladké - teda ani džem, med, javorový sirup...a pod.