Čo znamená hnedý kruh na zube?
Dnes sme boli s dcérou u zubarky opravovali jej zub vŕtali a plombovali. Ukazovala mi ktorý zub a všimla som si že má taký hnedý kruh z boku na zube. Práve ten zub jej opravovali ale zvrchu. Ja neviem či to tam mala aj predtým. Čo to môže byť?
Uf, no 15 je uz fakt dost nato aby to zvladla a chapala, ze ak bude mat pokazeny chrup v dospelosti so zarobi na problem zdravotny aj financny. 100pro nema dobru techniku cistenia, ak ju doprevadzas na dentalnu hygienu opakovane prosit hygienicku aby to s nou presla. 15 rocnej docistovat zuby je samozrejme hlupost, myslela som si ze dietko ma menej. Drzim palce
každý druhý pubiš má takéto zuby, aj horšie. kľud.
ja som dala môjmu zapečatiť stoličky, ináč by mal tiež určite kazy.
Veľa robi aj to, či pojeda počas dňa, co pije. Zakaždým jedlom treba mať pauzu a zuby vyplachnut aspoň čistou vodou..
Dentalnu hygienu 2x ročne, kedže sa jej zúbky takto zanášajú a ak môžem poradiť, treba sonickú, alebo elektrickú kefku. Oveľa lepšie si dieťa vyčistí zúbky, pokiaľ ich rodič nedočistí. Ja tiež staršej nečistím zúbky a má ich krásne, aj keď im nevenuje moc času ( správna kefka robí svoje 😉)
@1mata V čom je sonicka alebo elektrická kefka lepšia?
Elektrickú mala pár rokov dozadu no nevidela som rozdiel medzi tou a obyčajnou kefkou.
@lasona Jedáva všetko možné aj sladkosti aj pije sladené nápoje.
@mondolina Moja nemá zapecatene stoličky, ja som nevedela že také niečo existuje. Až keď som zmenila zubarku táto nová mi o tom hovorila ale že už je neskoro na to.
Pečati sa zub keď ss prereze. Senická kefka pri správnom použití lepšie umyje zuby. A keďže si ani v 15tich nevie umyť zuby, treba aspoň na dh chodiť každé 3 mesiace. A chce to dobrú hygienicku ktorá poučí ako ma umývať zuby a správy hygienu a bude do nej hustit kým sa to nenaučí keďže ty to nechceš. Alebo to necháš tak a v 30tke bude mať kvantum zubov von. Práve pre zlú hygienu. A nie je pravda ze kopa teenagerov ma teraz také zuby. Lebo ľudia a hlavne rodicia zistili ze je prevencia lepšia a lacnejšia ako opravovať zuby. A deti nemajú traumu. Ale hej, sú ľudia ktorý na to kašlú a idú s dieťaťom k zubárovi prvý krát keď ho niečo boli a deti majú traumu rovnako ako rodicia. Lebo keby s nimi chodili od mala tak ako sa ma a brali ich so sebou na prehliadky tie deti by si zvykli ze je to normálne a nič to nie je. Kefka s pastou stoja do 10 eur. Prevencia nič a rtg stojí ďalších 10 eur. Hygiena 50. Ale dajme ze zubar nerobí s poisťovňou. Prevencia 20, rtg komplet 60, hygiena 80, plus kefka a pasta. 170 eur. 90 každé 3 mesiace ak chodí každé 3 mesiace na hygienu a kupuje si kefku a pastu. Jedna vypln stojí okolo 90 eur u nezmluvneho. U zmluvného okolo 50. Co je lacnejšie. Co sa viac oplatí. Vždy platí ze Prevencia je lacnejšia ako liečba.
@ronie338 Čo ja nechcem? Veď ja s ňou chodím k zubárovi od jej 2 rokov chodíme pravidelne na preventívky aj na opravy a tiež na dentálnu hygienu. Ja na ňu nekaslem ako kopa iných rodičov čo sa nestarajú.
Tak jej docistuj, zmeň hygienicku keď nevie vysvetliť ako si ma zuby čistiť alebo si ju volať častejšie keďže očividne čistenie co je základ nezvláda
Ja robím v ambulancii roky a viem presne ako vyzerajú a co robia deti v jej veku. Mám v jej veku neter. A hygienu ma perfektnú. Jej 12 ročnej sestre rocdicia stále kontrolujú ci ma dobre umyté zuby. Aj jej občas. Tie baby nemajú jediný kaz. Mali sme deti ktoré chodili každé 3 mesiace na hygienu až kým sa nenaučili spravme umývať a keď zlepšili hygienu znížil sa počet kazov až sa dostali na nulu.
Stačí si prečítať články a tam je to pekne vysvetlené, aj porovnané klasika vs.elektrická. My používame 4.rok a teda hygiena je takmer 100 %
Celá 5 členná rodina máme zdravé a čisté zuby

Nedovolí tak si ich musí čistiť riadne a ty skontrolujes len. Co chceš aby celý život len zubárov platila ? Chce o 15r riešiť korunky alebo trhať zuby? Ak má 15 o to menší problém = už to musi chápať.
A ak jej hygienicka nedáva inštrukcie a nepovie jej nič keď s takýmto niečím príde = vymeniť. Moje dieťa bolo tak stuhnuté v 9-10r ze jej nenapadne nikdy odflakat umytie zubov 😂 a odvtedy vie používať všetky pomôcky sama. Tiež jej necistim nič.
Kľudne nedá skontrolovať = ďalšieho zubára môže uhradiť ona z vreckového