Cumlík a deformácia zúbkov u deti

christina777
25. okt 2020

Ahojte mamicky, poprosim radu ako ste riesili cumlik u rocnych deti. Maly ma predne zubky dost velke a tym ze nosi cumlik skoro stale sa bojim ze bude mat dopredu zubky ( uz teraz mu idu dopredu).Od kedy ste riesili hygienu zubkov?Umyvanie?za kazdu radu dakujem

sufty
25. okt 2020

Dobry den, hygienu zubkov mozete riesit, ked bude dietatko vediet vyplut vodicku, samozrejme umyvat bez pasty. Nam zubar tvrdil, ze staci od troch rokov, co sami zdalo dost neskoro, tusim sme zacali okolo 2 rokov. A co sa tyka cumlika, asi v roku a tristvrte som ho zahodila zo dna na den (malej som povedala, ze som ho zahodila za psom, a ked sa nan pytala, vzdy som jej povedala to iste, dokonca sme sli na balkon pozriet, kde som ho akoze zahodila a velmi rychlo pochopila, ze ho uz neuvidi 😀), lebo ma svokra nastvala, ze dieta ma zacina mat krive zubky (co jasne ze nebola pravda). Drzte sa 🙂

pininka1
25. okt 2020

Zubky by sa mali umyvat od kedy narastu, existuje x past ktore sa nemusia vypluvat. Aj nasi mali cumle ale so zubkami nemaju nic, skor neter pila velmi dlho z flase a veruze ma dopredu riadne zuby. Ale riesia sa az trvale, na mliecne ti nedaju strojcek.

zuzana_ilkova
25. okt 2020

@christina777 dobry den moj maly ma 9 mesiacov a bola som s nim na zubnom v 7mesiacoch ked mu vysli prve zubky, nie je vobec potrebne pouzivat zubnu pastu u deti, je treba len stierat povlak a to mozete robit kedykolvek aj niekolko krat denne, zubar nam odporucil kefku od curaproxu ( jednozväzkova)

habsgirl33
25. okt 2020

zúbky treba hneď začať umývať a nie od dvoch troch rokov (potom to tak vyzerá že malé deti sa na vás usmievajú s čiernymi zubami- grc).....poriadne umývať odkedy výjde prvý zúbok (samozrejme bez pasty len čistou vodou) existuje kopa kefiek pre malé bábätká....a cumlík cez deň minimálne by som sa snažila zrušiť (náš má rok a má ho len v noci na zaspávanie a aj to by som mu už najradšej zrušila)

katrin21
25. okt 2020

@christina777 ide aj o to,aky dudlik ma..tie okruhle deformuju riadne,tie ploske menej,skoro vobec... skus dudlik davat iba na spanie,potom ho nemusis riesit a ziadnu skodu nenarobi

marvin1234
25. okt 2020

@christina777 zuby sa majú cistit odkedy vyjde prvý, co sa týka cumlíka, relatívne ok sú ortodontické cumlíky MAM. ale vo vseobecnosti nosením cumla vzniká otvorený skus (stolicky sa dotýkajú hryzacími plochami, ale jednotky a dvojky nie). Čím skôr sa cumlík odstráni, tým väčšia je aj šanca, že sa ten skus opraví sám. Odporúčam veľmi na instagrame profil dentist_for_small.

christina777
autor
25. okt 2020

Mamicky dakujem Vam.velmi oekne za rady tipy🤗urcite ste mi pomohli👍🏻

selest
25. okt 2020

Zubky umyvame od prveho zubu. Najprv staci bez pasty, ide hlavne o mechanicke ocistenie a o navyk. Maly ma 2roky a teraz uz davam aj pastu aj ked vypluvat nevie alebo nechce. Davam ozaj minimum len milimetrovu vrstvu.
Co sa tyka cumlika tak co som citala tak tie nazory su rozne. Niekde pisali ze krive zubky sa dedia a cumlik nema vplyv, niekde ze moze krivit tak si vyber. My sme zobrali cumel v 2r hlavne koli tomu ze ho rozhryzal a bali sme sa aby sa neudusil.. Zubky sa mi zdali trosku krive ale ako mu podorastali tak sa pekne poukladali

selest
25. okt 2020

Este pridam ze sme tiez pouzivali taky cumlik co by nemal krivit zuby..

zuzla14
8. dec 2020

Zubky treba cistit od prerezania. Na youtube su aj videa ako to vykonavat s jednozvazkovou kefkou. Na zaciatok staci aj vodou. Dost pomoze ked sa bude dieta prizerat ako si zuby umyvas ty. Vyhrad mu aj kefku na hranie, nech si ju len tak žužle. Curakid su pogumovane co je na dasna prijemne ale bacha -sleduj stav kefky. Moje dieta tu gumu ožužlalo. Normalne sa ta kefka rozsypala. Jedno s druhym a skor si navykne na zubkovu rutinu.
A cumlik?? Kazde dieta je ine. Jednemu staci dohovorit, skryt cumel, druhemu po zaspani vytiahnut z ust a odvkyne si casom, ine na to musia jednoducho dozriet a potom su deti, ktorym treba cumel nahradit inym "ukludňovátkom". Napr. nas syncek vymenil cumel za švík na leme deky. Nahmatal pred spanim a drzal kym nezaspal.

zuzla14
8. dec 2020

@habsgirl33 pozeram,ze problematiku ciernych zubkov mas nastudovanu. Najprv si o tom nieco zisti a potom "grcaj".

habsgirl33
13. dec 2020

@zuzla14 asi mas take doma

majusska202
13. dec 2020

@christina777 odporúčam sledovať ak máš instagram zdravý smile. Je to zubárka radí ako cítiť zuby co používať. Ak si ju nájdeš zistíš ze zuby stačí čistiť čistou vodou ale hneď od prvého zubka. Ma tam aj videa ako nato.

zuzla14
14. dec 2020

@habsgirl33 mam a predstav si,ze to nema ani z cumla, ani z kojenia, sladkosti, sladkych tekutin,... a ani zo zanedbanej starostlivosti.

habsgirl33
16. dec 2020

@zuzla14 no tak to ma úprimne mrzí... ja som skôr narážala na to ako vedia byt niektoré matky ľahostajné a na hygienu zúbkov prvé roky kašlú...nie je dôvod tu reagovať hneď podráždene