Je potrebné umývať prvé zúbky?

clare650
20. júl 2022

Ahojte maminky
moja dcérka má 2 horné a 2 dolné zúbky von 🙂 mám jej ich umývať? ak áno akou pastou a kefkou?

bajka16
20. júl 2022

Za mňa je to skoro na umývanie. Ja som staršiemu začala umývať, keď už po prvé papal všetko, a po druhé mal všetky zuby, okrem stoličiek. Mladšiemu ešte neumyvam.

lamonita
20. júl 2022

Podla mňa umyvat. Nech si od malička zvykne na ten proces ze treba ráno a večer pchať tu kefku do úst. Bez pasty.

mimi2120
20. júl 2022

Umývať treba hneď od prvého zubka. Najlepšie jednozvazkovou zubnou kefkou, napríklad Curaprox.

zuzanka.zuzu
21. júl 2022

počkaj keď sem nabehnú umývacie fanatičky 😀 mimochodom na preventívku meškáš o 3 zuby lebo treba utekať už s prvým zúbkom "nech si zvyká" 🙄🙈 podľa mňa sa umývať zúbky NEUČÍ ale UKAZUJE tým, že si ich sama umývaš.... môj to vidí každý deň ako si ich čistím, niekedy ignoruje ale väčšinu času cerí zúbky a chce opakovať 🙂 deti sa učia opakovaním to čo vidia doma. hocikedy počas dňa zoberie kefku a zotrie si ich. má aj "veľkú" (ako ja) a aj svoju maličkú ktorou ja dočistím. nie je to veda 😉

andreatytler
21. júl 2022

@clare650 Ja som cistila od prveho zubku.
Pastu nie. Az ked sa nauci ju vyplut.

nina004
21. júl 2022

@clare650 Nám kázala zubárka na začiatku vlhkou gazou pretierať a pomaličky zoznamovať dieťa s kefkou

dadis
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu Ano 😀. Hlasim sa ako zubna fantacika, od prveho zubu ziadne kojenie, umyvanie, preventivky od roka a deti 13r a 15r su uplne bez kazu (starsi syn mal jeden maly kaz na mliecnej stolicke, lebo sme vtedy este nepouzivali medzizubne sablicky). Ja som v 15 r uz mala asi 6 kazov, tak ziadna genetika 😊

optame
21. júl 2022

@clare650 zubarka mi vravela,ze po mliecku (kojenie alebo UM) vytierat ustocka gazou navlhcenou, ked vysiel prvy zub ,tak som pouzivala kefku na prst a potom som presla na malu detsku kefku, prehliadky u zubarky- zo zaciatku aby si zvykla a ked sme.isli na preventivku tebto rok-zubky v poriadku ,nebala sa. U mladsieho mam ten isty postup.

hapa133
21. júl 2022

@optame to ja nechapem ked zaspi nnaprsniku ako vytierat potom zubky? Alebo v noci?

ruzasipova
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu Nevedela som, ze som v skupine zubnych fanaticiek. Neskonale ti dakujem, ze si mi ukazala, kde je moje miesto….
@clare650 Umyvala som od prvych zubkov. Vzdy spolu, aby videli tento navyk. Rano to necham na deti, nech sa posnazia, kolko vedia, vecer dohliadnem, nech to spravia poriadne, mensim sme vzdy docistovali. Aj ked protestovali. Na preventivnu prehliadku zacali chodit od 3 rokov.

optame
21. júl 2022

@hapa133 tak vtedy nevytries,ale snazila som sa cez den ked sa najedli a pred spankom

kaca222
21. júl 2022

Bože desí ma, že tu niekoľké ženy napísali neumývať 🙈 som zubárka a áno, umývať od prvého zuba! Veď predsa nedáva zmysel začať umývať zub až po niekoľkých mesiacoch 🙈 žiadna gáza, normálne zobrať zubnú kefku, buď detskú, alebo u tých prvých zúbkov odporúčam sólo kefku (single) a čistiť poctivo každý deň, zatiaľ kľudne bez pasty. Mrknite na YouTube na návod od Curaproxu, lebo technika je veľmi dôležitá, treba sa zamerať najmä na oblasť pri ďasienku kde sa chytá najviac nečistôt a nezabúdať na vnútorné plôšky, tam to často rodič neučistí a vznikne kaz.
P.S.: dieťa si samo zuby naozaj nevycisti, ani 6r dieťa nie je schopné si dostatočne vyčistiť zuby. Odporúčam 2 kefky - jedna pre vás ktorou čistíte len vy, druhá pre dieťa, s ktorou sa hrá, pchá si ju do úst a “učí sa”. Tá jeho je väčšinou rozhryzená a prd vyčistí, ale aspoň má dieťa dobrý pocit že si čistí aj samo 😄

diamond007
21. júl 2022

@clare650 pastou od 3r doporucuju

nafka0483
21. júl 2022

Omg ze netreba, az ked ich a viac, az ked neviem co... a tie prve zuby su zatial nejake specialne? Ze sa nebudu kazit?

A ze umyvacie fanaticky?
Akoze pardon to aj kupete dieta alebo mu umyjete zadok az ked ma 3 roky? Lebo ved dovtedy netreba, ved nechodi, ved samo si nevie, ved to robia len kupacie fanaticky?

Co vam sibe? Ved to je zakladna hygiena.

makakova
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu plne súhlasím...

bagerka
21. júl 2022

@clare650 odkedy 1.zub vykukne

saxana000
21. júl 2022

Kupili sme prvu keflu a davali pod dozorom trochu pozuzlat potom som ja trochu posuchala akoze docistila aby si zvykla na ten ritual.pastu sme davali az okolo 2 rokov ked bolo uz zubov viac..a uz nebol problem s kompletnym cistenim.umyva si rano sama vecer jej docistujem.ma 5 rokov a ani jeden kaz
Ale do extremu s medzizubnou a podobne nezachadzam.u zubara bola prvy krat az ako 5 rocna..

jankalukasova
21. júl 2022

@dadis od prvého zubu žiadne kojenie?? To je dúfam vtip. Alebo "treba" fakt odstaviť tak malé dieťa? Kolegov syn mal ledva 4 mesiace, keď mu vyliezol prvý zúbok. Prečo sú zúbky prekážkou??

3petka
21. júl 2022

@clare650 určite umyvaj. Aspon si na to zvykne a nebude robiť drahoty neskôr. Ja som môjmu umývala hneď ako vyšli prvé zubky resp. Nechala som ho nech aspoň zuzle kefku. Ale on si ich rad umyval mali sme elektrickú kefku a to ho bavilo.

ivangeline
21. júl 2022

My zaciname vzdy od prveho zubku. Zoznamuje sa s kefkou a kazdy vecer cistime.

dadis
21. júl 2022

@jankalukasova Sry, ziadne nocne kojenie

majla87
21. júl 2022

Ano, treba. Aspon minimalne raz denne zotriet povlak, aby sa zubky nepokazili. 99% kazov na mliecnych zuboch je kvoli zanedbanej hygiene, takze tak k zubnym fanatickam. Netreba po kazdom mlieku, kojeni, ale minimalne raz denne treba povlak zotriet (skuste si tu poniektore dostudovat ako vznika zubny kaz a ze ci su mliecne zuby odolnejsie voci kazu nez trvale 🙈 )

natalala
21. júl 2022

@clare650 odporucanie od zubarky, umyvat od prveho zubu. My sme najprv iba s vodou a potom detska pasta weleda alebo curaprox (je ich milion), na prve zubky su aj take geliky iba nie vylozene pasty. Nechapem zeny, co tu pisu, ze netreba 🤦🏼‍♀️ Jednak je to o ziskani navyku a jednak sa rovnako moze zub pokazit a mozu byt rozne povlaky ci ho ma dieta 1 alebo 10.
Top vyjadrenie, ze dodrziavanie hygieny je fanatizmus 🤦🏼‍♀️

majla87
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu joooj, potom take zeny s podobnym nazorom tu nariekaju, ze aki su zubari drahi, ze kam maju ist s neosetritelnym dietatom, ci sa nedaju zuby opravit v celkovej anesteze a podobne 😀 ale to ze sa tomu dalo lahko zabranit, tak to predtym radsej zakryvaju oci 😀

jankalukasova
21. júl 2022

@dadis štvormesačné dieťa v noci nenakojiť? Hmm. Tak jo no.😕 Každý podľa seba.

basska_b
21. júl 2022

Ja som umyvala az od stoliciek, lebo aj tak sa kojili v noci. Pekne pochopili. Od 15 mes. som odstavila, v noci len voda a zaroven sme zacali umyvat zubky. Kamoska naprstkom vytierala prve zuby... co ja viem... moje maju krasne zubky. Odvapnovat sa zacnu az neskor, ked pripravuju miesto trvalym. Aaaa neosetritelne deti su take tie mierne autisticke, ktore si zuby umyvat nechcu... Alebo take, kde rodicia nechaju deti si umyvat zuby same. Alebo ked v noci soskaju umele mliecko do 5 rokov a vselijake lizatka, stavy sladke... tam ani kefka nepomoze

dadis
21. júl 2022

@jankalukasova Syn mal 6mesiacov, tam to uz bolo ok, davala som mu vodicku a potom sa uz nebudil, dcera 4 mesiace, tam to dlhsie trvalo s tou vodickou 😀, ale v 6mesiacich si uz v noci nepytala. Obe deti spl kojila do +- 2 rokov.

jankalukasova
21. júl 2022

@dadis jasné... Ak to tak fungovalo. Celé je to uhol pohľadu. Zubári Ťa budú velebiť, mamila Ťa upáli...ale to je tak vždy

kaca222
21. júl 2022

@basska_b nie, naozaj sa zuby nezačnú “odvápňovať” až neskôr. Naozaj treba čistiť hneď, kľudne môže mať už v 15 mesiacoch skazené zuby. So zvyškom súhlasím.
Btw čím nevhodnejšia strava (často práve tie sladké vody atď), tým lepšiu hygienu treba.

emasss111
21. júl 2022

ja som mala takú silikónovú kefku na prst....tak tým som dcérke umývala prvé zúbky, a to zo začiatku bez pasty....inak ich jej umývam fakt že poctivo...dcérka má 4 roky a zatiaľ používa pastu bez fluoridu a boli sme nedávno na preventívke a zúbky má úplne v poriadku...a to miluje lízatka 😀