Obvodný zubár ma odmietol vziať do starostlivosti

jakub111
6. feb 2019

Zdravím, pristahoval som sa z CR a chcel som si najst zubára... hladal som asi pol roka.... teraz ma bolí zub a už ho fakt potrebujem. Viem,že nemam preventivnu a budem to platit,ale chcem to platit už zubárovi zmluvnému,nechcem si ist robit zuby u sukromnika,ked som videl cennik.

Jedna sa na dentalnej na mne zlutovala a zub mi zafixovala,ale nezoberie ma.
Že "musí povinne zobrat obvodnych pacientov" a ze ten moj "obvodak" je tiež povinny.
Este predtý som mu volal a že za 1. ma nezoberie pod seba a za 2. ze ani ráno ako akutny prípad ma nezoberie,že ma plno. Na čo platím zdravotnu poistovnu?

Musí ma zobrať,či nie? Obrátit sa na poistovnu?

renab
6. feb 2019

@jakub111 presne tak, obrat sa na poistovnu.

alicka850
7. feb 2019

@jakub111 nemusi ta zobrat ak pocet jeho pacientov presahuje jeho fyzicke moznosti.obrat sa na poistovnu a ziadaj, nech ti najdu zubara, ktory je zazmluvneny a ma kapacitu ta osetrit

jakub111
autor
8. feb 2019

Volal som do vszp a pani mi povedala jasne,že ma musí zobrať a že zubár nemá žiadné obmedzenie počtu pacientov,že musí brať hlavne svoj obvod! Ak nie,mám sa obrátit na Samospravný kraj,písal som tam (ZA),ale neverím,že mi pomôžu... Toto je fakt svinstvo,človek to platí,chcem tam íst a nemôže... Vidim to tak,že musím k sukromnikovi,dám mu 400€ a on pôjde celý vysmiaty domov na svojom BMW...

jakub111
autor
13. feb 2019

V zmysle ust. § 2 ods. 22 zákona NR SR č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,, zákon č. 576/2004 Z. z.“), zdravotný obvod je administratívne určenie časti územia Slovenskej republiky poskytovateľovi všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, poskytovateľovi všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast, poskytovateľovi špecializovanej gynekologickej ambulantnej starostlivosti a poskytovateľovi špecializovanej zubno-lekárskej ambulantnej starostlivosti v rozsahu verejnej minimálnej siete.

V zmysle ust. § 2 ods. 23 zákona NR SR č. 576/2004 Z. z., zdravotný obvod určí poskytovateľovi ambulantnej starostlivosti podľa odseku 22 orgán príslušný na vydanie povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia. Zdravotný obvod tvorí zoznam určených obcí, ulíc, prípadne popisných čísel domov.

V zmysle ust. § 12 ods. 2 písm. a) a b) zákona NR SR č. 576/2004 Z. z., môže poskytovateľ odmietnuť návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti ak: a) by uzatvorením tejto dohody prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie, b) osobný vzťah zdravotného pracovníka k osobe, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytovať, alebo k jej zákonnému zástupcovi nezaručuje objektívne hodnotenie jej zdravotného stavu.

V zmysle ust. § 12 ods. 4 zákona č. 576/2004 Z. z., dôvody ustanovené v odseku 2 písm. a) sa nevzťahujú na osobu, ktorá má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v určenom zdravotnom obvode poskytovateľa ambulantnej starostlivosti.

Z uvedeného vyplýva, že zubár, ktorý má v rámci rajonizácie určený zdravotný obvod, je povinný vziať do svojej evidencie pacienta z obvodu.