Prečo ma bolí zub, z ktorého bol vytiahnutý nerv?

Zodpovedané
21. máj 2019

Dobrý deň,

na dolnej šestke mám vyberané nervy a zubár mi dal na mesiac vložku. Zub bol pri jedení citlivý a pociťovala som tlak a bodavú bolesť. Po tomto úkone sa mi to zhoršilo a zub je citlivý aj mimo jedenia. Pri jedení, alebo stisnutí zubov to veľmi bolí. Išla som k zubrovi, ktorý mi vložku vybral.
Na RTG som bola pred výplňou. Zubár mi dal opäť vložku a o mesiac mám prísť na konečnú výplň.

Zub si nechcem dať vytrhnúť. Môj zubár však iné riešenie nevidí.

Aký je Váš názor?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

endodontického ošetrenia (čistenia koreňových kanálikov)dolnej 6ky je pomerne komplikované, keďže ide o zub (väčšinou) so 4 koreňovými kanálikmi, ktoré môžu byť zakrivené, v rôznych úsekoch zúžené alebo v oblasti koreňového hrotu rozvetvené.

Z tohto dôvodu často vyžaduje ošetrenie opakované návštevy v zubnej ambulancií. Ak baktérie dlhšie prechádzali cez hrot koreňa a vytvorilo sa zápalové ložisko v kosti, pociťujete bolesť pri zahryznutí/jedení. Prečisťovanie systému koreňových kanálikov zápalové ložisko v kosti hneď neodstráni, hojí sa postupne a dlhodobo.

Pocit po čistení koreňových kanálikov môže byť nepríjemný až bolestivý, nakoľko koreňové nástroje a chemické výplachy dráždia tkanivo okolo koreňa zuba.

Zubný lekár vám môže dať spomínanú "vložku" opakovane, kým nebude možné uzavrieť zub finálnou výplňou koreňových kanálikov.

Odporúčam vám byť trpezlivá a skúsiť nepríjemné pocity prekonať. Už ste do záchrany tohto zubu investovali dosť času aj financií, bola by škoda teraz boj vzdať a dať si ho vytiahnuť.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská