Prevencia detí v oblasti ústnej hygieny

moni_ka123
26. okt 2014

Milé mamičky, som študentka zubného lekárstva a chcela by som sa spýtať na váš názor na prevenciu detí v oblasti ústnej hygieny.
Ako študenti máme možnosť pracovať v preventívnom programe Dental Alarm, ktorý učí deti priamo vo škôlkach/ školách ako správne čistiť zuby a tiež deti motivuje prečo to majú robiť. Pravidelne takto chodievam do škôl a škôlok už tretí rok, tak z vlastnej skúsenosti viem povedať, že deti na Slovensku majú zúbky v naozaj zlom stave, veď sami povážte koľko detí vo vašom okolí už malo zubný kaz? Keby sa niečo podobné stane u dieťaťa Holandsku tak prípad rieši sociálka ako zanedbanie starostlivosti, pretože u nich je prevencia na veľmi vysokej úrovni, čo sa o Slovensku povedať nedá.
Pri oslovení pani učiteliek sa často stretávam s reakciu, že s týmto programom by rodičia nesúhlasili pretože sa zaň platí (7 eur) . Ale keď ide dieťa k zubárovi kde sa platí za ošetrenie kazu oveľa vyššia suma a dieťa má väčší stres? Pričom v cene sú zahrnuté 2 zubné kefky, jednu do školy, druhú domov aby dieťa malo aj k jeho veku správnu kefku, množstvo motivačných materiálov a 4 prednášky vedené študentmi zubného lek. počas cca. 3 mesiacov.
Preto ma zaujíma aj váš názor ako rodičov, zdá sa vám tento program zbytočný alebo cenovo prehnaný? Keby máte možnosť rozhodnúť či by sa vaše deti zúčastnili v tomto programe ako zareagujete?

kacarina
26. okt 2014

Jednoznacny suhlas s ucastou mojich deti, aj s cenou 🙂

jaruska8
26. okt 2014

Moja už je v programe. Je to super.🙂

sue
26. okt 2014

kiezby u nas nieco take bolo :(

maznacik007
26. okt 2014

robite to iba v bratislavských skolkach? nerobite nahodou prednasky aj v BA pre vacsie deti skolakov... tak hromadne hned by som svoju prihlasila .. cena je uplne super ...

moni_ka123
autor
26. okt 2014

robime na uplne celom slovensku 🙂 a vek je tak isto neohraniceny, len najcastejsie sa nam prihlasuju skolky a prvy stupen ZS. Vsetky ostatne informacie su na stranke http://dentalalarm.sk/ a aj prihlasovanie prebieha online. Mala by ho spravit uciteka pretoze sa prihlasuje skupina deti, nie kazde dieta samostatne. Mozete aj s nimi podiskutovat ci by nemali zaujem prihlasit triedu, a som milo prekvapena ze vase reakcie su ovela pozitivnejsie ako tie co som dostala od uciteliek 🙂

oddrobceka
26. okt 2014

Kedze su v cene aj dve kefky, je to primerana cena (ved tolko zaplatim aj v lekarni za dve kefky)... horsie je to asi u deti zo socialne slabsich rodin, asi preto niektori rodicia nesuhlasia, si myslim... v kazdom pripade by mali byt deti vedene k hygiene uz doma, moj maly si rad umyva zuby vtedy, ked si ich aj ja umyvam... este nechodi do skolky, ale keby chodil, bola by som vdacna za taketo a podobne aktivity.

kubuliatko
26. okt 2014

teda to je vyborny napad. uz som aj napisala mail riaditelke nasej skolky ci by sa nechcela na to pozriet. ja by som bola maximalne ochotna za to zaplatit. a ostatni co vymyslaju s peniazmi tak nech si potom platia drahe zubne vyplne pre svoje deti

mawka
26. okt 2014

k nam do skolky pravidelne chodia s programom z DM drogerie, chodia nasa detska zubarka s dentalnou hygienickou, ucia deti, atd... my to mame pokryte nadstandardne. a robia to zadarmo. pri DM drogerke akcii sa zabavia, pri zubarke a hygienicke sa naucia.
osetrenie zubneho kazu je drahe ako kde. ja som za maleho platila "az" 2 eura. Zuby si umyva pravidelne, pouziva aj ustnu vodu, inak so zubami nema problem. Ja chapem, ze sa tu snazime/snazite mat populaciu uplne bez kazov, ale to sa vam nikdy nepodari. Aj vy potrebujete klientov.
Uz vcera tu podobna tema bola, neskutocne tlaky na pilu. Dnes novy nick, de facto o tom istom.
A ked sa nad tym tak zamyslim, deti maju prehliadky 2x do roka, takze ak su rodicia spravne pouceni a deti si pravidelne cistia zubky, jazyk, dutinu ustnu, nemal by byt problem, napriek tomu, deti problemy mavaju.
Lezie mi to uz vrcholne na nervy, vylozene tlak na rodicov, zastrasovanie, panikarenie. Treba si uvedomit aj tie sracky, s prepacenim, co sa u nas v obchodoch predavaju, co ludia jedia. A bohuzial, na slovensku si malokto moze dovolit jest vysoko kvalitnu stravu. Dalsia vec, do skolok sa dovazaju najlacnejsie potraviny z ARO, CBA a spol. tiez ziadna kvalita. A teda u nas aspon v skolke si deti zuby umyvaju od najmensich. Po obede. Co je fajn. takze rano doma, obed v skolke, vecer doma. aj jazyk, aj ustna voda. no boze, tak mal syn jeden kaz. stane sa aj ludom s dokonalym chrupom. ...

nikawero12
26. okt 2014

@moni_ka123 nečuduj sa, že učiteľky v škôlkach nie sú príliš nadšené takýmito aktivitami o akých píšeš. Ja sa im ani nečudujem, že ich rakcie sú negatívne. Ved vy si prídete do škôlok, urobíte si svoje aktivity s detičkami, ale učiteľky budú tie, ktoré budú musieť "vydrapovať" peniaze od rodičov a pritom tie peniaze nejdú im do vačku. A ešte budú musieť počúvať aj sprosté komentáre od rodičov, ktorým sa 7euro zdá veľa.

hradnapani
26. okt 2014

ja suhlasim, ze treba nieco robit s prevenciou, ale na druhej strane mi pride "zbytocna", ked vo vacsine skolok deti piju sirupove vody alebo sladene caje, ktore su aj podla zubarov velmi skodlive.
Na druhej strane: u nas v skolke napriklad nepreslo umyvanie zubov po obede, nakolko ucitelky nedokazu zabranit, aby si deti nevymienali medzi sebou kefky, alebo ked im popadaju na zem a podobne. Takze ano, slovenske deti maju pomerne zle zuby, ale je to sirsi problem a otazka, nie je to len o umyvani si zubov.

sissy27
26. okt 2014

@moni_ka123 podľa mňa akcia to nie je zlá, už som na to pozerala (prišla mi ponuka do mailu), ale... pre mňa osobne 7€ nie je veľa, to mám ani nie cenu 2 zubných kefiek, ktoré používame (curaprox), ale podľa mňa je táto akcia zle načasovaná... september je v škole len o tom, koľko peňazí treba zaplatiť, a to je 5€ sem 10€ tam, taký príspevok, taký pracovný zošit, také divadielko a onaká besiedka, stravu na dva mesiace naraz (september a dopredu aj na október), vyše 100€ len tak sa zapráši a to je len minimum, a zase príde niekto, kto peniaze pýta? učiteľky majú dosť s tým, že musia pýtať a zbierať tieto povinné príspevky od rodičov, počúvať ich komentáre na rodičovskom, a pritom ani ony za to nemôžu, ony sú tam len od toho, aby odovzdali info a zobrali peniaze...
a potom sú tu ešte niektoré "špeciálne" školy, alebo ich vedenie, kde ponúkneš program zadarmo, ešte by na tom učitelia v rámci svojho pracovného času získali € navyše, deti by sa niečo nové naučili a rozhýbali sa, a vedenie ohrnie nosom...

evgenika
26. okt 2014

Nápad je to určite veľmi dobrý, ja by som dieťa do toho prihlásila. Ja mám skôr problém s dôverou v nášho zubára, nie som lekár a preto neviem posúdiť, či vyšetrenia na ktoré nás posiela a objednáva sú opodstatnené alebo jej ide len o naplnenie limitov pre poisťovňu. Stále mám taký pocit, že mnou trochu manipuluje. Napr. zdôrazňuje mi aby sme chodili na prevenciu 2x do roka, že na to máme nárok. Nemala by som nič proti, keby návšteva zubára nebola pre dieťa spojená so strachom a negatívnymi pocitmi. Som rada, že ho tam dostanem aspoň raz. No podľa mňa zubárom preplatí poisťovňa prevenciu 2x do roka a preto chce aby sme prišli 2x. Stále nás posiela na vyšetrenie na strojček. Raz sme sa odhodlali a pán Dr. tam napriek tomu, že mal ordinačné hodiny nebol, ani nič nemal na dverách vypísané. No asi minuté limity pre poisťovňu, má zarobené, už netreba ordinovať 🙂 Viac sme tam nešli, nebudem prosiť pána Dr. aby bol vo svojej ordinácii počas vlastných ordinačných hodín, nie? Najnovšie nás objednala na kontrolu koncom roka, lebo sa jej nepozdáva jeden zo zubov. Keď som sa na ten zub opýtala, ukázala mi ho, no ja som tam nič nevidela. Dobre, nie som zubár, nemôžem robiť nič iné len sa jej snažiť dôverovať, no myslím si, že prevencia nie je jediná otázka ktorú tu treba riešiť ... Som za prevenciu, nielen v oblasti zubov ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že tu ide v prvom rade o biznis v ktorom je pacient dobre manipulovateľný ... neviem, mám akýsi pocit nedôvery, resp. istého podozrenia.

moni_ka123
autor
26. okt 2014

@hradnapani prevencia je aj o stravovani, dokonca jedna prednaska je venovana len strave, a snazime sa zapojit nie len deti ale aj ucitelku aj rodica, pokial nebudu spolupracovat asi to naozaj nema vyznam. A jednou z hlavnych myslienok je zaviezt umyvanie zubov aj v zakladnych skolach, a skolkach kde neumyvaju.

@sissy27 my ju nemame nacasovanu, prebieha po cely rok, skoly sa mozu prihlasit napriklad aj v maji, dokonca aj cez letne prazdniny pokial su otvorene 🙂

@evgenika Tak so zubarom je to ako s kazdym inym doktorom, nehovorim ze vsetci su dobry. Tiez som clovek a chodim ku doktorom a tiez sa mi stalo ze som nebola spokojna, ale nemozeme hadzat vsetkych do jedneho vreca. A niekedy je chyba len v komunikacii. A ked uz nic nepomoze stale ho mozete vymenit.

@mawka neviem aka diskusia tu bola vcera ale ja som ju ani necitala, cize nejake natlaky ci o com hovoris odomna neber, len ma zaujima nazor rodicov na program, a nie kazdemu sa musi pacit, a respektujem to. A s prevenciou (aj od DM) plne suhlasim, a pokial studujem a mam na to cas tak ju budem robit, pochybujem, ze sa to rozvinie do takeho stadia, ze v buducnosti nebudu ziadne kazy 😉

meluela
26. okt 2014

@moni_ka123 mohli by ste ako prve nazriet do skolskych jedalni a pozriet co davaju detom pit (caj so sirupom) a tiez do skriniek kde casto caka nejaka sladkost kedze stale ma niekto narodeniny/meniny
myslim ze by s prevenciou bolo treba zacat este skor, a to u tehotnych zien aby vcas pochopili ze sladeny cajik z flasky, jupik a brumik od jedneho roka nie su v poriadku .. a tiez do toho zahrnut aj babicky lebo tie maju informacie spred 30 rokov bizardne zmixovane s dnesnymi reklamami vdaka ktorym sa dozviem ze dieta cukor potrebuje aby sa mu dobre vyvijal mozog (lebo reklama na granko)

moj ked chodil chvilu do jasli tak sme museli doniest kefku lebo si umyvaju zuby a po par tyzdnoch bola evidentne nedotkuta 😉 namiesto vody co som doniesla sa aj tak pili sladene caje a za par tyzdnov som nazbierala za sacok sladkosti co som musela vselijako kuzlit aby som mu ich nemusela dat zjest

mandarinkadarinka
26. okt 2014

Je to super, aj cena 🙂 urcite by som súhlasila

katarinamarkova
26. okt 2014

@moni_ka123 hmm ono rozpravat o tom je sice pekne....ale to iste povie mojmu dietatu aj zubarka. takze za nieco co povie mojmu dietatu zubarka, ktoru mimochodom tiez platim by som znovu nezaplatila.
mozem otazku k tomu programu?
- riesi program aj napr. stravu v danych skolkach skolach? nielen rozpravanim - konkretne!
pretoze deticky tam bezne dostavaju presladene caje s akoze citronom = kyselina citronova, sladke kakavka, mliecka....
viete preco maju ludia tu na SK take zle zuby? lebo u statneho zubara, aj keby mala vsetko preplacat poistovna, si vzdy krasne vysoke ciastky musi pacient uhradit sam a zubari, pardon cest vynimkam...tu vedia casto viac pokazit ako opravit....
este raz - cest vynimkam....vacsina z nich pracuje na sukromnej baze....a tie ceny si uz skutocne moze dovolit malokto - preto len malokto ma dobre zuby
kefky v skolkach? 🙂 ano idea fajn, realita inde....
vzdy ked som malemu kontrolovala raz tyzdenne kefku, aj ked ucitelka ze nacooo? tak pasta zaschnuta, nejaky kusok maska.....to chodil do 2 skolok ,takze to nie je pristupom jednej skolky ale jednoducho o tom ze ucitelka nema cas skontrolovat poca hygieny este aj kefky vsetkym co ja viem 15tim detom. golom bolo ked v druhej skolke mali vsetky deti spolocnu zubnu pastu - dakujem neprosim......nosil vlastnu- iny - ale chory najmenej 🙂)
je pekne o ustnej hygiene hovorit, ale o teoriu vsetci ovladaju....tu treba skor robit konkretne kroky, riesenia....lebo len o rieseniach rozpravat a realita inde....za to 7€ nieeee

kubuliatko
27. okt 2014

ano suhlasim s tym ze deti piju presladene caje v skolkach. to by mali ucitelky urcite zmenit a ponukat iba vodu

katarinamarkova
27. okt 2014

@kubuliatko to uz ale nie je o ucitelkach, to je o legislative ktora upravuje stravavanie v skolkach, skolach....

kubuliatko
27. okt 2014

@moni_ka123 chcem sa opytat ci ten poplatok od rodica za jedno dieta 7 e je konecna suma? v stredu chcem ist za nasou riaditelkou a zapojit skolku do programu

ikke
27. okt 2014

noo, ak ma dieta v Holandsku kaz, neriesi to socialka 😀 ale zubar 😉
o prevencii mate na slovensku asi velmi nadhodnotene informacie... prevencia tu spociva v tom, ze dietatu do ust pozera v poradni pediater a az od 2 rokov (alebo skor tak 2,5 az 3 rokov) pozera dietatu do ust zubar - raz za pol roka. v skolkarskom a ani mladsom skoskom veku v skole nikto deti zuby cistit neuci. aj zubari ani zdaleka nie vsetci maju program ucenia cistenia zubov pre deti - od 6 rokov. ale to je u zubara, nie v skole!

to skor rodicia potrebuju osvetu, lebo aj tu som neraz citala otazky, ci "uz" 1,5 rocnemu dietatu treba cistit zuby alebo konstatovanie, ze 8-rocne dieta si neumyva zuby 2x denne... 😨 tu v Holandsku nam zubar odporucil docistovat detom zuby az do 10. roku zivota, takze ja to skor vidim tak, ze chyba v pripade fakt zleho chrupu u malych deti je predovsetkym v rodicoch 🤐

guiseppinka
27. okt 2014

napr. nechapem preco sa zubarov ludia boja. ved je to taky isty doktor ako aj vsetci ostatni. vzdy, ked k nam do triedy prisla sestricka od zubarky nas zavolat na preventivku - ano 2x do roka, tak kazdy mal z toho nenormalne traumy a pomaly az zaludocne problemy.
myslim si, ze teraz je problem predovsetkym u rodicov, ktori nijako pozitivne nevplyvaju na deti co sa tyka zubara a aj oni radsej beru tabletky a idu k zubarovi, az ked im napr. 10 ibalginov nezabera a potom nadavaju na to, ako to bolelo a hlavne kolko za to zaplatili...

kedysi neboli ustne vody, neboli specialne kefky a neviem ake rozne druhy past. decka v skolke ani len nenapadlo, aby si vymienali kefky. my sme to mali tak, ze kazdy mal svoj pohar (skolkarsky erarny), svoju znacku - na miesto, a vsetci sme pouzivali 1 zubnu pastu. na zaciatku roka sa vzdy vyzbierali zubne pasty od vsetkych deti a potom sa 1 minala. mali sme system - ten, kto mal prvy zjedeny obed "porcoval" pastu - sedel na stolicke, drzal pastu a vsetci sme k nemu chodili s kefkami. ten, co zjedol obed ako druhy v poradi mal zase za ulohu cistit kefky po umyti - cistil vsetky 1 cistym hrebenom, ktory bol vyslovene len na kefky.

moni_ka123
autor
27. okt 2014

@kubuliatko ano je to konecna cena

@ikke tak potom sa dost cudujem, lebo som sa rozpravala s jednou mamicou co tam zila a prese toto mi povedala, tak teraz neviem co si mam o tom mysliet ked mi kazdy inak hovori 🙂

inak kazdy tu hovori o pastach, pricom pasta je ta najmenej dolezita cast pri cisteni, presne toto hovorim aj v skole, ze do skoly (nehovorim, ze ju ani doma nemaju pouzivat) ju ani nepotrebuju staci ked budu umyvat s kefkou, usetri to plno starosti pre ucitelky a zubky budu mat tak ci tak ciste.
Ako a s tymi sladenymi napojmi to je zle, hovorime ucitelom aby ho detom nedavali ale ci to zmenia to neovplyvnim, uz je to na nich.