Trápenie so zubami v 16. rokoch

jejdhkkwjehdbs
8. okt 2021

Zdravím, píšem anonymnú správu, pretože sa chcem len opýtať, zdôveriť a povedať čo ma trápi, mám 16 rokov, od malicka do asi 10 rokov som mal zuby v poriadku, vsetko vyzeralo byť v pohode, ked som alw vstúpil do veku 12-13+ tak sa mi začali kaziť zuby, viem že je moja chyba že som to nechával len tak, hanbim sa za to kvôli tomu že sa každému hnusím, je mi to však jasné
Ked to mam otvorene povedať, zuby mám krivé a odlupuje sa mi to biele zo zubov, už ostavaju len čierne zuby, a to hlavne na predných horných dvoch zuboch, takže na odpis proste nevydrzia uz viac ako rok dva, problem je ten ze u zubara som bol naposledy ani nepamatam, asi ked som mal 8-9, hanbím sa isť k zubárovi a povedať či by sa s tym nieco dalo robiť, jasna odpoved by bola ze bud dat prec vsetky zuby a dat nové, ale na to nemáme financie kedze s rodicmi zijeme zo dna na den, a fakt ma to mrzi ze v takomto veku si toto zazivam, k zubarovi sa proste bojim ist aj opytat, lebo sa proste hanbim a bojim, prepacte ak vas toto nejak znepokojilo, budem rad za nejake rady

kiki68
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs urcite chod k zubarovi, ja myslim, ze v takom veku sa s tym este da vela robit a mozno to pojde aj cez poistovnu z vacsej casti. Urcite najst pracovisko, kde dokazu sperrig ten chrup za normalnu cenu. Hlavne nevahat a ist. Myslim, ze tam boli zanedbane prehliadky. Hlavne je mi divne, ze sa pocas par rokov doslova odlupuje sklovina. Podla toho co popisujes. Naozaj urgentne potrebujes zubara.

nikpa
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs za toto sa hlavne majú hanbiť tvoji rodičia lebo to je ich vizitka keď ma dieťa v 12, 13 rokoch pokazené zuby a neriešia to. A vlastne si stále ešte dieťa za ktoré zodpovedajú rodičia. Neviem čo iné ti poradiť ako sa premôcť a ísť k tomu zubárovi pretože to je vec ktorá sa len tak sama nestratí, raz ťa to všetko dobehne a čím skôr sa to začne riešiť, tým lepšie. Možno tebe sa môže zdať, že zub musí ísť von ale dnes robia zubári občas zázraky. Nemusíš sa hanbiť, ver mi že dennodenne vidia podobné a aj horšie prípady, je to ich práca.

sissy27
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs určite to treba riešiť u zubára. Zuby sú naozaj základ 🙏 nie len kvôli vzhľadu, ale z pokazených zubov vznikajú ďalšie zdravotné problémy, ktoré na prvý dojem ani nesúvisia.
Je to smutné, že to tvoji rodičia podcenili, v podstate si ešte dieťa (nie v zlom), a minimálne do tvojich 15 rokov to bola ich starosť zobrať ťa 2x ročne k zubárovi na preventívku, ktorú ti hradí poisťovňa. Plus každá poisťovňa má kadejaké benefity na zubnú starostlivosť, takže aspoň základ sa dá držať aj keď financií nie je nazvyš. Teraz na prahu dospelosti ti nechali hneď na štarte dlh - dať si do poriadku chrup po zdravotnej stránke ťa bude niečo stáť…
Neviem odkiaľ si, ale napríklad v Bratislave ošetrujú zuby v rámci štúdia zubári-medici (pod prísnym dohľadom skúsených zubárov) za v podstate symbolické sumy, často vídam na FB príspevky, že hľadajú dobrovoľníkov. Možno by to bola cesta pre teba ako začať. Ak na to rodičia nemajú, tak bohužiaľ, bude treba nájsť brigádu a našetriť, hoci je to smutné, že to bude na tebe.
Držím palce, aby sa ti to podalo vyriešiť, naozaj kvalita života so zdravým chrupom je úplne iná.

natalis1998
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs úplne ta chápem. Zažívala som niečo podobne v 19 som postupne začala prichádzať o zuby a tiež som si hovorila že najradšej by som si dala nové a nechať to všetko vytrhnúť , ale to nie ue dobre. Treba sa pokúsiť zachrániť čo sa dá, pretože vlastný zub je najlepsi implantát. Čo ti môžem poradiť, nájsť si brigádu a dobrého zubára, ktorý vie čo robí a svoju robotu neodflakne( viem o čom hovorím tiež som chodila k viacerým a nakoniec som zistila že sa na tom neoplatí šetriť). Môžeš ísť aj k lacnému ale tam môžeš ocakcoat že sa to za rok za dva ozve a strata peňazí. Radšej šetriť niekoľko mesiacov a dať to spraviť niekomu poriadne. Ak si z okolia Bratislavy viem ti jedného odporučiť ktorý mi dal zuby do poriadku, má zmluvy s poisťovňami ale hlavne vie čo robí, zostavuje plán takze vieš čo ta koľko bude stať do predu - čo je výhodou a vieš aj koľko treba dosetrit.
Veľa zlých zubov sa dá zachrániť už len kompozitnymi výplňami ( ak máš dobrého zubára, ani nevieš kde máš výplň tak to vedia teraz spraviť). Ak už zúbky bolia na chlad a na zahryz je potrebná endodoncia- čistenie koreňových kanálikov .. je to síce drahšie ale stále lacnejšie ako implantát.. ak sa ti niektoré lamu tak sa to stále dá dorobiť výplňou respektivne zuby spevniť korunkou alebo fazetami. Všetko sa dá urcire vyriešiť.
Čo môžeš urobiť bez pomocí zubára, je kuoit si elmex gelle( stojí to asi 8€) a zuby poridne mineralizovat, kúpiť elmex fialovú pastu - mne to pomohlo na spevnenie a hlavne pozrieť si videá ako si správne čistiť zúbky- používať nit, medzizubné kefky a mäkké zubné kefky… chce to veľa prace, ale dá sa to zvládnuť. Ak by si chcel v niečom poradiť kľudne mi nápis správu🙂 tiež som bola na tom ako ty myslela som si že sa už nikdy nepozriem do zrkadla a teraz mám zuby že by som mohla robiť reklamu na zubnú pastu.

nelca0510
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs bez k zubárovi. Nemáš ešte 18 rokov a je veľa možností aj v rámci poisťovne. Odhod hanbu,zubár videl aj horšie veci

whatever1
8. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs Ako ti tu baby píšu, čo najskôr k zubárovi. Ty sa hanbiť nemusíš vôbec, ak by sa zubár pohorsil tak maximálne nad tvojimi rodičmi, že ťa nedotiahli k nemu skôr. Ty si ešte dieťa, zodpovedajú za teba. Ak to budeš odkladať tak to dôjde do štádia že nebude ina možnosť ako trhanie.

mabenn
9. okt 2021

@jejdhkkwjehdbs ak nemas podporu v tomto u rodicov, skoda, ale nevadi, sam si dost uvedomely...obavam sa, ze nieco to predsa len bude stat, ze to cez poistovnu nepojde, tam bude treba zrejme korunky...na tvojom mieste zacnem konzultaciou u zubara, len prehliadka a ocenenie, to das, a pokracujes najdenim brigady a setrenim, hladanim financnych zdrojov...mozno to chvilu potrva, ale ked toto dokazes sam, budes na seba patricne hrdy a vydrzi to ti na dlhe roky...