Trojmesačná dcérka sa začala pri dojčení hnevať

pupatko112
30. júl 2014

Mamičky som zúfalá a strašné vyčerpaná. . Posledných pár dní sa moja dcérka veľmi hnevá keď sa dojcime. Vždy na začiatku keď sa prisaje tak ako keby tak mrauci a zúri. .Potom keď jej začne tiecť mliečko tak je dobre no po chvíli keď prestane znovu začína sa hnevať a po chvíli sa rozplače. Dám jej druhu cicu a do bodky sa to opakuje.. Len asi pred týždňom sa nám podarilo ju naučiť na cumel. A teraz si to vycitam lebo sa bojím že to kvôli tomu. . Alebo si myslíte že strácam mliečko ? No vždy keď si potom ako začne plackat stlačíme prso vždy mi ide mliečko. . Poradte mi. .

vefi89
30. júl 2014

@pupatko112 skôr si myslím, že je zvyknutá na prúd mliečka, a lenivá keď už má ťahať... ja by som to nevzdávala , a nestriedala prsník pri jednom kojení, pokiaľ v ňom po zatlačení mliečko máš

miskal27
30. júl 2014

tiež sme si tým prešli, až kým som neprečítala jeden článok o tom ako medzi 3 až 4 a potom okolo 7 mesiaca detičky začínaju vymýšlať pri jedení, treba len trpezlivosť a hlavne vydržať, tiež som už mala pocit že to asi vzdám ale už je zase fajn. 🙂

pupatko112
autor
30. júl 2014

@miskal27 a mali ste aj vy cumlík. ? Mne všetci okolo vravia že to bude cumlom. Tak teraz neviem čo robiť. . Naučili sme sa na cumel kvôli tomu že mala mi V noci spinkala len na dide. Keď jej vypadla už bola hore. Teraz oveľa pokojnejšie spinka. Ale ak ma cumel ohroziť kojenie tak to je ho radšej vezmem.. 🙂

siska53
30. júl 2014

@pupatko112 nejde len o rastovy spurt? Skus castejsie prikladat... Viac pit..caje na podporu laktacie...prio.oslov laktacnu...
Ak mas odsavacku,tak si stimuluj laktaciu tak,ze na jedno prso dak dieta,na druhe odsavacku. Ja som tak robila pri malom,ked som mala krizu v jeho 5,5m.

zltalienka
30. júl 2014

Skús si pozrieť toto: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmie...
Dieťa reaguje na zníženú tvorbu mliečka, môže to byť aj cumlíkom (menej saje prsníky, tak tie robia menej mliečka), aj tým, že okolo 3. mesiaca sa už tvorba mlieka prispôsobuje "dopytu", nerobí sa ho nadbytok. iba toľko, koľko sa vypije.
Mliečko máš, nestratíš ho, len to nevzdávaj. Striedanie prsníkov počas dojčenia je fajn na zvýšenie tvorby mliečka, častejšie ponúkať prsník, túliť sa s dieťatkom, koľko to len je možné - teraz leto, horúco, kľudne aj koža na kožu, minimalizovať používanie cumlíka a vydržať.
Aj ja som si tým prešla pri druhom synovi. Mal cumlík na uspatie do kočíka, a na cesty (na noc nie) a kvôli tomu som začala odúčať od cumlíka. Starší bol bez cumľa a s tým problém nemal.
Prajem veľa síl a pevné nervy.

barbiv
31. júl 2014

@pupatko112 nie je to cumlíkom, môže to byť viacerými dôvodmi- čo papáte vy v prvom rade , dbáte na jedlo či nie je pikantné, alebo nadúvajúce atď, potom môže byť Váš prsník podchladený a mliečko je studené. No môže mu vadiť prípadná hustota mliečka - môže mu chýbať hustejšie mliečko a preto sa hnevá.
No ešte by som skúsila dať mliečko cez fľašku a uvidíte hneď výsledok.
Ja som mala podobný problém a urobila všetko, nakoniec som zistila presne to, že hustota mliečka sa strácala a môj syn sa hneval.
V pohode mu nechajte cumlík- to nie je dôvod. Bude to Vaše mliečko

matulienab
31. júl 2014

@pupatko112 Tak ako pisala zltalienka, obrat sa na mamila.sk, laktacne poradkyne ti pomozu. Aj ja som im pisala a velmi mi ich odpoved pomohla. Mnohe mamicky su im vdacne 🙂

sharlotta
31. júl 2014

@pupatko112 pouzivanim cumlika sa tvorba mlieka postupne znizuje. Ty to nebadas, lebo sa to deje pomaly. Dcerka sa hneva preto, ze jej mlieko tecie pomalsie, ako bola zvyknuta. Nie je to len "vymyslanie". Ak dieta ma cumlik, zvycajne sa uspokojuje cumlikom a na prsnik sa pyta uz neskoro, resp. zaspi a nenaje sa, ako by chcelo, lebo ma cumlik a ten ho uspi. Tak tvorba mlieka nereaguje na dopyt spravne a postupne sa mnozstvo mlieka znizuje. Odporucam odstranit cumlik a dojcit castejsie, pocas jedneho dojcenia prestriedat prsniky aj viac krat vzdy, ked sa dcerka zacne hnevat. Tvorba by sa mala najneskor do 3 dni znova upravit.

sharlotta
31. júl 2014

@barbiv nehnevajte sa, ale toto je presne splet bludov, pre ktore mnohe zeny uz nedojcia.

siska53
31. júl 2014

@barbiv suhlasim so @sharlotta...
Mlieko v prsniku ma konstantnu teplotu a neviem si v tomto teple predstavit podchladeny prsnik....
Okolo 3.m.sa mnozstvo mliecka prisposobuje potrebam dietata,navyse v tom obdobi byva rastovy spurt (ako i okolo 6.m.),preto dieta moze prechodne pocitovat slabsi tok. Ale to sa da vyriesit inak,ako pises. Tak,ako sme pisali my.
Ine je,ak by dieta chudlo,bolo apaticke,nadmieru placlive a dlhsiu dobu. To uz je na zvazenie,ci nezacat s UM,ale u nej na to podla mna dovod nie je.
Sama som citila k 3.m.,ze uz rano nemavam take tvrde obrovske prsniky,lebo maly sa takmer nebudil,maximalne raz. A presli sme si okolo 6.m. Aj krizou,ale kratkou.takze daco o tom viem,navyse mam uz oddojcene uspesne aj druhe dieta. A uz aj dost o dojceni nacitaneho a ziskaneho skusenostami mojimi i inych mamin.

siska53
31. júl 2014

@pupatko112 este mi napadlo,ked je prisata,tak si tak akoby masiruj prsniky a pomahaj jej stlacanim. Ja som to nejak podvedome automaticky robila ani by som si to neuvedomila,nebyt maminy,s ktorou sme lezali na izbe,ona bola prvo,ja druhorodicka a vtedy som si spomenula,ze zo zaciatku som to robila pri malom automaticky tiez a i ked sme mali laktacnu krizu okolo toho 6.m.
Hlavne bud v pohode,ono by sa to malo do par dni upravit,nevzdavaj to zatial,jedine ze by to neustavalo a mala chudla,to uz treba riesit..ale nebud v depke,skvelou matkou budes aj tak.

ikula2
31. júl 2014

@pupatko112 to ze ked si po dojceni stacis prsnik a mlieko ide neznamena ze aj jej ide a ma ho dostatok, ja som si kojenim presla cez 2 deti a obe mali vzdy problem, ja ti radim podla seba nie ako laktacna, toho som sa nacitala dost pri kojeni 😎 , odsaj si aspon jednu davku mlieka a budes vidiet kolko vlastne mala ma, aj napriem komentom co ti teraz sem napisu, ze dietatko si viac vytiahne ano o cosi viac ano. Ked mas plny prsnik naliaty, tvrdy tak je spokojna pri kojeni??? Vzdy pridu situacie, ze detom nieco nevyhovuje aj poloha je dolezita,mne sa syn kojil len po leziacky a dcerka len posediacky, v niektorych polohach sa velmi zlostili nevedeli poriadne tahat..
drzim palce nech sa rychlo vsetko upravi a ak sa neupravi moja rada neprestan kojit a ak je hladna daj aj UM 😉 svet sa nezruti, ja som kojila a maly pil z vlasky 1rok stredali sme podla potreby a ziadne odpojenie sa nekonalo ....ako vsade pisu, aj ked deti su rozne a cumel tomu velku vahu nedavam....

pupatko112
autor
31. júl 2014

@siska53 máš pravdu mala nie je place iba, je úplne spokojná usmievavá. Iba na to ciciku sa zvykne hnevať. . Inak je celý deň dobrunka. . Priberá pekne. Určite ne rozmýšľam nad dokrmovanim to je tá najposlednejsia možnosť keď všetko ostane zlyhá. V noci sa dojci pekne bez hnevania iba cez deň s tým je problém. . A tak ako píšeš ja takisto cítim že prsia nemám také plné. . Doteraz som sa bez padov do podprsenky ani nepohla. Vždy sa mi spustilo mlieko z druhého cicika keď som kojila. . No teraz už sa to nestáva. . Už ani nemám taký ten tahavy pocit V prsiach keď sa malej spustí mliečko, donedávna to bolo pravidlom pri každom kojeni. .preto som sa obávala či nestracam mliečko. Ale snáď sa to upraví. .

sharlotta
31. júl 2014

@ikula2 tak ja napr. som si odsavackou nikdy nevytiahla viac, ako 40ml, aj to vtedy, ked som dlhsie z toho prsnika nedojcila. Dceru som dojcila 2 roky a problem s priberanim nikdy nemala a silne pochybujem, ze by jej 20ml, co som si bezne odsavackou vytiahla stacilo, ked tak pekne priberala. Pri synovi som odsavacku este nepouzila, nema ani cumel a musim povedat, ze ziadne ragady, zapaly, strajky, ani nic podobne sa nekonalo, na rozdiel od dcery, ktora cumlik mala.

pupatko112
autor
31. júl 2014

@ikula2 Veľa krát som si snažila odstriekat mliečko no nikdy to nebolo viac ako 100ml z jedného prsníka. No napriek tomu sme sa donedávna kojili len z jedného a malej to stačilo.. Priberá krásne a vôbec nevyzerá byť nespokojna. . Tak neviem prestala som s odsávaním lebo ma to len stresovat keď nešlo poriadne odstriekat.

pupatko112
autor
31. júl 2014

@sharlotta och bojím sa aj ja že je to predsa tým. Cumlikom.. No ona bola schopná byť na ciciku celú noc keď nemala dudu..Cez deň ju nema vôbec. .

sharlotta
31. júl 2014

@pupatko112 presne, aj mna to len stresovalo a stale som zila v panike, ze mam malo mlieka, aj ked mala priberala v pohode.

sharlotta
31. júl 2014

@pupatko112 neboj, je este malicka, to sa spravi, kludne ju maj zatial na ciciku. Ja viem, ze je to na palicu a ze chrbat boli, ale...Su deti, ktorym cumlik nevadi, no je na tebe, ci to chces skusat. Ja vidim naozajstny rozdiel. Pri dcere som mala stale popraskane bradavky, musela som brat antibiotika, co som mala zapal, potom upchate mliekovody. Kazde 2 mesiace strajk, odmietala sa prisat, hnevala sa...Syn cumlik nema a nic z toho nepoznam.

siska53
31. júl 2014

@pupatko112 mam podobnu skusenost,mliecka uz nebude nadbytok,ale podla potrieb malej,len chvilku potrva,nez sa najde rovnovaha.
Pri malej som nikdy take nabombovane prsia nemala,dokonca som rozmyslala,ci tam mlieko mam. No mala priberala,aj ked menej,ona bola uz v brusku slabsi jedak,sice mala 3090g.,ale ja som jedla menej ako pri malom,aj som menej pribrala. A pri nej mi len obcas sa spustilo z druheho prsnika mliecko. Onabola aj kolikova do 3,5,aj som vahala,co nedat umele,ale dr.ma zastavila,ze menej,ale pribera,tak je to ok.
Ale fakt,dve deti a prsniky akoby si pamatali a pri malej mi rovno produkovali len podla jej potrieb,malokedy o dost viac.

pupatko112
autor
31. júl 2014

@sharlotta paradox je že my cumlík máme len niečo cez týždne. Pre tým ho zásadne odmietala.. No celé okolie má presviedcalo že by som ju mala naučiť. . Že sa zbláznil ak nie.. tak som jej ho ponúkala pravidelne až si raz zvykla.. A chcela som povedať že napriek tomu že má len tak krátko od začiatku som mala problém s upchavanim mliekovodov,vždy jedno dňová záležitosť, bolesť prsníka. ,slabosť zvýšená teplota..

siska53
31. júl 2014

@pupatko112 podla odsavacky by som si myslela,ze mam malo mlieka. Poriadne mi slo odsat len do tych 4m..,aj to len rano. A maly teda priberal dost ukazkovo.

sharlotta
31. júl 2014

@pupatko112 moze to byt aj zlym prisatim, za tyzden by ti az tak dramaticky tvorba mlieka nemala klesnut. Kazdopadne sa to urcite spravi, trosku pobojujete a bude dobre. 😉

jankaferancova
31. júl 2014

@pupatko112 ahojky,dietatko sa pri dojceni moze hnevat pre viac dovodov,moze to byt napr.ze sa jej chce kakat,boli ju brusko,je velmi unavena,spominany rastovy spurt,slaby tok mliecka...mojho prveho som dojcila 2 roky a nikdy sa mi pri dojceny nehneval,teraz druhy to obcas robi,ked sa zacne hnevat prestanem dojcit,dam si ho na plece on si x-krat odgrgne a dojcime dalej,tiez sa mi hneval,ked bol uz moc unaveny a zaroven aj hladny.Moj gynekolog mi predpisal oxitocinove ampulky,jednu som si natiahla do 2ml injekcnej striekacky a pred kojenim si mam dat jednu kvapku do kazdej nos.dierky,do 15.sec sa spusti mliecko (to je sa pouziva pri slabom toku mliecka),aj to som par krat vyskusala a pomohlo.Takze moze to mat vselijake priciny,bolo by dobre kontaktovat laktacnu poradkynu,pride aj k tebe domov a poradi,mozno to bude aj zlym prisatim.
Podla mna neexistuje moc huste,ci riedke alebo studene mlieko,to su uplne vymysly 😀

lauricita7
10. aug 2014

moj drobcek mal tiez taketo obdobie kedy sa vymyslalo...ale to na nejbolo fakt vidiet ze iba vymyslala a nevedela "co od dobroty" 🙂 potom som si vsak vsimla ze uz to nebolo iba o vymyslani.. mala bola velmi nepokojna a bolo obdboie ked sme naozaj nevedeli co s nou..na prsniku vydrzala iba chvilocku.. potom strasny plac.. a takto to bolo stale dookola :( lekarka nam povedala ze to malu moze boliet brusku..ze to moze byt prejav detskej koliky.. alebo neznasanlivost mliecka... odporucila nam kvapky coliprev s enzynom laktazy.. . pre dni sa nam cely koleboh opakoval. ale postupne (asi ako zacali ucinkov kvapky) sa mala zacala upokojovat..sem tam si este pomrncala.. ale uz to nebolo take hrozne ako predtym.. skus drobca viac sledovat..ci ide iba o vymyslanie.. alebo nieco ine.. drzim ti palce 🙂

aknedz
10. aug 2014

@pupatko112 Tak ako píšu kočky, môže to byť rastový špurt, hnevá sa, že už nejde mliečko takým silným prúdom, treba častejšie prikladať a striedať pri kojení prsníky a tiež podporiť tvorbu mlieka čajíkmi , prípadne inými spôsobmi...mne to trvalo väčšinou tak 3-4 dni, zvýšila sa tvorba a už bolo po probléme....Inak s odsávačkou som nevytihla nikdy viac ako 20ml a keď malá sala, tak som viditeľne pozorovala, že prehĺta aj 20 minút, takže mlieka bolo iste viac....akurát žiadna odsávačka nenahradí teplotu a jemnosť detských ústočiek 😉 takže nestresovať sa množstvom mlieka, ktoré sa podarí odsať, nezodpovedá to tomu, čo tam v skutočnosti je