V akom stave majú zuby vaše deti?

xlucia
27. apr 2012

ja som zufala. mladsi nema ani jeden kaz, ale starsi ma uz dva male kazy na mliecnych opravene. napriek perfektnej hygiene, ma vsak aj malicky kaz na 6.-ste, cize na trvalom zube. mam z toho nervy. to su uz zuby na cely zivot.
krucinal umyvame, po umyti len voda, pravidelne prehliadky, plus ostatne aj tak ma kazik. zubarka povedala ze vzhladom na to ake zuby mam ja, je na tom dobre, ale aj tak ma to stve. neviem co mam este robit navyse.
ja som na hygienu pedant, a mam zuby v haji. priplacam si prehliadku navyse, cisitim o dusu a kvalitne a aj tak sa cosi najde, ale ano, viem dobabrala mi to skolkska lekarka. som ti toho vedoma, teraz len zachranujeme co sa da....
starsiemu dam po oprave tej sestky aj pecatit zuby, co sa da urobit este?????
budem vdacna za kazdu radu

zuzkatko
27. apr 2012

je to asi aj o strave o vitamínoch genetike a neviem čo všetko ja som bola ako decko lajdák zuby som si umyla raz za mesiac 😅 segra každý deň umývala ráno večer a teraz má zuby v dezolátnom stave má už len predné zuby má ich asi dohromady 15 a má tesne po tridsiatke a ja mám asi len 4-5 zablombovaných samozrejme svoje deti učím umyváť zuby ako som sa stala mamou som zodpovednejšia avždy ráno ked vstávame do škôlky zuby umývame a aj večer ked ideme spinkať občas zabudneme musím sa priznať ale tak snažíme sa to dodržiavať syn má 3 roky a zatial zúbky ako perly (klop klop klop )

evka4
27. apr 2012

@xlucia skuste navstevu u dentalneho hygienika.

moniciak
27. apr 2012

@xlucia pokiaľ si myslíš že sa tomu venujete dostatočne tak si nemáš čo vyčítať... Viem že to štve človeka skrátka sa stalo a maličký kaz okrem toho na šestke si myslím že nevadí. Mne v dvanástich trhali 6.-ku a vobec mi nechyba už nemám ani druhú napriek tomu predné zuby mám aj po tehotenstve a trojmesačnom kojení také že mi v rodine hovorili že aké pekné 🙂 Je to v pohode neboj sa toho 🙂

anjelicek26
27. apr 2012

U nas tiez - uz mala tri kazy, vsetky tri sme mali zablombovane. Chodime kazde 4 mesiace na profesionalne cistenie - tak velmi sa jej tvori kamen a plak. Cistime 3x denne, pouzivame nit a aj ustnu vodu. Efekt mam pocit - nulovy. plak sa jej tvori stale. Zubar vravi, ze ma proste agresivne sliny, treba sa podla toho o zuby starat. Tak robim co sa da.

xlucia
autor
27. apr 2012

@moniciak kaz na sestke vadi teda sakramentsky, lebo je to prvy trvaly zub na cely zivot 😒

xlucia
autor
27. apr 2012

@anjelicek26 aj ja. nevyslovne ma to serieeeee. pardon za vyraz. neviem si to odpustit. kokos, ked ma teraz tri kazy co potom???? preto idem dat pecatit ostatne zuby

@evka4 zabsolvovane ☹ , som z toho na nervy

anjelicek26
27. apr 2012

@xlucia - jj my ideme tiez pecati, ale malej sa prva 6-ka len teraz prerezava, ked bude vonku cela ploska, hned ideme pecatit. medzizubnym kazom tak nezabranim, ale aspon tym na ploskach.

evka4
27. apr 2012

@xlucia to pecatenie je urcite dobry napad. ja to tiez v buducnosti planujem, bez ohladu na to, ci bude mat moje dieta kaz alebo nie.
a aku pastu pouziva tvoj syncek? skuste vyrobky znacky elmex, su sice z tych drahsich, ale zevraj patria medzi tie najkvalitnejsie.

anjelicek26
27. apr 2012

@xlucia - inak ja som si jej prvy kaz odrevala, mala som pocit, ze som neschopna :( Ale fakt cim viac citam, tym viac zistujem, ze robim omnoho viac, ako robi väcsina rodicov a mame väcsie problemy. Ja som ako dieta tiez mala dost kazive zuby - ale trvale - no od 12-tich som nemala jediny kaz. Tak dufam, ze to u malej tiez tak nejako bude 😖 Viac sa aj tak mam pocit urobit neda, uz to cistenie nitou je dost tyranie, ustnu vodu neznasa... ale musi proste.

sisaha
27. apr 2012

@xlucia aj mojej vtedy 6 rocnej dcere som dala zapecatit vsetky 6-tky. Pečať je už asi zošuchana, lebo bude mať 14 rokov, ale zatial ani jeden kaz. klop, klop... 😉

xlucia
autor
27. apr 2012

@evka4 nielenze pouzivame elmex, ale starsi pouziva od 4 rokov elmex junior, co je urceny az od 6 rokov, prave preto aby sme zabranili kazom, a prd z toho

@anjelicek26 verim ti, prvy som si odrevala aj ja, teraz len nervujem. nevyslovne ma to stve, robim viac ako je maximum a ma kaz aj tak, tu trvaly zub mu dam ale opravit ozonom, aj ked to stoji na trvalom 50e, predsa len je to zub na cely zivot. mliecaky som dala opravit klasicky

anjelicek26
27. apr 2012

@xlucia - nas to cistenie stoji kazdy raz 120 libier 3x do roka, tiez to nie je sranda 😝 Ale bez toho to nejde :( Hadam trvale sa nam podari nejako ochranit.

xlucia
autor
27. apr 2012

@anjelicek26 pocuj, a pije tvoja mala dost vody, aby sa jej riedili sliny?? lebo u nas je toto fakt problem.

anjelicek26
27. apr 2012

@xlucia - nalievam stale, ale pije biedne :( A do skoly si nesmu nosit pitie, tak ani neviem, co vlastne pije tam.

tinki
27. apr 2012

@xlucia ahoj, čítala som kdesi, že za to môžu kyslé sliny. Niektorí ľudia majú vyššie ph v ústach a to oslabuje sklovinu. Preto sa vraj robia kazy. U nás to tak je. Môj manžel si umýva zuby len ráno a ja poctivo ešte aj cez deň niekedy a mám vždy viac kazov ako on. Neviem, možno treba znížiť kyslosť organizmu.

http://kekule.science.upjs.sk/chemia/kuch/kaz/1...

na tej stránke je taká tabuľka, kde sú uvedené kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny.