Zrazu veľa zubných kazov u dieťaťa. Čo sa deje?

pele
14. apr 2017

Dcera ma 6 rokov. Donedavna nemala ziadne problemy so zubami. Posledne tri mesiace sa jej objavili 3 kazy postupne, posledny mal taky rychly priebeh, ze lekarka musela osetrit aj dasno, co bolo co velmi zlom stave, opat ma niekolko malickych zacinajucich. Som z toho Nestastna, lebo netusim, ako tomu zabranit. Zuby umyvame, stravuje sa zdravo, pije Len vodu, nic sa za tie 3 mesiace nezmenilo. Nestretli ste sa s niecim podobnym? Kupila som uz aj fluoridove tabletky a zacala jej ich davat, dalo by sa este nieco urobit?

andisko
14. apr 2017

@pele a na preventivkach jej robia aj rontgen? nie su to medzizubne kazy, ktore okom vidno, az ked sa prederu von a su naozaj velke? zubarka co povedala?

ukulela
14. apr 2017

@pele nebrala nejake lieky napr? a co hovori zubarka? su to sete mliecne?

viera77
14. apr 2017

U nas presne toto iste pravdepodobne sposobil akutny nedostatok vit.D a koli celiakii aj celkovo nedostatok vapnika...dcerka mala teraz prave 6 rokov, na bezlepkovej strave je vyse 2,5 roka a kedze sa jej posledne 2 roky zacali nahle kazit zuby napriek zdravej strave, pitiu len cistej vody a umyvaniu zubov 2x denne + medzizubna kefka a aj tak mala same mini kazy, opravili sme jedny a za mesiac sa objavili opat nove, aj 2-3 naraz....dali sme preto na podnet pediatricky urobit presne takto pred rokom rozbor krvi a odvtedy uziva kazdy den vapnik v kombinacii s vit.D......a klop-klop doteraz zatial ani jeden kaz....inak, ja som mala kedysi tiez velmi kazove zuby, koli ochoreniu uz par rokov uzivam denne vapnik + vit.D a za 9 rokov doteraz ani jeden kaz....pamatam si, ze vitaminu D som vtedy mala tiez z krvi zisteny akutny nedostatok.

pele
autor
14. apr 2017

@andisko su hocikde, aj pekne v strede zuba, malinka bodka a za chvilku je z toho velky kaz, ledva sa stihneme objednat a dockat terminu. Rtg mala robeny CCA pred rokom, ale vtedy to bolo uplne ine (vsetko v poriadku)
@ukulela brala nedavno atb, Len druhe v zivote, aj ma napadlo, ci by to nemohlo mat vplyv ale netusim, ako by to Malo suvisiet
@viera77 zaujimave. Skusim jej davat vapnik a d cko, na skodu to nebude, bodaj by tam bola chyba! Porozmyslam aj nad odberom krvi, aj ked urcite to bude pre nu stres, mhm

rose32
14. apr 2017

Zevraj mlieko nepit ze sa kazia z toho najviac zuby

viera77
14. apr 2017

@rose32 tak neviem, co je na tom pravdy, doteraz som o tom ani nepocula....dcerka nepije mlieko od veku 12 mesiacov, max. 2-3x do roka dostane chut na kakao, inak ma rada syry a jogurty.

rose32
14. apr 2017

@viera77 od zubara ze radsej dat sunku s rozkom nez mlieko davat ze tam je velky obsah....

ukulela
14. apr 2017

@pele teraz som to hladala - zubom skodi tetracyklin, no uz sa detom do 12 r nedava prave kvoli tomu. kvoli nemu mame mnohi zlte zuby 🙂 a horsie.
asi to bude tymi vitaminmi ... zbehni na odber.

mamutka
14. apr 2017

Mňa napadlo, či nemá niečo s trávením, následne spatne ph v puse a už to ide....

pele
autor
14. apr 2017

@ukulela dakujem, ze si to pozrela. Mali sme tusim penicilin, klasiku. No veru ak sa nic one tuna 'nevyduma' s pomocou vas vsetkych, tak ideme na ten odber. To by ma mohlo niekam posunut. @mamutka teoreticky to moze byt. Prave po tych atb. Co s tym? Probiotika?

andisko
14. apr 2017

@pele ja som udajne mala kazive zuby, lebo som rychlo rastla v puberte a vapnik isiel do kosti a nie do zubov. hovorila moja detska zubarka. ci je to tak neviem, ale odber urcite skus. nemoze to byt stresujucejsie nez stale vrtanie zubov snad. ❤️

mamutka
14. apr 2017

@pele probiotika pri atb isto treba. Aj po douzivani je to trávenie ešte rozhadzane, ja by som aspoň to skúsila, upraviť crevnu mikrofloru, nič tým nepokazis. Snáď všetky tieto veci pomôžu, ak nie, tak odbery.

pele
autor
14. apr 2017

@andisko to je pravda🙂
@mamutka ano, idem toto vsetko vyskusat, snad nieco zaberie, sama som zvedava.
Dakujem vam dievcata za vsetky rady!

alexandraalexandrova
14. apr 2017

@viera77 ahoj, mozes prosim napisat konkretny vyrobok ktory berie dcera? Dakujem

viera77
14. apr 2017

@alexandraalexandrova klasicky ochuteny kalciovy sirup a kvapky DeVit Forte

alexandraalexandrova
14. apr 2017

@viera77 dakujem. A ako davkujete?

step13
14. apr 2017

@rose32 fu ha to som nepocula je pijem mlieko na litre kazdy mesia a zuby mam zdrave.:0) chvala bohu :0)

viera77
14. apr 2017

@alexandraalexandrova podla odporucania v pribalovych letakoch

bibistec
17. apr 2018

S fluoridovymi tabletami opatrne. Nedavala by som aby ste viac skody nenarobili. A ten vapnik ak len cisty by ste davali nevstrebe sa tiez viac skody ako osohu. Tiez by som poradila krvny rozbor a to d sa nerobi bezne to popytajte lekarku nech vysetri