icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

anjelicek26
24. jan 2013

@drzubok - nitou cistime, ale hore jej to nejde, uz medzi 4-5 ma problem si s nou vycistit 😖 Jedna je uz na 3/4 uz von, idem zajtra zavolat zubarke, nech nam da termin, nech to nepresvihneme. Sladke vody nepije, sladkosti tiez nie (ma vysoky cukor), takze toto by nemal byt problem...

silvia07
25. jan 2013

@drzubok dakujem za odpoved....budeme teda cistit a cakat, kedy jej vypadne a narastie novy....aby to bolo cim skor 🙂

janinah
27. jan 2013

je v norme,ak 7,5ročný syn má len dolné dva zúbky vypadnuté a už narastené nové/pred rokom/ a potom už nič,ani sa nijaký nekýve?

marashy
4. apr 2013

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako sa dajú odstrániť povlaky, škvrnky čierne zo zúbkov? Syn má 14 mesiacov a ani neviem čo to je presne, alebo čo to spôsobuje skúsim pridať fotku, dúfam že je to vidno. Za odpovede veľmi pekne ďakujem...

marashy
4. apr 2013

@drzubok @levandullka
@mahulenka87 Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako sa dajú odstrániť povlaky, škvrnky čierne zo zúbkov? Syn má 14 mesiacov a ani neviem čo to je presne, alebo čo to spôsobuje skúsim pridať fotku, dúfam že je to vidno. Za odpovede veľmi pekne ďakujem...

mahulenka87
4. apr 2013

@marashy najskôr ide o pigmenty z čajíkov. Väčším detičkám ich dávam dolu na hygiene rotačnou kefkou a leštiacou pastou. Ale u takto malého dieťatka skús čo najlepšie vyčistiť zubnou kefkou, alebo vyskúšaj zoškrabnúť nechtom. Ide len o estetický problém... takže nič hrozné. Neskúšala by som to odstrániť chemickými látkami (bieliaca pasta, sóda bikarbóna...), môžeš synčekovi podraždiť ďasienka. 😉

halienka
4. apr 2013

@mahulenka87 môžem sa spýtať, ako sa opravujú kazy 3-ročným detičkám? Plombujú sa vôbec?

mahulenka87
4. apr 2013

@halienka záleží od spolupráce s dieťaťom. ak sa plombujú, väčšinou sa dáva iba dočasná výplň (napr.cement), ale často sa nechávajú otvorené. Treba ich len dobre čistiť, aby sa kaz nezväčšoval.

simca06022011
4. apr 2013

@janinah bud rada, urcite to je v norme.. mne posledny mliecak vypadol az v 13tich-14tich... stolicka... ;)

@halienka malym detom zuby neplombuju, nechaju ich tak ak sa da vyvrtaju ale pravdupovedat to som este nevidela, skor ich vytrhli...

halienka
4. apr 2013

@mahulenka87 ďakujem, a myslíš že je dobré skúsiť použiť elmex gel? niekto to odporúča, niekto zas nie...

marashy
4. apr 2013

@mahulenka87 ďakujem veľmi pekne som kľudnejšia, lenže okrem vodičky a mlieka mu nič iné nedávam, môže to byť z ovocných výživ?

maca_p
4. apr 2013

@mahulenka87 potrebujem dobru radu ako kazdodennu sol 🙂 .
24 mesacne dieta, ma dosh k min. mnozstvu sladkosti. sam nehryzie, cize si neodkusuje ani chlieb, ani si nejakym sposobom nebrusi zuby (ako zajac). ma skoro vsetky zuby pokazene. zubar mi oznamil, ze je to moja vina a ze sa s tym nemam nejako obtazovat, ze ma znicenu sklovinu. co s nim?
podotykam umyvam zuby vecer a rano. dieta absolutne nespolupracuje pri umyvani a zväcsa reve 😲 😒
4 rocny ma zuby v uplnom poriadku.

cize porad co s nim?

mahulenka87
4. apr 2013

@halienka elmex gel až na trvale zuby. Najskôr od 5-6 rokov

mahulenka87
4. apr 2013

@marashy áno, môže. Dokonca aj nejaká baktéria dokáže takto kumulovat pigmenty

14petulka88
4. apr 2013

@halienka Odstranuju blombuju my sme nechali zuboravi uz cez 200e na 6 zubov... 😠 😠 😠

mahulenka87
4. apr 2013

@maca_p nuž jediné že ho formou hry nejak donutis umývať... ☹ + pastu pre deti s vyšším obsahom fluoridov (napr.elmex junior) a tie kazy by som mu večer este vytierala stetockou namocenou v ústnej vode (Curasept)

marashy
5. apr 2013

@mahulenka87 ďakujem pekne za odpoveď ešte by ma zaujímalo ak by to bola nejaká baktéria, ako by som to vedela zistiť, kde by mi spravili vyšetrenie?

mahulenka87
6. apr 2013

@marashy s tou baktériou nespravis nič... Je súčasťou mikroflory v ústach.

oliinka
7. apr 2013

Ahojte chcem sa spýtat ako prebieha trhanie pokazenej mliečnej stoličky?syn má hlboké kazy na stoličkám a asi by som ich dala vytrhnut či?alebo ako to mám riešit?naša zubárka povedala že radšej do nich nerýpat ☹

drzubok
autor
8. apr 2013

@marashy s tou baktériou teda spravíš dost ak je záujem. karyogenne baktérie su hlavne- streptokokus muttans, -mitis, -salivariu
Test je npr. od GC saliva - check mutans. ten kvantifikuje rizikové baktérie v sline.
Isteže sa dá znížit počet takýchto baktérii. - jednak mechanicky, tak aj chemicky.

mireag
16. apr 2013

@drzubok
@mahulenka87

Ahojte, dnes som isla synovi pozriet, ci ma prerezanu 5-tku a nasla som prosim pekne toto! Ten povlak nechcem teraz riesit - vieme, ze je to pigment a da sa to dat dole. Preco ma namiesto zubku tento nechutny vyrastok? ☹ ☹ ☹
Zajtra idem hned volat zubarke a dufam, ze nas co najskor zoberie. Dakujem za odpoved.

drzubok
autor
18. apr 2013

@mireag ide o po poruchu vývoja dentinu a skloviny ml.zubku - došlo k tomu ešte počas vnutromaternicového vývoja. nie je to bežné, ale ani to nieje neviem aká rarita. pokial to nie je súčastou nejakého syndromu,tak pátrat po príčinách velmi nemá zmysel. pokial to nesposobuje problémy pri mechanickom dráždení - npr. čistení, žuvaní teda zatial - časom by sa to mohlo zhrošit... nechal by som to tak. pokial dojdu problémy bude sa to riešit

mireag
18. apr 2013

@drzubok Dakujem za odpoved. Nasa zubarka tvrdi, ze je to "len sklovina," ktora sa zdurila pri rychlom prerezavani zubku. On pod tym ten zub ma - tvrdi ona a ja tam tiez nieco vidim, lebo to dasno trci. Bud to vraj prehryzne, alebo mu to odstiknu. Manzel si vsak mysli to, co vy a mna to tiez napadlo... Buduci tyzden ideme na kontrolu, tak uvidime.

katarina43
24. apr 2013

dobry den,kedy zacinaju rast detickam trvale zubocky?zacina to aj 5 rokom?alebo je to skoro?a zalezi to aj podla toho-ked vysli dietatku mliecne zubky neskor tak pojdu vonku aj trvale neskor?

slady
24. apr 2013

dobry den, zaujimal by ma profesionalny nazor, syn ma 3 roky a pokazenych vela zubov, jeden velmi, riadna diera, u zubarky nespolupracuje vobec, takze som dostala daku liecivu vypln s tym, ze mu to mam doma riadne vycistit, vysusit vatickou a zapecatit sama, kedze som dost zufala a nechcem aby ho to bolelo, tak som to tak poriesila a zatial to vyzera ok, uvidime do kedy, no chcela by som pocut nazor odbornikov na takyto postup, a tiez co konkretne prispieva k takej hroznej kazivosti zubov, sladkosti maly nejedol do poslednych vianoc, najsladsie co jedol boli piskoty alebo sem tam nejake pecivo, ziadne cukriky, cokolady, ziadne sladene caje, ani malinovky len cista voda a mlieko, zuby cistene do roka a pol sporadicky - raz denne, potom sa mu na prednych zubkoch objavili hnede fliacky tak sme pritvrdili a odvtedy cistime riadne dva krat denne, napriek tomu ma zubky pokazene - stolicky vsetky a tie predne styri zostali take iste od toho roka a pol - vraj odvapnenie skloviny. moze ku kazivosti zubov prispiet uzivanie antibiotik? alebo je to len zlou technikou cistenia, ci zanedbanou starostlivostou na zaciatku? tiez som pocula ze sa deti nemaju bozkat na pusu, lebo aj to prispieva ku kazivosti zubov, je to pravda? dakujem vopred za odpovede.

valy
24. apr 2013

nasmu synovi uz plombovali tri zuby, prvy ked nemas este ani dva roky, takze si myslim, ze sa zuby opravuju aj takym malym detickam, predsa len ich este budu mat dost dlho

simca06022011
24. apr 2013

VIem ze je toto tema o detskych zubkoch, ale vie mi niekto povedat kolko moze boliet zub trvaly po preplombovani? Spravil sa mi maly kaz pod plombou, zub nebolel, dala som si ju teda vymenit a teraz ma boli polka hlavy :( To je normalne? Nemam s tym velmi skusenosti, zuby ma nebolievaju.

halienka
25. apr 2013

@simca06022011 nie som odborník, ale to mi normálne nepripadá, ak je bolesť intenzívna, tak s tým znovu choď, kaz mohol byť hlbší, možno bude treba rengen...

halienka
25. apr 2013

@slady my sme na tom presne tak isto ☹ práve sme boli u zubárky prvýkrát, lebo malá donedávna nezvládala doktorov, tak sa nedalo skôr, teraz prehliadku zvládla už super, no zubárka nám povedala, že tie stoličky jej opraví, lebo tie musia vydržať najdlhšie, a tie predné už nebudeme riešiť. Či to plombovanie malá zvládne neviem... Ja si myslím, že to je kombináciou viacerých vecí, moja malá bola zvyknutá dosť dlho zaspávať s fľašou čaju alebo mlieka, a to by sa nemalo, tak ako ty som do toho roka a pol zuby umývala len sporadicky, v podstate v tom roku a pol som sekla aj s pitím pred spaním a začala som umývať poctivo, ale už asi bolo neskoro... Zvláštne bolo, že sa jej v podstate ako prvé začali kaziť stoličky, ktoré vyšli úplne posledné, takmer 2 mesiace po prerezaní, to nechápem...a potom postupne ďalšie. Ja som si napr. po každých atb všimla, že malej zuby akoby ožltli, síce to po týždni zmizlo, ale možno nejaký slabší vplyv aj toho tam bude, aj keď sa vraví, že teraz sa už také atb nerobia, čo kazia zuby, na druhú stranu, všetko sú to strašne sladké sirupy, takže to máš akoby zjedlo pol čokolády, takže nejaký ten vplyv na zuby tam je z toho cukru. Keby som to vedela vtedy, tak jej po každom užití atb umyjem zuby, akurát v noci asi by nehrozilo 😒 teraz to už tak robím, ale holt už je vraj narušená sklovina, takže už to nezastavím. Tiež vraj nie je dobre stále niečo "hryzkať" lebo v tej puse je potom furt vysoká kyslosť. Najlepšie je proste nech sa dieťa naje a potom napr. 2-3 hodiny nič a potom zas nech sa naje a tak, ale nie aby furt celý deň niečo pohrýzalo a pomedzi to ešte po troškách popíjalo.

slady
25. apr 2013

@halienka no tak vidis aspon ti mala otvorila pusku, moj krpec je trochu pozadu v reci a teda je aj ovela tazsie mu nieco vysvetlit tak aby to fakt spracoval a u zubara vobec nereaguje na ziadne dohovaranie len uteka jak o zivot.