icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

slady
25. apr 2013

a asi to bude tym popapkavanim aj u nas teda, lebo maly vkuse nieco chrume, najcastejsie ovocie a to asi dost narusa sklovinu predpokladam...

ja_michalko
2. máj 2013

zdravim, maly nam zhltol asi 15cm zubnej nite. moze to byt problem?

iinuska
5. máj 2013

@ja_michalko uz asi neskoro, ale podla mna to neni problem. vykaka

jancovajaja
11. máj 2013

Ahoj vedeli by ste my poradit detskeho zubara v ziline? Dik ;)

jendralka
17. máj 2013

@sisac @rohacka ... ahojte, mam doma to iste, tak patram - syn ma 8 a v noci neskutocne skripe zubami - podarilo sa vam nieco vymysliet ?? ako napada ma to, ze mu idu trvale zuby, mozno preto ?? ☹ alebo preto, ze ma problemy s dutinami a tym padom s dychanim nosom ??

rohacka
17. máj 2013

@jendralka ahoj, nic sme nevymysleli...zubarky som sa pytala, ci nema nemoze dat tie take dlahy na noc, tak mi tvrdila, ze dieta by to vyplulo aj tak, takze to je nanic....takze my momentalne neriesime. Naozaj viac skripe, ked ma napr. nadchu alebo je inak chora...ale vlastne vtedy spi so mnou, tak to pocujem. Bezne je v detskej, tak ja ani neviem, ako je to teraz momentalne s tym skripanim.

jendralka
17. máj 2013

@rohacka dik 🙂

raffaella
17. máj 2013

@slady precitla som si vase trapenie so zubkami. Ak pises, ze maly neje sladkosti podla mojho nazoru moze za to aj to pochrumkavanie pocas dna. Nasa mala mala prvy prerezane zubky uz v 4 mesiacoch - od toho dna ako jej vysli jej ich poctivo umyvame. Do 1. roka 2x denne bez pasty, od 1. roka s pastou a od cca 1,5 roka aj pred obednajsim spankom. Napriek tomu, ze malicka preferuje na pitie iba vodu sladkosti jej doprajem denne (samozrejme v rozumnom mnozstve). Napriek tomu nema ani jeden kaz. Ku zubarovi chodime od 1. roka, malicka je zvyknuta na riadne vycistenie zubkov skutocne od mala (aj napriek jej protestom ked bola malicka sme jej zuby vycistili pred spanim vzdy velmi dokladne - mne ten plac a protesty za zdrave zuby stoja, rovnako aj za navyk do buducna). Teraz v aprili sme akurat boli na dalsej preventivke, zubar sam povedal ze nema ziadny povlak, ze jej spravne umyvame zubky. Odporucil uz len zachovat ich v takom stave az do trvalych, kedze to je dolezite pre spravne zalozenie trvalych zubkov. ja by som osobne trvala na tom, aby mu opravili vsetky zubky, totizto bakterie zubneho kazu sa mozu (a pravdepodobne budu) sirit aj na dalsie doteraz nepokazene zubky. Skus pripadne zmenit zubara - co zubar, to iny nazor. Ale podla mna dobry zubar dokaze opravit vsetko (sama mam taku skusenost so sebou), skor len ide o to, ze niektori to nepovazuju za potrebne. Nam este doporucili obcas jej umyt zubky s Elmex gelom, kvoli remineralizacii. Drzim palce a zelam zdrave zubky 😉

mici111
17. máj 2013

@raffaella akou pastou mozem umyvat dcerke zubky? my zatial nepouzivme pastu, uz by sme asi mali zacat, bude mat teraz tri roky..aj zubar moj mi hovoril, ze pasta az od troch rokov..

raffaella
17. máj 2013

@mici111 ahoj, tak my sme zacinali s detskou Elmex, je od prveho zubka. Najskor sme davali velkost sosovicky, teraz uz davame asi tak mensi hrasok. Ako som pisala, my sme zacali s pastou uz od 1. roka. Nezastavam nazor, ze deti si maju umyvat bezfluoridovou pastou, fluorid pomaha chranit zubnu sklovinu a robit ju odolnejsou. Skor treba odmalicka ucit deticky vypluvat pastu, neprehltat ju a vzdy umyvat pod dohladom dospeleho. Nasa 3-rocna dcerka si vecer zacne umyvat sama a ja alebo manzel jej potom este dokladne docistime a sama si krasne povyplachuje 😉 Dokonca po mojom vzore si rada utrhne dentalnej nity a snazi sa si cistit ako maminka 🙂 Za chvilu by som ju uz rada zobrala na fluoridaciu ku zubarovi a tiez planujeme zapecatit zubky.
Tuto je inak ta pasta od 1. zubka do veku 6 rokov: http://www.gaba.sk/htm/1305/sk_SK/elmex-detska-...
Alebo aj Lacalut detsku pouzivame, ta je tusim este obohatena o nejake vitaminy pre dasienka.

katarina43
18. máj 2013

@raffaella a malu ste do kolkych kojila ak sa mozem opytat?v noci ste uz nepili mliecko alebo cajik po umyti zubkov?dakujem

raffaella
18. máj 2013

@katarina43 ahoj,dcerku som kojila do 1 roka,potom sa sama odstavila a pokracovali sme umelym mlieckom, ktore pije rano a vecer doteraz a kym jej bude chutit by som jej ho rada podavala. Ona ale mlieko prestala v noci pit uz v polroku, odkedy spavala pravidelne celu noc. V noci sme teda mlieko uz od pol roka nedavali, aj ked sa nahodne zobudila a chcela, miesto toho vodicku cistu, cajik nepije vobec, ani dzusy velmi, iba obcas si vypyta v obchode a vypije asi deci, ale inak pyta iba vodu a rano a vecer flasku s mliekom.

janinah
30. máj 2013

Dnes bol môj 7r. syn u zubárky na preventívke,ja som nemohla ísť s ním kvôli práci,tak šla moja dospelá dcéra...dúfala som,že mu vytiahne dva skoro úplne rozkývané zúbky, o pár dní ideme do školy v prírode,tak som nechcela,aby mu práve tam zúbky povypadávali..nevytrhla,veď si nebude robotu pridávať asi...tak by som chcela vedieť,či sa vám niečo také stalo,či zubárka netrhá také zúbky a necháva sa to na "samovypadnutie"...

majka_3
23. júl 2013

ahoj..myslíte si že keď rastú dcére zúbky može byt zapečena? skúšam slivky,štavu z marhul,jogurty...proste skusam a nic ju neprežene len tuhe a niekedy tvrde.No za posledné dva týždne nam vyšli 4 zuby.Myslite že niektore detičky prehána niektore zapeká? dakujem

jenny2009
23. sep 2013

@drzubok ahoj prosim ta chcem sa opytat syn odvcera 5 rocny ma pokazene skoro vsetky zuby, dnes je opuchnuty dostal atb ale ziadne prevrtanie zuba sa nekonalo, sme v anglicku a posielaju ma na narkozu ze vytrhnut vsetky zuby tak nie som profi , ale toto sa mi zda dobre odveci, Nas zubar na sk vravel ze zubky vypadaju ani mu ich nevrtal nikdy len precistoval, presparal. Fakt neviem co teraz? Ak budes moct poradit dakujem uz teraz.
jana

mamainprogress
1. jan 2014

Priatelia, pridavam sem fotku zubkov mojho 18m syna. Som zufala, neviem co to je, ale zhorsuje sa to. Vzala som ho k svojmu zubarovi a on povedal ze su to kazy a neda sa nic robit. Ale- sladkosti este nepozna, dzus (odstaveny, nie detsky) sem tam, zubky cistime 2-3x denne, 3x aj ked vycistime aj pred obednym spankom. Dalsi zubar, sused z ulice, sa pozrel a len kyvol rukou ze to je nic len pigment. No ono to pigment nie je, nakolko to hnede je aj reliefne odlisne, je to nizsie. Ja myslim ze bud ten kaz alebo odvapnena sklovina. Ako vidite tak tie horne dvojky su strasne a prava dvojka ma zboku aj strbinku.
Bojim sa lebo este je velmi maly a tie zubky bude este cca 4 roky potrebovat. Chcem najst nejakeho detskeho zubara, okolie NZ, NR, BA, vedeli by ste poradit?
Este podotykam ze sme niekolko mesiacov mali problem s kvasinkou v pusinke, biely jazyk, ktovie ci to mohlo ovplyvnit kondiciu zubkov

mokon
1. jan 2014

@mamainprogress podľa mňa nič s tým moc nenarobíte, príde mi to ako dedičné - poznám u kamošky, hold, každý má niekde pridané a niekde ubrané, bude to poslabšia sklovina a s tým súvisiaci kaz. Aj oni chodili po lekároch a nepomohlo, deti aj s trvalým chrupom majú teraz tie zúbky veľmi náchylné na kazy.

raffaella
1. jan 2014

@mamainprogress no vyzera to fakt ako kaz, ale ja to teda neviem posudit, to len nejaky dobry zubar. V BA je dobre stomatologicke centrum Dental Care Rosa, plati tam aj poistovna, tie doplatky su uplne v pohode. Oni robia kompletne vsetko, vsetky zakroky aj su dobre vybaveni, ja tam chodim s dcerkou. Alebo potom My Smile, Interklinik, Schill - tam ale nic neplati poistovna, vsetko priama platba. Tu este obcas radi aj @drzubok - mozno poradi kam ist alebo co robit.
Drzim palce.

halienka
1. jan 2014

@mamainprogress neviem čo oradiť, moja dcéra má 4 roky a má už 2 zuby z týchto predných vyhnité a jeden dopoly vylomený, kazy skoro na všetkých okrem spodných predných. Tiež neviem presne čím to je, čistiť čistíme, takže sa teraz len dohadujem, myslím že u nás to bola kombinácia viacerých príčin, malej som dávala aj sladený čaj, spanikárila som keď mala v lete v horúčavách hnačky a pritom nechcela nič piť, tak zúfalo som potrebovala do nej dostať tekutiny, že som jej ten čaj začala sladiť a potom som ju už nevedela odučiť. Iné sladkosti do 2 rokov nejedla vôbec. Druhá chyba bola, že bola cca do 1,5 roka naučená na tej fľaši čaju zaspať, tzn., že som jej už nemala šancu po čaji umyť zuby, to že som umyla predtým zrejme moc nepomohlo. Ďalšia a možno zásadná chyba bola, že som nedávala dosť vit.D, len občas, Vigantol mi pripadal dosť prechemizovaný, nechcela som ho moc dávať, no o inej náhrade som nevedela. Teraz už viem, užívame vit.D od Swansonu, Niekde som čítala, že ani strava a sladkosti by nemali vôbec šancu pokaziť zuby, ak sú zuby dostatočne vyživované zvnútra, tzn. vápnik a vit.D. Ale ak toto chýba zuby sú omnoho náchylnejšie na kazy. Tiež treba zrušiť čo najskôr cumeľ ak má a moja ďalšia chyba bola, že som určitý čas dovolila, aby si s malou umýval zuby muž, ona chcela len jeho. Potom som pochopila prečo, on jej zuby riadne nedočisťoval, aj keď som mu to pripomínala. Takže neviem, či niečo z tohto môže byť príčina aj u vás, píšem len čo si myslím, že prispelo ku kazom u nás a na čo si asi treba dávať pozor, ten vit.D určite dávaj. ja keď som zistila, že zo zubami je zle, tak mi už len povedala zubárka, že už to nezlepším, že už je narušená sklovina. Tak ale snažím sa dodržiavať všetko čo som spomenula a hlavne odkedy sávam ten vit.D tak mám pocit, že som tú kazivosť aspoń zbrzdila.

drzubok
autor
1. jan 2014
drzubok
autor
1. jan 2014

@halienka kde ste čitali že strava a sladkosti by nemali šancu zuby pokazit? možno rozpísat o tom vyživovaní zvnutra.

mamainprogress
1. jan 2014

@halienka vdaka, sladene napje nemava, pije len vodu, ani cumel v zivote nemal v puse, ale v noci sa dojci 2-3x takze nejake to mm v puse v noci urcite robi svoje, ale zeby az tak? Kdesi som citala, ze dojcenie nesposobuje zubny kaz, ze to bybola evolucna samovrazda, no ktovie.
VitD uzivAme tiez od SWanson, od narodenia.
Zuby cistim podla mna dost dobre ale urcite ked ma den ze proste nechce tak mi nedovoli urobit to tak ako si predstavujem. Ale pekne drzi otvorenu pusu vacsinou.
Zadne stolicky ma tiez akoby zacinajuce hnede ale tam sa mu usadza jedlo lebo ich ma ako vanu, hllllboke, jedlo vyberam sparatkom ale nie stale sa podari uplne.
Tvoju dcerku tie zubky pokazene aj bolia?? Inac uz ma 4 tak uz len cca rok s nimi nejak hadam potiahnete a coskoro bude cas na trvale. Kedy sa jej zacali kazit?

halienka
2. jan 2014

@drzubok už si nepamätám, v nejakom časopise 🙂 netvrdím, že je to zaručená správa, ale tak určite je dôležitá aj tá pevnosť zúbka a zubnej skloviny, či nie? Aspoň mne to dáva vcelku logiku, že lepšie odolá silný a vyživovaný zub, či? Samozrejme, že bez čistenia nie, tak som to nemyslela, že by sa potom ani nemuseli čistiť alebo tak 😉
@mamainprogress zatiaľ ju nebolia, ale bojím sa toho. Začali sa jej kaziť cca v 2 rokoch. Jednu stoličku jej dr. opravila, ale potom ďalšiu si už nedala, tak uvidíme. Na tieto predné mi povedala, že už ich riešiť nebude, že tie prvé vypadávajú, len tie stoličky musia vydržať aj do 9-10 rokov. Ja neviem, možno to tiež má nejakú inú príčinu, ale tak hľadám chybu hlavne v sebe. Ja som to na začiatku nebrala všetko tak smrteľne vážne, pretože moja mama (ročník 45) mi vravela, že oni napr. nepoznali zubnú kefku do 15 rokov a zuby mala super, ešte aj teraz keď má 68 rokov má zuby v lepšom stave ako ja. A my vraj keď sme boli deti, tak v tom čase sa začínali zuby čistiť tak cca v 3 rokoch, tiež to nebolo tak ako teraz od prvého zúbka, a že zuby sme mali napriek tomu ako perličky. Teraz sa to deťom čistí od prvého zúbka a vidíš, aj tak sa kazia. Mne to vychádza, že tam musia byť aj iné vplyvy proste.

drzubok
autor
2. jan 2014

@halienka logiku to má len to treba správne interpretovať npr. to s tými sladkostiam a potravou . všetko je o.k len v ústach nesmú byt prítomné karyogenne baktérie. kvalita zuba je určovaná po prerezaní - platí to pre mliečne aj trvalé zuby. po prerezaní nastáva tzv. vyzrievanie skloviny ale pozor nie z vnutra ale zvonku. vyzrievaním rozumieme zabudovanie o.i fluoridových iónov do štruktury skloviny - z málo odolného hydroxyapatitu sa stáva odolný fluoroapatit. to je ideálny stav - žial v prítomnosti karyogennych baktérii a substrátu dochádza ku posobeniu kyselín ktoré produkuju baktérie pri spracovavani cukrov a následne dochádza ku vzniku kazu, ktorý je spočiatku viditelný ako biela škvrna - neskor dochádza ku deštrukcii. teda 1-2 roky po prerezaní mliečnych zubov a cca 1-4 roky po prerezaní trvalých sa v podstatnej miere rozhoduje o kvalite na celý život. ak sa to raz dajmetomu v puberte zanedbá - vznikaju nenapravitelné škody ktoré sa vo velkom prejavia obyčajne po 20r.života...

halienka
2. jan 2014

@drzubok no a teraz je to dosť odborné na mňa 😀 čo sú karyogenné baktérie a substrát? To je zo sladkej potravy? teda je možné, že tam bol najvýraznejší vplyv toho čaju pred spaním vo veku keď sa prerezávali zúbky? Ostatnému rozumiem 🙂

vercatore
2. jan 2014

Ajojte v praxi som sa dost stretavala ze detk malj vyhnyte prve zubky,kaziky dovod mlieckk a hajat alebo caj a hajat a sladke vody.dieta by si malo umyt zubky a ist hajat a ked pit tak vodicku.

drzubok
autor
2. jan 2014

@halienka karyogenne - su tie ktoré vyvolavaju karies - kaz.
substrát - je potrava - zdroj energie na ktorom bakterie rastu množia sa odumieraju a tvoria tak zubný plak
baktérie ktoré tak posobia na zub ktorý sa prerezáva dokážu - npr. pri trvalých šestkách sposobit to že zub je prerezaný do polovice a je v nom už poriadny kaz. a samozrejme potencial-kvalita skloviny mliečnych zubov je radovo nižší ako u trvalých teda aj ich schopnosť odolavat kyselinám.

vercatore
2. jan 2014

@mamainprogress ajoj mozem odporucit aj dr galovu v krasnanoch jej dost dobry pristup pri osetrovani deti ale na druhej strane muaia tie deti spolupracovat,co je niekedy dost tazke ale ona je trpezliva ale viem Ze praca s detmi je dost narocna v zubarskom kresle......

mamainprogress
2. jan 2014

@drzubok prosim vas, este mam otazku, je vhodne a robi sa pecatenie mliecnych stvoriek a patiek?

mamainprogress
2. jan 2014

@drzubok a este jedna otazka, ak su v ustach uz raz pritomne karyogenne bakterie, daju sa nejako vykynozit? ako? nejakymi antibiotikami? alebo z prirodnych "antibiotickych" pripravkov napr.koloidne striebro, GSE, maju nejaky vplyv na vykynozenie tych bakterii?