icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

drzubok
autor
3. jan 2014

@mamainprogress mliečne štvorky aj patky sa pečatia, robí sa to ak si to morfolog.rýh vyžaduje, musí sa to urobit včas po prerezaní, čo vzhladom na vek môže byt technický problém.
bakterie sa odstranuju jednak mechanicky - dokonalým vyčisteným všetkých plôšok zuba /zdoraznujem dokonalým lebo je rozdiel čistit a vyčistit.
v prípade kazu ranneho detstva - čiže cirkularnych, deštruktívnych kazov do troch rokov sa odporuča aj vytieranie prípravkami s chlorhexidinom /curasept/

vercatore
3. jan 2014

Mliecne zuby sa nepacatia jedine trvale 6

pribinak
3. jan 2014

Chcem sa spytat, ak su mlicne zubky narastene velmi riedko od seba, je nejaka sanca, ze trvale zubky narastu hustejsie? Dieta nema ziadnu deformitu tvare ani celuste, len ma velmi malicke a riedke zubky, vyzera zo velmi nepekne

drzubok
autor
3. jan 2014

@pribinak medzery v mliečnom chrupe su fyziologické, tj. tak to má byť, to je ideálny stav. je to predpoklad pre idealnu trvalu denticiu.
@vercatore pečatit sa môžu aj mliečne aj trvalé zuby ak si to stav vyžaduje

babulka82
3. jan 2014

@drzubok synčekovi vyšli prve zubky a jeden ma krivy?Myslite že mu to napravi alebo to tak zostane?Nemame nikto krive zuby v rodine preto ma to zaujma. Ma vylezeny len kusok zatial.Dakujem

drzubok
autor
3. jan 2014

@babulka82 isteže napraví

maribell
3. jan 2014

ahojte chcem sa opytat mam syna skoro rok a pol ma zatial 8 rezakov a tlacia sa mu 4 stolicky ..je uz na mieste objednat sa k zubarovi na preventivku ? ..neviem si predstavit ako bude vysetrovat take male dieta ..dakujem za odpoved

drzubok
autor
3. jan 2014

@maribell preventivka ma vyzerať tak, že si pozrie rezáky či na nich nie je vidno začiatok demineralizacie - rozumej zač. št.kazu. rodič je inštruovaný ako čistit a ako vyčistit.
Práve preto že začiatok kazu je bežnym okom ťažko postrehnutelný má to vidiet niekto kto tomu rozumie. V tomto štádiu sa stav dá zvrátit

babulka82
3. jan 2014

@drzubok aha a prečo to tak vyleze krivo?

drzubok
autor
3. jan 2014

@babulka82 lebo sučastou zubneho zárodku nieje olovnica resp. vodováha.
poloha sa upraví sama vzhladom na jeho funkciu a umiestnenie v zubnom obluku

sammy
3. jan 2014

@drzubok Mozem sa spytat - dokedy je pripustne pouzivat cumel bez toho, aby to malo vplyv na pokrivenie zubov?
A v akom veku rastu sedmicky?

drzubok
autor
3. jan 2014

@sammy sedmičky cca 11 12r.
cumel ide o to ako často ho dieta ma v ustach. do dvoch rokoch podla mna potom to už je aj smiešne

babulka82
3. jan 2014

@drzubok dakujem 😉

sammy
3. jan 2014

@drzubok A ked malej idu vsetky zuby skor, asi aj sedmicky mozme cakat skor, vsak? Komplet mliecny chrup mala v 20 mesiacoch, sestky jej vysli vsetky este pred 5. narodeninami.

drzubok
autor
3. jan 2014

@sammy je to pravdepodobne

sammy
3. jan 2014

@drzubok Ok, dakujem 🙂

l24
3. jan 2014

Chcem sa spýtať, ročnému dievčatku sa na hornej jednotke urobila taký sivý oblúčik, ako keby jej niekto obkreslil ďasienko ceruzkou, ma to v strede, na krajoch výraznejšie, v prostriedku takmer nič, nie je to veľmi vidno, ale nevieme, či to je začínajúci kaz, alebo len dôsledok užívania železa /Maltofer v gtt./, teda či to po ukončení liečby vymizne. K zubárke sme objednané o týždeň ale zaujía aj váš názor. Zúbky riadne čistíme, pochutiny ani sladkosti nepapáme, pijeme len čistú vodu a materské mlieko. Ďakujem

l24
3. jan 2014

@mahulenka 87 @levandullka Chcem sa spýtať, ročnému dievčatku sa na hornej jednotke urobila taký sivý oblúčik, ako keby jej niekto obkreslil ďasienko ceruzkou, ma to v strede, na krajoch výraznejšie, v prostriedku takmer nič, nie je to veľmi vidno, ale nevieme, či to je začínajúci kaz, alebo len dôsledok užívania železa /Maltofer v gtt./, teda či to po ukončení liečby vymizne. K zubárke sme objednané o týždeň ale zaujía aj váš názor. Zúbky riadne čistíme, pochutiny ani sladkosti nepapáme, pijeme len čistú vodu a materské mlieko. Ďakujem

maribell
6. jan 2014

ahojte ..volala som svojmu zubarovi ohladom mojho syna a preventivnej prehliadky ale zubar mi oznamil ze preventivky robia az od 4 rokov.. nieje to neskoro? ..ja som v televiznych novinach videla reportaz ako zubari pozeraju uz prve zubky a ze je to velmi dolezite... mam teda vyhladat ineho lekara? alebo pockat do 4rokov?

tortelinka
6. jan 2014

@drzubok chcem sa opýtať na predkus u dvojročného syna, dá sa to nejako ovplyvniť?bude mať predkus aj na trvalých ?

gallina
7. jan 2014

@maribell preventívka sa robí pri prerezávaní prvých mliečnych zúbkov dvakrát do roka, aby si dieťa zvykalo na zubára. Ja som prvý krát šla s mojou malou k zubárovi, keď mala 2 roky, s prvou už na jeden rok. Na tvojom mieste by som preventívku neodkladala. Musíš sa rozhodnúť, či pôjdeš k svojmu zubárovi na silu alebo ho vymeníš.... 😀

maznacik007
7. jan 2014

@tortelinka nie so drzubok ale aj moj ma od narodenia predkus ... bola som s nim uz aj u celustneho ortopeda ... (chodim aj s N.) a povedal mi ze este pockame pravdepodobne nam budu trhat nejake zubky aby bolo viac miesta a strojcek nas neminie .... on ma taky system ze dava najprv ten vyberaci na noc ( este ked sa pretlacaju trvale ..a potom prejde na fixny ... mojho ze fixny neminie....

ja som sa pytala ze co s tym teraz tak teraz sa nic nerobi ... on ma taky ten vrodeny typ takze jedno ci cumel a tak ... neviem kam pojdete ale ak do BA tak ti potom poradim toho nasho...

magimary
7. jan 2014

aj náš 5-ročný má predkus od narodenia (má aj nadpočet zubov) a zubárka len sleduje (chodíme od jeho roka, vždy 2x/rok) a na ten zub navyše povedala, že nie vždy to znamená, že bude aj trvalých nadpočetný zub, ale predkus určite zostane a bude sa musieť riešiť (čo si u nášho autíka neviem vôbec predstaviť) 😒 😝

tortelinka
7. jan 2014

@maznacik007 ahoj, veď sa asi v dvoch rokoch s tým nič nerobí...inak cumeľ nemá, ale na zaspávanie má takú látkovú plienku, ktorú si trochu ožužláva, tak neviem či to má vplyv a kľudne pošli kontakt, uvidím kam pojdem

babulka82
13. jan 2014

@drzubok dnes bol synčekovi opravovany zubček ktory už bol raz plombovany.Bolel ho tak mu ho zubar vyvrtal a nanovo zaplomboval ,je to mliečny zub.Synček sa mi stale stažuje že ho ešte zub boli .Može ho to od rana boliet ked niečo zje? teda ked sa tam dostane strava? dakujem

mamainprogress
14. jan 2014

Dnes sme boli s 19 mesacnym synom v klinike Schill v Karlovke. Vyvrtali a opravili mu 3 kazy, samozrejme bez slz a drzania to nebolo ale mali dobry pristup a vedeli co robit s tak malym dietatom. Bala som sa ze sa mu na tie zubky uz nikto nepozrie lebo nespolupracoval ale tam to dokazali a este aj opravili. Tak ak by ste niekto nevedeli kam ist s tak malymi detmi, odporucam Schill. Kaz na prednych dvojkach nabuduce budeme riesit zoskrabanim, ozonom a fluorizaciou, vraj potom by sa to mohlo remineralizovat a uz to sice nikdy nebude biele ale mala by ustupit kazivost.

belasy_motylik
14. jan 2014

@mamainprogress tak to len pozerám a blahoželám 😉 Ako to prebiehalo? A neviete z čoho má také problémy so zúbkami?

tinki
14. jan 2014

@drzubok Dobrý deň, chcela by som vedieť váš názor..moja dcéra 6r. mala/má v úplnom poriadku. Bez kazu, bez zafarbenia. Ako troj, štvroročná však mala obdobie, kedy brala, bohužiaľ, každý mesiac antibiotiká. V jej piatom roku jej vypadol prvý zúbok, dolná jednotka a narástol jej nový, ktorý je krivý a už rástol žltý. Polovica zúbka zhora je žltá, alebo až priesvitná..akoby bez skloviny?
Moja doktorka vravela, že to zvykne byť dôsledok častého užívania antibiotík a že je predpoklad, že aj ostatné zúbky budú také nepekné..Som dosť sklamaná, nakoľko sme sa o mliečne zúbky dosť starali aj na stravu dávam pozor a všetka naša snaha sa nám takto zvrtne..? Čo s tým potom? To už bude mať navždy takýto chrup..? Alebo? Už má vypadnuté ďalšie dva zúbky, nové zatiaľ nie je vidieť..

mamainprogress
14. jan 2014

@belasy_motylik priebeh bol ok, pri vrtani plac a drzali sme ho traja ale ked dr skoncil hned sa ukludnil a este mu aj zatlieskal. Maju tam hracky, aj to pomohlo sa odreagovat.
Kazivost vraj ma z toho, ze ma velmi makku sklovinu, dr povedal ze je sklovina na este len ciastocne prerezanych zubkoch prasknuta, vraj je to defekt. Neviem o tom nic viac, nebol cas sa pytat ked maly bol nespokojny, planujem nabuduce sa popytat viac ohladom tej popraskanej skloviny.

nikisvord
19. jan 2014

@drzubok ako je to s tymi bakteriami..kde sa to da otestovat a ako sa to da znizit chemicky?