icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

lawli
15. máj 2011

@katkadice Ahoj ,teda osobnú skúsenosť s tým nemám ,ale moje krsniatko malo ten samý problém. Presne 4 horné zúbky a presne tak isto postupovalo ich "odumiranie" , oni to vraj mali ako dôsledok častej antibiotickej liečby...neviem presne o aké lieky išlo ,ale tiež mal miesto pekných bilelych zúbkov iba čierne korienky...tohto roku bude mať už 8 rôčkov a už má pekné druhé zúbky. Im zubná lekárka neodporučala vytrhnúť tie čierne zúbky ,kôli tomu ,aby boli tie druhé rovné ,tak postupne ako mu rástli ,vypadli ako normálne. Asi som ti moc neporadila ,ale viem si predstaviť ako ťa to trápi aj mne sa dosť zle pozeralo na môjho krstného syna. A čo je najhoršie ,tak keď bol takto malý ako tvoj ,ešte si to neuvedomoval ,alebo aspoň o tom nehovoril, a teraz sa chváli ,že už má pekné biele zúbky...

drzubok
autor
18. jún 2011

tu?

drzubok
autor
18. jún 2011

tu

drzubok
autor
18. jún 2011

tu sa nosia babske rady, vsetko ine je tu prohibito

drzubok
autor
Odpoveď bola odstránená
marika80
19. jún 2011

ak mozem ja by som sa rada opytala. Malej sa odlomilo (malicko) v strede v prednom zube, ma 5 rokov. Ja mam tiez odlomene, tak by ma zaujmalo ako tomu predchadzat pri trvalych zoboch. Netusim co jedla.
@drzubok
Dakujem

drzubok
autor
19. jún 2011

@marika80 zdravý zub sa tak lahko, nezlomí, predpokldajme ze bol postihnutý kazom, co pri jednotkach v piatom roku, v siestich sa predpoklada ze vypadnu a budu nahradené trvalými. Predchádzat tomu môzte komplexnou starostlivostou o chrup

sasiki
19. jún 2011

pri čítaní týchto tém ma vždy pochytí chuť umyť si zuby 😀

marika80
19. jún 2011

@drzubok Nie zuby ma ona vsetky zdrave, chodime kazdych sest mesiacov na prehliadku. Jej sa len z neho kustik odstiepilo.
Uvidim co nam povie zubar, mala by tam ist o nejaky mesiac.

drzubok
autor
5. júl 2011

tak budeme mat deti bez zubného kazu??

koniarova
5. júl 2011

@drzubok Čo pre to treba okrem pravidelného umývania ešte robiť?

drzubok
autor
5. júl 2011

@koniarova no okrem pravidlných dávok jedla- ranajky, desiata, obed, olovrat vecera-- tj. sest. davok. mimo toho nic do pusy nedavat, nem ma cas to pH stupnut a remin. sklovinku tak tenku

stardust
28. júl 2011

@drzubok su na trhu dostupne gely na dasna pri prerezavajucich sa zuboch naozaj ucinne alebo je to len dalsi tahak na peniaze a placebologia?

shira_
28. júl 2011

@stardust podla mna je to blbosť iba čo sa bábo nahltá chemikálií. radšej nech okusuje všetko možné

lul
28. júl 2011

mozno ste to tu uz rozoberali, ale nemam cas to teraz cele citat. mojmu malemu sa na zuboch tvori cierny kamen. kaz to nie je, je to len kamen, aj ked to vyzera hrozne. dr nam dala taku abrazivnu pastu, ked mu s tym umyvam, ma to lepsie, ale ked prestanem, ma to naspat. postupne ako sa mu prerezavaju dalsie zuby, tak postupne sa to chyta na vsetky. co s tym robit? da sa vobec nieco? vdaka

shira_
28. júl 2011

@lul nič len čistiť tou abrazívnou pastou.

moni
28. júl 2011

Ako efektivne umyt zuby 15 mesacnej slecne, ktora nespolupracuje? 2x denne to u nas vyzera ako pri grecko-rimskom zapaseni, s velkym placom a samozrejme nie ktovieakym vysledkom 😝
Umyvame si zuby s nou, aby nas videla; ma pastu s oblubenou postavickou, "umyvame" zuby aj hrackam - nic nepomaha takze uvitam akekolvek napady! 🙂

luciferova
28. júl 2011

@moni skus odviest jej pozornost na nieco ine a ty rychlo drhni. My sme to takto riesili, lebo tiez boli ceremonie: napustit vodu do vane, nahadzat oblubene hracky a pokial sa hra, drhnut. Rano je to horsie 😅

@shira_ nie je taka abrazivna pasta agresivna? Ked sa nou umyva stale..ci to nenarobi viac skody ako uzitku...

moni
28. júl 2011

@luciferova
ona mava po kupani este mlieko takze umyvame az potom, nie vo vani. pozornost sa snazime odputat, ale ked raz zatvori usta tak sme vyrieseni 😅

drzubok
autor
29. júl 2011

@stardust euro ku euru 🙂 blbost, ale moderna

drzubok
autor
29. júl 2011

@lul no neviem s tou abrazivnou pastou sklovina ml.zuba je velmi tenucka /na jednotkach len 0,3mm/ a ak ju obrusis neviem ci je to tak dobre. Skor patrat preco sa to tam tvorí

luciferova
29. júl 2011

@moni tak skus umyvat aspon zatvorene, nech si zvykne, ze umyvanie skratka musi byt a basta. Ona si postupne zvykne, uvidis. Aj moj bol taky. Alebo dat mlieko pred.

shira_
29. júl 2011

@luciferova stale by sa nemala používať, určite nie denne. ideálne ked máte niekde na blízku dentálnu hygieničku, tá to počistí napr. raz za 3 mesiace alebo tak.. tie pasty čo sú na doma, tie nie sú až tak úplne brutálne abrazívne, ale aj tak. ked sa nazbiera pigmentu, že už ti to na pohlad vadí, tak vyčistíš.

drzubok
autor
2. nov 2011

@shira_ ako možme chciet aby mali deti zuby bez kazov ked si ich cistia samé a zial ani rodičia nevedia ako správne cistit

drzubok
autor
2. dec 2011

@bahara @mapa @rainbow0508 neviem ci ste si vsimli ale to že teploty nad 38 že nie su spojené zubkami sa objavilo v casopisoch len nedávno, babky to preglgli len tažko - 🙂 a slinenie a hnačky preglgnu časom tažšie

iinuska
3. dec 2011

@drzubok to je fakt...Nieco dietatu je, a hned sa vsetko spaja so zubkami. Hm, ale potom je clovek kludnejsi...

zlatusik28
3. dec 2011

Ahojte. Nemáte náhodou niektorá skúsnosť, že namiesto zúbka vyrastie "kostička"? Môjmu 6 ročnému vypadol mliečny zúbok, hore, a asi po mesiaci mu začalo rásť kdesi z horného podnebia ďalší zúb, len to nevyzerá ako zub. Nie je to ešte celkom vonku, ale vyzerá to ako ihlan a ani nie je v tej "dierke", z ktorej mu vypadol zúbok. Trochu, pár mm ďalej...

drzubok
autor
21. jan 2012

@zlatusik28 rastie mu trvala šestka a mliečna stolička nevypadla ale deštruovaná kazom sa rozpadla pričom korienky ostali.

zlatusik28
22. jan 2012

@drzubok teraz je to už vidno lepšie, je to zúbok, ale otočený bokom k ostatným zúbkom a rastie asi pol centrimetra ďalej ako ostatné zúbky, teda, nie v tom rade. Čo teraz s týmto? Vraj sa to dá nejako otočiť či čo ☹

ivv
22. jan 2012

@lul moja mala (ma dva roky) ma tiez taky tmavy povlak na zubkoch, viac na vnutornej strane.. myslim, ze to ma mala z caju, cca rok pije fenyklovy, nesladeny.. celkovo nepije sladene napoje, ani keksiky, brumiky, ak si da, tak nejaky domaci kolac 🙂
@drzubok moze sa z takehoto cajoveho povlaku vytvorit kaz? inak tiez mame problem s umyvanim.. 😠 mala je tvrdohlavec, v obdobi "ja sama", takze cistime zuby nasilu, prilahnem, cistim, ale .. no nie je to dokonale, snazim sa hlavne hryzacie plochy stoliciek, na predne casti zubkov sa dostanem len ztazka, lebo sa snazi zuby zaseknut.. je to boj 🙄
mala nie je typ, co opakuje po nas co robime 😝 moj priklad sa mina ucinkom.. 😝 kefku obhryza uz od pol roka, a par kefiek sme uz menili, lebo vytrhala zubami tie stetiny.. ako vravim, je to boj 😅

pred dvoma tyzdnami som bola na preventivke, bola so mnou aj mala, chcela som, aby videla co podstupujem a aby aj ona ukazala pani zubarke zubky.. skratka aby som zistila, ci by spolupracovala.. skoncilo to tak, ze len co zubarka zapla nado mnou svetla, tak mala spustila rev a musela z ambulancie odist.. darmo sme mali predpripravku a vedela co bude pani doktorka robit .. na prehliadke s nou samou som este nebola, toto mal byt taky priklad, skuska.. ale nedopadlo to dobre 😖 tak neviem, ci s nou ist, ci by to malo zmysel, ak by pusu neotvorila 😒 ako dopadli vase prve prehliadky? a kolko mali drobci?