Zubná poradňa
skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit
@drzubok dakujem za tvoje rady, pytala som sa ta na dcerku a svetle skvrny na prednych zubkoch, ci to je zacinajuca demineralizacia...je to asi nieco vyse roka...minuly tyzden sme boli na preventivke...ma tam na oboch jednickach stale ten bilely fliacik...ale je to skor ako keby "vysuchane" miesto, pretoze niekedy silno zatne zubky a prave v tych miestach jej "dosadne" spodny zub...nema to ziadny progres ani zlepsujuci, nastastie ani zhorsujuci...zubny kaz nema, asi 4x za ten rok som jej dala na vaticku elmex gel a pretrela tie jednicky...uz som 1x skusala aj umyvat s gelom a pekne vypluvala aj vyplachovala usta..uz mozem raz za cas (napr. 1x za mesiac) umyvat? Dcerka 2,5r, syn 4,5r...obaja bez zubneho kazu, chcem nech im to vydrzi co najdlhsie, ale na druhu stranu nechcem, aby to ohrozilo ich zdravie...umyvame 3x denne s pastou 500jedn Fluoru velkost hrasku...je to dost? ci mozem pridat napr. 1x mesacne umytie elmex gelom.
ahojte, neviem, co tato otazka patri sem..ale uz si neviem rady..moja mala ma 20 mesiacov a pri kazdom cisteni zubkov robi taky strasny cirkus.. ☹ uz som skusala vselico mozne..nemate nejake tipy ako to prelomit?
@rohacka v noci by chranic ajtak vyplula. treba patrat po príčinach... najčastejšie neurolog.povodu-psychosomatického
@dadis pravidelne umyvanie je o.k. aj pasta,ten gel neublíži ale ani zázraky nespraví. ku remineralizacii už demineralizovanej skloviny dochádza lepšie paradoxne pri nižších koncentráciach fluoridov. tie dokážu regenerovat sklovinu akoby v celej hlbke
no aj mna by zaujímala odpoved na to škrípanie zubami ako rohacku.Presne ten istý problém u 7-ročnej dcéry
moj syn tiež škripe zubamy a vraj to bol nasledok že mal velke nosne mandle ,teraz sme ich boli vybrat tak uvidim aj som o tom čitala že to môže mat za nasledok škripanie
aaaahojte...tak moja skoro 5 rocna krasavica ma kaz na stolicke a uz tam ma v priebehu roka 4 plombu... 😠 co s tym...fakt sa mi nechce chodit kazdu chvilu a plomba jej najdlhsie vydrzala tyzden...vacsinou ale tak 24 hodin...
@xlucia pokial pod mrtvym zubom mysliš zub už endodonticky ošetrený - teda taký ktorý má vyplnené kanáliky /ik/, pokial je dobre vyplnený boliet by nemal. lenže nikdy sa to na 100% zaručit nedá. vtedy sa dá urobit reendodoncia prípadne resekcia - ak je zub vhodný kandidát. pokial zub nie je endodonticky oš. tak ho treba ošetrit. a na mrtvom zube kaz nebolí - na mrtvom zube kaz spôsobí len deštrukciu zubných hmôt, s následným rozpadom zubu
@drzubok aha, dakujem za odpoved. a co mam teda cakat?vyplnene je to podla rtg dobre, nie je tam prazdne miesto. dr. mi nechala na vyber...
plus mam zapaleny mandibularny klb. mam s tnim problem uz roky, ale az teraz sa po dlhom case ozval. na ten si davam ibalgin gel, pomaly to ustupuje
@drzubok klb som mala zapaleny po uraze vo vlaku. ked mam velky stres, zatinam podvedome celuste a pretazujem ho. odkedy o tom viem, tak to viem aj vedome uvolnit, ale syn mal vazny uraz, taktze stresu bolo pozehnane. mala som pocit, ze tieto tlaky vyvolali bolesti zubov. kedze kaz tam nevidno. klb ma bolel tak silno, ze som mylslela ze mam zapal ucha, no ale orl pozrela a ze je ucho uplne ok. mozem to podla teba zatial nechat tak?
@drzubok prosim ta, mam takuto otazku. chcem dat synovi pecatit zuby, uz mu vysli trvale sestky, a zistovala som ceny.
zubarka v petrzalke, sukromna, pyta za zub 5 az 7 e. ale volala som aj do sukr. centier a napr.
www. toba.sk, tak tam to stoji 20e za zub.
vie takuto vec spravit kvalitne aj bezny zubar??
vzdy sa pri tom pouziva ten ozon???
a druha otazka, napriek tomu ze zuby mu cistim poctivo rano aj vecer, dnes som si vsimla prave na jednej sestke na vnutornej ploche zuba bielu kruhovu skrvnu.
nalakala som sa ze je to kaz. trvale zuby mu vysli okolo vianoc.
je mozne aby mal uz kaz?
je to moze byt tym ze od cca 4 rokov pouzivame elmex junior co je az pre 6 rocne deti? cize viac fluoridovu.
pojdeme samozrejme na priehliadku, zrovna tento piatok, ale ak mozes povedat svoj nazor budem rada. som z toho nervozna,
ja mam mioriadne kazive zuby, napriek dobrej hygiene. uz je to lepsie, ale co bolo to bolo.... preto som u synov na toto mimoriadne prisna a poctiva.
a ak by to bol kaz, je lepsia klasicka amalg. plomba, biela plomba, alebo to dat osetrit tym ozonom??
kvalitne sa to da urobit aj za 7 eur, s ozonom by to malo byt lepšie, ale roky sa to robilo bez ozonu s vynikajucimi výsledkami. ked maju ozon maju aj laserový detektor kazu /možno/- ktorý odhalí kaz v ryhách. v začiatočnom štádiu je tažko posudit čo je už kaz a čo ešte len demineralizácia. kaz na šestkach je v ryhách nema teda tvar kruhovej škrvny. výpln- záleží na tebe čo chceš. - od schopnosti ošetrujuceho a spolupráci pacienta. amalgam sa dá robit aj vo vlhkom prostredí, /ak má pacient niečo proti amalgamu, je dobrý skloionomer /biely/. Kompozit je dobrý tiež no je najnaročnejší na techniku práce - a teda netoleruje chyby.
@xlucia
@shira_
@drzubok Zaujali ma tie mýty o vápniku a o zuboch. Mám 3,5 r syna. Polročne chodime na prehliadky, teraz mu zistili kaz na 5-kách. S dr. sme sa dohodli, že to budeme riešiť nabuduce, nech prideme o 2 mes a dá plombu.
Aké sú možnosti? Dá sa remineralizovať, alebo sa dá ešte zapečatit? Neviem si predstaviť, že tam vydrží vŕtanie s otvorenými ústami. Dávajú detom nieco do úst, aby si ich nezavreli? Dávajú sa len amalgámové plomby alebo biele? Bolí vrtanie-plombovanie mliecneho zuba?
Teraz už do tých mliečnych zubov viac vápnika nedostanem. Dá sa ešte niečo urobiť pre trvalé zuby? Do nich sa este vápnik dá dostat?
Kolko vápnika by mala prijimat zena v tehotenstve ked caká dvojicky? Ako by mala vyzerat prehliadka zubov v tehotenstve. ja som mala pocit, ze som tam isla uplne zbytucne. Kuk do ust, vy máte dobre zuby. Dovidenia.
Poprosím o odpovede vás oboch, dakujem.
@elika74 neviem v akom štádiu su tie kazy ale len mineralizovat to už asi nie. Plomby máš na výber. skoda že su kazy u 3,5 r. dietata a zvlast na 5tkach ktoré tam mali vydržať najdlhšie. Si si vedomá nejakej chyby ktorú ste urobili, rozobrali ste to s Dr??? A vápnikom sa trápit vlastne nemusíš. Sklovina je vyvinutá uplne ked sa zub prereže a už len vyzrieva - tvrdne /príromnostou fluoru v slinách/ - hlavne prvý pol rok, rok po prerezaní. Samozrejme ak z nej nezačne ubudať v prítomnosti bakteriálneho plaku a za prítomnosti skvas. cukrov.
BTW snímok má byť každé 2 roky, teda pred tehotenstvom. bez neho nie je prehliadka kompletná, lekár nemôže vyhlásiť nemáte kaz... Vrtanie ml. zuba obyčajne bolí, samozrejme závisí od velkosti kazu. Ale na to je anesteza.
@drzubok Dakujem za odpoved. Samozrejme som si vedomá nejakej tej chyby, ale nebudem sa tým chválit. 🙂 Večerné mlieko pred spaním... 😒 S dr sme to nerozoberali. Velkost kazu- pred polrokom este nebol zistený, teraz sa tam zachytil ten hák- inštrument (neviem, ako sa odborne nazýva). Zatiaľ bez bolesti.
@drzubok môj 1,5 ročný syn má na predných horných zúbkoch od ďasienka rozdielnu farbu "skloviny", neviem to presne opísať - od ďasna má teké snehobiele asi 2 mm pásiky - môže ísť o odvápnenie zúbkov? Zúbky umývame 2 x denne - hlavne pred spaním, mlieko nepije a zaspáva s čajom - nesladeným alebo osladeným xylitolom - ďakujem
@yvetulka Dakujem za povzbudenie. 🙂 On na preventivky chodi rad, tlaci sa s nami dovnutra aj ked nemusi, lebo doktorka má také malé auticka a zvieratká a vzdy niečo dostane. Tak on si žije v tom, že otvorí usta, ukáze zuby a má novu hracku. 🙂 Teraz naposledy si zobral kýblik, že si zoberie viac. 😀 Mrzi ma to, ze som sedela na vavrinoch, ze má zdravé zuby. 😒 A tie biele plomby ste chceli-vybrali vy, alebo rozhodla sa tak dr?
Este sa chcem opytat: Vacsinou sa tu spomina Elmex. Také ABdent a Dontodent ústne vody sú tiež dobré, alebo neodporúčate?
@elika74 plomby som vybrala ja, farebne som nechcela, elmex gel pouzivama na odporucanie zubarky od 2 rokov a aj tak sa mu robia kazy, po kazdej sladkosti vyplachuje usta vodou, umyvame zubky od prveho zubka, aj ked nemal som mu vytierala dasienka gazou a prevarenou vodou, ja mam velmi kazive zuby aj napriek tomu, ze sa o ne staram, asi sa to v detstve zanedbalo alebo neviem, velmi ma to trapi, hlavne, ked viem, ze mu davam pozor na chrup, papa len horku cokoladu a sem tam kinder, cukrikovy ani keksovy nie je. najviac ma stve, ked vidim maminy v okoli co davaju detom jest za blbosti, nestaraju sa im o chrup, lebo ze dieta nechce umyvat zuby tak ho netrapia, to je teda riadna blbost, podla mna je to o navykoch a aj napriek tomu maju zuby zdrave, ide ma porazit z toho, ked mu narastu trvale, hned dam zapecatit asi
@yvetulka Ved to, ze keby sa clovek nestaral o tie zuby... A tie sladkosti mi vadia, ako uz bolo pisane: návsteva=sladkost. Ja som synovi nekupovala ani Brumika. Ale prisli polievacky, milion kinderiek, cokolád a kadeco a návstevy u babky bez sladkosti sa neobidu. A ja im uz stale opakujem, ze sladkosti uz nebude, lebo má kazy, ale im je to jedno, ved to nie su ich zuby. Asi im donesiem blok preplatit plomby a dam biele, nech sa uvedomia. Asi sa raz musim rozculit a ked to nejde po dobrotky, poviem im to tvrdsie.
Ja som citala, ze zaklad dobrych zubov je pocas vnutromater.vývoja. Vtedy má matka jest dost vápnika, aby malo aj to dieta dobré zuby. Ale este mi tu neodpovedali, kolko by som toho Ca mala zjest ked cakám dvojicky. Nasla som, že zeny 1000 mg Ca denne, tehotné 1200, tak s dvojickami 1400 mgCa ?
Má niekto skúsenosť so zuvacimi tbl Dentoreparátor? A ústne vody Dontodent?

@katy1979 nemalo by byt kandizované. ale pre sladkosti všeobecne - konzumovat sa môžu ale kontrolovanie, npr. po jedle raz denne, hlavne nie v čase mimo jedál, ked má prebiehat remineraliízácia. Apetít detí oblubujucich sladké je často dost znížený, prirodzene na ukor nutr. hodnotného jedla