Bradavka ako cumlík. Ako ho to odnaučiť?

ebima
3. máj 2016

Ahojte, uvítala by som Vaše rady, ako odučiť môjho 3 mesačného synčeka dudlíkovať moju bradavku ako cumlík. Zaspávame totiž večer na cicíku, skúšala som ho len tak položiť a nechať v izbe, ale strašne plakal. Od narodenia som skúsila niekoľko druhov cumlíkov, ale žiaden mi neprijal. Kým to nie je teplé a makké a nie je to bradavka tak to vyplúva, alebo ho naťahuje. Chcela by som to ukončiť, lebo takto sa uspáva aj cez deň. Mám dosť mlieka a tak ked len takto dudlíkuje, tak stále počas spánku pije, potom sa preje a vracia z toho, lebo je to už veľké množstvo. A je mi to aj neprijemné, ked už je asi hodinu na tej istej bradavke aj mna to poriadne bolí ☹ . tak by som uvítala nejaké vaše rady dievčatá.

candii
3. máj 2016

Presne takyto isty problem mame aj my.. mame 5 mesiacov.. v noci sa budi aj 100x na dudlikovanie .. ma oblubeny prsnik a mna uz boli cely clovek. Myslim si ze pokial budeme kojit to neprejde. Ani moj nechce cumlik uz mu ho ani nenukam. Obcas je to o nervy. Asi treba len vydrzat 😕

simsalabim
3. máj 2016

@ebima neviem ci ti pomozem, ale ja som ani jednej dcere nedovolila dudlovat na prsniku. Od malinkateho malinka som pri zaspavani bradavku vytiahla von. Ano, jedovali sa, ale velmi rychlo sa naucili, ze na prsniku sa nespi, ale je. Takze ja by som pri zacinajucom driemani bradavku vytiahla a skusila upokojit inak - pohojdat, pritulit, ulozit do postielky.... Myslim, ze aj vdaka tomuto som nikdy nebola chodiaci cumlik, a obe moje dcery od 6. mesiacov noc prespali bez budenia. Podotykam, kojila som obe do 18.mesiacov. Starsia dcera cumlik nemala vobec - nechcela ho v nijakom tvare ani podobe, mladsia ano, milovala ho a mala ho este v skolke.

candii
3. máj 2016

@simsalabim keby som zakrocila skor.. tetaz je uz neskoro 😕

simsalabim
3. máj 2016

@candii nemyslim si, ze je neskoro, ale rozhodnutie je na tebe. Neviem, ako inak chces s tym prestat, ak to zaspavanie na prsniku povolis nadalej... Myslim si, ze cim dlhsie s tym budes pokracovat, tym viac sa ten zvyk upevni. 3 mesacne babo je este malinke, podla mna si rychlo odvykne. Nehovorim, ze odist do inej izby a nechat vyplakat - ale hladat inu metodu, ako dietatko upokojit.

simsalabim
3. máj 2016

@candii teraz pozeram,ze vy uz mate 5 mesiacov - teda ste vacsii....no neviem, za pokus to stoji, ak s tym chces prestat. Ja si naozaj myslim, ze tomu, ze som nedovolila dudlovat, som sa vyhla tomu, na co sa tu mnohe stazuju a hovoria o tom, ako o udele kojacich mamiciek - nocne budenie 100x za noc a potreba prsnika.

blabla195
3. máj 2016

Myslim, ze nie je neskoro, len to bude tazsie... tiez som mojej nedovolila, len tak dudlovat, ale ani som ju nenechala samu - pritulila som ju, ponosila alebo ju nosil mm... a neskor aj dudku chcela...
Treba pocitat s placom, hlavne, ked je babo na nieco zvyknute, 😕

candii
3. máj 2016

@simsalabim ja som uz skusala vsetko nic nepomaha 😂 je to zavislak - cicikmen 😂..

siska53
3. máj 2016

@ebima moji obaja zaspavali tiez na prsniku a ja som to robila tak,ze akonahle zaspali,jemnucko som vytiahla bradavku von. Tiez dudel nikdy nemali,nevedeli,co s nim,vypluvali ho..

simsalabim
3. máj 2016

@candii otazka znie, ako dlho si to skusala. Lebo si nemysli, ze je to otazka 2 dni....

candii
3. máj 2016

@simsalabim snazila som sa mu od porodnice nanutit cumlik nejako. To sa mi nepodarilo.. potom som skusala ked zacal dudlovat dat mu cumlik. Ani to nic. Potom uz z nervou som ho uz zial aj vyplakat nechala chvilu. To od unavy zaspal na mm rukach. Ale na ruky ti tiez nie je bohvieco to radsej cicik. Skusala som byt len pri nom a tak ho uspat. Ale nic nezabera iba cicik ..

stascha
3. máj 2016

@ebima tak presne ako nas Tomino, cez deň sa to ako tak dalo, ale tie noci. 8 krát aj viac za noc bol hore, šírka do pusy a bol dobre, ale on nepil no určite si aj potiahol ale didku mal len na ukludnenie. Cumlíky žiadne. Až som to musela stopnúť lebo boli noci keď som mala pocit že som neustále hore. A to už mal viac ako rok. Poviem ti nebolo to jednoduché to nebol plač ale až také hecovanie a niekedy to trvalo dlho, ale vydrzala som. Aj keď priznavam neraz som povolila lebo som nevládala. Teraz sa už nekojime postupne sa odstavil sám, teraz má inú závislosť akonáhle ideme spinkat uz ma ruku po tričkom a musím má hladkať musí cíti moju kožu a je spokojny. 😀 No chlap 😉

simsalabim
3. máj 2016

@candii netvrdim, ze som na toto odbornik, ale ja som proste vydrzala aj plac. Hojdala som, kolisala, prihovarala sa, polozila do postielky, hladkala, tlapkala a tak dookola. Po par dnoch im doslo, ze na prsniku sa spat nebude, ze je (mozno) prijemnejsie proste byt na rukach (vacsinou som pri tom sedela). Polodriemajuce (teda este nespiace) som ich potom prekladala do postielky a na ruky brala len pri placi. Z casu na cas sa stalo, ze ich opat chytila mania dudlovat - nepovolila som. Myslim, ze cca po 8-10 tyzdnoch ich uz nenapadlo, ze na prsniku sa da spat. Takto to bolo u nas - nebol to vysledok 2-3 dni, ale dlhsieho systematickeho, dosledneho usilia. S trojmesacnymi sme uz urcite nemali prsnikovy problem ( a to ta starsia bola velmi narocne babo). Starsia cumlik nechcela, ale mladsia mala uz v porodnici - urcite jej to pomohlo pri zaspavani - ale na priklade starsej som videla, ze to nie je nutne.

agamama
3. máj 2016

Ahoj @ebima ja este som len v 30 TT ale pri patrani na youtube som nasla zaujimave video ako upokojit dieta. Neviem ci to funguje aj inym mamam ale mozes si pozriet , tejto to islo perfektne a za 10 minut spalo ako dudok.

https://www.youtube.com/watch?v=_GMbiEnRi40
katka1981
3. máj 2016

@ebima, ahoj, on nevracia preto, ze sa preje, ale preto, ze ma reflux. Vyznie to necitlivo, ale nechala by som ho plakat, nedovolila by som si z bradavky robit cumlik. Mna tak bradavky strasne boleli, ze to by som ozaj nedokazala. Ani porod ma tak nebolel.

evittam
3. máj 2016

@ebima
@candii Maximálny súhlas s @simsalabim Tu nie je čo poradiť ako to, že netreba sa nechať "cmúľať" a vydržať to-iná rada nie je. Lebo vás budú dudlať ešte aj v 3 rokoch.....Prepáčte, ale ako ste si naučili tak máte. Ja som obe moje deti dojčila - najedli sa a koniec......Starší mal cumel len večer na zaspávanie cca do 3.mesiaca, dcérka tiež tak ale do cca 7.-8.mesiaca......Čiže nie je to o tom či chce alebo nechce cumel - je to hlavne v matke - ak to povolíš a naučíš dieťa tak si to bude vyžadovať.

katka1981
3. máj 2016

@agamama, super videjko, ako stichlo

candii
3. máj 2016

@evittam no mne sa zase nepaci ked niekto povie " ako si si naucila" pretoze si myslim je pre dieta prirodzene citit matku. A kazde dieta ju citit chce a kazde dieta je ine. To co platilo pre tvoje nemusi platit pre moje dieta. Moj je schopny nie plakat ale vrieskat celu noc .. a ja tiez potrebujem nejako fungovat.. on este nerozumie preco mu cicik nechcem dat,3 rocne dieta ano.. jednoducho na nho neplati nic ..

sardinka335
3. máj 2016

Na dudel treba naučiť, ponukat raz alebo jeden den, dva dni NESTAČi...kedze ,nič nevydržíte,, tak nemate ani ziadne vysledky. Ponukala som dudel denne, stale a non stop...az sa chytila. Ani mne to ze dudluje nespadlo same bez pričinenia...proste sa to musela naučiť. A obavam sa, ze ani to odučanie mi ,nespadne bez pričinenie,, holt uvidime...zatial mi ten dudel za nočný komfort spania stoji. Ine neriešim...čo pride to bude a potom to budem riešiť.

katka1981
3. máj 2016

@candii, kazda sme si tym presli, robili sme aj mozne aj nemozne, aby dieta neplakalo, aby spinkalo, aby bolo spokojne, lebo ked je matka unavena, ani nedokaze racionalne rozmyslat a robi kadeco, len aby bol pokoj. Iny pohlad ma matka, kt. ma uz starsie dieta, alebo druhe, ze to ma uz za sebou. Velakrat azpo rokoch si zena uvedomi ako zbytocne otrocila, lebo chcela byt ta dokonala mama, kt. dieta neplace, je spokojne atd. A su deti, kedy sa mama ide za vsetky hranice, ze uz melie z posledneho aj cela rola rodina, a dieta aj tak stale place, je nevozne, nespi a cela rodina je znicena. Potom ma na taketo metody s odstupom rokov iny nazor a dojde na to, ze velakrat mohla ten plac odfiltrovat, lebo ked to prekroci iste hranice, tie nervy si len tak dokopy nedas. Lebo niekedy to trva aj roky. Raz som pisala jednej mamicke, kt. mala 4 alebo 5 deti, ze jej ty sa mas, ty mas uz piate dieta, ty vies ako nato, prve dieta je ako pokusny kralik. A ona mi vtedy povedala, ze sa citi vzdy ako by mala prve, lebo kazde je ine. Idealne je nerobit zo seba otroka, nech to vyznie hnusne, ale je to tak. A nechat si z bradaviek urobit cumlik, podla mna je urobit zo seba otroka. Netusim ake bude druhe dieta, ale viem uz do coho idem, nemala som pohodove dieta, odplakaneho, odcirkusovaneho mame pozehnane, tak dufam, ze budem vdaka tomu odolna 🙂 A je ozaj dobre vziat si rady mamiciek k srdcu, nazoaj su mnohe dobre.

evittam
3. máj 2016

@candii Ja chápem, že sa ti moja odpoveď nepáči a nikde netvrdím, že to čo zaberá-zaberalo na moje deti tak bude aj na ostatné. Ale bohužiaľ je to fakt - na čo dieťa naučíš to chce - a čím skôr ho od toho odučíš tým lepšie, nakoľko čím bude väčšie tak tým viac si to bude vydobíjať a už potom naozaj budeš z toho "na prášky"......Lebo keď si začne uvedomovať, že mu niečo berieš a nechceš dať tak to bude chcieť ešte viac.....teraz si to ešte neuvedomuje.....🙂 A ako ti už bolo napísané - robíš (v dobrej viere) zo seba len otroka svojho dieťaťa. Áno dieťa potrebuje cítiť svoju matku - každé dieťa nielen to tvoje ale to neznamená, že musí byť zavesené na cicku nonstop. Ale každý ako chce. To bol len môj názor a rada. Veľa šťastia. 😉

candii
3. máj 2016

@katka1981 ahoj neviem ci si citala aj moje prispevky vyssie. Cumlik som sa mu snazila nanutit od porodnice .. zial neuspesne. Uspavanie na rukach sa mi zda vacsie otroctvo lebo chrbat mam len jeden. A uz nema 3kg. Poskusala som aj co mi baby radili a som naozaj vdacna kazdej jednej rade od skusenejsej mamicky. Niektore rady su super 🙂 a nebranim sa tym radam. Ale nepaci sa mi vyjadrovanie... ako si si naucila. Ak mi chce niekto poradil velmi rada radu prijmem ale toto fakt nie. Ja sama viem ake moje dieta je. Co na nho zabera a co nie a snazim sa aby bolo aj ja aj ono spokojne. Je to moje prve dieta a obvinovanie ze je to hlavne v matke mi nerobi velmi dobre. Taketo rady so vsetkou uctou nepotrebujem..

candii
3. máj 2016

@evittam on skor nie non stop ale hlavne v noci .. viac krat za noc. No pokusim sa este nejako ho odnaucit. Dakujen

evittam
3. máj 2016

@candii Držím prsty - treba ho naučiť - napapať a dosť..... 😉 A nemusíš sa hneď hnevať ak ti napíšeme viaceré pravdu - áno je to aj o matke - ako sme ti už napísali - to čo mu dovolíš-naučíš to chce - a to je bohužiaľ pravda. 🙂

chovancova27
3. máj 2016

Ja som to robila tak, že som ho na prse uspala a keď už driemal tak som vytiahla opatrne bradavku a hned vsunula cumel. aj tak ho o 5 min. vyplul a spal dalej🙂 Cumlík máme Suavinex ten kaučukový

candii
3. máj 2016

@evittam nie nie ja sa nehnevam .. kazdu jednu radu si vazim .. ste zlate baby.. dakujem .. drzte palce nech to moj cicikmen pochopi rychlo 😂

jamika27
3. máj 2016

a nepomohlo by keby mu dávate čajík napr. feniklový, alebo len vodičku vo fľaške (viem, že nie je potrebný keď sa kojí - ale predpokladám, že UM dávať nechcete). Možno potom keď sa naučí sať aj s fľašky príjme neskôr aj cumlík a mohlo by to byť bez plaču. U nás je najj fľaška antikoliková od tommy a malý s ňou zaspáva v ústach.

katka1981
3. máj 2016

@candii, ja ti ani nieco take nepisem, ale jednu dobru radu ti predsa len dam. Z nicoho sa neobvinuj, aj keby si si ozaj na nejaky zlozvyk dieta naucila. Ja som tymto trpela dlhe roky a poviem ti, ked to zo mna opadlo, nevies si predstavit stastnejsieho cloveka. Je to aj o povahe dietata, pre to svoje budes vzdy ta najlepsia maminka na svete, staci, ze ho milujes a vychovavas v snahe vychovat z neho spravneho clvoeka. Kazdy robi chyby. Tak sa z nicoho neobvinuj. Ale to, ze povazujem za chybu nechat sa cumlat, to mi prosim neber. Ja mam citlive bradavky, mne sa ich nikto nesmie ani dotknut a ina nebudem, max. kojenie, tam pretrpim, ale nie na cumlanie. Este pridu tazke chvile, ked mu pojdu zubky, ked bude mat teploty, ked bude trucovat, ked sa bude hadzat o zem, ked zistis, ze fajcil......... nemysli si, ze ja budem v pohode, ked mi male bude vrieskat celu noc. Ale nenechaj sa vykolajit, ked ti niekto napise, ako si si naucila, tak mas. Ja by som tiez bola urazena, ale dnes sa ma to uz nemoze dotknut, lebo bud si poviem, ano v tomto mas pravdu, ale poviem, ty vies o tom prd, bolo to celkom inak 🙂 Skus, ked sa napapa, po chvilke vybrat prsnik a ked bude plakat, tak ho pomojkaj, pohladkaj, ale prsnik mu uz nedavaj. Kolko bude plakat? 10 minut - 15? A daj vediet. Neboj sa neublizi mu to. My mame odrevane hodiny, hlavne v obdobi vzdoru. Mala ma tak trenovane hlasivky, ze nema sancu zachripnut, ked reve. Ja ked ju co i len skusam napodobnit, som hotova hned. Nejdem ti radit, ze kasli na to decko, nech si reve, ale skus to, mozno skor nez cakas zisti, ze prsnik nedostane a zaspi. Cim bude starsie, tym bude vytrvalejsie a potom ten plac moze v pohode dosiahnut aj 2-3 hodinovy rev.

timea7
3. máj 2016

@ebima
@candii robila som to presne tak isto ako @simsalabim, nedovolila som zaspávať na prsníku, jedenie bolo jednou vecou, zaspávanie druhou. Mojkali sme sa, hladkali, ale bez prsníka v ústach, nie som cumeľ. Možno aj preto mi syn spával od štyroch týždňov celú noc, lebo sa stále nebudil na to, že nemá bradavku v pusinke, nemala som problém s uspávaním, ani problém s odúčaním od zaspávania na prsníku. Dopapal, vybrala som, nechala odgrgnúť, pomojkala, položila do postieľky, hladkala a zaspal aj bez bradavky. Jasné, že to vždy neprebehlo takto hladko, ale prsník som mu už neponúkla, na čo aj? Je najedený, chce len dudlovať.

katka1981
3. máj 2016

@candii, ty si nevyspata, si velmi precitlivela teraz, to je uplne normalne, citis sa mozno neschopna, ze si nevies inak dieta utisit a podobne, to je vsetko normalne. Mne staci zla noc, a nemusim mat uplakane miminko pri sebe a je to cele zle. A kolkokrat si aj mamicka poplace s placucik babatkom, hlavne na zaciatku. Neboj , bude dobre.