Hnedé fľaky na tele bábätka. Čo to môže byť?

lenka.22
1. apr 2009

ahojte mamicky, budem rada ked u vas najdem radu. mam synceka - 6 mesacneho a pri prebalovani som si vsimla viecere male flaky hnedej farby na telicku, akoby znamienka. hned ma sestra vystrasila ze to moze byt priznak svalovej dystrofie a ja samozrejme v panike som volala dr. ktory uz ale vikenduje. nemate niektora s tym skusenosti? dakujem

paola.o1
1. apr 2009

a nemozu to byt tie znamienka? tie vzniknu zrazu nie.

jarka007
1. apr 2009

su to bodky ? take tie cervene bodky vo velkosti spendlikovej hlavicky ? alebo su naozaj hnede ?

katun
1. apr 2009

ahoj, my sme mali hnede flaky, a zmizli tak ako sa aj objavili, my sme mali a mame problem s pokozkou, mava suche miesta, niekedy to boli take hnede fliacky, suche, ..

lulucka
2. apr 2009

ahoj lenka, moj syn ma tiez hnedy flľak na nôzke a doktor vravel, ze to je znamienko. za niekto z rodiny ho ma urcite tiez. ma ho svokra 🙂

lenka.22
autor
2. apr 2009

ahojte. dakujem za rady, no su to snad tie znamienka... vyzera to tak, resp. ako starecke flaky 🙂 tak dufam ze to su znamienka

polana
2. apr 2009

Ahojte,mojej dcerke sa tiež asi v troch mesiacoch vytvoril na stehienku fliačik farby biela kava asi 4X2 cm.Kedže chodime na kožne tak lekarka povedala že to treba sledovat.Jeden,dva možno 3 flaky nie su nebezpečne,ale ked ich je 5 a viac tak treba dieťatko vyšetriť ak su to pigmentove fliačky.Moja dcerka je taka bledučka a tiež ma suche fliačky ako lišaje tie sa daju liečiť s masťou ktora obsahuje kyselinu mliečnu je to vyborna vec na taku suchu pokožku alebo lipobaza dostat v lekarni.

randarka
3. apr 2009

Ahojte, mam polrocnu dcerku a neviem presne kedy (ale po narodeni bezprostredne to nemala, takze sa vytvorili asi postupne) som jej objavila na zadocku a lytku 2 vacsie flaky presne ako hovorite-farba kava s mliekom. Videla to lekarka a povedala, ze to nemusi byt nic. Treba len sledovat ci sa neobjavi viacej skvrn (6 je uz jeden z priznakov neurofibromatozy). Mala ma tie dva uz dlho a nezvacsuju sa ani nic, tak si myslim, ze to budu bud pigmentove skvrny alebo znamienka, lebo jej otec ma take vacsie ako ona na zadocku na nohe a jej stryko ma presne takeho tvaru ako ona na lytku na krizoch. Tiez som sa najprv vyplasila, ale netreba zbytocne stresovat.
Skuste tiez posondovat, ci nema nieco take niekto v rodine.

gabak
3. apr 2009

Aj moja malá má hnedé fliačky od narodenia na vnutornej strane nozičiek. Už má 3 roky a ostalo jej to tam. Dokt. povedala že to nič nie je.Tak verím, že má pravdu.

capricieux
3. apr 2009

ahoj, tiez mam od narodenia pigmentove skvrny, mamka ma raz prebalovala a myslela ze som spinava 😀 je to len esteticky problem pokial je to ono 😉
inak ako hovori randarka tiez to mam zdedene

zuzana76
3. apr 2009

aj moj ma 3 hnede fliaciky - jeden v oblasti podbruska, velkost asi 3 mm, druhy na stehienku a tmavsi , tento fliacik mal uz od narodenia, len bol mensi, trochu narastol, ale len trosku - ma asi 5mm a treti fliacik ma na boku v oblasti rebier, ten ma asi 7 mm, je bledsi, jeden fliacik mal od narodenia - ten tmavsi a tieto 2 bledsie sa mu asi urobili niekedy v priebehu rastu. Este som sa lekarky na to nepytala, ale manzel ma velmi vela pigmentovych skvrn , niektore prerastu az do bradavic, on si ich uz dal vela aj odstranit, takze asi to bude dedicne.

polana
3. apr 2009

Aj ja som sa vyplašila velmi ale tiež sa nezvečšuje ani nijak nemeni tak to beriem že je to dedične lebo moja mama ma na krku podobny fliačik aj mužova sestra na nohe.Ja som jej to tiež objavila tak že som ju prebalovala a myslela som si že je špinava.

nattereri
3. apr 2009

lenka.22: ahoj lenka. urcite nic nepokazis, ked fliaciky ukazes dr. 🙂 nemaj strach, pokial ich naozaj nema viac ako pat a i to nemusi znamenat nic zle, ale aspon budes mat pokoj v dusi 🙂.

moja dcerka sa s takymito fliacikmi narodila, mala ich strasne vela, viac ako patnast. hovorili sme jej, ze vyzera ako dalmatinko. dokonca spatne v prepustacej sprave z porodnice som zistila, ze uz vtedy mali podozrenie na neurofibromatozu, opisali fliaciky ako skvrny typu bielej kavy, no vtedy bol rok 1996 a nik sa o to z dr. nezaujimal... no... dcera ma tuto diagnozu, nieco mame za sebou, sme nateraz v pohode, ale moje poucenie je je... byt radsej hysterickou maminou, nedat sa odbyt nech dietatko presetria od hlavy po paty a nech sa podozrenia vylucia 🙂 .
zelam vela zdravicka, dobre to dopadne 🙂

vlasti22
27. nov 2013

Ahojte maminky, chcem vás veľmi pekne poprosiť o pomoc. Som už zúfalá. Mám 20 mesačnú dcérku a už od roka sa začali naše problémy. Najprv to bol atopický ekzém, ktorý zdedila po mojom manželovi. Je ekzematik a aj alergik. Okrem toho má na tele veľký pigmentový fľak od ľavej bedernej oblasti až po trup. Má svetlo hnedé sfarbenie. Dcérke sa objavil v pol roku fľak farby bielej kávy pri ľavej pazuške a v jednom roku biely fľak na ľavom zápästí. Do teraz som sa psychycky vyrovnávala s diagnózou vitiligo, kedže biely fľak na chrbte mám ja, uzavreli to ako zdedené vitiligo, hoci som ani netušila, že niečo také vôbec mám. Keď som sa pomaly zmierila s touto diagnózou, všimla som si nedávno malinký hnedkastý fliači na zadočku asi 2x5mm. A nová možná diagnóza neuromatofibróza ma úplne položila. Ten hnedý fliačik som brala ako dedičstvo po manželovi, ani ma nenapadlo, že to môže byť niečo iné. Neviem od strachu spávať, jesť, ani nežijem.

erickatt
6. jún 2014

@vlasti22 viem ze odpovedam neskoro, ake skuste sa pytat na genetiku ci to neni neurofibromatoza