12-ročná dcéra vymýšľa pri výletoch
Keďže je leto chodíme na výlety,plus toto leto je posledné čo som doma tak máme toho viac naplánované kam ísť.Syncek má 3roky,dcéra 12r.Poslednu dobu sa jej nič nepáči.Vymysla pri výletoch.Priklad keď ideme na neaky hrad zrúcaninu nechce všetko popozerať,že je unavena bolia ju nohy a nevládze.Kazdu chvíľu stojíme čo sa chce napiť,poprípade najesť sa,alebo jej je teplo a chce ísť do tiena.Aj do zoo alebo na túry keď ideme to isté.Nieco pozrieť a hneď chce ísť domov.Kde platíme za vstup chceme popozerať všetko keďže niektoré vstupy sú drahé a možno už viac krát na to a to miesto nepôjdeme.Aby sme všetko popozerali dopodrobna,aj nafotili na pamiatku.Syncek v pohode,prejde aj 4-5 hodín v kuse na nohách a vydrží.Dcera keď bola menšia tiež v pohode zvládala vseliake výlety.Len teraz vymýšľa.Alebo začne revat že ona chce ísť domov.Neviem čo s ňou.
@luccija Jej kamarátky ešte chodia s rodičmi alebo idú do zahraničia na dovolenku,neviem či by neaku bavilo ísť s nami na výlet.
@viestta Chodíme aj na kúpalisko,ona sa vyšanti vo vode a ja si v tieni čítam knihu.Len to manžel musí byť celý deň doma s menším,on nemá rád vodu.
@koniarova Do kina tiež chodíme keď je neaka rozprávka alebo film čo chce vidieť ideme na to len my dve.
@januska12323 Manžel ju nechce nechať samú doma.Ako ostáva aj sama doma hodinu dve keď niečo máme vybaviť a ona nechce ísť,no celý deň ešte nebola doma sama.
Ked ju budes nutit, akurat jej to znechutis. My sme boli tyzden na dovolenke, a este mam v plane vikend v tatrach a mozno nejaky hrad alebo turistiku… teraz maju tyzden pobytovy tabor, a potom este tyzden denny sportovy tabor… nemyslim, ze je to malo. Pises, ze chodi s kamoskami von, to je super. A trocha nudy tiez k prazdninam patri. Mozno cast casu s mobilom nahradit knihou.
U nás zaberá nasledovné. Nejdeš? Chvalabohu,aspoň mi pomôžeš v záhrade. Celú sobotu si na to vyhradíme. 😁 A super pokecame. Porozprávaš mi,čo nové. 😁
Napíšem ti ešte raz. Je to normálne, treba len vydržať. Logika je na vašej strane, ale puberta logiku a rozumne dôvody neuznáva. V puberte hormóny zatemnila mozog, niekomu viac, niekomu menej. Zvyčajne to skôr či neskôr prejde. Bud rada, že s ňou homo y mlatia len takto. Skus nájsť kompromis. Nasilim nič nedosiahnete, len dohodou. Ale keď nájdete kompromis, tak neustup, musí dodržať co sľúbila.
Ale veď to je úplne normálne - patrí to k veku🙂. Mám doma niečo podobné v chlapčenskom prevedení😁. Skrátka sú dni a výlety kedy je to s nim ťažké - on toto, tamto, jemu je hento....furt dačo. Snažím sa ním porozprávať, vysvetliť a počas výletov dávam malé "odmeny" ako že si pôjdeme sadnúť na mirindu, alebo pri pokladni prihodím balíček jeho obľúbených cukríkov/žuvačiek.
Skús sa jej opýtať čo by chcela navštíviť, vidieť - nech si spomenie o čom sa rozprávali v škole na geografii a dejepise, možno spolu nájdete miesto kam pôjde veľmi rada.
Nuž a keď vidíš, že je pravidelne odutá a nechce ísť, ja by som ju 1x či 2x kľudne nechala doma alebo u babkovcov.
Spravte rodinnú radu, vie brblat tak vie aj rozhodovať. V sobotu ideme tam a tam, pridáš sa? Ak nie budeš doma sama plus nejaká úloha a my prídeme o druhej domov. Do soboty rána sa môže rozhodnúť, jediná podmienka by odomňa bola, že keď pôjde nechcem počuť žiadne komentáre.
Nevieš čo s ňou? Je v puberte a nikto na ňu neberie ohľad. Čo tak ísť tam kde chce ona, alebo ty choď s ňou, syn nech ide s otcom. Ona potrebuje aj pochopenie. To že ty si posledný rok doma a chces si užiť, je pekne. Ale myslíte pri Tom aj na ňu. Ani mojej pubertiacke sa nechce chodiť a pritom vo veku 4-5 sme prešli celé Tatry skoro. Teraz len kupko, korčule, bicykel. Radšej bude u babky na chate sa nudiť, ako s nami chodiť. Len kruti očami, nechce sa jej, nevládze, tam teplo, tam zima, ona nechce zmrzku, ona chce hamburger, ...ona nechce hamburger, ona chce normálne jedlo atď
Treba robiť kompromisy, raz ísť tam kde sa zabaví ona, aj keď mladší sa tam budú nudiť, alebo to nebude pre nich, raz sa musí prispôsobiť ona. My sme teraz v Maďarsku minuli za víkend cez 1000€ a neboli sme cely deň na kúpalisku ani sme neprešli s deťmi celú zoo, lebo sme pozerali na nich, nie na seba, nie na fotky. 😉
Prečo sa bojí ju nechať samu doma? Aj tak bude len na mobile ako keď ste doma aj vy a zohreje si obed.
A ked sa jej opytas,co by chcela ona sama..navrhla niekedy nieco.pisala si ,ze bud povie ok alebo ze jej je jedno.ale ked navrhne sama...pripadne skus ist s dcerou sem tam len sama na nieco co vies ,ze ju fakt zaujme (laser game,jump arena.. cokolvek) ,ci nezmeni potom postoj aj na spolocnych aktivitach..ze ok robili sme co si chcela ty (aj napriek tomu ze ste boli len dve) teraz pod bez reci s nami..mozno zaberie
Ja nikde netvrdím,že ju to má baviť. Ktoré 12 ročné dieťa baví záhrada. To mal byť návod,aby si vybrala "menšie" zlo.
Ja si pamätám, keď som šla s našimi do kina. Ta hanba, že s rodičmi!!! 😂 Teraz sa za hlavu chytám, ale tak puberta si nevyberá 😅
@januska12323 Muž hovorí že ešte není taka samostatná a zodpovedna,že sa boji aby nenechala zapnutý plyn na sporáku alebo niečo iné.
@lienka9 Ona navrhla zoo a kúpalisko,boli sme no aj tak sa jej nepáčilo.Jedine na kúpalisku,no to zas mužovi sa neľúbi že on má byť sám s menším celý deň.On chce byť spolu všetci ako rodina.
Ahoj, nemyslím to vôbec zle ale nemoze to byť aj tým mobilom? Mne to príde, ako keby bolo hrozne veľa dnešných deti závislých na mobile a internete a nebavi ich vôbec nič okrem toho. Samozrejme, realita na internete je omnoho viac zaujímavá ako skutočnosť. Tam je mnohonásobne viac podnetov, všetko je tam presne také ako deti baví.
Teraz často často na ihrisku vidím znudene deti, minule tam jedno revalo ze chce ísť domov na mobil. Videla som aj deti na oslave revat, že chcú ísť domov lebo sa nudia. Bolo tam asi 20 deti, 2 detske izby hracie ale nikoho nebavilo nič hrať, každé len na mobile.
U nás to bol kedysi vrchol programu, ísť v nedeľu ku krstným a hrať sa s ich detmi, ísť s našimi niekde na výlet, hoci úplne nudný, bolo lepšie ako byť doma.
Ale samozrejme sa môžem mýliť a asi sa aj mýlim. No nejak takto sa mi to zdá
Možno ju nebaví cesta autom - skús zmeniť druh dopravy. Alebo jej navrhni nech si pozve s vami kamošku a pôjdete na kúpalisko - bude mať parťáčku a nebude sa nudiť s rodičmi a malým otravným súrodencom😉.
Alebo nech sa dohodne s kamoškami a kým budeš ty na výlete, ona bude v obchoďáku a v kine s kamarátmi, cestou z výletu ju vyzdvihneš.
Určite na niečo prídeš.
Verím, že jej chceš kompenzovať čas s rodinou, ktorý si ty v detstve nezažila - výlety a tak, ale zas nemusí mať celé leto ako Tour de Slovakia😁😉.
Necitala som reakcie, aj chapem, ze vzhladom k veku frfle a nie je to uplne zaujimava aktivita pre nu. Ale cakala by som, ze ked uz tam ste, tak to frflanie ju prejde, stale ma 12 rokov. Nie 18 a je nutena byt s rodicmi. Mne by napadlo, ci nie je na nervy, lebo nemoze mobil a internet, ked sa takto dlho tulate. Pre zavislaka je 5 hodin dlha doba 😂
@januska12323 tiež by som nenechala 12r samu doma. Keď idem do obchodu, alebo len okolo sídliska s deťmi a jej sa nechce, ok. Ale na celodenný výlet, to nie. Môže sa stať či jej niečo, alebo nám na výlete a čo potom? To by som si neodpustila.
@juliasb Máš pravdu,aj moja je tak trochu závislá na mobile.Volaju si s kamoškami cez chat a hrajú spolu hry.Hra Minecraft a podobné veci.Nepaci sa mi to,no vidím že nie som jediná v okolí čo riešia toto isté.
@pinkgirl Na aute chodíme len dlhšie trasy.Kratsie ideme vlakom alebo busom.Aby bola zmena.
Chcem vidieť puberťáka, ktorého baví chodiť s rodičmi a malým bratom po hradoch a pod. 😅 To je naivná predstava rodičov, že by to mali deti absolvovať, lebo veď treba poznať Slovensko a jeho pamiatky a pod. Ale realita je taká, že pubisi to majú v paži. Takže na hrady a pod. zásadne sami alebo do cca 10 rokov to treba stihnúť a potom až v 16-17 tich, ako kto. Ale to si už sami vypýtajú, že by šli. Syn nám takto otrávil takú poznávaciu dovolenku raz, ale naša chyba, trepať 13 ročného na takýto výlet. Dnes v 17-tich sa pýta, kedy si to zopakujeme, že to vtedy neocenil. 😏
12 rocne dieta je samostatne a schopne sa o seba postarat. Prepac autorka, no trocha do dovery vo vlastne dieta by nezaskodilo. Moj 12 rocny bol cely den doma sam este s 9rocnou sestrou. Prezili v pohode. S tym sporakom mam tiez skusenost, tak mi po vypnuti museli poslat fotku, ze je to v poriadku 🤣
A pre malu to bude super den, bude zodpovedna sama za seba.
Inak uchvatny priklad dava tvoj manzel, ja nemam rad vodu, tak nechcem na kupalisko.vsak tam nemusi byt cely den, 3-4hodinky bude spolu ako rodina a on je je na decke a popija pivo. Nemusi sa kupat.
@tosomja má mobil, každú hodinu jej môžu volať, najlepší čas naučiť ju zodpovednosti, nikomu neotvárať, a vypnúť sporák určite zvládne len to by si ocinko musel uvedomiť že ma doma pubertacku a nie 5 ročné dievčatko
@januska12323 no s tým sporákom. 😃 Moja 12r bežné pečie, vari a sporák nevypne 😏 vypne, ale do opačnej strany. A to sa jej 100x pýtam, či vypla...áno mamka...a pokriti očami, že čo je malé decko..
Jediný kompromis, ktorý mi z tohto vychádza je plánovať kratšie výlety, nie celodenné, ale pár hodín doobeda alebo poobede resp. trochu dynamickejšie, vykašľať sa na fotošútingy z každého uhlu, proste fakt popozerať čo je zaujímavé a ísť ďalej...
Tak sú rôzne deti, napríklad ja som také výlety milovala, hrady, jaskyne, opekacky, poznavacky bolo moje.
Rodičia učili takže všade kam sa dalo,brali aj mňa aj cez školský rok, aj cez prázdniny.
Teraz vidím, že mnohé deti to nebaví, len mobil a tablet do ruky.
Na jednej strane je to trochu pochopiteľne kvôli puberte, na druhej aj dosť smutné.
@luccija Kdo se musí přizpůsobit? Dcera nebo maminka? Jen řečnická otázka🙂.

@koniarova ja sa pamätám, že v tom veku som si vytrucovala samostatnú deku pri jazere, kde sa ku mne naši ani hlásiť nesmeli. No a keď som vyhladla, zrazu už neboli traposi s pixlou plnou reznov 😅 Aj taky Sninsky kameň som op*covala kompletne celý aj hore aj dole. 20 rokov na to som zistila, že som pre to 3,14covanie som sa zabudla poobzerať po okolí