12-ročná dcéra vymýšľa pri výletoch
Keďže je leto chodíme na výlety,plus toto leto je posledné čo som doma tak máme toho viac naplánované kam ísť.Syncek má 3roky,dcéra 12r.Poslednu dobu sa jej nič nepáči.Vymysla pri výletoch.Priklad keď ideme na neaky hrad zrúcaninu nechce všetko popozerať,že je unavena bolia ju nohy a nevládze.Kazdu chvíľu stojíme čo sa chce napiť,poprípade najesť sa,alebo jej je teplo a chce ísť do tiena.Aj do zoo alebo na túry keď ideme to isté.Nieco pozrieť a hneď chce ísť domov.Kde platíme za vstup chceme popozerať všetko keďže niektoré vstupy sú drahé a možno už viac krát na to a to miesto nepôjdeme.Aby sme všetko popozerali dopodrobna,aj nafotili na pamiatku.Syncek v pohode,prejde aj 4-5 hodín v kuse na nohách a vydrží.Dcera keď bola menšia tiež v pohode zvládala vseliake výlety.Len teraz vymýšľa.Alebo začne revat že ona chce ísť domov.Neviem čo s ňou.
A ked bude revat za to ze nedostane alkohol das jej ho?? Nasa ma limit. Hodinu denne, niekedy jej ho predlzime. Na dovolenke viac. Ale teraz ma za nevhodne spravanie 3 dni bez mobilu uplne. Robila cirkus, ale uz nerobi. Bud pevnejsia. Lahko sa to hovori tazsie praktizuje. Ale aby jedno decko bolo do 16 hod na mobile, to je proste chore. Potom pridu depresie a kadeco. Takemu decku proste na tak dlhu dobu mobil nepatri. A este povedz ze ma Tik tok, instagram, snapchat a co ja viem co.. tak potom tam poznas dovod jej nechuti vyletovat. (Mozno). Vas vylet nebude nikdy taky zaujimavy, ako internet…
12 ročné decká si inak predstavujú ako budú tráviť svoj voľný čas. Tá naša s nami tiež nechce veľmi chodiť. Na turistiku už vonkoncom nie, ani na hrady. Na kupko, na jazero, paddleboard to áno .... To sa jej páči, takže skúste vyskúšať niečo nové, neokukané, možno ju to bude viac baviť ....
😀😀 presne ako u nas syn 9 všetko zle prečo musi kráčať do kopca, prečo z kopca a on tam nechce ísť a načo tam pôjde, v zoo chcel vidieť medveďa a dovtedy bol oduty asi 2 hodiny kym sme ho našli a potom zas chce jest a uz ho bolia nohy...do toho mala 3 ročná ktorá behá všade. ale ked sme boli doma lebo mala mala kiahne tak bol oduty a frflal že nikam nejdeme že sedi len doma ale keď ideme je oduty tiež. tak a teraz si vyber... normálne sa začínam tešiť keď bude opäť škola
autorka - problém je, že sa snažíme dať deťom niečo, čo akože nám chýbalo. Ktožvie či by teba bavilo chodiť po hradoch a zámkoch keby ťa v tom veku brávali. A raz do týždňa? To by dorazilo každého a nie ešte puberťáka, ktorý chce tráviť čas asi inak. MObil, PC - to nie ale nezvažovala si kupko a zobrať jej parťáčku? Určite sa viac zabaví ako na hradoch. Tie mňa ani v 45 r. nebavia. Alebo ju nechaj doma.
A teda kupko je v lete zaklad. Bazen, jazero, dovolenka, cokolvek… aquapark - zobrali ste ju niekedy do aquaparku?
@kaktusik007 Chodila na krúžky keď bola menšia,na angličtinu,turistický krúžok,jogu,športový krúžok,plávanie.No to bolo všetko pre malé deti,od 10tich už nechodí na krúžky.
@liv1 Ona si volava s kamoškami cez messenger a hrajú neake hry.Tiktok a Instagram nemá.
@kvetinka75 Ja neviem čo viaceré máte s tou partackou.Si myslíš že jej kamarátky by išli s nami na výlet,že ich rodičia by to dovolili?Pochybujem.Rodicia sa boja o svoje deti,nie to ešte zobrať cudzie dieťa a dávať si naň pozor.A čo keď sa niečo stane.
@liv1 Áno chodili sme aj do aquaparku.Chvilu ju to baví vo vode hodinu dve a stačilo.
keby som povedala svojmu puberťákovi, že každý víkend výlet tak by ho piclo. vydrží aj sám doma a teší sa, že je sám doma. užíva si to.
preco od 10 nechodi na kruzky? preco to bolo pre male deti, to u vas 10 rocne decka uz kruzky nemaju? preco si dopustila aby ziadne kruzky / zaujmy uz nemala?
autorka - predstav si, že my sme takto chodievali kď bola dcéra v takomto veku. Vždy sme zobrali so sebou kámošku alebo spolužiačku. Na výlet, kúpalisko a nikto s tým nemal problém. Každý potrebuje aj niekoho seberovného. Čo má robiť celé leto 12 ročná s rodičmi a 3ročným súrodencom? Sa trošku zamysli. Asi si zabudla aká si bola v jej veku. Mimochodom, skúsili ste niekedy niekoho zobrať, spýtať sa? Aby si nebola prekvapená keď aj druhá strana bude súhlasiť. 12 ročné deti nie sú malé deti. Neviem prečo automaticky očakávaš, že sa niečo stane? Kopu známych takto bráva deťom parťákov. Čo bude samé dieťa na výlete. Nemá s kým ani poriadne pokecať. Hádam nebude stále s rodičmi. Myslím, že na kupku s kámošku by jej bolo 100x lepšie.
@kaktusik007 Bývame na dedine,krúžky boli v rámci školy a v rámci družiny na prvom stupni.
@kvetinka75 Pýtala som sa čo má najlepšiu kamošku jej mamy či môže ísť jej dcéra s nami niekam na výlet alebo na kúpalisko a nedovolila.Preto si myslím že rodičia sa boja dovoliť aby cudzí zobral ich dieťa na výlet.
ja mám zase iné skúsenosti. Nikdy nebol problém zobrať kamarátku. A dcéra sa vždy zabavila.
autorka - to že jedna osoba nechce pustiť neznamená že sú všetci takí
dedina. a do mesta vozit na kruzky / nechat ist autobusom vas ani nenapadlo. Ale teraz riesit, ze nema zaluby - to uz ano.
nuz, spravili ste rozhodnutie zit na dedine, evidentne sa vam nechcelo dceru vozit do mesta - lebo ano, je to zrut casu a penazi, tak si ju tym padom vyskrtla z nejakych aktivit -- toto je dosledok.
a akoze prepac, ale kruzky v ramci druziny ja osobne za kruzky nepovazujem, ved tam nema ziadne nove tvare...
neviem, asi som divna, ale od predskolskeho veku starsieho som sa stala sucastou jeho volnocasovych aktivit, na moj osobny ukor decka vozila a cakavala v satni 2x v tyzdni po dve hodiny...... a ano, tiez som mohla ten cas vyuzit inak / povazovat za strateny, ale teraz ma 12, a folklor ho chytil a uz v satni sedavat nemusim.... a ja vidim tie hodiny odsedene v satni ze mali vyznam
@kaktusik007 presne tak aj my. Vozili sme dcéru na dvojfázové tréningy. Aj keď sme vedeli ,že nebude profík, bavilo ju to a čas strávený na tréningoch sa človeku vráti. Aj keď už netrénuje, športu sa venuje, má svoje záľuby. Je zvyknutá niečomu sa venovať, tak u nej nehrozí celé dni len tak presedieť za PC. Má také dni, ale asi ako každý, že potrebuje oddych a nič nerobiť a neriešiť ale má aj svoje aktivity ktorým sa venuje
A tiež mi mnohí hovorili, že by toto nerobili. Nuž, mne to dieťa za to stálo
Napíšem len jedno .....PUBERTA.....🤷
Aktuálne je to u nás veľmi podobné... tiež má 12
@kaktusik007 ty sa co stale do nej navazas?2,5 roka pomaly neboli kruzky hlavne uz vies, ze je leniva🤣A vela deti prave tym, ze prisli do puberty ich uz kruzky co robili nebavia.
@kaktusik007 Nie nechcelo sa nám ju voziť na krúžky a platiť za to,to je pravda.Preto sme využili krúžky čo ponúkala škola a ktoré boli zadarmo.
Ja som moju ufrflanu slečnu nechala na chopku kde nás vyviezla lanovka, vyviezť sa ešte zvládla,🤣a ja s bratom sme išli na Ďumbier. Kým sa stihla spamätať že to myslíme vážne že sa jej nebudeme prosit, nechali sme ju tam a už nás nemohla dobehnúť. Bez mobilu, bez peňazí...jedine čo mohla robiť čakať tam na nás 4hodiny. Uvidíme či sa poučila.
@blanblan tak toto by som asi nedala 🤣🤣🤣🤣
autorka: tak skuste oslovit inu kamosku. Mozno mama prave tej najlepsej je viac uzkostliva, alebo sa tej kamoske prave na ten konkretny vylet nechcelo. Ale ano, bravaju s takto kamarati deti na vylety. Aj moje deti tak boli, aj s nami boli a dokonca nie iba na jednodnove, ale aj vylety s prespanim.
@u2jana ja si zas myslím že v meste sa jej môže stať skôr niečo zle ako na chopku.Turistiku zrejme radšej nebude mať, išlo len o to že tak ako ju nebaví chodiť po horách tak mňa nebaví prosiť sa jej a že týmto cirkusom pokazila deň 3 ľuďom vrátane seba. Toto si celkom dobre uvedomila si myslim
Normálna puberta , my sme to mali 3x za sebou. Radím ti len rozdýchať 😉a nepoľavuj! Naše deti sú nám teraz vďačné, čo všetko videli. Skús nejaké viacej motivačné veci pre ňu nájsť po ceste. A bud rada, že nemáš viac tých pubertakov, to by sa aj hádali medzi sebou 😊 my sme našich vláčili všade se sebou, na nervy to bolo. Takto strávený čas je nenahraditeľný , aj keď sa ti to teraz nezdá . A inak ja si myslím, že brat jej kamarátku je blbosť, ved to sú rodinne výlety. Proste ber to tak,že chvalabohu vyvíja sa normálne a neber tie jej výlevy osobne.
@blanblan fakt neviem, boli sme tuto trasu v juni, cestou sme stretli mierne podgurazenych cechov, co si cestou ulievali a maly blbe kecy a to sme isli cela rodina. Neviem si prestavit, ze by ich stretlo same 12 rocne dievca 🤦🏻♀️
Muz mal takto blok z detstva z Tatier, proste Tatry sa u neho rovnali otlakom a “odpichovaniu” od dospelych, ze je slaby chlap, ked nevladze. Az teraz spolu z rodinou, ked chodime, vzdy sme vyberali trasy, ktore deti zvladnu a bavia. Jasne obcas ani ja nevladzem a pofrflem si, ze co som to zas vymyslela 😃

prepac, ale to ze dcera nema ziadnu zalubu ci konicek je tvoje maslo na hlave... To si mala riesit ked mala 4-5 rokov, mozno do 9 - natvrdo poprihlasovat kade tade, niekde by sa nasla. Takto sa nasla v hrani online hier.... a opat, tvoje maslo na hlave ze je na mobile tak vela ako je - ved daj pravidla, vypni wifi. Ty si rodic, ty mas obrazne povedane kluce od miesacky. Na druhu stranu - ked si bola doteraz benevolentna - tazko nastavis teraz nejake pravidla. Obzvlast, ak su prazdniny.
Moji maju niekedy az ze pyzamovy den, kedy u nas su telefony, notebooky a televizor --- raz za cas je podla mna takyto den az prospesny... Decka vidia, ze niekedy mozu a maju to dovolene - tak nie je problem aby pochopili ked im zas inokedy ntbk nedam aj tyzden...
Proste tie deti uz nie su detmi, uz to zacinaju byt komplexne samostatne uvazujuce bytosti..
Len mne to fakt pride akoby ste obaja aj s manzelom prehliadali, ze vam decko dospieva a meni sa.