icon

12 ročné dieťa kradne peniaze

16. máj 2020

Dobrý večer mám 12 ročné zistili sme s manželom že kradne peniaze ako ho potrestať a ako to celé riešiť?
Som z toho veľmi sklamaná...neviem kde sa stala chyba...
Ďakujem

dadka36
16. máj 2020

20 € určite nie je málo, záleží však akých ma priateľov. V dnešnej dobe rodičia častokrát veľa pracujú a cas strávený s deťmi kompenzuju veľkým vreckovym. Poznam 13 ročné deti, ktoré majú bezne k dispozícii 50€. Ak máte podobnú situaciu, zrejme sa chce rovnať priateľom. Treba si s kľudom sadnúť a úplne bez hnevu zistiť, kde tie peniaze míňa.

nini1010
16. máj 2020

Ja by som to riesila asi v klude,,bez kriku a emocii ale naozaj vazne.Pokojne ale velmi vazne by som sa ho spytala na co tie peniaze potrebuje,ci to uz niekedy urobil,ci mu staci vreckove,na co ho mina atd atd aby ste mali vsetky potrebne odpovede a ukoncila debatu s tym ze pre tuto chvilu nemozete v rozhovore dalej pokracovat,nakolko ste z neho strasne sklamany.Ze mozno ked raz bude mat on deti a bude sa o ne s laskou od narodenia starat zisti ake je to sklamanie zistit ze ta vlastne dieta okrada.A odisla by som.Nechala by som ho s vlastnymi myslienkami a viac menej v tichu.Som presvedcena ze ho vycitky svedomia a hanba zozeru.Potom by som sa k rozhovoru vratila za 2 dni.Najprv by som sa ho spytala ci vam chce nieco povedat a ulozila mu trest.

kittykat22
16. máj 2020

Prosim ta, vyvadzas ako keby podpalil skolu. Povedz synovi, ze si nezelate aby vam bral peniaze. Ze dostava vreckove a vy si myslite, ze mu to musi stacit. Spytajte sa ho, preco ich vzal. Ak nepovie, nechaj to tak - a povedz ze nechces aby sa to opakovalo. Je dobre dietatu pripomenut, ze na kradeze sa vzdy pride - je to vzdy len otazka casu. Nic ine. Co chces aby sme ti napisali? Ze ho mas za nohy zavesit na luster na 2 hodiny? Je to dieta. Robi sprostosti.

kubobubo
16. máj 2020

Moje dieta, ked nechce klamat ani povedat pravdu, tak hovori, ze neviem. V tom momente viem, ze mam sa zaujimat a nakoniec to z nej "vydolujem". On presne vie, len to nechce povedat, lebo je mu to blbe.

kittykat22
16. máj 2020

@kubobubo oooh neviem. Najlepsie 😅 to je univerzalna loz u deti mam pocit

dollyzv
16. máj 2020

Nemá frajerku že by sa jej chcel zapáčiť a niečo jej kúpiť? A je mu trápne vám o nej povedať? Určite dobre vie prečo ich zobral,a kým by nepovedal dôvod tak by som mu ďalšie dva mesiace nedala vreckové žiadne..a za každú ďalšiu lož ďalší mesiac bez vreckového...dobre by si premyslel či bude klamať a kradnúť..neviem ako ste na Tom financne, ale 30€ ukradnúť mne príde strašne veľa..keď som si ja brala peniaze od rodičov tak nejakých 50centov alebo euro na Kofolu.a to som vreckové nedostávala žiadne,nemohli si dovoliť dávať mi vreckove.veď niektorí majú 30€ rozpočet na celý týždeň..a veru,toto by som ja len s kľudom neriešila,pekne by som zvýšila hlas,najmä keby som videla že ďalej klame nevedela by som byť kľudná..nenávidím klamstvo

evica01
16. máj 2020

1. Na co je 12 rocnemu dietatu 20e mesacne?
2. Deti kradnu a klamu. Skusaju. Netreba z toho robit vedu.
3. Treba zistit ci ho niekto nesikanuje alebo ci nema vacsi problem von s chlapcami. Pozri mu mobil. FB atd.

Dietatu dohovorte. Urcite mu nedavajte vreckove. Ak chce chipsy a nanuk nech si vypyta od teba.
O 4 roky moze ist brigadovat. Tam si zarobi.

cherry19811
16. máj 2020

V rodine podobny problem..zacalo to par eurami az to casom boli kradeze v stovkach eur. Pozor nato. Odomna by nedostal vreckove najblizsie 2 mesiace.

miroslava21
16. máj 2020

@zuzanka.zuzu prepac, ale aby 12 rocne decko chodilo po dzusikoch za 5e, kinach atd niekolkokrat do mesiaca tak sa fakt necudujem ze vyrasta zhyckana mladez typu mama daj peniaze idem zit do mesta. 20eur ze sakra malo pre 12 rocne decko?

1gabriela13
16. máj 2020

Ja som tiež rodicom kradla peniaze. Spolužiačka a zároveň kamoška (dodnes) bola z chudobnej rodiny, otec alkoholik, mama nezamestnaná a tak mi jej prišlo ľúto. My všetky sme už mali bicykle, ona nie. No ja som vedela ze otec nosí väčší obnos peňazí u seba tak som mu v ten čas (18 rokov dozadu) ukradla 500sk a kúpila som kamoške bicykel. Potom na to otec prišiel a zbil ma jak psa. A ja som sa bála povedať prečo som ukradla tie peniaze lebo by ku nám už kamoška nemohla chodiť. Takže určite sa spýtaj na dôvod. Nikdy nevieš.

anjelicek26
16. máj 2020

Vytiahni s neho to prečo, to je dôležité. Súhlasím,že deti klamú a kradnu a není to nič nezvyčajného. Ale ak dieťa dostáva vreckové a máte normálne vzťahy (moja má 13 a vreckové 6/týždeň a tiež si myslím,že bohaté stačí).. každopádne keby na niečo potrebuje,vždy prrdebatujeme poriesime kúpime.. ale nie takto... Kradnúť ukazuje,že sa nechcel opýtať za to,teda to fakt môže byť šikana alebo nejaká hra,s ktorou by ste nesúhlasili a chce hrať s kamošmi a nechce čakať.. predebatovat.. ľudia robia chyby.. decka v puberte dupľom.. netreba to dramatizovat.

simca06022011
16. máj 2020

Vieš čo, mne sa to stalo cca rok dozadu... S dcérou mladšou. Vysvetlili sme, že sa to nerobí atď... A ostali sme ostražiti🤦‍♀️ o cca dva týždne znova opakovanie a to už som skončila s vysvetľovanim. Prvýkrát na ňu nabliakal otecko. A ono to zabralo. Peniaze co vzala som jej zaratala so školskymi výletmi - nešla. Začala som jej viac rozprávať koľko čo stojí, koľko sa na to chodí do práce, koľko asi dospelý zarobí za mesiac.. Lebo viditeľne mala medzery. Plus to, že keď mi vezme peniaze len tak, nebudem mat na účty, na jedlo... Zatiaľ funguje.

andreakg
16. máj 2020

Môj brat to tiež mojím rodičom párkrát urobil asi v tom veku, naši si nič nevšimli,až mojej mami sa pýtala predavačka u nás na dedine,či vie,že brat platil už 2×s 50 korunáčkou kamarátom sladkosti,bolo to už pred 30 -mi rokmi,dnes je z neho policajt,takže myslím,že tie deti len skúšajú niečo nové a chcú sa ukázať pred kamošmi.

h2
16. máj 2020

@sunny8 Píšeš, ako keby kradnúť rodičom peniaze bolo úplne bežné a robili to všetci. Tak ja som to nerobila, mala som vreckové. Ak som potrebovala na niečo extra, vypýtala som si. Neopovážila by som sa zobrať peniaze rodičom z peňaženky bez dovolenia.

daganov
16. máj 2020

neviem, nie je odpoveď, chce to ďalší rozhovor, povedzte mu, že viete, že sa to občas deťom v jeho veku stáva, že napr. niečo veľmi chcú, alebo sa im páči nejaké dievča a chcú mu niečo kúpiť, ale stáva sa aj to, že deti niekto môže vydierať. Možno odpovie, možno nie, v každom prípade vreckové nedostane - počet mesiacov zvážte vy. 20 eur sa mi tiež zdá priveľa. Ešte by bolo dobré, keby ste si spolu sadli a prebrali, koľko eur do rodiny mesačne prichádza, koľko vás stojí bývanie, energie, oblečenie, drogéria, strava, dovolenky, výlet, krúžky, koľko odkladáte na sporenie a pod. Zober ho do obchodu, aby videl, čo sa dá za 30 eur nakúpiť, koľko čo stojí,ak to nerobíš. Ukáž mu na profesii, koľko kde zarábajú, aká je cena práce, koľko musí niekto na tých 30 eur robiť. Nerobte z toho zase prílišnú drámu, ale majte ho viac pod dohľadom, na čo si šetrí, aké má záujmy, s kým sa kamaráti a pod.

jajko22
16. máj 2020

Podla mna je za tym citovy vztahový problem medzi vami a vasim potomkom, ktory neni celkom ok.

nelca84
17. máj 2020

@evica01 naco je 12-rocnemu vreckove? Asi nato, aby sa naucil hospodarit a nie ze chcem, nemam, vypytam si. Pretoze takto to nefunguje. A dobre vieme aka je v sucasnosti financna gramotnost. Moj syn tiez dostava 20e mesacne a pride mi to akurat, ale vie, ze si to musi prerozdelit na cely mesiac a viac nedostane. A naco? Obcas ide so spoluziakmi do kina, obcas si po skole zajdu na pizzu, v lete nanuky, kofola na terase... co je to dnes 20e

lucyluv
17. máj 2020

@cherry19811 u nas v rodine to iste, zacalo to kradnutim mame z penazenky a nakoniec ako dospely aj v base skoncil, veru netreba take veci bagatelizovat. A to bola slusna rodina, ziadni asociali. Ale u neho to vyzeralo byt povahou, on by mamu tak obalamutil, ze by mu asi aj sama nakoniec tie peniaze dala.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hettinka
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
17. máj 2020

@miroslava21 uplne suhlasim..a ja nechcem byt za blbu, ale 12r moze ist sam bez doprovodu dospeleho do kina? A dzusy za skoro 5€ 3x do tyzdna? To je teda to dieta vedene k peknej rozhadzovacnosti...niektore rodiny maju problem vyzit z toho co im ostane na mesiac a nie este aby si dieta takto vyskakovalo lebo ved aj ostatni kamarati si kupuju ... treba dieta viest k skromnosti a zodppvednosti....ja mam 12r synovca a urcite nedostava take velke vreckove na pravidelnej baze..pride mi to prehnane..

3petka
17. máj 2020

A tie peniaze vybral odkiaľ? Z peňaženky, pokladničky alebo len boli niekde položené... Lebo ak boli len niekde položené tak si možno myslel že nebudú nikomu chýbať a vezme si ich. Samozrejme že iné je keď naozaj snoril a vybral ich z nejakej “skrise” vtedy už nejaký dôvod musel mat, nakoľko ak dostáva vreckové a ešte mu aj ostane, tak nevidím dôvod prečo brat peniaze

dzejn80
17. máj 2020

ja prave riesim, kedy a ako detom povedat kolko zarabame a celkom mam dilemu, ci povedat. Samozrejme debaty typu, co kolko stoji su pravidelne a ze kolko maminka a tatinko musia chodit do prace, aby sme mohli mat to a ono, ale konkretne cislo sa zdraham povedat, lebo sa obavam, ze budu vramci machrovaciek v kolektive o tom hovorit. Inak maju deti 9 a 7 a hlavne starsi sa velmi zivo o financie zaujima, ale je zatial zasadne nezodpovedny (to je vseobecne aj na svoje veci, straca ich atd.) takze ani vreckove, ani mobil zatial nehrozia. Treba taketo debaty s detmi zvazit, ale urcite musia byt vedene k tomu, aby poznali hodnotu penazi a hlavne aby sa naucili nevyskakovat vyssie ako si mozu dovolit. A ked je rec o vreckovom, mne 20€ pride dost vela, mesacne by som urcite viac nedala (sme v BA), skor asi zalezi medzi akymi kamaratmi sa dieta pohybuje a aby ho ku kradnutiu nemotivovali prave rozdielne “financne moznosti” kamaratov, ktorym sa chce vyrovnat. Ja som ako 12 - 13 rocna brala mame z penazenky, aby som si mohla kupit v tom case zahranicne casopisy. Ci to vedela neviem, nikdy mi nic nepovedala, myslim, ze si myslela, ze to mam z vreckoveho pokryte ... netusila, ze nemecke Bravo stalo 45Sk. Tato etapa ma ale na strednej presla a od 16 som brigadovala.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
judar
17. máj 2020

Boze dnesne deti su cista katastrofa ked uz aj kradnut peniaze musia ale beriem to tak ze niekde zlyhala aj vychova...a tie co tvrdia ze ruku na srdce kto kradol rodicom money - no ja ked som mala 12, rokov ma ani len nenapadlo kutrat mame v kabelke drobne a to bolo za cias koruny a to tiez situacia nebola najlepsia ale zarobit som si vedela aj bez brigady a to sme ako deti chodili do lesa ci po rolach a tahali domov vsetko kovove co sa naslo zaorane ci vyhodene ...ano niekomu to pride smiesne ale v tych casoch nanosit domov len za tyzden tyzden srot za 2000- 3000SK bolo uz nieco, mala som aj na vydavky do skoly aj na svoje somariny este aj na nakup potravin zostalo s neexistovalo ziadne mama daj mi na toto hento na tamto

mirien22
17. máj 2020

Ja mám pocit, že sa tu nespomenula jedna dôležitá vec, a to je vydieranie. Ano, teraz sa do školy nechodí, tak je to menej pravdepodobne, ale kybersikana funguje, bohužiaľ, stále. Zamyslela by som sa aj nad tymto a ak to určite vylucite, potom by som riešila to, prečo ich vzal. Povedať neviem mi príde také, že buď sa bojím povedať, alebo to bola hlúposť.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hlubik
17. máj 2020

bud fajci, drogy, zla partia, alkohol.

halci
17. máj 2020

Ja si pamatam ze som asi ako 10rocna vzala mame z penazenky raz 20 sk. Potom som si vymyslela, ze som ich nasla na zemi vonku. Neviem preco som to spravila. Asi nejaka fascinacia peniazmi. Moja 8r je uz asi rok nimi fascinovana. Setri si do prasiatka, raz jej dame my, raz babky. Zatial som nepostrehla, ze by mi tajne brala z penazenky.

c_est_la_vie
17. máj 2020

Ja nechapem niektore komentare ako je 20 eur vela. Ja som mala 12 rocna tiez take vreckove, ale to bolo 15 rokov dozadu. Ono dost zakezi ci ma kamosov a akych, ci chodi na skolu do mesta alebo na dedinsku zakladku. Ja som cestovala do mesta na gympel a ked mi napr v lete nevydrzalo pitie tak som si kupila nejaku vodu/desiatu, z casu na cas knizku/ sminky/ casopis a s kamoskami sme sli raz tyzdenne do cokoladovne. Od oktobra som setrila na vianocne darceky pre rodinu. Takisto je fajn aby dieta malo nejaku zeleznu rezervu.

A rozhodne som nevyrastla ako rozmaznanec, pocas skoly som brigadovala a financovala si naklady a na konci studia som mala usetrenych “par” tisic eur. Vsetko je to o individualnej vychove.