icon

12 ročné dieťa kradne peniaze

16. máj 2020

Dobrý večer mám 12 ročné zistili sme s manželom že kradne peniaze ako ho potrestať a ako to celé riešiť?
Som z toho veľmi sklamaná...neviem kde sa stala chyba...
Ďakujem

erikamamo
17. máj 2020

ocividne to pre nieco ukradol. skuste sa s nim rozpravat a skuste to od neho vyzistit preco tak nespravil. niekedy tak deti robia aj preto, lebo ich niekto sikanuje a pyta od toho dietata peniaze. takze isto to rieste a nenechajte to len tak plavat!

hettinka
Autor odpoveď zmazal
cherry19811
17. máj 2020

@anjelicek26 nesuhlasim ze to netreba dramatizovat. Ja som nikdy rodicom nekradla peniaze ani vo sne by ma to nenapadlo. Presne takto to nedramatizovala znama resp. Rodinna znama /mne blizka osoba/ dcera je kradla par euro , a pritom presne ako tu decko malo vreckove, ked mala 17 vybielila tatkovi uspory co mal doma v stovkach euro, vsak co chcem byt in. Nikdy tam sikana nebola, teraz uz dospela osoba si na rodicov ani nespomenie len ked nema peniaze... moj nazor treba to dramatizovat aby to nezaslo takto daleko./samozrejme nemusi/.

cherry19811
17. máj 2020

@kittykat22🤔mam dost asi nemas pubertaka v podobnej situacii

cherry19811
17. máj 2020

@lucyluv aj u nas to bolo povahou rodinka ma dalsie 3 deti vysokoskolakov bezproblemovych a “hento decko” im tzv. nevyslo . Aj napriek tomu, ze robili co mohli a bolo v ich silach , preto by som ziadnu kradez nebrala na lahku vahu,.Podla mna dieta co si vazi rodicov to neurobi, ja som svojim rodicom ani halier/na tu dobu/ nezobrala , pretoze som si vazila ako tazko robia a vreckove som nikdy nemala

lula313
17. máj 2020

@erikamamo prilezitost robi zlodeja. Taký Kajetan Kicura asi tiež nepotreboval 200tisic a dva byty, ale ulakomil sa na ne. A v čase korony ho asi šikanovať tiež nikto nebude, skôr je to podľa mna take experimentovanie a snaha vyrovnať sa druhym. Pamatam si na take prípady z detstva a skôr kradli spolužiačky, ktoré neboli moc obľúbené a snažili sa tymi peniazmi kupovat si kamaratky, alebo sa im vyrovnať.
A padla tu dobrá rada, po zistení, na čo to potreboval asi je najlepšie morálne dieťa odsúdiť zo strany rodiča, pripadne mu povedat, že sa o tom porozprávate zajtra a nechat dieťa vydusit, aby si to zapamatalo a hlavne zdôrazniť, že na každého zlodeja raz príde.

jaskolka
Autor odpoveď zmazal
sejan
17. máj 2020

@zuzanka.zuzu pokiaľ je niekto ochotný dať 4,80€ za džús tak si neváži peniaze... Myslím si že vreckové je hlavne o Tom že peniažky si odložím a keď budem chcieť si niečo kúpiť niečo drahšie tak na to mám nasporené alebo si aspoň doložiť poprípade niekomu kúpiť darček k sviatku tak som ochotná zobrať zo svojho vreckového a dotyčného obdarovať.Tym že dieťa minie peniaze na doslova také kraviny tak ich rozflaka a keď bude chcieť napr. telefón,bicykel alebo korčule tak Ti bude pistat za ušami že Kúp mi to....pokiaľ dostáva 20€ tak aspoň polovičku nech si odkladá ale nie na džús za 4,80€

hettinka
Autor odpoveď zmazal
dzejn80
17. máj 2020

@daganov dakujem, pokukam 🌻

anjelicek26
17. máj 2020

@cherry19811 ty vidíš negatívny prípad,ja poznám kopu deti,čo kradlo a boli to záležitosti,ktoré rýchlo prešli,vysvetlilo sa a fungovali ďalej.riesit to treba,ale určite nie radikálne a koniec sveta a všetko zakázané.. s pubertiakom treba mať dobrý vzťah,založený na dôvere a kompromisoch. Nie vojna. Je to malý dospelak,teda na ceste tam. Musí robiť vlastné rozhodnutia a chyby,my vieme pomôcť vysvetľovaním a byť dieťaťu pozitívnym príkladom. Preto ako som už písala.. zistiť,čo sa deje. To,že je doma neznamená,že tam nie je šikana či natlaky kolektívu či kamarátov. Online svet vie rovnako s dieťaťom rozkyvat,ako ten skutočný.

marca12
17. máj 2020

Asi kazde dieta potiahne rodicom,robili sme to aj my ako deti a dnes sa za to hanbim a je mi to nesmierne luto a bude ma to navzdy tazit na srdci. Myslim,ze si to rodicia aj vsimli,ale neslo o velke sumu,tak to asi neriesili a mozno chudaci naozaj nic netusili. A preco som to robila? Lebo som bola hlupa iny dovod nie je. Neviem,ci to bola chyba rodicov alebo moja,ze som nedostatocne chapala ich vychovu a bolo mi slabo alebo vobec nebolo vysvetlene,preco nemozem mat to a to. Decka vidia,co maju ine deti a chcu sa im vyrovnat. Vysvetli mu,ze ani vy si nemozete kupit vsetko a ste dospely pracujuci nieco v takom zmysle,aby pochopil,ze neda sa mat vsetko. Jeden ma to,iny tamto,dalsi zase ono a tak je to spravne,ludia sme roznorodi a tak to funguje. Ine veci su dolezite,nie mat plnu izbu somarin,zahlcovat planetu odpadom a podobne.

zuzanka.zuzu
17. máj 2020

@sejan prepáč, ale ja som dospelá žena s vlastným príjmom - ako sa opovažuješ hodnotiť, za čo mám míňať svoje peniaze? aj keby som si kúpila 2 džúsy za deň? a ešte mi drzo napísať, že si nevážim peniaze.

pre ostatné - tak ako ja si svoje peniaze môžem míňať na čo chcem, tak si vy si svoje decká vychovávajte ako chcete... svojím komentom som ponúkla autorke inú optiku ako môže dieťa vidieť svet. vidím to každý krát keď idem do centralu na obed a pre ten džús - hromada deciek po škole, čo obedujú mekáč, burgre (všetko to začína od 5e/porcia) takže toto asi nebudú vaše deti - ale možno sa na ne chcú iné deti podobať. to je celé.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
lucyluv
17. máj 2020

@cherry19811 so mnou to sice nebolo jednoduche v puberte, ale aj tak som mame v zivote ani halier z penazenky nezobrala.

anjelicek26
17. máj 2020

@hettinka moje dieťa vždy bude žiť na úrovni,ako žijú jeho rodičia. Keď sa zamyslis,je to základ,podľa ktorého rozhodujeme stať aj o výživnom...takže keď ja dám dieťaťu peniaze,tak podľa môjho uváženia. Nemusia si na ne zarobiť. Preto sa to volá vreckové.. bonus.. na potešenie.. na blbosti.. lebo aj to k životu patrí.. narobia sa dosť,zarobia si dosť.. nateraz mi stačí,že makajú v škole a pomahaju doma,cením si to až až.

sunny8
17. máj 2020

@h2 nehovorím že je to normálne ani nehovorím že som na to hrdá .. ale podľa mňa to robia všetci. Ja som vreckové začala dostávať až na strednej. Nie ako dnešné deti pomaly od škôlky.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
alazala
17. máj 2020

@dzejn80 chcete deťom povedať koľko zarábate?? My máme už skoro dospelé deti a nemienim ich o tom informovať, aj keď sa už pýtali viackrát. Načo? Ved musia aj sami vidieť, že +- ako fungujete. Tým sa zároveň pýtam aj ostatných - rozprávate deťom koľko zarábate?

autor
17. máj 2020

Ďakujem všetkým za príspevky...
So synom sme sa porozprávali vysvetlili mu že sme veľmi sklamaný a pýtali sa aký mal nato dôvod vziať tie peniaze,rozplakal sa a povedal že to chcel iba vyskúšať že aké to je lebo jeho kamarát to robí a chválil sa mu aké to je super...
Peniaze vrátil a naozaj ho to mrzelo...
Trest ešte nedostal žiadny nevieme čí je to potrebné a aký je to naše jediné dieťa detstvo bolo bezproblémové a teraz toto a priznám sa že úplne sme zúfalí lebo nevieme vôbec ako sa zachovať...
Venujeme sa mu veľa máme iba jeho kamarátov má dobrých prospech v škole tiež...preto nevieme ako sa teraz k tomuto postaviť...

anjelicek26
17. máj 2020

Ja by som to nechala ako jednorazový omyl. Občas je to,že dieťaťu povieš,že si sklamaný omnoho ťažší trest ako všetko iné. Rozumné deta pochopí. Toto píšem vzhľadom na deti,ktoré mám ja doma a ich povahu. Nemusí to fungovať u každého.

daganov
17. máj 2020

trest určite treba, minimálne stopnúť vreckové na nejaký čas.

evica01
17. máj 2020

@nelca84 nechodi roznasat noviny? Nezaraba si?

nelca84
17. máj 2020

@evica01 pred mesiacom mal 14, takze nie, nezaraba si, pre mna je dolezite aby sa hlavne venoval teraz skole, je samostatny, jednotkar a naozaj si nemyslim, ze mu davame na dnesnu dobu vela a ma z toho usetrene uz vyse 200e, posielam mu to na detsky ucet a ma k nemu aj kartu, nech vie ako to funguje

eliska13
17. máj 2020

No tak si vyskúšal, že také super to nie je.Vysvetli mu čo je super na tom ukradnúť rodičom, ktorí mu kúpia dajú vreckové peniaze?Nech to berie ako ponaučenie, že netreba počúvať druhých.Moj syn má spolužiaka ktorého mama robí 12, 24h sluzby chlapec je sám doma je samozivitelka a chalan nosí do školy 20,50 eur a robí granda v potravinách a kupuje deťom sladkosti.Tiez sa syn cítil ukrivdeny, že má málo až sa prišlo na to, že to mu mama nechá na nákup potravín, jedlo z reštaurácie deti sú v tomto ešte hlúpe.Myslis si, že je polodospelak a zároveň úplne detské myslenie.Ale ako ponaučenie by som mu nejaký trest dala

lucyluv
17. máj 2020

Ja by som sa syna kludne spytala, co si on mysli, aky by bol primerany trest za to

taga
17. máj 2020

Takto, chapem, ze ta to trapi, to je normalne. Koho by netrapilo. Otazka, ci je 20 - 30 eur vreckove vela alebo malo je totalne irelevantna, kazda z nas tu je v inej situacii a vnima to inak, to neries.
Ja napr nesuhlasim s tym, ze dolovat z neho dovod za kazdu cenu. Mozno naozaj ani nevie. Ja sama som kradla ked som bola decko, vedela som, ze nesmiem, ze je to zle, hanbila som sa za to, bala som sa, ale aj tak, proste neviem doteraz ci pokusenie, ci som si chcela dovolit nieco viac... viem, ze niekedy som kradla, lebo sme chceli kupit darceky nasim na vianoce. A potom jedneho dna som proste prestala, fakt som si povedala, ze to je nespravne.
Ja by som s nim hodila pokec, ale ak by sa aj nevymackol, tak na prvykrat by som mu to 'odpustila' dostal by kvazi druhu sancu a vacsi 'cirkus' a zistovanie co preco ako by som riesila az pri opakovanom klamani/kradnuti. Proste, nezahanbit ho hned na zaciatku.
Vela stastia a neboj, dobre bude 😊

taga
17. máj 2020

@sejan ked je niekto ochotny dat 4,8 eur za dzus, tak je mozno len kurva smadny, chce si tie peniaze aj trosku vychutnat, nie len sa na ne nadriet a nelipne tak na tom, ci tie peiaze ma alebo nema. A cuduj sa svete, velakrat prave taky clovek ich ma...
Podla mna je drzost niekomu 'vycitat' ci da alebo neda 5 eur na dzus...

leska123
24. máj 2020

v živote by som si nedovolila len tak zobrat rodičom peniaze... ked som potrebovala tak som sa normalne opytala ci mi nejake nedá