14 ročná dcéra mi povedala, že ma nenávidí

miskaaa89
17. máj 2021

Ahojte Potrebujem poradiť ... Pátram na internete no neúspešne... Dnes mi povedala moja 14 ročná dcéra že ma nenávidí neznáša a to len pre to že som prišla za ňou do izby a chcela hodiť reč ... Ona není problémová co sa týka školy jednotkárka učí sa sama od seba aj medzi kamarátkami super nefláka sa... Len Som prišla na to ze je nevdačná povyšenecká ono je to naša chyba nepoteší ju nič lebo má všetko všetko čo chcela. Všetko jej dovolím ako by si to konpenzujem z detstva, lebo ja som nemala nič a to doslova a ani len von som nemohla všade mi bola mama v pätách a viem aké to je. Ja som si povedala že nikdy taká nebudem.Viem je to moja vina ale čo robiť rozmýšľam ze ju budem ignorovať a správať sa k nej tak ako ona ku mne nebudem jej hovorit že ju nenávidím to som jej nikdy nepovedala ale čím som milsia tým je horšia.Čo robiť trhá mi to srdce ani len rozprávať sa somnou nechce len vtedy keď niečo chce už mám toho dosť. Taka je hnusná minule vraví mám len 5 rifli a ja prosím? Som si pomyslela od huby si odtrham aby ste mali všetko prečo je to tak .. Je vhodné v tomto veku 14 rokov ignorovať alebo ako sa zachovať... Bez slova som odišla...

katym77
17. máj 2021

Vieš koľko krát som to povedala v jej veku a viac svojej mame? A vieš ako to v dospelosti mnoho krát ľutujem! Vieš koľkokrát mi to povie moja ročná dcéra, keď nie je niečo podľa nej. Zaujímavé syn mi to nikdy nepovedal (nar. 8/2007)
A keď som tu čítala aj iný príspevok ohľadom prijímacích skúšok, tak syn na to že je jednotkár a úspešný žiak, nie je povýšenecký, ale naopak skromný!

miskaaa89
autor
17. máj 2021

@katym77 ale ako sa zachovať nemám chuť ísť za ňou ja som nič nespravila mam pocit ze sa nevie ani ospravedlniť 😡

jana_eyre_2
17. máj 2021

Neignorovala by som a dôrazne jej vysvetlila ako ma také reči zranili.. určite by som nebola ticho keď by sa sťažovala že má len 5rifli, ale riadne jej vysvetlila prečo ich má "len" 5.. ešte nemám v puberte deti, ktovie aké budú keď tam dorastu a určite to je narocne.. ale poznám sa, že proste určité hranice ak prekročia tolerovať nebudem a nebudem to ignorovat.. a jedny z hranic premna je, ak by si nevazili to, čo im s mužom dame..

katym77
17. máj 2021

@miskaaa89 7 ročná sa ospravedlní, už ju odúčam od pýchy. Ja som sa tiež mame neospravedlnila, ale vždy v tom vzťahu to prehrmelo, až v dospelosti som mala výčitky svedomia.
To povýšenectvo a pýcha je asi najväčšia chyba, aj ja som bola pyšná, že som niečo viac! Aj dcéra si to niekedy vsugerovala! Naopak o 3 mesiace už 14 ročný syn je skromný a nie sú s ním problémy.

21oktober
17. máj 2021

@miskaaa89 jednoduché riešenie. Prestaň jej skákať okolo zadku . Oper jej , navar a tam nech tvoja akákoľvek starostlivosť končí . Chceš šieste rifle ? počkaj rok a zarob si . Nech má povinnosti v domácnosti a pevný režim , treba si uvedomiť že ty si jej mama a nie kamarátka.

karhu
17. máj 2021

to nie je tvoj kamaratka, je to dieta v puberte, potrebuje laskavu, ale pevnu ruku, jasne pravidla..slusne jej vysvetli, ze takto sa s tebou bavit nebude..rifli jej nechaj 2ks, k povodnym 5ks sa mozte vratit po mesiaci dvoch..slusneho spravania sa

miskaaa89
autor
17. máj 2021

@21oktober nepomáha mi s ničím takmer aj to keď áno tak oči prevracia najradšej by som chytila ten mobil a rozbila ho...

sszuzu8
17. máj 2021

Moja 7 ročná sa takto správa. Výchova nepomáha ani milá ani prísna. Rezignovala som ako ma byt tak bude
Správam sa k nej slušne pekne ju poprosím keď niečo chcem po ďakujem keď niečo urobí pochválim aj pokarham keď treba nech vidí na správaní.. Ale nebudem jej dávať nejaké špeciálne kazanie. Nemá to zmysel. Ona z toho vyrastie

sszuzu8
17. máj 2021

5 rifli no.. Tiež som toľko cca mala ako pubertacka a cítila som sa trápne a úboho keďže moje kamošky ich mali viac a to sme vôbec nemali problém s peniazmi. Dcéra rifle síce nenosí ale legin ma cca 10 a tiež sa jej zdá málo 😁 toto by som tak nebrala to sú deti.

21oktober
17. máj 2021

@miskaaa89 nemusíš nič rozbíjať , vezmi jej mobil . Ja som takto vzala synovi na mesiac a ver že to bol väčší trest ako by som ho vymlátila .

simsalabim
17. máj 2021

@miskaaa89 nooo moja15ka ma len dvojo rifli 🤔 Naco by jej ich bolo viac? Tvojej dcere by som povedala, ak chce este siesty par, nech si kupi z vlastneho. Papulovanie k puberte patri, ale jej pohrdavy a povysenecky ton by som hned zatrhla. Povinnosti mala mat tvoja dcera uz davno - ako inak sa nauci vazit si take “samozrejme “ veci ako obed ci ciste tricko?

prasiatko30
17. máj 2021

problem je ten, ze jej das vsetko na co si este nestihne ani spomenut. tieto kompenzacie rodicovskych karencii v detste je to najhorsie co moze existovat - vyrastaju nevdacne deti,ktore nevedia co ma aku hodnotu. skus dat veciam ktore pre nu robis aj hodnotu, aby si uvedomila, ze vsetko nieco stoji - nielen financne ale aj usilie nejake.

21oktober
17. máj 2021

@miskaaa89 ale ak ťa môžem potešiť a povzbudiť moja má 12 a puberta v plnom prúde , sú chvíle kedy by som jej takú vyťala len tak by svišťalo. Len cezo mňa vlak nejde , nemáš urobené , nejdeš von , nesplnila si si povinnosti , mobil odobratý na dva dni . Papuľovanie na dennom dennom poriadku , vykrikovačky to musí byť, len treba byť láskovoprísny a nepopustit. Mne čo sa osvedčilo je nevyjadnávanie , lebo vždy to skončilo mojim totálnym rozčúlením a je mi to treba ? Takto to bude a hotovo .

apolka77
17. máj 2021

@miskaaa89 takto, napíšem Ti, čoby som robila ja. Mám 16 r.dceru a momentálne máme veľmi pekný vzťah. ..no pravdaže je za tým veľa trpezlivosti z mojej strany.
Predychaj čo Ti povedala ale určite Neignoruj !!!
Musí pocitit kto je tu rodič.
Vráť sa späť a bez emócií a výčitiek jej povedz ako ťa jej slová zranili a že si neželás, aby sa s Tebou takto v budúcnosti rozprávala. Že to trpieť nebudeš. Nech si láskavo uvedomí a zamysli sa nad svojím správaním...že Ty nie si jej "kamoška" aby si dávala pozor na ústa, lebo aj ty vieš urobiť niečo čo ju bude mrzieť (vziať mobil, žiadne vreckové, šaty)...

Ďalej Ti odporúčam nerobiť všetko za ňu a keď chce ďalšie rifle nech sa páči aj si zaslúžiť, brigáda, po dome porobiť ..

luccija
17. máj 2021

@miskaaa89 nerobila by som scény, ale povedala
by som jej, že to bolo cez čiaru a, že si sklamaná.Vyskakuje, lebo skúša a skúša ako malé decko v období vzdoru.Mna tiež bolia nezmyselne hádky raz som ju schmatla a kricala, že či sa doma s mužom valame opití, chodíme po krčmach nič jej nekupime a má toho dosť značkové tričká, tenisky ..či jej nenavarime, keď sa správa tak hlúpo.z tohto pohľadu ma to mrzí, lebo človek si ich pestuje ako v bavlnke a potom ...vtedy zistila, že prepískla ospravedlnila sa a viac to neskusala.
Vezmi jej mobil a daj povinnosti potom nevedia čo od dobroty

aniko2
17. máj 2021

Z vlastnej skúsenosti viem, že akokoľvek rodiča "nenávidíš" najviac bolí ak vidíš, že je smutný a sklamaný. Nehádala by som sa snou alebo nebola k nej hnusná, to živí jej jed voči tebe. Bola by som k normálna ale odmeraná. Žiadne prejavenie citov i keď je to ťažké .. musí na tebe vidieť, že sa niečo zmenilo, že si sa v nej sklamala. Nie , že sa hneváš ale že ťa to bolelo a sklamalo

leuchtturm
17. máj 2021

ty si nikdy nebola v puberte?

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2021

@miskaaa89 chodte spolu na prechadzku, len vy dve a najlepsie niekde do prirody, ja na takychto prechadzkach predebatim s dcerami vzdy vsetko. Co sa tyka toho, ze si veci nevazi, tak tam musis urobit zmenu-musi mat povinnosti a musis trvat na tom, aby si ich aj splnila, nekupuj hned vsetko, co si slecinka zmysli. Proste si isla z extremu do extremu-Ty si nemala nic, ona ma vsetko. Ani jedno nie je dobre, treba najst ten rozumny stred. Este mas sancu to zvratit, ale musis zacat cimskor.

marsmykkok
17. máj 2021

@miskaaa89 ja by som sa pozrela na seba. Píšeš že je jednotkarka, v pohode, bez problémov. Dala si jej niekedy najavo že si to ceníš? Vieš vôbec riešiť s ňou problémy keď nikdy neboli? Je to ťažký vek aj pre ňu, snaží sa byť bezproblémová, burcuju s ňou hormóny, možno sa hľadá alebo trápi. Ja by som sa za také slová neoduvala, neignorovala ju. Nechaj tak, to sú len nezvládnuté emócie, nemyslela to úplne vážne. Radšej sa zameraj na komunikáciu s ňou, vychováva sa hlavne v skorom detstve, teraz mi si mala byť pre ňu skôr opora a mala by si žiť v rámci noriem ako vie. Najlepšie sa učí na svojich chybách.

hipuska
17. máj 2021

@miskaaa89 v prvom rade sa upokojiť. Nebojovat s dieťaťom. Ty si dospelá, ona decko. Správaj sa zatiaľ normálne, akoby sa nič nestalo. Keď príde vhodná chvíľa, to musíš vycítiť, porozprávat sa. A rozprávaj o sebe, nie o nej. O svojich pocitoch. Nie vycitavo. Povedz jej, že ťa to veľmi ranilo. Pomôž jej určiť svoje pocity....nemyslím si, že má nenávidís,len si bola nahnevaná. Máš právo sa hnevať, nemáš právo ma urážať a mi ubližovať......určite nie...tiež ťa nenávidím.....

Vieš čo všetko môže ona prežívať? Neopatovna láska,no koniec sveta pre ňu. Možno cíti tlak, samé jednotky, covid, nastúpenie do školy.....to musel byť stres. Mne syn, keď mal asi 9 rokov, povedal, že sa chce zabiť a nechce žiť. Ťažké veci. Držím palce

syslik81
17. máj 2021

vsetko ma -tak jej to vsetko pober .. nenavii ta vletela by som do izby vzaqla mobil tablet elektroniku etc .. vypla wifi a nech milostiva nad sebou premysla .. ak nieco chce nech si to zasluzi .. upraces byt mozes ist na net .. pomozes s vecerou am tio par drobnych ako vreckove .. hold puberta je kto z koho .. bud si nechas skakat po hlave a budes mat doma rozmaznaneho fracka alebo jej ukazes kde je miesto a ze je to stale decko co ma rodicov respektovat

sunshine_18
17. máj 2021

Aj ja som to povedala mame raz že ju neznášam no ešte v tedy keď som to vyslovila ma chytil počuť viny večer som sa rozplakala lebo mi to bolo ľúto a týždeň ešte zato ospravedlňovala

sunshine_18
17. máj 2021

@sunshine_18 pocit*

majka35
17. máj 2021

@miskaaa89 ako by si písala o mojej dcére, tiež má 14 a tiež mi povedala, že ma nenávidí ... že som odporná, najhoršia mama na svete ... jej výchova mi od malička dáva zabrať ... taktiež sa sťažuje, že má málo oblečenia, všetko by chcela značkové, lebo čo nie je značka, to je akože otras ... na druhej strane, keď nie sme spolu, mi píše sms, aké som jej najzlatšie a najmilšie mamuliatko ... je veľmi cieľavedomá, nefláka sa, učí sa na samé jednotky, denne cvičí, stará sa o seba ... je to proste puberta a tými deťmi neskutočne máva ... nechcem to ospravedlňovať, ale myslím si, že tie deti to tak nemyslia ... u mňa pomohla ignorácia, bola som veľmi smutná, nerozprávala som s ňou ... potom mi v noci písala zo svojej izby, ako ju to mrzí, nech sa nehnevám ... sú dni, keď by som ju najradšej roztrhla v zuboch a potom zase príde obdobie, keď mám pocit, že mám najlepšiu dcéru na svete ... ja som za ignoráciu, mobil neberiem, potrebuje ho a nesedí pri ňom dni a noci ... sama sa mi raz priznala, že ignorácia je pre ňu najväčší trest

sashabb
17. máj 2021

Treba byt trochu nad vecou. Je to decko a berie to tak, že tie slova sú najviac čo môže proti tebe použiť.
Stačí sa odosobniť (keďže puberta) a odpovedať,že ťa to netrápi, nech si nájde teda druhu mamu.
Zistí, že tými slovami nič nedosiahla a nebude ich používať.
Môj synátor keď bol menší mal tiež take pokusy, stačilo hore uvedené a videl, že to nemá účinok. Ešte som mu aj povedala, že ved nech sa opýta tých kamaratovych lepších rodičov, či ho nechcú adoptovať .
No čo Vám poviem, ešte stále ho mame doma 😜

maminkadeticiek
17. máj 2021

@sszuzu8 Si si ista?

moni73
17. máj 2021

Dcera 15 mi hovori ako velmi ma ma rada a o 5 min, ze ma nenavidi - pomer je priaznivy, takb3:1😊. Nehovorim, ze to neboli, ale viem, ze to nie je pravda. Je to skratka puberta. Prehliadam to a po takomto vyleve pride vzdy dcera po chvili za mnou a vyzera, ze si to uz ani nepamata.

ninusa221
17. máj 2021

Joj ja som bola hrozná v puberte ale aj celú pubertu
som bola fialová od mami :D bud rada že ti len toto povedala... ja som aj fajčila pila, zlé znamky, plus dotoho epi záchvaty... a večné problémy vkuse som niečo vyviedla no že mamu nenavidím a tak ja som si to nikdy nedovolila ono to trvalo cca do 18 cky a potom ma tak seklo že som si našla priateľa robota bývanie VŠ takže budeš to musieť len pretrpieť...

miskaaa89
autor
18. máj 2021

@aniko2 co by som za to dala keby ju môžem pohladiť nechce to vždy keď sa snažím povi prestaň a odtahuje sa 😪

miskaaa89
autor
18. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl ona nechce ísť somnou na prechádzku snažím sa vždy poviem pod ideme sa preist ona povie ze sa jej nechce. Na silu ju ťahať nechcem lebo by bola oduta. Aj keď chceme ísť niekde na vylen ona nejde a keď náhodou tak je oduta. Minule sme vyslapali kopec ku kaštieľu, bol krásny výhľad, tak som si sadla a ona začala prečo si si sadla poďme už domov ty mi to robíš naschvál tak ja som bola najhoršia že som si na chvíľu sadla a chcela sa pokochať výhľadom 😪ale keď ona chce ísť napríklad do obchodu alebo ja idem na nákup tak to už áno... 😪