14 ročná dcéra mi povedala, že ma nenávidí
Ahojte Potrebujem poradiť ... Pátram na internete no neúspešne... Dnes mi povedala moja 14 ročná dcéra že ma nenávidí neznáša a to len pre to že som prišla za ňou do izby a chcela hodiť reč ... Ona není problémová co sa týka školy jednotkárka učí sa sama od seba aj medzi kamarátkami super nefláka sa... Len Som prišla na to ze je nevdačná povyšenecká ono je to naša chyba nepoteší ju nič lebo má všetko všetko čo chcela. Všetko jej dovolím ako by si to konpenzujem z detstva, lebo ja som nemala nič a to doslova a ani len von som nemohla všade mi bola mama v pätách a viem aké to je. Ja som si povedala že nikdy taká nebudem.Viem je to moja vina ale čo robiť rozmýšľam ze ju budem ignorovať a správať sa k nej tak ako ona ku mne nebudem jej hovorit že ju nenávidím to som jej nikdy nepovedala ale čím som milsia tým je horšia.Čo robiť trhá mi to srdce ani len rozprávať sa somnou nechce len vtedy keď niečo chce už mám toho dosť. Taka je hnusná minule vraví mám len 5 rifli a ja prosím? Som si pomyslela od huby si odtrham aby ste mali všetko prečo je to tak .. Je vhodné v tomto veku 14 rokov ignorovať alebo ako sa zachovať... Bez slova som odišla...
@ninusa221 ja som bola taka istá fajčila pila utekala z domu mala som ťažké detstvo utekala som co najďalej aby som mohla byť chvíľu sama lebo mama mi bola stále v pätách kontrolovala ma a dala ma aj na liečenie a popritom ma ona sama dusila a pre to som utekala lebo som chcela na chvíľu voľnosť len tak sa aspoň preist s kamoškami no nedalo sa. Tak som bola označená za problémové decko s poruchami správania... Zmenila som sa až keď sme sa presťahovali 50km od nášho pôvodného bydliska kde som nikoho nemala a nepoznala a sedela len doma to bolo pre moju mamu najlepšie
@miskaaa89 no, ja neviem, ale co ona teda robi, ked vy idete na vylet? Sedi doma na mobile? Tak toto by som ja netolerovala. Ale tak evidentne u vas sefuje pubertacka, nie rodicia. A to teda vobec nemyslim, ze by deti mali absolutne posluchat, nie su to stroje, ale predsa len rodicia by to mali cele rezirovat, nie deti.
@miskaaa89 ja mam dve dcery (budu mat o par mesiacov 12 a 19 rokov) a vacsinu problemov preberieme na takychto turach (niekedy musim absolvovat s kazdou zvlast, celkom fajn-namiesto fitka), ale aj pri vareni, peceni, proste neviem ako fungujete, ale u nas je normalne, ze su v kuchyni so mnou, nie vzdy, ale dost casto. Lenze toto som zaviedla velmi davno. Take vianocne pecenie absolvuju od roka-vedeli chodit, dostali vykrajovatka a uplne nadsene vykrajovali so mnou-sice to trvalo ovela dlhsie, aj vacsi bordel bol, ale ja uz niekolko rokov v podstate nepeciem, len tam s nimi debatim.
A jasne, aj moje baby sa oduju, neriesim. Zvycajne ich to velmi rychlo prejde a obcas im zvyknem predviest, ze aj ja sa viem zdut, velmi rychlo im docvakne a zrazu funguju.
@dskjhfdlkdjhl tak mi poraďte čo robiť 😪😪ja už som skúšala všetko ona o nič nemá záujem len kôň a mobil ja sa nemienim stále jej prispôsobovať... Áno naposledy ostala doma a na mobile keď po hodine prehovarania nechcela ísť a to ja som kľudná a pekne s ňou jedna ale asi skúsim ten drsnejsi spôsob alebo neviem už...
@maminkadeticiek čím by som si nemala byť istá?
@sszuzu8 No ze ci z tej drzosti vyrastie.Lebo ze je drza pubertiacka nie je prijemne,ale je to viac menej prirodzene v tomto pubertalnom veku.Ale v 7 rokoch to vnimam uplne inak.Dcera ma 8 a teda neviem si takrto vystupovanie a spravanie v jej veku predstavit.Tak som rozmyslala ze ci si si fakt ista ze je to len noeco z coho vyrastie.
@maminkadeticiek podľa psychologiciek áno. Je pozadu s EQ a údajne to nevie ovládať a nedá sa s tým nič robiť
ked pride vypytovat vreckove tak jej povedz nech ide za tym koho miluje a neotravuje toho koho nenavidi to iste aj ine veci...ja by som jej dala nevdacnici to by videla
dcéra ta natahuje...a ty sa nechas...velmi ju lubis a ona sa na tom korculuje ako na olympiade...nechce ist na vylet? prosim ostan doma, vypnem wifi, vezmem mobil a mozes pokosit a umyt okno v obyvacke, nase decka maju vzdy na vyber...nechce sa ti ist na kruzok? nemusis roboty okolo domu je dost...hranice v kazdom veku musia byt...aj dospely ma hranice vo vztahu k rodicom, uctu, respekt, uz len pre jeden jediny dovod, ze ti dali zivot...budete prichadzat aj do konfliktnych situacii, to nikto nema rad, ale aj to je priestor, aby sa vztah utvaral a doladoval, dceru by som posadila a dala jej na vyber nech sama navrhne ako si to predstavuje a nasledne tvoje moznosti a hladat cestu...v puberte je to priam zazrak a urcite necakaj enormne nadsenie, ci spokojnost, aspon zo zaciatku, niekedy potrebuju citit iba tu stenu, hranicu, istotu, ze ti skakat po hlave nebude...
@miskaaa89 v prvom rade jej prestan skakat okolo zadku a pridel jej nejake povinnosti. Nenechaj so sebou kyvat. Proste musis byt neoblomna. Na zaciatku to bude asi drsne, ale musis si urcit hranice. Ak nechce ist na prechadzku do lesa, zober ju na prechadzku do mesta-ale nic jej nekupuj, teda ziadne oblecenie a hluposti. Chodte spolu napr. na obed, zmrzku a rozpravajte sa. Ja teda by som sa ju snazila dostat do tej prirody, lebo mna chodenie po meste otravuje, ale my sme cela rodina zvyknuti travit volny cas v prirode. A nemysli si, aj u nas boli take snahy, ze slecna ostane doma, neostala a ofuky ju na ture presli. Treba vydrzat.
@miskaaa89 poradiť čo robiť? veď ju nechaj tak. Ja neviem prečo silou mocou si chceš niečo vydobyť. Viditelne nemá záujem. Je v puberte, prednosť maju kamošky a telefon. Keby mi mama v 14r. povedala, že poď sa prechádzať, tak si pomyslím, že sa zbláznila. Keď sa chceš prechádzať, vezmi so sebou manžela. Chápem, že sa doba zmenila, ale toto obskakovanie detí, a výletíky, a program taky a hentaky, lebo veď musíme im zaplniť čas 🙄
Jednoducho zvolni a netlač na pílu. Ona príde aj sama..
@miskaaa89 Aj ja si myslim, ze v tom veku 13, 14 uz deti moc nadsene z vyletov s rodicmi nie su. A nie je to tebou, neber to osobne, je to vyvoj dietata, osamostatnovanie sa. Radsej kamosky, zavriet sa v izbe a sledovat telefon, ci citat si... aj na tom telefone hoc co pozeraju a citaju. Ak chces, aby bola k tebe uprimna, bud aj ty ku nej uprimna. Povedz jej, ze podla teba si dobra a starostliva mama, lebo jej nic az tak nechyba, a ze ta trosku aboli, ked je na teba nevrla. Ja mam 11 rocnu a uz sa sem tam tak drzo na nas ocapi, tak ju volam “pod sem ty moja mala pubiska” alebo tak jemne pripomeniem “ co si uz pubiska?”. A tym, ze sa takto rozpravame, tak vie, co to znamena, vie ake su za tym pocity, u mna, a ze ak chce, moze mi porozpravat o tych svojich. Nedavam jej vzdy za pravdu, ale vypocujem si, a ak nesuhlasim, tak iba nejako naznacim, ze rozumiem, preco to tak vidi, a ze sa da i inak na situaciu pozriet... a pod.
No a napr. vycitka, ze ma len 5 rifli... Aj to jej do zivota pomoze, ak bude financne gramotna. Uprime s nou rozober priklad, zavolaj si ju a ries s nou. Nech ti napise, kolko si mysli, ze platite za byt/dom, elektrinu, plyn, vodu, smeti... kolko vas ako rodinu mesacne stoji jedlo, auto, mobily... a potom tuto celkovu sumu vydelte 2, ze teda polku musi zarobit otec, polku mama. Nech vidi tu sumu na zivot! A potom, ak ma vysnene zamestnanie, otvorte si stranku profesia.sk a pozrite tam pracovne ponuky... pr. chce byt ucitelka, aky plat ma ucitel, chce byt vizasistka, aky plat je v ponuke, chce byt lekarka... ak plat ponukaju. A tiez si rozoberte poziadavky, prax a pod. V tych ponukach, porozpravaj jej, ze nastupny plat je vacsinou nizsi...A nech si to pekne porovna so sumou na zivot. Tento priklad vysiel v takej knizocke Slovenskej sporitelne o financnej gramotnosti, a to je velmi uzitocne a nenasilne riesenie, ako voviest deti do sveta financii. Ja som si to s mojou presla, pekne som jej povedala aku hypo a co vsetko platime. Naozaj, bez vyvysovania, odsudzovania, zavolaj si ju, ze cosi taketo s nou chces prejst. Bez hodnoteni, dovetkov, preco to robite. A skuste aj vycislit, ze kolko stoji oblecenie pre rodinu, dovolenky a pod. a ci na to zostava v rozpocte, porovnajte aj ceny znackovych a neznackovych veci v eshopoch, nech si skusi naplnit kosik nejakymi znackovymi a neznackovymi vecami a zmestit ho do rozpoctu platu... platu v jej vysnivanom povolani.
@miskaaa89 v 14 som sa ani ja nemohla dotknúť dcéry a už vôbec nie nejaké neznosti vždy sa odtiahla že čo to robím že nie je už malá. Inak si pamätám že aj mne to v puberte vadilo až v 17 som to vnímala inak...musíš vydržať uvidíš keď bude mať 16-17 začne sa to meniť a bude vyhľadávať aj tvoju spoločnosť a nebude jej vadiť objatie...len trpezlivosť
Vyfackať nastaviť tvrdé pravidlá a potom keď pocíti aké to je jej povedať vidíš ako si sa mala predtým dobre a nevazila si to
@adriana226 Vyfackat? Ohromna metoda🙉

@marsmykkok ja ju aj pochválim napríklad vidíš ako si to zvládla som na teba pyšná a ona ja viem mi na to odpovie, alebo no dobre