15-ročný a 17-ročný syn sa ku mne správa ako k slúžke
Maju 15 a 17 rokov. Dvaja zdravi, inteligentni pubertiaci, ktorych som vychovala s laskou a obetavostou. A predsa mam pocit, ze doma som pre nich len niekto, kto vari, perie, odvezie, zaplati a zmizne z oci. Slusnost sa niekam vyparila. Dakujem ledva pocujem, pozdravim ja, oni mlcia. Ked nieco potrebujem ja, zrazu nemaju cas, nervuju sa, krutia ocami. A najhorsie je, ze neviem, kde sa stala chyba. Mam ich rada, ale niekedy mam chut zabuchnut dvere a nechat ich par dni skusit si zit bez tej "sluzky", ktora im vraj len lezie na nervy.
a kde je tu otec detí?
15 a 17 rocni chalani su uz snad natolko samostatni, ze si vedia navarit/oprat atd sami.. asi si proste bola na nich len velmi makka a teraz to "zneuzivaju" .. maju doma nejake povinnosti? alebo sa snazis robit vsetko aj za nich? asi im treba povedat, aby zacali byt samostatnejsi a nespoliehat sa vo vsetkom na teba.. ale inak nejake odvravacky/prevracanie oci a podobne proste patria k takemu veku, z toho by som si nic nerobila
ale ved im nerob sluzku. preco by si mala? nech si navaria, operu - to zvladnu v tomto veku, maju byt samostatní... ty chod na kavu, daj si neoc vonku a nezabudni im oznamit, ze uz sa budu delit ulohy v domácnosti...
To máš za to, že si sa pasovala do role slúžky a oni nemusia nič. Majú zdravé ruky aj rozum tak sa naučia pustiť práčku aj uvariť obed, stačí keď to nespravíš ty.
Boli k tomu vedení od malička?
Podľa mňa je chyba vo výchove a tvojom prístupe k nim. Aj obetavosti veľa škodí, naučila si ich, že všetko urobíš.
no ved to urob...zabuchni dvere a na par dni sa vypar. a hlavne...nenechaj nic navarene doma!
Prestaň im robit sluzku,
No zrejme sa chovas ako ich sluzka. Zacni sa chovat ako pani domu a ako matka a budu musiet sa zmenit tiez..
Vitaj v klube 😅🙊
Presne 1x na mna syn skusal, ze som neskoro prisla a je hladny nie prave vludnym tonom, manzel hned nepochopil a skoro sa postavil na synovu stranu a presne raz som im obidvom ukazala dve zdrave ruky a chladnicku bez zamku, rada sa postaram aj ma to bavi, aj na oblaciku lasky im to odnesiem, ale nie sme v dobe kamennej, ja sluzka nie som, tak podobne pokusy u nas uz nie su
Máš iba chuť buchnúť dverami? Alebo máš chuť to zmeniť?
Pri veľkom papulovaní zo strany mojej dcéry, som si osvojila vetu zo seriálu.
Rodič sa má postarať o dieťa hmotne, dať mu strechu nad hlavou, zabezpečiť stravu, hygienu a vzdelanie. Krúžky podľa priania, výletíky, odvoz dovoz, vreckové a kopec iných vecí je nadštandard a za ten treba niečo obetovať.
Začni sa správať ako pani domu, rozdeľ a panuj. Rozdeľ domáce práce, a odmeňuj. Tvoj čas pri odvoze dovoze nie je samozrejmosť u tak veľkých chalanov. A tiež sa môže stať, že sa rozhodneš že nebudeš platiť všetko čo si zmyslia. Nemusíš, nebudeš preto horšia matka.
asi ťa nepoteším, ale sama si si to zavinila zrejme. s najväčšou pravdepodobnosťou si to všetko totižto robila automaticky, bez toho, aby si po n ich niečo chcela. za mňa, 15 a 17 roční vedia dať do práčky, vedia povysávať, umyť riady. keby hneď aj nevedeli variť, tak môžu nachystať, poupratovať. a na krúžky voziť takých veľkých chalanov? veď MHD funguje, nech idú. proste sa začni správať ako matka 🙂 ale nie tá, čo všetko dá, ale ako tá, čo učí 🙂
Netreba byt obetavy a robit za nich, co vedia sami. A v tom veku uz musia vediet vsetko sami. A co nevedia, to sa naucia, trochu pritvrdit
Nerobia nic alebo len krutia ocami a maju blbe komentare? Pokial urobia ale frflu a krutia ocami, nechaj ich z toho vyrastu. Ak nic nerobia zmen ton … budu papulovat ani € a zmen heslo na wifi. Take, ze nemaju cas nehrali .. ty mas 2 chlapov … tak ich zacni cvicit na povel, lebo Ti ich buduca byvala nevesta donesie naspat este v zaruke ako neschopne nesamostatne kusy s 2 lavymi rukami. Ich otec je aky? Tiez okolo neho treba skakat?
Stopni cash flow. Zo dna na den. Neoper.
Vydržať ešte takých 5 rokov a potom už budú iný budú samostatní
To, ze si ich vychovala s laskou a obetavostou, to nestaci. Mali mat jasne mantinely a samozrejme povinnosti. Zagula ocami, to viem aj ja a hned pri prvej prilezitosti by okusili svoju medicinku. Samozrejme, pubertaci maju sklony k papulovaniu a podobnym cinnostiam, ale treba ich okamzite narovnat. Mne ked dcera odpapuluje, tak mi staci povedat zhruba toto: Ale, a toto co bolo? Uplne kludne, bez zvysenia hlasu a dcera vie, ze takto nie. Nemusela som ju bit, ani po nej kricat, stacilo jej ukazat, ze aj ja viem byt v puberte.
Vydržať ešte takých 5 rokov a potom už budú iný budú samostatní
@andrejka1974 Alebo si najdu inu sluzku.
@andrejka1974 Alebo si najdu inu sluzku.
@dskjhfdlkdjhl neboj sa osamostatnia sa a už nebude ona slúžka aké oni sami pretože už sa budú musieť postarať o seba mama hotel skonci
@dskjhfdlkdjhl neboj sa osamostatnia sa a už nebude ona slúžka aké oni sami pretože už sa budú musieť postarať o seba mama hotel skonci
@andrejka1974 ja sa nebojim, bat by sa mala autorka a take, ktore podobne "vychovavaju" svoje deti. Predstava, ze zrazu sa z nich stanu samostatni dospeli, je hodne naivna.
@andrejka1974 ja sa nebojim, bat by sa mala autorka a take, ktore podobne "vychovavaju" svoje deti. Predstava, ze zrazu sa z nich stanu samostatni dospeli, je hodne naivna.
@dskjhfdlkdjhl ale stanu aj moji boli taký a vermi sú už dávno samostatní a fungujú bez problémov s to jeden je sám s dvaja majú priateľky
@dskjhfdlkdjhl ale stanu aj moji boli taký a vermi sú už dávno samostatní a fungujú bez problémov s to jeden je sám s dvaja majú priateľky
@andrejka1974 Cez to vsetko, myslim, ze autorka to chce nejako riesit a nie cakat. Alebo si myslis, ze OK, ked sa jej deticky ani nepozdravia a doma nic nerobia?
Tak ich nechaj par dni bez sluzky, bez sponzoringu. Nech si to vyskusaju
@andrejka1974 Cez to vsetko, myslim, ze autorka to chce nejako riesit a nie cakat. Alebo si myslis, ze OK, ked sa jej deticky ani nepozdravia a doma nic nerobia?
@dskjhfdlkdjhl v den osemnastych narodenin zrazu chalanom prepne v hlave a budu uplne samostani... No tuuudle. A ked sa ozenia, tak dokonca zrazu zacnu varit, prat a aj deti budu vediet zaopatrit. (jedine, ze by to tak nebolo a vymenia jednu sluszku za druhu a ta bude chodit na MK vyplakavat ako je na vsetko sama)
@dskjhfdlkdjhl v den osemnastych narodenin zrazu chalanom prepne v hlave a budu uplne samostani... No tuuudle. A ked sa ozenia, tak dokonca zrazu zacnu varit, prat a aj deti budu vediet zaopatrit. (jedine, ze by to tak nebolo a vymenia jednu sluszku za druhu a ta bude chodit na MK vyplakavat ako je na vsetko sama)
@viestta tiez si myslim, ze tu ma niekto naivne predstavy😉 Ale nam to moze byt jedno. Len dufam, ze mi ani jedna dcera domov nedovlecie take cudo domov. Nastastie ani jedna nie je submisivna putka😉
Proste si s nimi sadni a oznam im,ze si prave od dnesneho dna v roli sluzky skoncila. Napis im zoznam,co treba si robila a co vsetko z toho odteraz preberaju oni. Co sa s nimi paras?

🫂 neboj, raz z toho vyrastu.